• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    MAOLIS
    MAOLIS --- ---
    MURHAAYA: díky za nabídku, už je naskenováno !
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MAOLIS: bud konkretnejsi. jsou to jiz vytistene/zvetsene fotky na papire? Jaky format? Do A4 zvladne kazdy bezny stolni skener. Nebo to jsou cb negativy? Jaky format? Kinofilm bych zvladl v dost slusne kvalite, stredoformat min. Jsou v dobrem stavu nebo spatnem? Bude potreba retuse nebo si to budes retusovat sam? Prohnani skenerem je jen pulka prace.
    OT_
    OT_ --- ---
    MACHALIK: Přesně tak, černobílé. Teoreticky by to mohl být prach na zrcadle snímače, vygooglil jsem pár návodů na čištění, vyzkouším.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    OT_: Ty pruhy jsou tedy černobílý? Tak to ti subpixely neodchází a bude to spíš nějakej prach nebo něco s lampou.
    OT_
    OT_ --- ---
    MACHALIK: V barvě to vypadá úplně stejně. Trochu se to při finálním skenu ztratí (což by mohlo být tou technologií, která čití prach?) ale i tak žádná sláva teda.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    OT_: Nemáš to v barvěM Vypadá to, že jde snímač dopiče.
    OT_
    OT_ --- ---
    Přečetl jsem si tady toho sice moc o pruzích, ale myslím, že jde o jiné pruhy, než se kterými mám na 9950F problém já:


    Co to zase je? Prach na snímači? Dá se to nějak vyčistit? Nevíte?
    KOLU
    KOLU --- ---
    MURHAAYA: to zrcátko bejvá ušmudlaný. fakt neni od věci to vyčistit. sám jsem byl překvapenej, když jsem rozebral svůj V ED...
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    KOLU: ja sem ho rozebral a profoukal lehce. nesel jsem uplne do kompletni rozborky, ale byl v nem ulomenej prusvitne plast co mel vest svetlo z diody k prednimu panelu (bez nej to sviti uplne stejne), jinak je nejspis v perfektnim stavu. uz sem tim projel nejakej negativ cb a barvu.
    KOLU
    KOLU --- ---
    MURHAAYA: gratuluju! :) doporučuju hned zezačátku rozebrat a vyčistit zrcátko. a dělat to tak jednou ročně...
    EGGH
    EGGH --- ---
    MURHAAYA: Asi to bude jinej level, než skeny z labu.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    EGGH: nn, od jednoho znamyho. Skoro si az rikam, ze jsem si vcerejsi varku negativu co jsem nesl do ultralabu mohl nechat jen vyvolat a naskenovat si to muzu sam... tak od priste .)
    EGGH
    EGGH --- ---
    MURHAAYA: Od Wágnera? :) Ať dobře slouží!
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Tak jsem stastnym majitelem Nikonu 5000 ED... .)
    SIIMA
    SIIMA --- ---
    REEFER: jo, tam byl SEN_ taky a pochvala prej
    REEFER
    REEFER --- ---
    Ja skenoval na vystavu tady a bylo to uzasny, skvelej pristup, bajecnej pan: http://www.flextightx5.com/index.php/ceniky/zakladni-cenik-2013.html
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FTN: Toto byl raw scan kinofilm bez úprav, bez ořezu (mám tam perforaci), nez ničeho, jak jsem to chtěl, z diáku (V50). Pět minut práce, esli deset i s uložením. Už to probíráme v sousedním klubu, chtěl jsem jen oznámit, jak to bylo.

    EGGH: Když jsem u něj posledně byl, tak mu tam 5000 seděl na stole, a když mi kdysi dávno scanoval filmy (asi 20 úhrnem), tak to bylo na Nikonu. Všechno v pohodě, opět kinofilm, opět bez úprav (proč byste si chlapi nechávali někoho hrabat na vaše fotky???).

    Každopádně to přenesme sem: [ Scannery a scanovani ]
    EGGH
    EGGH --- ---
    MACHALIK: Smělík Nikony nemá, to mi tvrdil do telefonu s tím, že byly drahý a tak skenuje na MICROTEK i900 (aspoň mně skenoval) a "scan celého filmu v rozlišení šíře 10x ? 300 DPI. 150,- kč" Jednalo se o 10 políček svitku - takže náhledová kvalita. Když jsem poptával 4000 dpi, tak chtěli 150Kč za políčko svitku a vypadalo to jak ofocený z kopírky s šíleným doostřením (prostě to neumí). Mně přijde 121Kč za kvalitní sken s úpravama jako odpovídající cena. Já bych si naúčtoval asi víc.
    FTN
    FTN --- ---
    Nedávno jsem dělal celkem 60 kusů 6x7 a vycházelo to na cca 110,- za kus. Když každý zvlášť zaostříš, vyladíš tonálně, nějakou dobu se to skenuje, pak děláš raw a retušuješ, tak na jednom políčku trávíš klidně půl hodiny. Takže to byla ještě přátelská cena. :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Takže jsem si nechal to políčko nascanovat na Nikonu 9000 u http://www.fotografiks.cz/ tady v Brně.
    Kvalita je ok, prostě scan, to zvětšený je asi jedno, resp. pro klid duše bych to raději měl přímo do těchto dat ze scanneru, ale sere pes. Co však chcu říct, je, že to jedno políčko stálo 100 Kč bez DPH = 121 Kč.

    Ještě jednou - pro lepší ilustraci:














    Za jedno políčko kinofilmu.
    Když jsem se nevěřícně ptal, jestli to je skutečně pravda, tak mi ještě řekli, že to je samozřejmě bez retuše, že s tou by to bylo i za pětset. A když jim to došlo, tak mi začali ukazovat nějakej flatbed Canon, co tam měli, že to není jako u Škody, kde by mi to nascanovali na 72 dpi (fakt to řekli!!!) na něčem takovýmhle. Přitom jsem jim i říkal, že mám doma rozbitou Minoltu 5400 II, a i jsem se ptal, jestli znají Smělíka (kterej má jakbysmet Nikony 5000 a 8000 a scanuje za 120 za film). Jo jo! Znají Smělíka! A ještě jsem se ptal, kolik by stál celej film. "Tak si to pronásobte," říkali.

    Takže přátelé, ve firmě http://www.fotografiks.cz/ vás nascanování průměrnýho kinofilmu na 4000 dpi bude stát 4477,- Kč.

    4477,- Kč

    De obávám, že budu nakonec tisknout opět u Best Printu, ať jsou třeba dál, ať jsou dražší, to je jedno. Na toto nemám žaludek.
    Jinak profíci a všechno, bez debat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam