• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    Který skener nyní poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, vyplatí se stolní flatbed skenery? Zkušenosti a výsledky uživatelů těchto zařízení.
    rozbalit záhlaví
    MAAR
    MAAR --- ---
    MOPIK: btw lehce OT... nakupovat tyhle věci na Pixmanii není nejlepší nápad...
    MAAR
    MAAR --- ---
    MOPIK: Pokud máš toho víc, tak se zblázníš. Skenery, kde posunuješ a skenuješ políčko po políčku jsou na větší kolekce a archivaci stovek krabic od bot vražda. Plochý skenery s nádstavcema pro víc políček na tom nejsou o nic moc líp, pokud z toho chceš vytřískat aspoň nějakou kvalitu, ale zase si tam oskenuješ i středoformát a diáky. A bylo by každopádně lepší koupit něco s minimálně 3600 optickýho dpi. Teď tu proběhla diskuze nad Canonem 9000F, stojí pod 5000 a když se ho trochu naučíš zvládat, tak je to docela dobrej skener. Nikdy ale od těchhle malejch skenerů nečekej super bomba kvalitu, zvlášť co se týče ostrosti, není to žádná hitparáda...
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    Lidicky mam dotaz , potreboval bych nejak vyresit dlouhodobeji digitalizaci negativu, mate nekdo nejakej napad na rozumne reseni?

    Koukal jsem na tyto vyrobky , ale nevim zda nejsou horsi nez normalni skener s nastavcem?
    http://www.pixmania.cz/cz/cz/3828326/art/plustek/scanner-filmu-smartphoto.html

    http://www.pixmania.cz/cz/cz/4017707/art/reflecta/skener-imagebox.html

    http://www.pixmania.cz/cz/cz/4376475/art/reflecta/skener-x4-scan.html


    Dekuju za informaci i za nasmerovani na tento klub :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    AAHHWISEGUY: ja mam zas s dia horsi zkusenost.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    MURHAAYA: me prave dostaly ty diaky, vazne diametralni rozdil. Skenoval jsem na 1600 a klidek. s tim co si napsal bych souhlasil jen v pripade tech barevnych negativu
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    AAHHWISEGUY: ja mam u diaku a negativu zvlast pocit takove rozplizlosti (skenuju na 1200 dpi). Coz samozrejme je zpusobeno tim, ze to neni top notch (spis down the gutter :)) zarizeni, ale byva to opravdu tragedie. navic se to barevne podani meni snimek od snimku a takrka vzdy jde do zelena spatnou kompenzaci oranzove podlozky.

    to mivam prirozenejsi fotky z proslych crosslych diaku.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    MAAR: 8800F
    MURHAAYA: i s ostrosti jsem nemel problem, barevne v pohode, ja spise kontrast ubiral a pridaval nekdy trosku na jasu. ja jsem prave dofocoval dlouho zasobu barevnych superii, ktere jsem dostal darem a fakt hruza, vzdy hrozna piplacka nez to clovek dostane do nejake reprezentativni podoby. o ostrosti se tu neda vubec mluvit... na svoji minoltu jsem si poridil 24mm obj., ktery je obecne povazovany za jeden z nejostejsich obj. pro manualni minolty. A vzhledem k tragickym scanum jsem mel dlouho podezreni, ze jsem koupil nejaky sunt... ale ted mi to ty to diaky z dovolene vyvratily :D
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MAAR: to si prectu. btw je to ten co ma vetsi plochu na skenovani na 4 pruhy 135?

    ty pruhy na 8800F jsou podle vsechno puvodu softwaroveho nebo proste nahodneho. nekdy je dela, nekdy ne.


    AAHHWISEGUY: a na 8800F? ja na tom skenuju diaky, ale musim trochu pritahvat kontrast a doostrovat, prijde mi, ze nemaji tu brilanci (jak by taky mohly mit z flatbedu za 5k) jako kdyz se na ne clovek diva pod lupou treba. jinak barevny negativ skenovat na 8800F s pouzitim ScanGear je proste pruser. Ty barvy jsou uplne v prdeli a na kazdym okynku jiny.

    S CB taky nemam problem a jsem dost spokojen s tim jak to vychazi, samozrejme v ramci moznosti a s tim, ze je to takovej lepsi indexprint.
    MAAR
    MAAR --- ---
    AAHHWISEGUY: A čím jsi skenoval?
    KYTI
    KYTI --- ---
    MAAR: jasne, ze to nedelalo, me to prvni dva tydny taky ficelo. navic mam pokazeny kus, s 8800F nebyl pet let jediny problem(mela jsem ho z francie). jak rikam, v cechach uz nikdy elektroniku nekoupim, oplatilo se mi to vzdy objednat z nemecka nebo francie, sice to bylo o par korun drazsi, ale apson jsem nereklamvola vsechno do jednoho, co jsem koupila elektroniku v cr, obzvlate TS bohemia nejtezsi zklamani, kazda jedna vec od skeneru, netbooku, fotaku, sla do mesice na reklamace a nonstop jen v reklamacich.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    letos jsem z dovolene poprve scanoval diaky (Provia 100F) a musim rict jednu vec: scany jsou absolutne perfektni a s nima moc spokojeny. neprodukuje to zadne silene vysledky jako u bar. negativu.
    Spokojeny jsem take se scany z Ilford Panu...
    MAAR
    MAAR --- ---
    MURHAAYA: SF je strašě nepřehledná a interfejsově totálně debaklová záležitost. Je podle mě přeceňovanej jako prase... Jak jsem psal o post níž, dělal sem komplexní test 9000F a srovnával i výsledky SG a SF a rozhodně ScanGear to tady ve většině věcí vyhrál...
    MAAR
    MAAR --- ---
    KYTI: Ahoj, měl sem 9000F na pár dní doma a testoval to pro http://digiarena.zive.cz/ , ten test by tam měl pomalu vyjít každým dnem a je docela detailní. Pruhy mi to rozhodně nedělalo. V jakým SW jsi to skenovala? Přes PS ve ScanGearu a nebo v Silverfastu?
    KYTI
    KYTI --- ---
    KYTI: a pri vsi smule jsem ten stary dneska prodala...
    KYTI
    KYTI --- ---
    tak ten 9000F jsem nemela ani tyden a uz jsou tam zeleny a cerveny pruh. 8800F mi to nikdy neudelal, ale uz vim, o cem jste tu mluvili,,, holy shit...:(
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    SKOT: ad 64bit raw. to mi prijde jako rozumny pristup, pokud clovek takhle digitalizuje jen vybrany snimky napriklad pro nejakou publikaci. pro digitalni verzi indexprintu to bude asi trochu overkill :)

    ale to se ti nekdy ozvu. planuju casem vydat neco, tak to budu potrebovat v lepsi kvalite
    SKOT
    SKOT --- ---
    MURHAAYA: taťka si skenoval archiv na epsonu 750 a tam myslim ty 4 pásy taky vleze - celkem si pochvaloval že to naládoval a ono to nějakou třičtvrtěhoďku skenovalo a nemusel nic řešit..

    adaptér na neroztřihaný pás filmu sem na Nikonovi zkoušel ale zase sem ho záhy prodal, těžko říct kde přesně byla chyba ale špatně detekoval okraje - třeba u pátého snímku si špatně našel okraj a všechny další byly posunutý, i když sem si v preview políčko posunul tak aby byly okraje kde mají být tak na to skener nedbal...nejspíš prostě blbě komunikoval s nikonscanem, s vuescanem jsem to asi tehdy nezkoušel - když po půlhodině práce člověk zjistí že musí začít odznova tak to moc práce neušetří

    vuescan používám hlavně na diapozitivy, dává mnohem věrnější výstup než nikonscan, taky mi byl doporučovaný na černobílou fotografii - skenovat do 64bitového rawu a zprocesovat si křivky před uložením, zatím jsem tomu sice na chuť tak docela nepřišel ale z principu je to rozumný postup
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    Asi 3 roky jsem skenoval na ScanMate 5000 (jsme na sebe dost zvykly), pred par dny jsem se dival na ebay a tak, po inzeratech, a on nikde nikdo zadny bubnovy skenery nenabizi, divny :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    cemu jsem ale neprisel na chut je silverfast a ani vuescan. Byt oba softwary jsou takrka vynaseny do nebe (zvlaste vuescan) tak po nekolikerem zkouseni sem se vratil a zustal u ScanGearu od canonu. je fakt ze vetsinou skenuju cernobile filmy teda.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    koukam ze nastupci toho myho canonu uz maji vetsi prosvetlovaci plochu a zvladaji 4 pruhy 35mm filmu. to by se mi hodilo, nemuset k tomu behat co 10 min a clovek by mezitim stihl i neco vic nez kratkou sprchu. ale asi nejefektivnejsi by byl nejakej profi skener na filmovy pas, kdyz clovek vola doma a jeste to nema nastrihany.
    SKOT
    SKOT --- ---
    MURHAAYA: testy rozlišení k velkému množství skenerů jsou napříkald tady: http://www.filmscanner.info/ - podle nich třeba ten canonscan 8800F zvládá efektivní rozlišení 1600dpi

    takže 2400 bude ještě dost v pohodě; ono to do určitého rozlišení se to ani neinterpoluje ale optika toho skeneru má prostě menší rozlišení než snímač takže je pak rozlišení snímače na nic, no a těch 9600dpi už je čistě marketing..
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    MURHAAYA: ja 2400
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam