• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    EGGH
    EGGH --- ---
    MURHAAYA: Asi to bude jinej level, než skeny z labu.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    EGGH: nn, od jednoho znamyho. Skoro si az rikam, ze jsem si vcerejsi varku negativu co jsem nesl do ultralabu mohl nechat jen vyvolat a naskenovat si to muzu sam... tak od priste .)
    EGGH
    EGGH --- ---
    MURHAAYA: Od Wágnera? :) Ať dobře slouží!
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Tak jsem stastnym majitelem Nikonu 5000 ED... .)
    SIIMA
    SIIMA --- ---
    REEFER: jo, tam byl SEN_ taky a pochvala prej
    REEFER
    REEFER --- ---
    Ja skenoval na vystavu tady a bylo to uzasny, skvelej pristup, bajecnej pan: http://www.flextightx5.com/index.php/ceniky/zakladni-cenik-2013.html
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FTN: Toto byl raw scan kinofilm bez úprav, bez ořezu (mám tam perforaci), nez ničeho, jak jsem to chtěl, z diáku (V50). Pět minut práce, esli deset i s uložením. Už to probíráme v sousedním klubu, chtěl jsem jen oznámit, jak to bylo.

    EGGH: Když jsem u něj posledně byl, tak mu tam 5000 seděl na stole, a když mi kdysi dávno scanoval filmy (asi 20 úhrnem), tak to bylo na Nikonu. Všechno v pohodě, opět kinofilm, opět bez úprav (proč byste si chlapi nechávali někoho hrabat na vaše fotky???).

    Každopádně to přenesme sem: [ Scannery a scanovani ]
    EGGH
    EGGH --- ---
    MACHALIK: Smělík Nikony nemá, to mi tvrdil do telefonu s tím, že byly drahý a tak skenuje na MICROTEK i900 (aspoň mně skenoval) a "scan celého filmu v rozlišení šíře 10x ? 300 DPI. 150,- kč" Jednalo se o 10 políček svitku - takže náhledová kvalita. Když jsem poptával 4000 dpi, tak chtěli 150Kč za políčko svitku a vypadalo to jak ofocený z kopírky s šíleným doostřením (prostě to neumí). Mně přijde 121Kč za kvalitní sken s úpravama jako odpovídající cena. Já bych si naúčtoval asi víc.
    FTN
    FTN --- ---
    Nedávno jsem dělal celkem 60 kusů 6x7 a vycházelo to na cca 110,- za kus. Když každý zvlášť zaostříš, vyladíš tonálně, nějakou dobu se to skenuje, pak děláš raw a retušuješ, tak na jednom políčku trávíš klidně půl hodiny. Takže to byla ještě přátelská cena. :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Takže jsem si nechal to políčko nascanovat na Nikonu 9000 u http://www.fotografiks.cz/ tady v Brně.
    Kvalita je ok, prostě scan, to zvětšený je asi jedno, resp. pro klid duše bych to raději měl přímo do těchto dat ze scanneru, ale sere pes. Co však chcu říct, je, že to jedno políčko stálo 100 Kč bez DPH = 121 Kč.

    Ještě jednou - pro lepší ilustraci:














    Za jedno políčko kinofilmu.
    Když jsem se nevěřícně ptal, jestli to je skutečně pravda, tak mi ještě řekli, že to je samozřejmě bez retuše, že s tou by to bylo i za pětset. A když jim to došlo, tak mi začali ukazovat nějakej flatbed Canon, co tam měli, že to není jako u Škody, kde by mi to nascanovali na 72 dpi (fakt to řekli!!!) na něčem takovýmhle. Přitom jsem jim i říkal, že mám doma rozbitou Minoltu 5400 II, a i jsem se ptal, jestli znají Smělíka (kterej má jakbysmet Nikony 5000 a 8000 a scanuje za 120 za film). Jo jo! Znají Smělíka! A ještě jsem se ptal, kolik by stál celej film. "Tak si to pronásobte," říkali.

    Takže přátelé, ve firmě http://www.fotografiks.cz/ vás nascanování průměrnýho kinofilmu na 4000 dpi bude stát 4477,- Kč.

    4477,- Kč

    De obávám, že budu nakonec tisknout opět u Best Printu, ať jsou třeba dál, ať jsou dražší, to je jedno. Na toto nemám žaludek.
    Jinak profíci a všechno, bez debat.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MACHALIK: nasel jsem dobre Best Print na Luční 28? Ze bych je teda zkusil ....
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Já nemám digitály a zvětšovat film na film je na mě trochu moc punk :)
    FTN: Má to bejt do pondělí, takže to stopro poladím tady v Brnisku. Ale díky!
    FTN
    FTN --- ---
    MACHALIK: Ok, tak kdyby ne, dej vědět. :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Pak by sis mohl machaliku udelat prefocovaci bazmek s macrem a nafotit si to jedno policko s nejakym 5:1 macrem na nekolikrat a slozit :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Jj, geuine fractals sem pouzil. Ja sem tisknul fotky z 5D2 foceny na 2500 iso na 60x40 a naprosto total bez problemu zadny artefakty... Super. U hodne zrnityho trixu bych ale byl vopartrnej a i ten fraktal ma svy meze.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    EGGH: Já doteď tisknul v Best Printu dole v Žabinách a spokojenost, krásný sytý barvy vycházely z těch jejich plotterů, papíry měli Ilford, neměl jsem problém. Toto si představuju, že bude podobný, akorát to mám po cestě do práce i z práce :) Ono asi především záleží na mašině a papíru (= cena), mám možná lehce předsudek vnímat obsluhu jako špičku nebo nešpičku v oboru. Nebo se pletu? Samo beru, že musíš vědět, jaký mašiny a papíry jsou dobrý a co se hodí na co, ale to beru jako standardní řemeslo. Potěšilo mě, že hned věděl o fraktálech a nemuseli jsme se ani sekundu zdržovat ničím nepodstatným. Řekl jsem žlutomodrá fotka pouště, hned všechno věděl. Dobrý to bude.
    EGGH
    EGGH --- ---
    MACHALIK: Že pozdravuju a děkuju, že mi nedal zápočet :) Ale jinak je dobrej, špička v tiskařským oboru. Pokud ti ukáže Rag od Hahnemühle, tak se staneš snadno závislej a budeš tisknout a tisknout.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA:
    FTN:
    EGGH mi v poště poradil nějakýho člověka tady v Brně, co má Nikon 9000 (= 4000 dpi) a sídlí na mé cestě domov-práce, takže mu to zítra zanesu a on to nascanuje. Krátce jsem s ním pohovořil a upsampling dělá, používá fraktály a minutu dvě zasvěceně vysvětloval, proč nakonec skončil u nich (i já si ze svejch dávnejch pokusů pamatuju, že jsem je ze všech interpolací naznal jako nejpoužitelnější), pročež ve mně vyvolal dojem, že ví, co dělá, a že jsme na stejné vlně. Ono by teda stejnou službu zastal nejspíš i můj oblíbenej Smělík, ale je na druhým konci Brna. Takže první kolo bude upsample + borec má 9 a 12barevný tiskový stroje, čili se to u něj možná i vyjede.

    Jo a ještě Kamrla má Imacona, ale mně se s ním nechce mluvit :))

    Každopádně nejvyšší čas zprovoznit ten můj drek, upsample se mi vnitřně příčí, ať je jakýmkoli algoritmem.
    FTN
    FTN --- ---
    MURHAAYA: Jo, nechtěl jsem to otvírat, protože se mi zdálo že MACHALIK v tom má dost jasno. Tak 95% věcí od zákazníků nemá dostatečný rozlišení pro požadovanou velikost tisku a musí se zvětšovat. Dělám to právě pomocí Geniue Fractals nebo přímo tiskovým ripem.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Hele a co fraktalni algorytmus? Takhle jsem z 20mpix 5600px v 300 dpi udelal zvetseninu na 60x40 cisty velikosti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam