• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    _BENNY: A je tady někdo, kdo to dělá lépe a levněji?

    KOKES: To nic nemění na tom, že to asi nebude hlavní důvod postavení MS na trhu.
    KOKES
    KOKES --- ---
    TRAVIX: jen poznámka: to není jen daňové přiznání, je to komunikace se státními úřady obecně, s bankami, zkus si něco stáhnout dellu cz, bez IE se nechytáš, u bank se to pomalu mění.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    to AMD napriklad Intelu malem vyfouklo trh s 64bitovyma procesorama - Intel vsadil na merced/itanium, ktere bylo nove a drahe. AMD prislo s architekturou AMD64 a Intel snad poprve musel kopirovat od AMD (a ne naopak) aby se na trhu udrzel.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: ano, to je dalsi duvod existence udajneho monopolu Wintel (a dnes by tam uz asi patrilo i AMD) - klicove slovo je _kompatibilita_. proto se neprosadila spousta jinych a treba i lepsich myslenek - protoze lidi nemaji radi nahle zmeny.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: O tom to je. Diky kontraktu s IBM na DOS meli zacatek. Diky skladackove architekture a klonum se PC rozsirilo tak, ze MS, ktery se s tim svezl ziskal pozici. Dale jeho umeni spociva v tom, ze dokazal tuto pocatecni vyhodu udrzet. Lide pak uz samozrejme zustali u toho s cim zacali diky tomu ze prechod na jiny system by byl docela nakladny. MS diky zpetne kompatibilite kterou udrzuje, dokazal tyhle lidi udrzet. Nebylo to proto ze by snad win byly nejak lepsi nez OS2 ci Mac. Bylo to imho kvuli nakladum na zmenu, ktere uzivatele nebyli ochotni prijmout.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    napriklad Apple byl prilis drahy (narozdil od PC) a tudiz byl na trhu OS pro domaci desktopy nekonkurenceschopny.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: nebyl zadnym prukopnikem, to vubec nevadi. i kdyby vsechny napady ciste vykopiroval od ostatnich, udelal to tak dobre, ze mu to lidi sezrali. a ackoliv si vsichni mohli misto Windows nainstalovat OS/2 nebo PC vymenit za Macintosh, neudelali to. a rekni ze pro Mac nebyl dostatek programu nebo ze jeho GUI stalo za prd :-)
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: V tom ale MS nijak nevynikal. Pokud vim, v podstate delal to co delali i dalsi kolem nej. V oblasti GUI, nebo pristupnosti nebyl zadnym prukopnikem. Alespon pokud se bavime o sfere osobnich pocitacu. Giganti typu IBM, kteri byli zahrabani v mainfraimech samozrejme sli trochu jinam, ale hraci kolem personal computer to zkouseli vsichni.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MS si dal napriklad praci s tim, aby si zjistil jak obycejni uzivatele pristupuji k desktopu a jake ovladani je jim nejprijemnejsi. zadny "tady mas prikazovou radku a rtfm" ;-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TRAVIX: presne tak.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: jaaj, tak si to slovo "dobrej" predstav i s tema uvozovkama ;) rozhodne si nemyslim, ze je MS dobrej ve smyslu spravnej. sam mam spoustu duvodu proc jej osobne nemit rad.

    nebyt Microsoftu, mozna se to povedlo Applu (ale s jejich cenovou politikou dost pochybuju). a mozna by dnes byly pocitace jen pro ty asocialni podiviny a nejaky nyxy a facebooky by byly jen pro zabavu geeku v akademicke sfere, jak tomu bylo jeste nedavno.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    _BENNY: _BENNY: Jinak řečeno, MS má dobré postavení na trhu kvůli tomu, že dává lidem to, co chtějí?
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: thalidomid byl take pro matky dobrej, pritahl k uzivani spoustu matek. Fakt se slovem dobrej opatrne. MS je pro uzivatele rekneme atraktivni, nebo se da rict ze je to v soucasnosti jejich nejcastejsi volba, apod. Ale jakmile do toho zacnes montovat dobro a zlo zacne to mit urcity hodnotici nadech.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: pro uzivatele jsem myslel. Microsoftu se podarilo pritahnout ke kompum obycejne Pepiky a Lojziky.
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Zalezi na definici dobrej. Dobrej pro akcionare, dobrej pro Netscape, atd...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TRAVIX: zaprve si nemyslim, ze MS ma v nejakem sektoru IT monopol, ale i kdyby tomu tak bylo, ne, to nebude ten jediny duvod ;) dalsi je treba ten, ze je MS proste dobrej ;-)
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    _BENNY: Hm, monopolní postavení MS díky tomu, že daňové přiznání jde podat jen z IE? Nebude tam ještě něco jiného?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TRAVIX: protoze statni instituce jeho produkty nakupuji ve velkem a pak ostatni nuti je pouzivat, viz _BENNY
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Protoze antimonopolni urad nebyl ustanoven aby menil to co mi vadi.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Hm, podle mě je zásadní otázka, proč má MS takové postavení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam