• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    HONIK
    HONIK --- ---
    APOSTRI: A jak definujes to ucastneni se na transakci? Jako ze jde o umyslnou ucast? Co kdyz jsi ucastnikem nejakeho vztahu nedobrovolne, na zaklde pravni normy?

    A proc podle tebe v tom umyslne zalozenem vztahu neni skodlive jednani agenta externalitou? Kdyz externalitou se rozumi "vnější účinek nějakého ekonomického rozhodnutí, resp. činnosti, tzn. část dopadů činnosti, kterou nese někdo jiný než její původce"? Podle me to uplne presne sedi treba i na reditele firmy, ktery si sobe do kapsy prihraje cast penez firmy.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    HONIK: O externalite se z pravidla mluvi pouze tehdy pokud se dodatecna cena ci benefit tykaji jedne ci vice tretich osob neucastnich se transakce. Pokud by se agency cost tykaly tretich osob, pak by byly externalitou, pokud by se tykaly jen vztahu agenta a toho kdo si ho najimá, pak nejsou externalitou.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    HONIK: Externalita jako taková nemá popsanou vnitřní strukturu. Agency costs jsou vnitřně celkem strukturované, takže alespoň z hlediska "filosofie vědy" se o to samé nejedná. Jednoduše řečeno je externalita je něco, čeho se nejde zbavit a navíc je to často dobře kvantifikovatelné. Jestli se jedná speciální druh externality, musíme si odpovědět otázku, zda se těch "agency costs" nějakým způsobem zbavit dá. Toť můj krátký diskurs, třeba zcela milný.
    HONIK
    HONIK --- ---
    Měl bych takovou ekonomickou terminologickou otazku. Nejsou agency costs vlastne jenom druhem externality? Nebo, pri dostatecne sirokem chapani pojmu agency costs, neni to uplne to same jako externalita?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    T_Y_L: Právě, u bank je to spíš o tom, že se něco nepovoluje než že by se to zakazovalo...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OJIRIO: no, my jako s.r.o. měli účet u Fio, ještě když to bylo družstevní záložna - tedy předtím, než se transformovali na Fio banku. (já to sem postnul proto, že detaily neznám)
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    XCHAOS: No banky jsou silně regulovány a má to své důvody (už třeba jen kvůli pojištění vkladů). Aby někdo mohl zpochybňovat, že to naše zákony zakazují by bylo potřeba nejprve vědět proč to mají zakazovat. A jak již podotkl
    OJIRIO tyhle informace v tom článku absolutně chybí. A bez toho těžko říci v čem se to konkrétně liší od družstevních záložen a toho co mohou tyto záložny dělat.
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    XCHAOS: No ze by ceske zakony zakazovaly druzstevni banky je podle me blbost, proto jsem chtel vedet vic (ale nedozvedel jsem se)...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OJIRIO: tak já právě třeba čekal, že někdo zpochybní, že by to naše zákony zakazovaly... ne že dostanu přednášku, že je to výhodné pouze zdánlivě :-)
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    XCHAOS: Nicmene ten clanek je velmi spatny, ja jako bankovni laik jsem z nej temer nic nepochytil, nechapu jak ta banka funguje a i o tom zakazu u nas jsem se nedozvedel nic krome toho ze nejaky takovy existuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    T_Y_L: tak já samozřejmě neřešil, jestli je to výhodné, nebo ne: mě zaujalo, že je údajně tahle forma bankovnictví u nás zakázána. protože to mi samozřejmě přijde jako "státní regulace", že ano.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    XCHAOS: Ty výpočty jsou dobrá demagogie. Počítat v bance úvěr na bydlení za 8 % to pak samozřejmě ta alternativa vypadá dobře. Pokud ale počítáme s realističtější sazbou na úvěru na bydlení dlouhodobě kolem 5% a když o stejných 5% dokážeme zhodnotit vlastní prostředky (které navíc můžeme investovat do něčeho likvidního což se na horizontu 25 let může ukázat jako klíčové) tak jsme na stejných číslech jako u toho JAKu. Takže je to spíše o preferencích (a o vlastním přístupu k investování), než o nějaké výhodnosti.

    To že se jim krize vyhnula je celkem logické, vzhledem k tomu, že zřejmě nenakupují aktiva a tedy neměli ani toxická aktiva (tedy neosuvisí to s etikou, ale se skladbou aktiv a jejich činnosti). Možná že to bude v té slibované druhé části, ale to důlěžité je, jak se vyrovnávají s riziky. Na co poskytují úvěry, jak jsou ty úvěry zajištěny atd.? Taky je otázka proč nepočítají s žádnou rizikovou přirážkou? To je pro mě osobně třeba velký vykřičník, protože vždycky když se zdá, že riziko někam zmizelo, tak se schyluje k velkému průšvihu (podobně jako si komerční banky taky myslely, že riziko eliminovaly a byla z toho globální krize)

    Proti spotřebitelským úvěrům by to bylo třeba zdánlivě atraktivní, jenže tam do hry vstupuje výrazně vyšší riziko nesplácení, než u půdy a nemovitostí. A tím větší nebezpečí pro úspory (a tím spíše v Čechách, kde je i vysoké riziko nějakého tunelování).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Proč je družstevní banka švédského typu "JAK" v Česku zakázána - INURU souvislosti a budoucnost
    http://inuru.com/index.php/spolecnost/trh-ekonomika/616-banka-jak-cesko-svedsko-zakazana
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Wave goodbye to the invisible hand | Steve Keen | Commentary | Business Spectator
    http://www.businessspectator.com.au/...le-hand-economy-Forbes-markets-economists-pd20120916-Y7ERL?opendocument&src=idp&emcontent_asx_financial-markets

    Classical - Chopin - Funeral March - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=kyFyAqLtHq8
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    By me zajimalo jaky docasny a dlouhodby vliv bude mit soucasna takzvana prohibice. Mozna pojdou pojdou nektere likerky a distilerky, cerny trh pokvete atp.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Krizi prý vyřeší nové peníze. Krugman inspiruje, naštve – a míří vedle | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/knizni-recenze/krizi-pry-vyresi-nove-penize-krugman-inspiruje-nastve-a-miri-vedle/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Kdy už konečně přijde ta hyperinflace?! | Týden.cz
    http://kovanda.blog.tyden.cz/clanky/6173/kdy-uz-konecne-prijde-ta-hyperinflace.html
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    XCHAOS: Dobrej blábol. Povzbuzující je, kolik lidí mu to v diskuzi nesmírně fundovaně vyvrací.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Farmer Suicides in India: A Policy-induced Disaster of Epic Proportions at Sanhati
    http://sanhati.com/excerpted/4504/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam