• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    Který skener nyní poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, vyplatí se stolní flatbed skenery? Zkušenosti a výsledky uživatelů těchto zařízení.
    rozbalit záhlaví
    IANUS
    IANUS --- ---
    MACHALIK: asi mě ty tvoje odkazy neuspokojily, takových najdu na netu 12 do tuctu :) Chtěl jsem znát tvoji osobní zkušenost s tím programem - beru to tak, že ti prostě SF nesednul, na což máš samozřejmě právo, jen bych z toho nedělal zákon.


    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    IANUS: Nevím, co se mnou je, ale proč je SF krám jsem napsal nejednou a pak uvedl dalších asi pět odkazů na tatéž porovnání na internetu. Co je s tebou, že to ignoruješ a opakuješ otázku? Možná ti ten zen chtěl něco naznačit.

    Každopádně to, co píšeš o postprocesu v PS je pravda, jakýkoli přibližování se tomu mít co nejlepší obrázek hned z výstupu hovoří jen o nevratnejch datovejch manipulacích na straně skenovacího softu, ale když někdo chce kliknout a mít hotovo, tak mu na tomto zjevně nezáleží. Doporuč panu Ponešovi, ať zkusí VueScan Pro v plné vezi, že se pak k Silverfastu už nevrátí, že mu to vzkazuje druhej skenovací guru z Brna.
    IANUS
    IANUS --- ---
    byl jsem pár dní mimo civilazaci, kde bylo mizerné připojení k netu, a když už jsem jeden obsáhlejší koment napsal, tak mi to při odesílání spadlo, což byla příšerná zenová chvilka, kterou jsem už nechtěl opakovat, takže zareaguju až teď.

    Machalík: čoveče, co je s tebou?? Proč do normální debaty nastupuješ tak zbytečně ofenzivně, a stejně nám ten shit shit shit pořádně nevysvětlíš... ten skenovací guru se jmenuje Karel Poneš, jestli ti to k něčemu pomůže (i když nevím k čemu)

    Já nevím, jak přesně skenujete, chlapci, ale z těch příspěvků jsem měl pocit (možná mylný), že chcete, aby toho dost udělal ten skenovací program, tedy aby vám ze skenu vypadl použitelný obrázek, který už jenom lehce doladíte a je to...

    ten náš skenovací guru nám ale doporučuje nedělat, neřešit vůbec nic ve skenovacím programu!!
    pokud to jde, tak povypínat nebo vynulovat všechny přednastavené nabídky, nastavit pouze lineární křivku (a ručně ohraničení skenovací pole i s rámečkem) - a dostat tak ze skenu co "nejšedivější" (v podstatě odporný, strašně měkký) sken s maximem "informací", a všechny následné úpravy řešit až potom ve fotošopu, kde je mnohem přesnější kontrola toho, co chcete udělat.
    všechna ta zlepšení obrázku, které nabízejí skenovací programy totiž nemáte plně pod kontrolou - některé věci a detaily lze kontrolovat až ve velkém detailu (ve fotošopu) a teprve při té práci s konkrétním detailem (třeba barevným šumem v hlubokých stínech) můžete tuhle věc řešit nějak smysluplně.

    skenovací program sice naoko jako-zlepší-obrázek, ale při porovnání dvou skenů "zlepšeného" a "vypnutého" potom například v tom detailu vidíte, že sken.program zaříznul něco, co by se hodilo v těch informacích mít pro preciznější práci v jednotlivých r g b kanálech, a co už zkrátka v tom "zlepšeném" skenu není a nikde to neseženete (leda to znovu naskenovat ve "vypnutém" módu)
    KASTA
    KASTA --- ---
    KRITAU: já měl něco podobnýho (EU3 s 9Mpix senzorem) a byly to vyhozený peníze: špatný barvy, mizernej dynamickej rozsah, neostrý a zašuměný skeny. Nejpoužitelnější na něm byla asi ta nabíječka s USB konektorem, kterou teď nabíjím Kindle :)
    KRITAU
    KRITAU --- ---
    je to vůbec použitelný???
    Skener diapozitivů 288304 z e-shopu Tchibo.cz
    http://www.tchibo.cz/Skener-diapozitivu-p400022980.html#produktInformation
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JIKOO: Su rád, že umíš do pěti počítat :)
    JIKOO
    JIKOO --- ---
    MACHALIK: Dockali jsme se. Jedna validni informace a jedna reklama :) Diky
    MACHALIK: Znas to... slusnost mi brani neotravovat lidi zbytecnyma informacema ;)

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JIKOO: To s tím vibrátorem jsi tu mohl klidně nechat, každej ví, že je prodávám.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Hoši, tak to udělejme jinak. Kdo chce používat proprietární software, nechť, však pokud vám z toho lezou dobrý výsledky, jen dobře. Kdo má rád SF navzdory jeho ceně a nesmyslnýmu ovládání, nechť. Kdo má starej VS a není ochotnej stáhnout novou verzi, aby vyřešil bugy--
    Já se však zatím dozvěděl právě to. Že jeden je línej updatovat verzi, druhýmu stačí cokoli a nehodlá to řešit a třetí je neznámej scanovací guru - well, ten jedinej mě popravdě zajímá a toho se nedozvíme, je to tajemná persona.

    VueScan nikdy neměl ambice bejt program typu wash & go, třikrát kliknu a je to. Je to ovladač ke scanneru. Komu se nelíbí, to je v pohodě, hlavně když je spokojenej se svejma výsledkama. Já akorát, jako dlouholeten uživatel VS, tvrdím, že SF je shit, protože se nedá ovládat a je to fakt odpornej kus softwaru. Kdo si chce vyhledat víc, snad umíte používat počítač.

    http://www.rangefinderforum.com/forums/showthread.php?t=117664
    http://forums.macresource.com/read.php?1,1249165,1249166
    http://davidnaylor.org/blog/2011/04/why-i-switched-silverfast-for-vuescan/3
    http://lucassmithphoto.blogspot.com/2012/06/scanning-software-upgrade-vuescan-vs.html
    A i firemní sajta: http://www.hamrick.com/sil.html

    Nepotřebuju se hádat, ostatně mně z toho taky leze to, co potřebuju.
    JIKOO
    JIKOO --- ---
    MACHALIK: Ty, Krale Klacka moc neznam a jeho verzi ti klidne prenecham;)
    Mimoto tu diskutujes s typkem, kteremu na VS proste nefunguje ICE coz je zcela urcite problem. A jemu se to nechce resit protoze ma jednodussi a dostacujici pouzit default zadarmo.
    No a druhy typek, ktery VS uziva a vysvetluje ze preview se updatuje samo.
    O orezavani jsme nejak nemluvili, nebo jo ???? Cili tak trochu bezpredmetny prispevek

    Mimoto stale dluzis IANUSvysvetleni proc je teda SF takovy shitshitshit.
    .....
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MACHALIK: ad automatickej refresh: jasný, jenže to trvá právě onu chvilku, kdy skener musí znova provést náhled skenovaný plochy danýho políčka. nikon scan jako první projede celej proužek 2-6 snímků, nabere obsah v nízkym rozlišení, a člověk pak už má k dispozici malý thumbnaily ke korekci offsetu motorovýho posuvu, protože detekce počátku jednotlivých snímků není 100 % spolehlivá.
    jestli tohle umí i vuescan tak fajn, buď sem měl verzi, která to neuměla, a nebo sem to tam nenašel.

    chyba je dozajista mezi židlí a klávesnicí, ale proč bych se sral s jejím odstraňováním, když v jinym softu nemusím nic řešit, všechno mám hotový během pár kliknutí, a výstup je vynikající. porovnával jsem barvy na negativejch s hotovejma fotkama z minilabu noritsu - výstup z interpolačních algoritmů nikon scanu je pro mě absolutně dostačující. a u diáků neni s barvama problém už vůbec.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JIKOO: Nerozumím, co říkáš. Na Preview se kliká právě jednou už od verze krále klacka, mnoho let. Obnovuje se to automaticky a refresh lag se dá nastavit v poslední záložce.
    JIKOO
    JIKOO --- ---
    Jinak kdyby mel nekdo potrebu VueScanBible tady je fungujici Download, kdyz se clovek trochu proklika
    The VueScan Bible - Everything You Need to Know for Perfect Scanning » Download free eBooks, Games, full Movies, TV SHows, crack for Software, Magazines, Music from torrents, rapidshare, extabit, megaupload, mediafire
    http://mp3tags.net/ebooks_torrents/173122-the-vuescan-bible-everything-you-need-to-know-for-perfect-scanning.html
    JIKOO
    JIKOO --- ---
    MACHALIK: Try again : " az na to ze neklikas na Preview protoze v poslednich verzich se ti jakakoli zmena okamzite projevi na screenshotu v plne velikosti okna (nemas thumbnail) = Preview klikas jen jednou. "

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Nějak nerozumím... neumíte udělat ruční výřez? Neumíte si nastavit automatickej refresh preview po každé úpravě? Neumíte nastavit výstup na default, kterej z principu nepřepaluje žádnej kanál? Vždyť všechny tyhle věci má Vue nastavený už v základu.

    Teoreticky bych se vám mohl podívat na INIčka, co děláte blbě, ale chyba je dozajista mezi židlí a klávesnicí. Všechny tyto věci Vue umí a dělá.
    JIKOO
    JIKOO --- ---
    LUKAS87: To mas stesti :) Reflectascanwhateveritis je peklo . Mizerne algoritmy a nejsem se ani jist ci jde zkalibrovat
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    JIKOO: já myslím, že ten nikon scan jde používat pouze se skenery nikon. má taky svoje mouchy. vuescan je skvělej, má obrovský možnosti nastavení a tak, jen asi nejsem ta ideální cílovka - chci mít po pár zmáčknutích slušnej výsledek a to nikon scan umí.
    JIKOO
    JIKOO --- ---
    KASTA: Netreba Slunecnicovat . http://www.hamrick.com/ testovaci verze je dostupna na strankach

    LUKAS87: Plus / minus mas samo pravdu az na to ze neklikas na Preview protoze v poslednich verzich se ti jakakoli zmena okamzite projevi na screenshotu v plne velikosti okna (nemas thumbnail) = Preview klikas jen jednou.
    Muzu pouzit Nikon scan na Reflecte? Chtel bych porovnat
    KASTA
    KASTA --- ---
    ja si vuescan rano stahnul ze slunecnice jako shareware (zatim jsem jeste nenainstaloval). je to ten vuescan o kterym tu muvíte? (vuescan pro 9.neco)

    jsem zjistil, ze ramecek na stredni format je tam do 6x12 ale v nastaveni muzu dat max 6x9... tak asi stejne budu nejakej inteligentnejsi soft potrebovat... a ty "nudle" jsem zatim taky nedokazal obejit, neni nad to moct si to nastavit rucne....
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    JIKOO: jen se zastávej - zkoušel jsem naskenovat pár fotek v barvě i čb, a když sem zjistil, že bych musel u každý jednotlivý ladit barvy, aby to nevypadalo jak z prdele (plus nefunkční ICE a neustálá tendence přepalovat výstup v některejch barevnejch kanálech, jako by to automaticky nedovedlo nastavit zisk zesilovačů pře ADC), vysral sem se na to. v nikon scanu podržim shift, kliknu na poslední políčko, zmáčknu sken a je hotovo. plus tam existuje téměř instantní náhled thumbnailu pro určení ofsetu skenovanýho pole, kdežt u vuescanu se tohle musí dolaďovat metodou kliknu plus nebo mínus a dám preview, a dokola... jo, UI nikonscanu má pár drobnejch much (poněkud nelogický aplikace nastavení na jednotlivý políčka, dokud tomu člověk nepřijde ne kloub), ale na jeho výstup v 95 % případů už nemusím vůbec sahat.
    IANUS
    IANUS --- ---
    MACHALIK: hele, fakt byl u té 750 přibalenej... takže ho mám

    pokud tomu rozumím dobře, že SF dělá to samé jako VS, tak nechápu ten shit shit shit
    s ergonomií nějak problém nemám, respektive mám stejnej jako u čehokoliv jiného...

    ale já nechci flame, mně je úplně jedno čím skenuju, jenom mě zajímalo proč konkrétně je to shit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam