• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAJKANizozemsko, Holandsko, The Netherlands, Nederland
    P19
    P19 --- ---
    Zdravím.

V pondělí letím do Leidenu na poslední kolo pohovoru, kde se budou řešit mimo jiné i peníze.
    Mám rodinu (2 dospělí, 2 děti), díval jsem se, že odpovídající bydlení by se dalo sehnat mimo Leiden do 1000€.
    Nemám ale vůbec představu, jak je to s ostatními životními náklady? Kolik je tak potřeba (včetně toho bydlení 1000€), pro normální život 4 členné rodiny? Nepředpokládám, že tam zbohatnu, ale chtěl bych tam normálně žít na úrovni místních.

Našel jsem, že průměrná domácnost vydá cca 33% na bydlení, 33% na stravu, 20% na dopravu a telekomunikaci a 14% na volnočasové aktivity.
    Když se tedy odpíchnu od 1000€ na bydlení, tak je to dalších 1000€ na stravu, cca 606€ na dopravu a tele a 424€ na volnočasové aktivity. V součtu se tedy pohybuji mírně nad 3000€. Může to tak být?

Díky moc za rady.
    WONDRAS
    WONDRAS --- ---
    HONIK: Rok neni tak dlouha doba, ale urcite na to muzou prijit, zvlast kdyz te chytnou policajti. Radeji to prepiste v cechach na nekoho z rodiny, protoze provoz auta v NL neni uplne levna zalezitost. A taky by si mela spravne vymenit ridicak za holandskej.
    HONIK
    HONIK --- ---
    Nemáto někdo zkušenost s nahlašováním auta v Nizozemsku? Přítelkyně se sem za mnou na rok přistěhovala a zaregistrovala se na radnici. Přivezla si s sebou auto. Váháme, jestli o tom úřady informovat (a platit děsný peníze, jestli tomu dobře rozumím) nebo si to nechat pro sebe...
    MIYU
    MIYU --- ---
    Nas soucasny pronajem bude od 1/6 k dispozici kdyby nekdo shanel bydleni v Rotterdamu :)
    Lisstraat, Rotterdam Noord | Gresidence
    http://www.gresidence-index.nl/?estate_property=%ef%bb%bflisstraat-rotterdam-noord
    MIYU
    MIYU --- ---
    OLIII: jo tak jestli by tohle bylo druhy tak to uz musis udelat jinak te pokuta nemine pac prave jak ho udelas jednou je uz pak kazdy rok zakonnou povinosti

JAKKILLER: ja bych zvazila jak dlouho v nl budes protoze na tom ze ti prvni rok neco vrati nalakaj hafo lidi a dalsi roky uz jenom platis
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    OLIII: jasne, ja zacal makat v prosinci 2014, respektive fulltime, predtim od rijna parttime. Takze to asi smysl ma.
    OLIII
    OLIII --- ---
    MIYU: Tohle by bylo druhy priznani. Ale dneska mi kolegyne nasla na webu belastingdienst, ze kdyz zjisti, ze clovek mel podat priznani a neco doplatit, tak mu dodatecne poslou dopis, aby to priznani podal a doplatil. Plus mu nauctujou pokutu a urok z dluzny castky. Takze ted si zase rikam, ze snad radsi tech 100e zaplatim.

JAKKILLER: Kdyz clovek zacne pracovat behem roku (tzn. ne od zacatku), tak mu vetsinou dost vrati, takze se vyplati to priznani podat. Ja jsem zacala pracovat v rijnu 2013 a prislibili mi poslat preplatek ve vysi skoro jednoho platu. To ze mi ho doted neposlali je jina pisnicka :)
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    MIYU: jo to me taky zajimalo, jeste jsem nepriznaval a na belastigendienst mi rekli ze nemusim za rok 2014. Tzn preplatek nebo nedoplatek je tak minimalni ze to nema smysl?
    MIYU
    MIYU --- ---
    A tohle by bylo poprve? Protoze jak jednou zacnes musis je delat kazdy rok pokud jsi jeste nezacla ser na to nevyplati se to
    OLIII
    OLIII --- ---
    OLIII: Tak si sama odpovim. Kdyz ma clovek doplacet vic nez 45E, tak ho musi podat. No, podavat ho nebudu, pokud mi tady nekdo vylozene nerekne, ze na to belastingdienst stejne prijde a prihodi mi k tomu pokutu (?).
    OLIII
    OLIII --- ---
    Chapu spravne, ze nemusim vyplnovat danovy priznani, kdyz mi neprisel zadnej dopis od belastingdienst? Chtela jsem ho dneska podat, ale na konci mi vyslo, ze mam doplatit 100E, tak bych to priznani radsi nepodavala :-) Na webu se pise

Hebt u geen aangiftebrief voor 2014 ontvangen? Maar verwacht u wel dat u belasting moet betalen of denkt u dat u meer dan € 14 terugkrijgt? Doe ook dan aangifte.

Takze v zasade, kdyz mi neprisel dopis a necekam, ze mam platit, jsem z obliga?
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    MIYU:diky, prima, svoz byl nastesti v te fakture s vodou, takze by to melo byt vse.
    MIYU
    MIYU --- ---
    Jeste se plati svoz odpadu (za 2 osoby/rok cca 350 v odvislosti od velikosti bytu) oboje se da rozlozit do splatek, nic dalsiho uz nastesti neni :)
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    vy z vas kdo bydlite v Holandsku, jake jsou typy dani ktere muzu ocekavat v souvislosti s ubytovanim?

prave nam totiz prisla mestska dan na vodu, je to nemala castka a doted jsem nemel tuseni, ze budeme neco takoveho platit. Uz jsem samozrejme hledal po internetech, takze mam predstavu co nas jeste muze potkat, ale zajimala by me nejaka osobni zkusenost.
    ILUZEE
    ILUZEE --- ---
    Nechystá se náhodou někdo v blízké době na cestu z Prahy do Amstru? Potřebovala bych poslat něco kámošce za příspěvek na benzin.
    VOJTEK
    VOJTEK --- ---
    WONDRAS: podle me do jde, ale budes muset prokazat, ze jsi na NL uzemi nepobyval a plynul ti odtud pouze prijem. pokud se ti tohle nepovede, tak asi neuspejes
    WONDRAS
    WONDRAS --- ---
    VOJTEK: BSN je novej nazev SOFI, takze je to to samy. Pres formular C to sice jde, ale k tomu potrebuju DigiD a k tomu potrebuju registraci. Dal je jeste takova praveka moznost, kterou jsem zvolil a to vytisknout si formular pro el. podpis a poslat jim ho postou. To jsem udelal, ale cekam odpoved v obalce: Heer Mr... neevidujeme vas v registru blablabla, nemuzeme pomoci, cau....
    VOJTEK
    VOJTEK --- ---
    WONDRAS: jakoze mas jen SOFI ale ne BSN? pokud to chapu sparvne, tak to jde pres formular C http://www.belastingdienst.nl/...rn/tax_return_program/tax_return_program_for_non_resident_taxpayers
    WONDRAS
    WONDRAS --- ---
    Tusite nekdo, jestli muzu zadat o vraceni dani za rok 2014, kdyz nejsem ani jsem nebyl registrovanej v NL?
    Diky!
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    OLIII: nema to cenu, naopak cim vic clovek prudi, tim vic to odkladaj, mi prijde. A jeste jsou neprijemni. Pritelovi napsali, ze to bude, az to bude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam