• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    Který skener nyní poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, vyplatí se stolní flatbed skenery? Zkušenosti a výsledky uživatelů těchto zařízení.
    rozbalit záhlaví
    JIKOO
    JIKOO --- ---
    LUKAS87: pouzivam trezorky cili 6 oken je muj standartni format.
    Batch mode na RPS se jevi jako vyhoda nicmene automaticky posun pasu muze vytvorit problem s dostatecnym napnutim filmu(ostrost) viz. http://digiarena.e15.cz/reflecta-rps-7200-professional-druhy-zivot-kinofilmu/ch-54289 nemluve o nepresnosti v posunu (chybi obcas kus okna) takze mi tenhle mod prijde hure vyuzitelny

    jinak vystup by mel byt u RPS trochu lepsi. 3800dpi vs 3250dpi, akurat rozdil v cene je 100E a mam takovy pocit 19M pixel by bylo fajne ale 14M pixel by mi melo stacit ;)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    JIKOO: nechci do toho moc krofat, ale neuvažoval jsi o RPS 7200 od Reflecty? výstup by měl bejt ještě o malinko lepší (cca 3600 DPI) a na rozdíl od tebou vybranýho umožňuje naskenovat celej pás filmu s 36 políčkama. u toho, co chceš koupit, budeš muset film nastříhat po 6 snímcích a každej pás takhle založit do plastovýho držáku, a pak teprve skenovat. což je opruz. i když jestli tim budeš skenovat tak jeden film do měsíce, tak se to asi dá přežít.
    nehledě na to, že budeš skenovat v 7200 DPI a efektivně z toho vymačkáš asi 3200, což neni ani 50 %.
    JIKOO
    JIKOO --- ---
    Dobre jitro vsem.
    Po zldouhavych uvahach dochazim pomalu k zaverecnemu nazoru a vyberu setupu na 35mm scanner.
    Zatim posledni verze by byla Reflecta ProScan7200 + Profi Vue scan + Kodak IT8 target.
    A protoze Vue Scan je na detaily trochu skoupy, tak by me zajimalo jestli uz to nekdo takhle nahodou doma nema a jak se s tim pracuje?

    Druha varianta by byla se SilverFastem SE Plus, protoze mi prijde vyhodna moznost multi-exposure ale z druhe strany zaplatim min za VueScan a dostanu IT8 k tomu.

    Taky by me zajimalo jestli IT8 calibrace funguje stejne jako u SilverFast cili je treba mit a scannovat IT8 target.

    Jakykoli relevantni nazor ocenim. Diky
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Michaci box je tam jen proto, ze muj starej prosvetlovak nema rovnomerne prosvicenou tu zakladni plochu a dve difuzni desky na michacim boxu pomuzou vyrazne.

    Problem je ale spina na michacim boxu a ruzny drapance na nem a spina na cipu fotaku, ktera je uz videt v podobe difuznich kolecek.

    Srovnani se skenem nemam. Tohle mi naskenujou v ultralabu pri cene 10kc za megabajt na bubnovym skeneru. O tom ze 200MB sken z bubnu bude lepsi a na 100kovy fome budu moct pocitat zrno se prit nehodlam. Ale sken za 200 snimek (plus to nekam nosit a sahaj na to cizi lidi) vs doma zadaco... No question.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: K čemu je tam ten míchací box? A máš srovnání se scanem? O rychlosti se nebavme.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    znovu jsem se vratil k prefocovani negativu misto skenovani. Zatim to pouzivam pro digitalizaci VF negativu 9x12. Pouzivam prosvetlovaci pult a na nem michaci box ze zvetsovaku. Fotim na Canon 5DII a objektiv pouzivam Zuiko 50/3.5 s plovoucimi cleny. Pri pouziti mezikrouzku 25mm (vlastnim) se da dosahnout 1:1. Samostatne da to zuiko 1:2 a na VF je potreba 1:4

    kvalitu posudte sami. Export do tiffu, potahano v PS a export to jpg
    http://varial-artworks.com/odd/sken/2012-09-28-04-vajicko.jpg
    FEEX
    FEEX --- ---
    POPTAVAM scanovani negativu na vasem scaneru za rozumnou cenu, jedna se o kinofilmy rekl bych tak 50-70 ks a tak 30 svitku ... kdyby si nekdo chtel dat brigadu
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Samo si můžeš uzamknout černou na černou, jestli ti to tuto dává šedou, a na netu je spousta dalších tutorialů.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jasan, nic jinýho dělat nelze. To tvoří raw scany se spíš nízkým kontrastem než vysokým, aby v nich bylo takzvaně všechno, dojebat to do strma to pak můžeš vždycky. Chová se to jak digitální foťák s tím rozdílem, že nelze ztmavovat nebo zesvětlovat lampu, jak se ti zachce, ani zpomalovat průjezd (= prodlužovat expozici).
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Hmm, makes sense. Tak to ja nevim jesli se sviti vic nebo min... Takze nejakej flat preset a zbytek ps...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Tak to je asi vysranej snímač, ne? Samo od sebe to jen tak pruh neudělá.

    A jak chceš nastavovat u skenovacího softu expozici a kontrast? Expozice (= síla osvitu) je konstantní, jakýkoli hejblání s posuvníkem Exposure je jen SW přidávání jasu do snímku, to můžeš udělat kdykoli potom, a kontrastní křivku na to můžeš též aplikovat později (a lépe) ve fotošopu. Ten soft slouží jen k tomu, aby nascanoval uniformně všechny snímky a pak si je tuň mimo, ne? Já mám maximálně presety na Velviu vs. jiný filmy, kdy třeba na Velviu mám v softu lehce jinou color balance než na ostatní, protože ta mi letí do fialova, tak to kompenzuju. Ale i to bych mohl udělat v šopu, není v tom rozdíl. Každopádně se tam nic netuní, tuní se jinde, dávkově, rychleji a elegantněji.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: podelny barevny. Jsou videt i na cb, ale minimalne.

    Me na to stve, nevim jak je to moji blbosti a jak skenerem/softem ale u cb abych si u kazdyho snimku nastavoval expozici/kontrast rucne. Nejdriv to projede na nahledy, pak si musim kazdy policko ruco potunit...
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Ja stejne stale uplne neopustil myslenku prefocovani negativu pomoci nastavce a kvalitniho macroskla. Znamej si tak digitalizuje 13x18 negativy.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A jinak VueScan je top software, ne že by "stačil" :) Umí úplně všechno, co umí scanner, a umí toho reálně víc než SilverFast, případně u slabých scannerů stejně. Všechny ty multi věci samo umí. Nerozumím, jak se s ním lze nesžít: člověk to jednou nastaví, uloží jako preset a pak už jenom mačká scan.

    Jaký pruhy vám to dělá?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA:
    ORORUN:

    Já včera koukal na recenzi jejich současnýho nejvyššího 7600i a není to nakonec kdoví co.
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    MURHAAYA: Njn ještě jsem neviděl skener , kterej by pruhy nedělal, to je to nejmenší, vícenásobný sken by to měl nějak eliminovat... hlavně aby byl rovnoměrně ostrej sken po celej ploše, ostatní se dá v pohodě doladit. Bude dobrý posečkat na to až net zaplavěj recenze a testy tý hračky. Cena by prej mohla být kolem 30-40 000 což není tak hrozný na středoformát.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    ORORUN: s vuescanem jsem se asi neszil nebo nevim. prijde mi to hrozne zdlouhavy nez naskenuju fotku. kdyz ji naskenuju tak je to super (mam nejakou minoltu, dela pruhy na barve, ale na cb je ok a planuju si tim skenovat fotky pro tisk apod), ale nez to naskenuju...
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    MURHAAYA: No tak vuescan by třeba taky stačil.(?)... pokud to opravdu bude nabízet uváděný rozlišení a vícenásobné skenování, je mi šumafuk na čem to pojede. :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    ORORUN: co jsem mel silverfast k Canonu 8800 tak se to nedalo pouzivat. naprostej brak. zustal jsem u scangearu a jeho pohodlnost mi vyhovuje.
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    No já jsem taky zvědaf....každopádně by konečně bylo na čem skenovat svitky. Už mě nebaví vyhazovat prachy za mdlý rozpatlaný skeny. Silverfast myslím je zajímavej werk.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam