• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    LIGI
    LIGI --- ---
    mate nekdo predstavu, jak funguje a kde sehnat anti-newton sklo do skeneru formatu a4? nechal sem si uriznout z anti-reflex skla, ktere je jakoby hrbolate, ale moc to nefunguje. musi byt matovani na obou stranach? nevadi, ze to sklo, kterej je ve skeneru matovane neni?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Scanování v Brně

    Po roce a půl jsem se vrátil z Argentiny a definitivně se zabydluju zpátky doma v Králově Poli v Brně. Mám kinofilmový scanner Minolta 5400 II, schopný pořizovat scany až s rozlišením 5400 dpi (efektivní však bude menší). Kdyby někdo chtěl scanování negativů nebo diáků, tak se mi může ozvat do pošty. Žere to jak proužky po šesti, tak jednotlivá políčka v jakýchkoli rámečcích (nejlepší je samo bez skel).

    Možnosti jsou klasické - JPG, TIFF, 8 bit, 16 bit, singlepass, multipass, 1800-2700-3600-5400 dpi - co si kdo vzpomene.
    SKOT
    SKOT --- ---
    MACHALIK: řekl bych že v tom bude právě ten úbytek světla..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SKOT: Bezva. Co jsem netusil je, ze ten difuzer zpomaluje - jak to dela? To je prece piskovany sklo pred zdrojem svetla - jak to muze ovlivnovat rychlost? Leda by to ubralo svetla a pak to muselo travit vsude vic casu. Uz si nepamatuju, jak rychla je na plnou palbu dvojka - testnu.
    LIGI
    LIGI --- ---
    diky za tip na vuescan, hraju si s tim uz 2 hodiny, a nemuzu si to vynachvalit. doporucuju. ze zacatku se to jevi jako opruz, ale kdyz si clovek precte manual, zacne ho to poslouchat.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    GARFIELD: kdyz bys fotil na 6x6 vyhradne, tak by to ten skener spis utahl, vetsi policko a na stejnou velikost v pixelech ti staci mensi rozliseni. Ten kinofilm je dost malickatej a teprve zmensenej a doostrenej vypada z toho Canonu 8800F jakz takz.
    AZAZEL1MZ
    AZAZEL1MZ --- ---
    GARFIELD: bohuzel nemuzu srovnat ale mam taky 8800F a jak KYTI psala, dokaze se z nej dostat solidni vysledek
    SKOT
    SKOT --- ---
    Tak Minolta 5400 nakonec konečně dorazila - musím říct že difuzér plní co jsem od něj čekal, ale trvá to s ním nehorázně dlouho - víc jak dvojnásobně, plný sken 5400dpi k pěti minutám (bez ICE - barva by byla čekám ještě větší porod). Nahodím brzy nějaké srovnání...
    SKOT
    SKOT --- ---
    KYTI: inu ano, u učitých typů fotografií lze i z 3Mpx natisknou plachtu a může to vypadat relativně OK...
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    KYTI:
    SKOT: otazkou pro me je, o kolik horsi by byl tento skener prave oproti 9000F a 8800F, ktery sou radove 2x drazsi

    zda se vyplati investice 4.5k misto 2.5k kdyz nepotrebuju 6x6. dokazal byste mi na to nekdo odpovedet?
    KYTI
    KYTI --- ---
    Ja jsem z 8800F delala printy z 35mm filmu 70x50cm(barvu-negativ i cb) a vsechno OK.
    SKOT
    SKOT --- ---
    GARFIELD: no asi takhle - canon 9000F který stojí dvojnásobek udělá reálně tuším 1600 dpi (tedy něco mezi 15-20% hodnoty udávané výrobcem) a je tudíž vhodný tak pro tisk 13x18 cm; tady u toho modelu žádná orientační čísla z recenzí neznám (nevím jestli by se někdo u tohoto skeneru s tím měřil), ale už s ohledem na nižší cenu atd. bych byl zkrátka už k tisku pěkně vykreslené fotky 13x18 docela skeptický, natož A4...ale nenech se znehcutit mou skepsí a zkus jestli vygooglíš nějakou recenzi kde dohledáš efektivní rozlišení toho skeneru pro transparentní předlohy (efektivní, nikoliv hardwarové uvedené výrobcem)
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Ahoj,
    hledam nejakou levnou variantu pro skenovani negativu. Ma smysl si porizovat tento skenner? http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=64949 Canon CanoScan LiDE 700F

    Nejsem nejaky high end uzivatel. Jde mi o naskenovani vyvolaneho filmu (cb nebo barva, spis jedu barvu, nejaky postprocessing ve fotokramu a nasledny print (asi max A4). Byl by na to tento skenner vhodny?
    TLAMICKA
    TLAMICKA --- ---
    MACHALIK: multipass to ma oboje, ICE taky, Minolta automaticke/manualni ostreni, takze vyhrat se s tim da.
    Jinak tech 3200 dpi je nativni rozliseni Minolty, takze ideal, u Epsonu je to pulka "nativniho" rozliseni - na krabici je 6400, i kdyz je v realu je to dle ruznych testu spis 2100-2400, jestli si to dobre pamatuju.

    Kazdopadne s tim cernym filmem/alobalem je to super napad, to kazdopadne vyzkousim.

    Ohledne toho filmu, ja fotim hlavne cb, HP+ 400 nebo Tri-x 400 a stejne jeste vetsinu pushuju, volam v rodinalu, takze zrno kam se podivas :)
    Ale nejaka vhodnejsi barva nez superia 800 se urcite najde, i kdyz jen konfekce typu superia 100, z mladi nejake agfy/kodaky 100 taky vyhrabu, ale na diak jsem nikdy nefotil.

    A k tomu softu, me ten Silverfast prijde v pohode, uz jsem si na nej celkem zvyknul, Vuescan jsem zkousel v ruznych obdobich trikrat, ale nejak mi proste nesedne. Nicmene Silverfast s tou Minoltou nepodporuje vsechny funkce (zrovna ten multipass tusim ne), navic s ni jede jen pod Win XP (takze jsem to skenoval na sedmickach v tom XP modu jak debil), takze rozhodne Vuescan jeste prijde ke slovu, jen se s tim clovek musi naucit delat.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TLAMICKA: Šum scanneru od zrna poznáš tak, že šum jsou jednopixelové tečky (to je úroveň, na které šumí digitální snímač, ten nešumí v clusterech), kdežto zrno jsou vícepixelové shluky barviva na filmu. Též můžeš udělat pokus a nascanovat černý film, kupř. začátek filmu, kde není žádné zrno. Tam uvidíš jenom šum. Případně můžeš hádám do držáku na film prostě upnout něco neprůhledného, třeba alobal.

    Dál doporučím zahodit Silverfast a přejít na Vuescan, z mé zkušenosti je to nejlepší scanovací program a dává ti kontrolu nad každou funkcí scanneru. Moje Minolta má ICE nastavitelný ve třech stupních (plus Off) a vůbec má tři prdele hejblat, včetně manuálního focusu (opět, můžeš manuálně zaostřit mimo rovinu filmu a jediné, co budeš mít ostré, je šum). Umí ta tvoje Mina multipass? To je další způsob, jak eliminovat šum.

    Doostřování a vůbec všechno vypni a scanuj surově, včetně White Balance (nastav None) a dalších parametrů. Používej rozlišení, která jsou násobky HW rozlišení scanneru: kupř. u mojí Miny 5400 II (5400 dpi) používám 2700, 3600, 4050 a 5400 dpi. Ty se počítají jakž takž rozumně. Vybírat si exotická rozlišení u jednoho scanneru jen proto, že druhý scanner je má nativní, vede ke zbytečným interpolacím. Jak říká Skot, nascanuj něco jiného než Superiu 800 - to je ale nápad, mimochodem - a pak pak teprve porovnávej. Možná na Superii 800 ty scannery vyjdou obdobně, protože to je materiál na piču už v základu, ale na dobře kryté Velvii 50 by ses mohl divit, o kolik víc informací ti Mina vytáhne ze stínů. Ještě ji nezatracuj. Kdyby tě nakonec přesto srala, prodej ji i Epsona a kup si 5400 II.
    TLAMICKA
    TLAMICKA --- ---
    SKOT: jsem si prave nebyl jisty, jestli je to sum skeneru nebo zrno filmu a protoze to vypada osklive, tak jsem podezrival spis ten skener :)
    jinak mas pravdu, ten epson to vic rozpatlava, navic jsem na to zvykly, proto mi to prijde subjektivne prijatelnejsi, ale ta minolta toho naskenuje urcite vic, protoze ten sken z epsonu jsem musel hodne doostrit, aby to bylo porovnatelne...a urcite bude lepsi to vyzkouset na nejakem vhodnejsim filmu :)
    no jeste si kazdopadne hezky zatestuju, jeste jsem krome silverfastu (na ktery jsem zvykly) zkousel vuescan i ten minolti soft a ze vseho mi lezly uplne jine vysledky - takze i tohle budu muset poradne vyzkouset, cim to vlastne skenovat :)
    kazdopadne diky.
    SKOT
    SKOT --- ---
    TLAMICKA:
    - to odstraňování prachu při vypnutém ICE bude patrně rozdíl ve světelném zdroji - deska jako epson má prostě velký světelný zdroj takže charakter světla dopadajícího na předlohu je hodně rozptýlený, oproti tomu výrazně směrové světlo u kinofilmového skeneru je k prachu a škrábancům o dost méně přivětivé a nic neodpustí..
    - to čemu říkáš bude spíš zrno - ono zrno u kinofilmu je podobně hnusný jako je digitální šum :-) tím že ten epson má přeci jen o něco málo (předpokládám 1/4-1/3) nižší rozlišení tak zkrátka toho rušivého zrna tam naskenuješ víc...

    zkusil bych na nějakém méně citlivém materiálu kde nebude rušit tolik zrno a zkusit z obou skenerů vymačknout maximum bez doostřování...pak uvidíš jestli tam ten rozdíl v rozlišení je nebo není takový
    TLAMICKA
    TLAMICKA --- ---
    Toz, nakonec jsem vzal tu Minoltu dual scan IV, vcera jsem s tim trochu hral, dnes taky a tak nejak nemam pocit, ze by z toho lezly lepsi vysledky, jak z Epsonu V700.

    - Na kvalitu fotky nehledet, je to vicemene prvni, co mi padlo pod ruku, navic superia 800, toz je takove zrnite.
    - Skenovane oboje v Silverfastu, s Minoltou pak nejaka starsi verze (takze z toho ty demo napisy), s Epsonem pak aktualni, co ma vic hejblatek, ale nechal jsem uplne vsechno na defaultu, v obou verzich. Proto i ten ruzny barevny posun, neresil jsem.
    - 3200 dpi oboje, Epson doostreny v PS cca na uroven Minolty
    - Co me zarazilo a cemu vubec nerozumim, ze ten Epson proti Minolte odstranuje prach nebo co, i kdyz je ta featura vypla! (viz ten pravy dolni roh, brutalni rozdil ve prospech Epsonu)
    - Prijde mi, ze ta Minolta vic "sumi", mistama je toho barevneho zrneni az moc a vypada to, jak se stareho digitalu - ale je to mozna dojem ze vcerejska, kdy to na jedne fotce bylo patrnejsi
    - Mistama je ostrejsi Minolta (stred), v tech rozich bych rekl, ze je to remiza, mozna ma lehce navrch Epson...doostreni Minolty nema moc smysl, akorat pak jeste leze ten barevny sum

    Kdyz to shrnu, tak je to pro me lehke zklamani, treba je to rukama - nebo nekomu prijde, ze ta Minolta je na tom znatelne lip, aby to vubec stalo za rec a melo smysl si ji nechavat?
    Jeste si s tim samozrejme pohraju, ale zatim celkem zklamani :(

    celek
    prava tretina stred
    levy stred
    stred
    pravy dolni roh
    TLAMICKA
    TLAMICKA --- ---
    tady je link na ten rumunsky coolscan 5000 "skladem" :)
    Sinpro Plus - Nikon Gold Partner, Canon Partner Timisoara - Aparate foto digitale, camere video, accesorii, solutii pentru studiouri
    http://www.foto-video.ro/produse_detail.php?id=2322
    TLAMICKA
    TLAMICKA --- ---
    SKOT: tak nemam to ulozene v notasu, ale na pocitaci v praci - objevil jsem to celkem nahodou a ted nejsem schopny to dohledat, takze to sem hodim zitra.

    Jinak na paladixu je ted Coolscan 8000, pred chvili jsem typkovi a samozrejme jako druhy...hlavne, ze mi chodi na mejl vypisy a videl jsem ten inzerat minutu potom, co tam byl vyveseny...nejak jsem to pustil z hlavy s tim, ze pod 30k by ho stejne nepustil, ale ted vecer mi to proslo nejak hlavou, napsal mu, ze muzu dat max 25k a borec prede mnou mu pry nabidnul taky 25k, grrr :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam