• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JOSEF_K: ja zase vzdycky vahal pri cteni Kohoutovy interpretace ;) chybejici likviditu (v dusledku vznikle paniky a neduvery) nepovazuji za pricinu problemu, ale za jeho pruvodni jev. duveru v trhy prece naordinovat nelze...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    _BENNY: Je otázka, zda nemá pravdu Kohout, když tvrdí, že kdyby fed měl v počátcích krize možnost dodat na trh chybějící likviditu, nemuselo zkrachovat tolik bank a nemuselo dojít k hladovým frontám atd. Nevyhnutelným důsledkem by jistě byla inflace, ale je otázka, zda je inflace větší zlo než 10 000 padlých bank, znehodnocené (zlikvidované) úspory a hladové fronty. Co píšeš ty, jsem si dlouho myslel taky, ale teď - po přečtení Kohoutovy interpretace - je má jistota poněkud nalomena.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JOSEF_K: ano, taky me to trklo. podle me je pravdiva takova verze, ze odstraneni zlateho standardu Roosveltem v roce 1933 a nasledny protekcionismus celou situaci pouze zhorsil (a krizi protahl na dalsich 10 let), nikoliv vsak nastartoval.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    _BENNY: S tím zlatým standardem je to minimálně zvláštní. Podle wiki byl odstraněn v USA v roce 1933, což je už v průběhu krize. Zároveň ale tentýž zdroj uvádí jeho odstranění jako jednu z příčin. A do toho máme od konce 2. sv. války brettonwoodský systém, který je svým způsobem zlatý standard:). Ví někdo, jak to skutečně bylo?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: neboli, k zastaveni rustu bubliny a jeji splasknuti dojit muselo. monetarni a fiskalni politika by s tim sice mohla trochu zatocit, ale se skutecnosti, ze vznikla bublina ktera ma tendenci prasknout by nenadelala nic. tomuto stavu musela predchazet jina nerozumna financni politika.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_hospod%C3%A1%C5%99sk%C3%A1_krize

    Ekonomika USA nebyla příliš zasažena válkou a byla na vzestupu, čímž výrazně zvýšila svůj náskok před ostatním světem. Díky přehnanému optimismu, odstranění zlatého standardu a dalších vlivů se staly moderními investice na burze financované ziskem. Toto vedlo k nadhodnocení firem, které způsobilo růst akcií nad jejich reálnou hodnotu. Dalším problémem byla výrazně protekcionistická politika, která bránila splácet evropské úvěry, což vedlo k hromadění mezinárodních platebních prostředků (zlato) v USA. Takový stav vedl k tomu, že se americká ekonomická situace odrážela ve všech ostatních ekonomikách.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ABYSS: Co jsem četl, tak lpěním na zlatém standardu. Jinými slovy fed odmítl pustit do oběhu likviditu, která logicky chyběla, protože ceny akcií padaly a lidé, kteří si na nákup akcií půjčili, neměli na zaplacení. To způsobilo pády bank (údajně během krize v USA padlo snad 10 000 bank). Zlatý standard neumožňoval prakticky žádnou monetární ani fiskální politiku. Ale ber to s velkou rezervou, v tomhle skutečně nejsem žádný odborník, vycházím z poslední Kohoutovy knihy Finance po krizi.
    ABYSS
    ABYSS --- ---
    Hojte, nevíte čím byl zapříčiněn pokles peněžní zásoby během velké krize 29 v USA? Vím, že politikou fedu, ale nerozumim tomu jak:).,,
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Miroslav Zámečník: Myos Hormos a světový obchod | HN.IHNED.CZ - názory
    http://hn.ihned.cz/c1-39563200
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Douglas Rushkoff - Ekonomie není přírodní věda - kerray.cz
    http://www.kerray.cz/2009/douglas-rushkoff-ekonomie-neni-prirodni-veda/cs/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    takova mensi kritika Krugmana...

    Pavel Ryska - Rozporuplný Paul Krugman
    http://libinst.cz/komentare.php?id=577

    Paul Krugman je také velmi pružný, pokud jde o ekonomické principy a hodnocení politických reprezentací. Nedávný komentář na www.mises.org usvědčil Krugmana z protiřečení si se sebou samým. V r. 2003, za Bushovy vlády a při deficitech státního rozpočtu blížících se ke 4 % ročního HDP, Krugman napsal, že se obává klasického, nezodpovědného chování vlády, která se rozhodne prostřednictvím měnové politiky dluhy monetizovat tiskem peněz. To způsobí v dlouhém období růst úrokových měr a z toho důvodu Krugman radil čtenářům jistit se včasnou fixací úrokové míry u hypoték. V kritice vlády tehdy dokonce zašel tak daleko, že označil tehdejší politiky USA za vůdce banánové republiky.

    A dnes? Deficit státního rozpočtu USA bude v poměru k HDP třikrát vyšší než rekord Bushovy vlády a zároveň nejvyšší od 2. světové války. Šéf centrální banky Bernanke je odhodlán k ještě větší měnové expanzi a tím inflaci, než jaká byla myslitelná v r. 2003, kdy Krugman psal zmíněný článek. To, jak vzrostla měnová báze USA pod Bernankeho vedením, a co to znamená za rizika do budoucna, Krugman jistě ví. Avšak dnes se Krugman ničeho nebojí, čtenáře nevaruje před inflací a rostoucími úrokovými mírami a opakuje, že USA "nejsou Argentina", ačkoli ještě před 6 lety tvrdil, že jsou jak banánová republika. Zároveň tvrdí, že obrovská měnová expanze a astronomické deficity veřejných financí jsou lékem na hospodářské problémy. Ještě před 6 roky se jich přitom podle svých deklarací vážně bál.

    Krugman neměl rád Bushovu vládu a má velmi rád Obamovu vládu. Má na to samozřejmě právo. Bohužel je však schopen zajít tak daleko, že nevyvratitelné ekonomické principy třeba i otočí naruby, pokud mu to má posloužit k pochvale těch, které chválit chce.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Paul Samuelson: ekonomický guru? | Finmag
    http://www.finmag.cz/clanek/15294/nova-polozka/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY:
    Guru keynesiánství - P.A. Samuelson - zemřel
    http://libinst.cz/clanky.php?id=900
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Nobel economics laureate Samuelson dies at 94
    http://www.reuters.com/article/idUSTRE5BC15620091213
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    http://kovanda.blog.tyden.cz/clanky/3689/jak-jsem-si-zle-vybral-skolu-a-zmenil-svet-paul-samuelson-podruhe.html

    Říkáte, že Československo ani Českou republiku jste nikdy nenavštívil. Vaším učitelem však byl Joseph Schumpeter, rodák z moravské Třešti.

    A byl to můj velmi důležitý učitel. Je pravda, že se narodil na území dnešní České republiky, ale nikdy nedal najevo příliš lásky či respektu k Československu. Odstěhoval se do Vídně a usiloval o to nějak se dostat mezi rakouskou šlechtu. Byl též proanglický a protiněmecký. Vynikající člověk. To ovšem neznamená, že se nemýlil. Po válce byl vcelku úspěšným - a mladým - ministrem financí Rakouska. Přesto bych mu například jmění mé rodiny do správy nesvěřil. Neměl na to povahu. Řekl bych, že jeho dobré ideje jsou skutečně velmi dobré, ale ty špatné zase velmi špatné.



    Takové hodnocení lze při vaší centristické perspektivě předpokládat.

    Ano, máte pravdu. Ani Franklin Delano Roosevelt, osobně můj velký hrdina, neudělal vše dobře. Schumpeter zemřel roku 1950. Nikdy jsem neslyšel o tom, že by se snad chtěl vrátit do Československa. Nikdy jsem neslyšel, že by například chtěl pomáhat při poválečném obnovením té země. Ne. Jeho srdce bilo pro Rakousko.



    Někteří jej považují za zástupce rakouské školy ekonomického myšlení. Tu vy ale zrovna moc nemusíte.

    Ano, ale on je trochu heretik. Ekonomové rakouské školy mu nikdy úplně nevěřili. Nebyl tak radikální jako Friedrich Hayek či Ludwig von Mises. Nemyslím si ovšem, že byl dobrým ekonomem pro analýzu velké hospodářské krize 30. let. Když sem deprese přišla, již tu působil jako profesor, říkal, že je to dobrá věc, že to pročistí vzduch, že je to kreativní destrukce, již kapitalismus potřebuje. Ale dobré to nebylo - nikdy není dobré, když se pročišťuje systém.



    Dnes je Schumpeter nahlížený téměř jako ekonomický génius.

    Jeho reputace je v současnosti mnohem lepší, než když jsem u něj studoval. Byl tehdy rivalem Johna Maynarda Keynese a já si myslím - a tento názor je můj velmi osobní -, že na něj žárlil. Že žárlil na Keynesovu prestiž. Opodstatněně. Keynes vyvinul soubor nástrojů, které umožnily nalézt recept na velkou depresi. Toho Schumpeter nebyl schopen.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    _BENNY: to jsou krasny bonmoty, ale neuveritelny hlouposti. To je madrovani nad patym pivem .)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    http://finweb.ihned.cz/c1-39195950-faber-na-foru-hn-svet-ceka-valka-za-krizi-muze-hlavne-fed

    A navíc - způsob, jakým krizi vláda řeší, je podle Fabera naprosto zvrácený. Tím, že vláda, které lije do ekonomiky peníze, aby ji povzbudila, vytváří obrovský rozpočtový deficit.

    Dříve to bylo tak, že zatímco na jednom trhu se nafukovala bublina, další trhy šly dolů. "Fedu se povedlo to, že bubliny nám vznikly úplně všude. Všechno šlo nahoru. Tedy až na jedno - americký dolar, který od letošního února stále padá," hodnotí Faber.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: Na svých cestách po světě se často přesvědčuji o tom, že omezení zaváděná Američany se stále více týkají občanů dalších zemí. Mohu uvést jednoduchý příklad. Pokud cestuji do Ameriky, musím na letištích všech zemí projít dvojí bezpečnostní kontrolou. To nebylo nikdy předtím, ale budiž, chápu to. Ale proč musím totéž absolvovat, když cestuji po Evropě nebo když letím z thajského Bangkoku do jiné asijské metropole? Jenom kvůli Američanům – a proto říkám, že to jsou Američané, kteří svými opatřeními omezují celý svět.

    ...

    Číňany podle mých zkušeností zajímá především byznys, o politiku nejeví zájem. Ve všech zemích, kde podnikají, používají politický vliv jen k tomu, aby si vytvořili příznivé podnikatelské prostředí. Nevyznávají žádné náboženství, jejich přístup je velmi pragmatický. Na rozdíl od Ameriky, která všem zemím uděluje lekce z dodržování lidských práv a snaží se mít vše pod kontrolou. Amerika se pokouší rozdělit Asii, snaží se pohnat Čínu proti Indii a Japonsku. Ale Asie jako region pochopitelně mnohem více tíhne k Číně než Spojeným státům. Tamní země si uvědomují rostoucí význam Číny.

    ...

    První světová válka se vedla hlavně na souši, armády se přitom pohybovaly na relativně malém území. Druhá světová válka, to byl především střet obrněnců, konfrontace techniky. Další válka bude špinavá, otráví se voda ve městech, budou nasazeny biologické zbraně, dojde k pandemii, kybernetické válce.


    :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    http://ekonomika.ihned.cz/c1-39217280-kapitalismus-nekonci-ale-krize-obnazila-jeho-slabiny-tvrdi-marc-faber

    Myslím, že svět se hodně mýlí v chápání inflace. Většina lidí ji vnímá tak, že stoupají ceny potravin, energie, spotřebního zboží, ale také vlakových jízdenek nebo rostou sazby pojistného. Ale když vám ceny nemovitostí během 10 let vylétnou, řekněme pětkrát, tak to je přece také inflace. Je způsobená tím, že se zvýšilo množství peněz v oběhu a lidé mají přístup k levným úvěrům. Víme, že kromě inflace cen existuje také inflace na trzích aktiv, nebo inflace mzdová. V současné době je hospodářský systém plný inflace, nikoli však inflace spotřebitelských cen.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Slashdot News Story | Modeling the Economy As a Physics Problem
    http://news.slashdot.org/story/09/11/28/1910250/Modeling-the-Economy-As-a-Physics-Problem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam