• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    TWARR: prefocovanim to mas na jednu expozici. flatbed mi prosviti max 6cm svitek a slepovat to nejak pak...

    no jo no, mam nejak moc casu... :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    MURHAAYA: jo ten vf chapu, tam je to mnozstvi urcite mnohem mensi nez u kina ;) ale s tim by si asi zase i rozumne poradil ten flatbed ;) zavidim ti ten cas na to, fakt zavidim ;)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    TWARR: casova narocnost u DSLR znacne vyssi. postavit to... srovnat. expozice... kdyz by mel clovek nejakej dobrej bazmek a jen cvakal fotky, stahnul rawy, invertoval je v raw editoru, pohejbal krivkama, urovnema, tak by se mozna casove dostal pred tu minoltu si myslim. Co se pohodlnosti tyce, tak minolta ale vede. to je bez diskuze.

    ono ja to ani tak nechtel jako nahradu pro kinofilm, tam to nema smysl, ale pro velkoformat si myslim, ze to smysl ma (krom toho, je to bud tohle, nebo nic :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    a ted mi murhaayo rekni casovou narocnost te minolty vs dslr? ono se to ve finale stejne asi moc nevyplati ze? nic proti, nerejpu. nejsem slepej, ale ve finale bych se na to osobne asi vysral ;))

    a to mi pripomina, ze musim ejste projet ten svuj v500 kram, koukal jsem, ze mu konci zaruka :D (tak jestli porad dela cary zmetek)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/01-5d-f56.tif
    http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/01-5d-f8.tif

    http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/03-dimage-02.tif - neupravovany sken z vuescanu, krivka cerne nebo jak se to jmenuje na 0,25 a bile na 0,75 a vybral jsem profil Kodak Tmax, Tmax CI 0.80, zadny nastavovani cernyho bodu v PS.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MURHAAYA: mrška má prostě prťavý pixly, no :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    LUKAS87: abych rekl pravdu, tak vuescanu moc nehovim. takze to muze byt blbou obsluhou
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    LUKAS87: rekl bych, zes mel pravdu. Udelal jsem f5.6 a f/8 a skoro bych rekl, ze 5.6 je ostrejsi. tohle je porovnani http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/shootout-2.png (fstop je v zahlavi tech souboru)

    full size tiffy se nahravaj.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MURHAAYA: druhou věcí je, že v tom skenu z minolty chyběj detaily ve stínech, čili v čirý části podložky filmu, čili tipuju, že si vuescan tak úplně neporadil s ideálnim vhodnym nastavenim zisku AD převodníků / dobou expozice. měl jsem s tím u vuescanu problém na epsonu 4990 i na coolscanu, že těm skenům prostě chyběly detaily ve stínech.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    LUKAS87: zkusim. dokud to mam postaveny.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MURHAAYA: nejsem si jistej, jestli neni f/11 na 5D2 trochu moc (zkusil bych f/5.6), osobně tipuju, že ti rozlišení sráží difrakce.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    tak jak sem slibil. Udelal jsem mini shootout
    1. Canon 5D Mk II + Zuiko 50/3.5 at f/11 + mezikroužek (schopne 1:1 a mozna malinko vic nez lifesize) - raw, doostrovani vypnuto na nula. Z rawu export do 16 bit tiff, v Photoshopu pomoci krivek nastaven cerny a bily bod, zadne doostrovani, full rozliseni 5D2 je 5616px, takze jsem orizl cca 200px - http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/01-5d.tif
    2. Canon Canoscan 8800F, flatbed - sken na 3200 dpi. Tohle je tu spis do poctu. - http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/02-canoscan-3200.tif
    3. Minolta Dimage Scan Dual IV + Vue Scan. Nenastavoval jsem zadne doostrovani explicitne, ale je mozne, ze si neco doostri, ruku do ohne za to nedam. Opet v Photoshopu nastaveny cerne a bile body. Tonalni podani je jiny - http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/03-dimage.tif

    Takhle vypada muj fotici setup - http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/setup.jpg

    pokud se nekomu nechce stahovat nekolikamegove tiffy, tady je png porovnani, vlevo Minolta, vpravo Canon 5D II - http://varial-artworks.com/odd/ja/nyx/sken/shootout.png

    Shrnuti: 5D II nabizi o par set pixelu na obe strany vic (dalo by se ziska plnych 5616 pri trose snahy), ale vizualne mi ta minolta prijde ostrejsi.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    ale pokud si clovek neudela nejakej bazmek na objektiv, kterej to bude udrzovat planparalelni a v konstatni vzdalenosti, tak to asi bude docela voser. Muj setup na prefocovani negativu (4x5) je takovej, ze mam prosvetlovaci pult zakrytej krom jednoho mista kartonem. Na dire v kartonu sedi michaci box z durstu pro 4x5 a na nem lezi negativu. Nad tim mam fotak, srovnanej vodovahou do roviny, primontovanej na spodni sroub stativu. Vzdalenost uz mam vyznacenou na stativu a doostrim objektiv a pak clonim na f/8 a udelam nejakou bracketovanou expozici.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    THX_1138: ja se asi dneska hecnu a udelam vlastni zkousku s 5D II a Zuiko 50/3.5 tak se pak podelim o nejaky vystupy
    R_G
    R_G --- ---
    Zdravim, nejaky cas jsem nepouzival svuj scanner Optibook 3600 a kdyz ted skenuji, na vyslednem obrazku je sice vse naskenovano, ale je rozdeleny do pruhu, ktere jsou ruzne svetle. Nevite, cim by to mohlo byt, pripadne co s tim?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Why You Should Digitize Your Film Using a Camera Instead of a Scanner
    http://www.petapixel.com/2012/12/23/why-you-should-digitize-your-film-using-a-camera-instead-of-a-scanner/

    zajimave srovnani. Digitalizuji takhle 9x12 negativy. Canon 5D II s Zuiko 50/3.5 Macro. Co je ale problem, je spina na snimaci, ktera pri takovych zvetsenich zacina byt hodne neprijemny problem. Kdyz pouziju mezikrouzek tak ze mam zvetseni 1:1 a zaclnonim na 22 tak muj cip je chlupatej jak koberec. Plus je to dost voser a delam to tak na 10 fotek mesicne.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    IANUS: Už toho nechme.
    IANUS
    IANUS --- ---
    MACHALIK: to je dobrý heslo :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    IANUS: Řešíš nepodstatný věci namísto podstatnejch...
    IANUS
    IANUS --- ---
    MACHALIK: čoveče, zase tak zbytečně ofenzivně...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam