• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    ja si 4x5/9x12 prefocuju. vezmu prosvetlovaci stul a jeste na to hodim michaci box ze zvetsovaku pro jistotu, protoze ten prosvetlovak mi neudela dokonale rovnomerny svetlo a na to polozim negativ. nad to rozlozim stativ s fotakem s makro objektivem (manualni zuiko 50/3.5).

    Je to docela funkcni, prefotil sem tim vsecky svoje filmy (nejakych cca 600 fotek v prubehu par let). Je to trochu voser to dycky rozlozit a pak slozit, ale zas je to vsecko z komponent co jsou samy o sobe k necemu uzitecny a dycky jedu nejakou varku treba deseti naraz.

    uvazuju o nejakym dedikovanym bazmeku ze staryho zvetsovaku, diodovejch pasu, opalovyho skla... ale nejak se k tomu furt nemuzu dokopat, protoze jednou za dva mesice rozlozit tamtu paradu neni zas takovej problem.

    jesli je zajem tak muzu nahrat nejakej full res pro predstavu co z toho leze.
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    ADAMIRA: super, dik. Na 700-ku som uz pozeral (ebay, z druhej ruky) a nebol som si isty, ci vobec ma ramik na 4x5.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SN0WCRASH: Co jsem tak v rychlosti prolítl net tak nějákej nespecializovanej scener (v nějáký normální cenový hladině) asi nebude - ale prodávaj na to samostatný držáky.

    např:

    Epson Perfection v700 & v750 - Film Holder 4x5
    http://www.ebay.com/itm/Epson-Perfection-v700-amp-v750-Film-Holder-4x5-/130767031132
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    zdar, poradte pls, cim skenujete 4x5? Trochu som preliezal historiu auditka, ale nic som nenasiel.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    FUZZSTORTION: Muj soft. kterej jsem dostal k Canon CanoScan 9000F Mark II (jeden z těch "horších") tohle má a docela spolehlivý.

    Otec používá soft kterej dostal k asi možná i 10 let starýmu skeneru - taky docela bez problemu.

    To by IMHO musel bejt nějákej hodně špatnej soft. aby tohle nezvládl.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    FUZZSTORTION: toto je záležitost softu, ne skeneru. Takže až vyberete skener, tak si zjisti jaký je k tomu soft a pak zkus položit otázku znovu.

    Ale jak psal MURHAAYA: povětšinou, pokud to není úplně lamasoft tak by to nějak měl-mohl umět.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    FUZZSTORTION: mno myslim ze i treba takovej canonscan ma v tom defaultnim softu nejaky rozpoznani objektu ktery ti sam oramuje a naskenuje postupne.

    ve vuescanu si muzes nastavit i treba pevny rozdeleni. tzn pokud vis ze ty fotky budou ctyri na strance treba v padesati albech tak si to nastavis at mas 2x2 prilozis stranku a das jen skenovat fotky 1-4. pouzivam tohle pri skenovani polaroidu. mam sablonu podle ktery je vlozim na urcity misto a pak reknu skenuj fotky 1 - x a mam ty soubory zvlast.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Ahojte, prosím o radu či nasměrování. Mám tu zadání k naskenování asi 10 tisíců fotek z různých archívů (vesměs klasické fotografie z minulého století v klasických albových rozměrech). Avšak bude se kupovat skener kvůli tomu a je tu dotaz ze strany zadavatele: zdali lze pořídit takový skener, popř. šablonu pro skener (formát A4/A3), která dovede už přímo při skenování rozdělit např. 4 skenované fotky naráz na 4 samostatné soubory tiff nebo jpg, je tu taková možnost? Rozpočet neřeším(-e) momentálně. Jde víceméně o urychlení a zjednodušení práce. Děkuji za pomoc!
    KASTA
    KASTA --- ---
    jinak ne ze by mi slo tolik o par dolaru, spis me stve ze me prinutili koupit si neco co vubec nechci...
    KASTA
    KASTA --- ---
    GIF_242: tak na ebayi bych to prodal... jenze legalni to neni, jak uz jsem se informoval a ebay to nepusti.... tak nic no
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    nepouzivani VueScanu a babrani se s jinejma softama je akorat oddalovani orgasmu. Jak si clovek jednou nastavi VueScan a ulozi nastaveni, tak tam proste hodi film a jede. Na barevnej film mam ulozeny nastaveni a vim, ze mi to vyleze dycky stejne, zadny variace v barve, zadny vybirani z predvoleb filmu a hledani nejaky co aspon trochu pripomina skutecnost... vystup skenovanej do 16ti bit dng a clovek si pak v Adobe Raw nebo Raw Therapee nebo Lightroomu muze vyhrat dle libosti.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    KASTA: v tomhle světe jde všechno, otázkou zůstává kdo to koupí :D

    A jeden postřeh z vlastní silverfast zahrádky... ono je to vázané na daný typ skeneru, takže když to někdo koupí a nebude mít plustek 8100 tak mu to stejně nebude fungovat :( Smutně vtipné bylo to, že jsem se pokoušel vochcat helpline a psal jsem jim, že se mi ten původní skener rozbil (což v podstatě byla pravda) a že mám tedy nový, sice stejnou značku, ale jiný typ. Tak mi odpověděli, že mi gratulují k novému skeneru a že si musím koupit "upgrade" nebo jak to nazývají pro daný typ skeneru. Což byla poslední kapka a poslal jsem to do prdele a začal používat VueScan.
    KASTA
    KASTA --- ---
    tak jo, ten plustek s vuescanem je ok, je to posun.
    jsem rád že nemusím používat ten silverfast, co jsem si k tomu musel koupit (podle mě je uživatelsky úplně debilní)... to asi nejde legálně ho prodat, když už jsem ho odemknul a když to bylo "bundled" s tím skenerem, že?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    To proto, že máš furt mrdku.
    KASTA
    KASTA --- ---
    OT_: ja si v rijnu poridil plustek 8100, taky za necelejch 6t. Silverfast, co mi k tomu dali jsem zkusil ale je to fakt divnej software, nejspis ho brzy odinstaluju a aspon konecne vyuziju pred rokem koupeny vuescan. Jinak ale teda musim rict, ze oproti mymu starymu epsonu (v500) zase az takovej rozdil ve skenech nevidim. Spis v moznosti se skenama dal pracovat ap. Jako posun v kvalite tam urcite je, ale takovy ty vyroky, jako ze skeny z dedikovaneho skeneru jsou radove lepsi nez skeny z flatbedu a ze je to kvalitativni skok podobny tomu jestli fotim s levnym digi kompaktem vs zrcadlovkou, tak ty je treba brat s velkou rezervou :)
    OT_
    OT_ --- ---
    Tak jsem se po přefocování posunul na další level: Plustek 7600i. Jsem celkem nadšen, mám ho za cca 6 tisíc a za ty peníze je podle mě super.


    Btw. byl k tomu přibalen Silverfast a výsledky sice dává skvělé, ale UI tomu snad navrhoval Mengele!

    Ale třeba zase podpora zafungovala na jedničku (sériové číslo Silverfastu bylo registrováno na původního zesnulého majitele, takže jsem ten soft nemohl odemknout. Na zákaznické podpoře Silverfastu vyřešeno asi za dvě minuty, to se taky počítá).
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Trošku se omlouvám za "reklamu" - případně mě vynadejte a smažte, ale nastává mi období opravdu nudných směn v práci - ideálních ke skenování "na kvantitu".

    Pokud by měl někdo zájem o AMATERSKE (Canon CanoScan 9000F Mark II - bez úprav) naskenování nějákejch filmů - dejte vědět, jsem ochoten to za IMO slušnou cenu (záleží na počtu, jestli to je nastříhaný, DPI, apod.) udělat.

    Dle mýho ideální na nějákej rodinej archiv starejch fotek.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    HYPNOGEN: dik :) nekdy na to koukam a rikam si, ze to nema hlavu ani patu, ale pak si rikam, ze to proste odrazi to co potkavam :D

    jinak TC-1 rozhodne doporucuju. Nema chybu. Kdyz ji vezmes do ruky tak cejtis, ze nikde nesetrili. Titanovy telo. vsecko perfektne, naprosto dokonale zalicovany. Vsechny ty okynka na predni strane skoro necejtis nehtem. Vsecko nastaveni, blesku, iso, ostreni, kompenzace expozice... si pamatuje dokud ho nezmenis. Mam to permanentne na zaostreni na nekonecno ale stiskem AF tlacitka se to okamzite prepne do AF modu, takze kdyz potkam neco, na co potrebuju zaostrit, co neni v nekonecnu - bum mam to tam. Objektiv se vysouva do pozice pri namacknuti spouste, takze pri domacknuti rovnou exponujes. Ma to centralni mereni a spotmetr. Vidis v hledacku cca rychlost (jakou to foti) a na hornim lcd je videt taky. Clonu nastavujes teda manualne a kdyz si zapnes blesk a nechas clonu na f/16 tak to budes mit podexponovany a nic ti nerekne "hele odclon si" ale to je asi jedina vada. V noci ti to udela klidne 20s expozici, takze s tim fotim i ze stativu docela (nebo z malyho stativku napr. http://sort-of-blue.tumblr.com/post/149081223941 ) a se samospousti (ma to 2s a 10s). Jo a ma to pasivni ostreni a AF paprsek.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    MURHAAYA: hmm, ted koukam na ten blog.. za tech par mesicu, co jsem ho nevidel, tak pribyly same skvele veci... a ten tc-1 asi potrebuju :)

    je to fakt skvele... rekl bych, ze si to davas cim dal lip!
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    KASTA: ta japonka v provazech je myslim taky skenovana tim. posledni dobou moc cb v kinofilmu nejedu, ale vcera sem naskenoval dve barvy :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam