• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    Který skener nyní poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, vyplatí se stolní flatbed skenery? Zkušenosti a výsledky uživatelů těchto zařízení.
    rozbalit záhlaví
    TLAMICKA
    TLAMICKA --- ---
    MACHALIK: Ja jsem multi exposure nikdy nepouzival, protoze uz tak je to skenovani na muj vkus prilis pomale a nejak jsem tomu neveril. Kdyz jsem se s nejakou fotkou chtel vylozene vyhrat (asi tak pet za posledni rok), tak jsem to skenoval nadvakrat s vyrazne jinym nastavenim a hral se s tim potom v PS.

    Nicmene ted jsem to zkusil a je to jak rikas - pri zaskrtnuti to mam tmavsi - sice skoro nepostrehnutelne, ale je to tak.
    Ale pokud po zakrtnuti dam skener->kalibrovat, toz po te kalibraci je to potom svetlejsi. Nastaveni vsech posuvniku a hejblatek porad stejne.
    Chtelo by to kazdopadne zkusit na diaku, s kinofilmem to dle meho postrada smysl.

    Zleva doprava: vypnuto / zapnuto / zapnuto + kalibrace:

    http://img11.imageshack.us/img11/6564/metests.jpg
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TLAMICKA: V prosvícení negativu nebude nikdy velkej rozdíl, protože má mizivou denzitu, rozdíl se projeví až u diáku a kupř. taková dobře krytá Velvia je prakticky neprosvítitelná i tou Minou, resp. tam hodně pomáhají všechny ty ruční kejkle a multiprůjezdy, aby to bylo vůbec dívatelný.

    Funguje ti u 5400 Multi-exposure ve Vue? Mám 5400 II a tam to nefunguje, když to zaškrtnu, tak je to tmavší než když se na to vyseru.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    TWARR: myšlenka super, ale pořád mi vrtá hlavou, jak to člověk bude prosvětlovat. Když máš doma zvětšovák, tak asi OK, ale jinak mi přijde, že to bude asi vcelku problem. Blesk by to ovšem asi nějak mohl zmáknout.
    TWARR
    TWARR --- ---
    onehda jsem cetl clanek, byla to soucast blogu mam pocit. dotycnej si to udelal pomoci krabice od bot, vevnitr mel blesk mam pocit ... bylo to cesky, ... mel tam nejaky ukazky a vypadalo to sakra dobre, bez kovovejch picovin kolem ;)) filmy protahoval skrz vokynko vystrihnuty v krabici, takze by tam jakoze hrozilo poskrabani, ale ...
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    TLAMICKA: to komerční skenování jsem zvažoval hned na začátku, a po zralé úvaze jsem ho zavrhnul.

    jinak diky za nfo
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    using slide duplicator to 'scan' slide | Flickr - Photo Sharing!
    http://www.flickr.com/photos/i-fotos/2125297217/
    LIGI
    LIGI --- ---
    to fakt neni spatnej napad. nekdo nejaky prakticky zkusenosti?
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    MURHAAYA: No tos mi nasadil brouka do hlavy. Mam doma totiz 100mm f/2.8 L, To foti krasny makro.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Gif: to je vice mene jedno, vrsek zvetsovaku, monitor...
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MURHAAYA: a čím by jsi to prosvětloval?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    CHARVYBURGER: 120 film se da dost v pohode naskenovat i na mym Canoscanu 8800F, ale potrebuju to tam proste prdnout a nechat to chroustat.

    jinak porad si hraju s myslenkou na neco jako kopirovaci zarizeni na diapozitivy. Mech, makroobjektiv kvalitni, full frame fotak... clovek si to vyfoti rovnou do rawu... rychlost nesrovnatelne vyssi a vysledkem je fotka diaku (negativu) na 20 MPix napriklad... ale chce to solidni makroobjektiv.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MURHAAYA: shit, to je na prd :( diky za upozorneni!
    TLAMICKA
    TLAMICKA --- ---
    Navic ten Plustek mi prisel vykonove docela podobny memu V700, taky jsem nad nim premyslel, jeste v te starsi verzi, nicmene univerzalnost V700 zvitezila.
    Nakonec jsem za dobrou cenu sehnal minoltu 5400 asi po roce uzivani V700 a jsem ted spokojeny, protoze mam dobry deskac na vsechno (svitkovy film + ploche predlohy) a k tomu kvalitni skener jen na filmy.

    GIF_242: Je to kazdopadne nelehke rozhodovani. Pokud by jako vystup stacila ta A4, tak V500 je dostatecny a je asi zbytecne si priplacet. Pokud chces maximalni kvalitu, pak Minolta 5400 at uz v prvni nebo druhe verzi nebo nejaky Nikon Coolscan, ale ty vyssi rady jsou cenove dost mimo. I na Mac OS vsechno rozjedes, pokud budes skenovat pres Vuescan, ktery ma vlastni ovladace.
    Pripadne pokud to mas je na jednorazove naskenovani dejme tomu desitek starsich filmu s tim, ze uz na film dal nefotis, tak bych si spocital, kolik by te vyslo komercni skenovani - usetris tim hrozne moc casu a mozna i penez :)
    Jako stolni skener na obcasne pouziti postaci potom prakticky cokoliv za par korun.

    Zasadni rozdil mezi filmovym skenerem a stolnim je imho rozliseni, rychlost a komfort obsluhy (lepsi drzaky). Plus ty levnejsi deskace muzou mit problem co se tyka prosvetleni predlohy.
    U tisku velikosti A4 zadny viditelny rozdil dle meho nebude - skenovani je hodne o rukach a hlavne treba barevne "spravne" skenovani negativu je dost boj a vetsi rozdil nakonec udela skill toho, kdo skenuje nez samotny stroj (samozrejme ted myslim kategorii tech lepsich skeneru).
    Ono je to podobne jako s fotakama, od jiste miry uz moc nerozhoduje, cim se foti, ale spis to, kdo to drzi v rukach :)
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    MURHAAYA: Jeden z duvodu proc jsem si ho taky nekoupil. Ten dalsi byl, ze nezere 120 film.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    GIF_242: nad tim plustekem jsem taky uvazoval, ale po precteni tohoto:

    "The scanning of negatives works in the same way as the scanning of the framed slides: one pushes the charged film adapter manually, image by image, into the scanner. Thus, with the Plustek OpticFilm 7600i, the scanning of film strips is rather laborious. Those who have a lot of normal film strips will be better off with the models which have an automatic film strip feeder with batch modus"

    Film scanner Plustek OpticFilm 7600i slide-scanner: test report experiences image quality scans, film holder, application, tips, tricks
    http://www.filmscanner.info/en/PlustekOpticFilm7600i.html

    jsem ho zavrhl.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    TLAMICKA: hmm. To je v háji, jako mě je jasný, že za ty prachy nemůžu chtít nic extra, ale zase na druhou stranu si tak říkám, když už se s tím budu srát, tak aby to k něčemu alespoň bylo. Skener chci novej, už jenom z toho důvodu, že ho chci připojit do Apple a trochu se obávám, že u starší věci bych narazil na problém s ovladači.

    Ted jsem jeste koukal na http://www.alza.cz/plustek-opticfilm-7600i-ai-d186603.htm#popis coz stoji zase jednou tolik než ta V500 stolní :D a od původnich 3000,- jsem razem nekde uplne kde jsem byt nechtel :(. Na druhou stranu, o prachy az tak nejde, spis jsem si rikal, ze az naskenuju ty filmy, tak bych stolni skener sem tam urcite vyuzil. Kdezto ten filmovej mam pocit, ze bych mohl rovnou prodat.



    Lama dotaz:

    V cem je tak zasadni rozdil, mezi stolnim a filmovym skenerem? Kdyz rozliseni maji +/- stejne a Dmax taky.
    TLAMICKA
    TLAMICKA --- ---
    GIF_242: kolem peti litru na takove to domaci skenovani uz prave moc dalsich variant neni - bud bych bral ten V500, ktery ma vyhodu v tom, ze je novy, takze zaruka a tyhle veci.
    Nebo jete stroje urcene jen pro filmy, z nich za tyhle penize ma asi nejlepsi pomer cena/vykon Minolta Dual Scan IV, ktera v bazarech byva kolem 5 tisic. Akorat tam uz hrozi, ze ti muzu kdykoliv odejit snimac, nejaka mechanicka cast a bohuzel servis bud neexistuje nebo te oprava vyjde na castku, kdy se to proste neoplati opravovat.
    Vyhoda V500 je hardwarove ICE (coz ma treba ta minolta DSIV ma jen softwarove), takze pokud budes skenovat jen barvu, dal mu prednost pred kinofilmovym skenerem nizsi tridy, ktere ICE nemely. Usetris tim fakt hodne casu a nervu pri skenovani.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    o5 děkuji za reakce, ještě podumám jestli mě neosvítí něco dalšího. Ale asi šáhnu po tom V500.
    TLAMICKA
    TLAMICKA --- ---
    GIF_242: S V500 nemam zkusenost, ale mam V700 a Minoltu 5400 a v zasade mezi tema skenerama neni nejaky monstrozni rozdil.
    Minolta je samozrejme ostrejsi, rychlejsi, ma lepsi rozliseni, ale treba v prosviceni negativu nevidim nejaky zasadni rozdil, prijde mi s tim epsonem celkem nasteno. Ale u diaku to muze byt jinak, kazdopadne s kinofilmem si ten epson poradi celkem dobre.
    Nejvetsi rozdil je z meho pohledu v tom, ze drzak na minolte udrzi ten film daleko rovnejsi, jak drzak na epsonu, ze ktereho ty fotky lezou trochu zdeformovane, ale popravde jsem si toho vsimnul az potom, co jsem skenoval stejne fotky na minolte.
    Tisk A4 z V700 je naprosto v pohode a myslim, ze V500 nebude o tolik horsi, takze bych se toho vubec nebal.
    TWARR
    TWARR --- ---
    GIF_242: v500 mam s trochou snahy z toho jde udelat obstojnej 30x20 tisk ... mam tak par fotek, ale zase kdyby byl zdroj z filmovyho skenru, tak je to jina imho
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Diky za reakci. Vzhledem k tomu, že jsem nikde nenašel jakou ten Canon má hodnotu Dmax (Optical Density), tak na to asi kašlu. Přece jenom nejsem tak bohatej, abych si mohl kupovat levný věci :D.

    Jeste budou koumat, ale asi šáhnu po tomhle: http://1url.cz/fzR7

    Pravda, stojí skoro 2x tolik, ale vzhledem k tomu, že "vlajková lod" od epsonu má 4.0 DMax, tak si myslím, že s 3,4DMax co udávají u tý 500 to nebude úplně špatně skenovat/prosvětlovat.

    Ještě abych to upřesnil, nechci z toho dělat monstrozní zvětšeniny, ale jako výstup, by třeba A4 nebyla špatná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam