• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    GIF_242: : NO na svitky mi podobnej stačí, ale na kino maximálně náhledy na monitor, nic víc.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    GIF_242: od LED bych si u filmu moc nesliboval:
    "Jako osvětlovacího prvku jsou použita bílé LED diody pro dokumenty a CCFL lampa pro filmy."

    skenovat se s tim urcite da.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Ahoj všem, zvažuji, že bych si koupil tento skener http://www.czc.cz/canon-canoscan-5600f/58975/produkt?q-category-id=1q4phtp77uisea7jg104fgl0rc

    Prioritně bych ho chtěl použít na skenování kinofilmů, myslíte si, že ta "nová" LED technologie z toho dokáže něco vytáhnout, nebo je to klasika a v téhle cenové kategorii pořádně kinofilm nenaskenuju?
    SKOT
    SKOT --- ---
    GARFIELD: z takovéhleho rozlišení ti musím věřit i to že je tam nějaký digitální šum, stejně dobře to může být zrno; takže jediná připomínka je že ten skener má podle toho co jsem vyčetl funkci ICE která by elimovovala ten bordel co máš na spodním skenu
    TWARR
    TWARR --- ---
    u tech stolnich bejva emulze k snimaci, tzn. typicky emulzi ke sklu
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Druha vec, ktera me napadla. Dela pro skener nejaky rozdil, jakou stranou se tam strci negativ? (leskla strana k lampe a naopak?)
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Tak mam za sebou prvni sken na low costovym epsonu v330





    Meli byste nejake pripominky, co se techniky skenovani tyka? Ja jsem docela spokojenej (pomer cena/vykon). Jedine, co mi vadi je digitalni skenerovy sum, ale s tim se asi nic delat neda co? Nebo vam to celkove prijde jak fotky z levnyho mobilu? :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SKOT: Já si taky myslím, že na negativu se tohle neprojeví, nebo jen na nějakým hrozně krytým. Na diáku s vysokou denzitou je to hned. Hlavně jsem se uklidnil, že nejde o nějakej odraz světla zevnitř, kterej by rozptyloval a nešel vyřešit; jestli se jedná prostě o prach, tak to půjde řešit.
    SKOT
    SKOT --- ---
    MACHALIK: hele skeny svoje mít nebudu, mne to teď v poslední době dělal Nikon 9000 ed který půjde na vyčištění ale projeví se to spíš u diapozitivů nebo extrémně kontrastních negativů a nic takového jsem už dlouho ve svitku nevyprodukoval, ale při té příležitosti jsem si uvědomil že ty ukázky z Minolty I máš také černobílé negativy kde ten kontrast je od diapozitivu rozdílný a kdyby ten skener tím trpěl tak by se to nemuselo u negativu vůbec projevit
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Nemám :( Ani já sám nemám nic černobílýho.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SKOT: To dává smysl. Mám tady vedle sebe soudního znalce a opraváře optiky a jemné mechaniky, tak bych mu tu Minu mohl dát na vyčištění - je pravda, že se mnou objela půl světa. Má nárok na flare. Kdyby to šlo odstranit, byl bych superhappy. Díky moc za ty odkazy!
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: mas i jiny cernobily z ty druhy minolty kde by to delalo? cernobila fotka a diak je samo o sobe rozdil a cernobilej obraz muze skryt leccos.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FURYAN: Dělá to asi z obou stran, akorát z jedné víc.

    SKOTe, neměl bys nějaký repre scany podobnýho charakteru z Nikonu?

    Jinak jsem na Flickru našel nějakýho dalšího majitele 5400 II a vypadá to, že to tam má taky, dokonce na úplně jiné úrovni:













    Tak to možná bude nějakej feature :/
    SKOT
    SKOT --- ---
    MACHALIK: podezříval bych zašpinění/prach někde v optice, nevím jak snadno je minolta rozebiratelná a čistitelná/jak je na tom se servisem (http://www.vad1.com/photo/dirty-scanner/)... s tím nikonem by sis asi taky moc nepolepšil, sice jsem ten problém v takové míře nezaznamenal ale konstručně 100% taky není (jako ostatně nic) http://photo.net/digital-darkroom-forum/00CTcF
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    MACHALIK: Pokud to dela vzdy na jedne strane, mohlo by to byt lehounce vyosenym optickym clenem, ci snimacem, podle fotek ale fakt uplne minimalne, nebo mohou byt malinko vyjeta draha posuvu... Nic lepsiho mne nenapada.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Teď jsem našel tři fotky scanovaný Minou 5400, nikoli 5400 II, a tam to vypadá v normě:







    (Odsud.)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Chlapi, mám dotaz:

    Zpozoroval jsem u své Miny nemilou věc. Roky jsem si jí nevšiml, ale na nějakých posledních scanech jsem na ni zabyl citlivej a pak jsem se koukal i na starý scany, jestli se to nějak nemohlo rozmohnout teď ku poslední době, a ne, je to tam celou dobu, jen jsem si toho nevšímal.

    Dělá mi to duchy. Kdykoli se vyskytne něco ostře ohraničenýho tmavýho na světlým pozadí, tak z levé strany, tj. ze strany, kterou to leze do scanneru jako první, mi to udělá na tom tmavým závoj. Z pravé strany taky, ale míň výraznej, jak kdyby odtoková hrana byla nějak líp zatmavená než náběhová, jestli mi rozumíte.

    Ukázky:











    Nicméně to tam je. Snažil jsem se na netu dívat po nějakých sample obrázcích, ale žádnej signifikantní jsem nenašel, abych si udělal představu, jestli se jedná o věc mýho kusu nebo vlastnost výrobku. Každopádně mě to začíná lehce srát, akorát teda jediná alternativa Nikon 5000 mi vadí, že je to Nikon a ne Mina, plus má nižší rozlišení, a já nevím proč, už jsem si na těch 5400 dpi zvyknul.
    Vlastně bych se toho stroje moc nerad zbavoval.
    TRESEN
    TRESEN --- ---
    MURHAAYA: jak prosté a efektivní, dík! :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Prepni si vlevo nahore ve scan gearu nastaveni tak aby sis vyrez mohla upravovat sama. Uvidis celou plochu negativu a budes si moc upravit vyrez.

    Nicmene ta maska zakreje ty zluty cisilka, takze budes schopna naskenovat celou plochu negativu, ale ne uz ty cislicka.

    To se pak da obejit leda polozenim negativu bez ramecku na sklo skeneru a zatizeni nejaky sklickem (ze zvetsovaku napr), ale dela to newtona.
    TRESEN
    TRESEN --- ---
    ahoj,
    jak prosím upravit nastavení (Canoscan 8800F), aby mi při scanování nebyly oříznuty okraje u svitků?
    zkusila jsem Předvolby>Rámec pro oříznutí obrazů v náhledu>Žádné. Ale i tak se tam ten čtverec neoskenuje v podobě, jako je na negativu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam