• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAJKANizozemsko, Holandsko, The Netherlands, Nederland
    MIYU
    MIYU --- ---
    OLIII: ja myslim, ze co se tyce ziti v Delftu tak hodne na pohodu, je to moc pekne historicke mestecko ale zaroven i studentske (jedna z nejlepsich technickych univerzit v Evrope TU Delft) takze pomerne dost cizincu.
    Vecerni zivot nemuzu rict nikdy sem tam vecer na akci nesla. Ale tak vedle Delft mas za A) Rotterdam (cca 6 km) a za B) Den Haag a tam uz si stran nocniho a kulturniho zivota urcite vyberes.
    Co se tyce vyletu po okoli je rozhodne z ceho vybirat takze myslim, ze stehovani do Delft bych se vubec nebala.

btw. prirovnavat k Amsterdamu asi tezko muzes jakekoliv jine holandske mesto .. tak zivo jako tam ti myslim zadne holandske mesto nenabidne .. napr. v rotterdamu i kdyz je druhe nejvetsi mesto v NL tak treba v nedeli dopoledne chcip pes a nepotkas skoro nikoho na ulicich
    OLIII
    OLIII --- ---
    NUSIK: Lepší než Amsterdam sám o sobě? :)
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    OLIII: ja tam sice delsi cas nebyl, ale ta trojkombinace Delft-Leiden-Rotterdam je podle me naprosto super, vsude kousek a tyhle tri mesta maj kazdy dost jinou atmosferu a moznosti, za me jednoznacne subjektivni hlas pro a tahle trojkombinace vubec nejlepsi :)
    OLIII
    OLIII --- ---
    Strávil někdo delší čas v Delftu? Jak se tam žije (co do možností večerního, kulturního života a třeba výletů po okolí)?
    HOEZO
    HOEZO --- ---
    PEDANT: je to zpusobeny dvema vecma, prvni je ze ti to chteji ulehcit a komunikaci zrychlit, druha je ze hodne radi mluvi anglicky. Maj slabost poro kazdyho kdo ma snahu se NIZ ucit (negat. zkusenosti s pristehovalci) Pokud chces mluvit nizozemsky tak mluv a nenech se odradit! Staci se jich pak zeptat, proc na tebe mluvi anglicky, kdyz chces mluvit nizozemsky...nebo mluv nizozemsky a kdyz nejaky slovicko nevis, hod tam ze zacatku anglický... zacatky jsou pokazdy tezky, ale o to sladci je moment, kdy na Tebe prestanou mluvit anglicky docela! .)

v Belgii jsem to dokonce uhral na to, ze jsem jim rekl ze nemluvim ani francouzky ani anglicky - a jak to slo .)
    SPRINGI
    SPRINGI --- ---
    OLIII: furt stejne nedobre
    OLIII
    OLIII --- ---
    MUTHA: Dík, nechtělo se mi to hledat holandsky a všechny český články byly neaktuální. Přečtu si to v rámci procvičování holandštiny.
    OLIII
    OLIII --- ---
    Ví někdo, jak vlastně dopadnul jejich princ, kterýho zasypala loni v zimě lavina?
    PEDANT
    PEDANT --- ---
    POTHEAD_: Tak dik a tiez som ta "rad" spoznal.
    Neklesnem na tvoju uroven a nebudem ti nadavat ani ta urazat, ocividne sa na tebe zivot vyvrsil uz dost.

howgh
    PEDANT
    PEDANT --- ---
    ADLETA: dik :)
    Mne to pride tak, ze holandanom tiez vadi a snazia sa o to aby sa ich jazyk nevytracal ale skratka tym, ze automaticky odpovedaju po anglicky, pripadne sa vysmievaju z prizvuku...ma nepodporia aby som skusal hovorit ;)
    ADLETA
    ADLETA --- ---
    PEDANT: v Holansku jsem byla rok a pul a prestoze muj pritel je belgican nikdy jsem holandsky nemluvila...magaziny od Alberta jsem precetla v pohode...myslim, ze to bylo dano tim, ze jsem nechodila na intenzivni kurz...lidi kolem me mluvili anglicky (pracovala jsem v mezinarodni spolecnosti) a muj pritel k pravy holandstine mel odpor, takze vlastne me to ani nechtel ucit, (jejich dialekt je hodne odlisny)...presto jsem se trochu snazila a tydne chodila na 90 min holandstiny takze jsem se dostala asi na level A1 :-)

Ted jsme tri mesice v nemecku a chodim tu na intenzivni kurz a v praci na me mluvi nemecky takze do konce roku dosahnu urovne A2 a pristi rok muzu zacit s B1.

Myslim, ze muzu ted nemecko a holandsko porovnat...a nemci se opravdu mnohem vic snazi, aby se nemcina nevytracela tak jako v holandsku. Prijde mi, ze je holandanum jedno jestli holandsky nebo anglicky...ten pristup je proste odlisny a to taky dela sve...kdybych se treba tady bez problemu domluvila anglicky a nasla misto ve firme, kde se mluvi jen anglicky, tak bych se nemecky treba taky neucila, ale protoze bez nemciny to tady proste nejde, tak me to proste motivuje vic.

Pardon, pisu jak prase.

SPRINGI
    SPRINGI --- ---
    POTHEAD_: Ty si Pepin :-D
    PEDANT
    PEDANT --- ---
    MUTHA: to je v poho, aj tak sa nudim v praci :)
    PEDANT
    PEDANT --- ---
    POTHEAD_: Ty si sa naucil za rok rozpravat plynule po holandsky, bez prizvuku? Dobry vtip :) alebo si proste genius...neviem. Ale skor si myslim ze je to vtip...

Hmm a podla tvojho uvazovania som asi uplny cock, ked som byval s kamosom co sa pozname z vysky a mam tu dalsich skvelych kamaratov, s ktorymi sa poznam roky este zo Slovenska...ja ti nevim karle...OK, uceniu holandstiny to nepomoze, ale nazvat niekoho kokotom, ked tu ma zazemie a kamosov je trosku prehnane, ni?

MIYU: jop, idem slusne do nich - "Kunt u alstublieft nederlands praten? Ik probeer het te leren."
    :)
    MIYU
    MIYU --- ---
    POTHEAD_: jestli tebe mame brat za vzor normalne inteligentniho cloveka tak je v poradku pokud naprosta vetsina lidi po roce holandsky nehovori
    MIYU
    MIYU --- ---
    PEDANT: ja myslim, ze staci rict, ze je to v poradku ze muzou holandsky a neznit jako kdyz se ucis teprve prvni lekci a v pohode .)
    me se to teda ani nestalo popravde ze kdyz zacnu nekde holandsky ze by odpovidali anglicky .. ale vim, ze treba memu muzi se to na zacatku take stavalo .. nevim no co to maj za zvyk, prase aby se v nich nekdy vyznalo .)
    PEDANT
    PEDANT --- ---
    MIYU: Ja som v Amsterdame, predtym v Haagu, ale rozdiel nevidim Mne je samozrejme tiez lahsie dohovorit sa anglicky ale tym sa hovorit nenaucim, ze jo...
    MIYU
    MIYU --- ---
    PEDANT: taky asi zalezi jak v kterem meste
    ja sem tretim rokem v rotterdamu a tady mi zas prijde ze lidi chteji abys mluvil holandsky, delala jsem ted statnice (rok skola) ale v mluve sem jeste takova neobouchana a anglictina je pro me tak nejak porad jednodussi
    treba v praci mame firemni jazyk AJ tak me to moc nenuti ale zase venku v obchodech, u doktora apod. je ta holandstina skorem nutnost .. to mi zas prijde ze se na tebe koukaj jak na kretena kdyz neumis holandsky .. nevim no
    PEDANT
    PEDANT --- ---
    Otazka pre tych co ziju v Holandsku - ucite sa po holandsky? Ak ano alebo nie...preco?

Zaujima ma vas nazor/pohlad na vec. Chodim na kurz, som tu uz vyse 2 roky, rozumiem celkom dost, snazim sa hovorit ale...proste X krat sa mi stalo, ze holandania odpovedaju po anglicky, co ma odradza. A na druhu stranu povedia, ze sa mam naucit po holandsky...pritom oni odmietaju komunikovat. Uprimne, je to celkom frustrujuce...
    MIYU
    MIYU --- ---
    tip .)
    Home - China Light Rotterdam
    http://chinalightrotterdam.nl/en

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam