• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VIDAMyšlenkové mapy (Mind Maps)
    VIDA
    VIDA --- ---
    Vytvořila jsem si mapku klávesových zkratek pro Freemind. Není tam všechno, ale třebas se to bude někomu hodit.

#nástroje

Freemind Keybord Shortcuts Nyx.mm (14240 B)
    EDASX
    EDASX --- ---
    VIDA: cizi mapy moc pouzivat nejdou. nezabyval se nekdo (nejakej vedec) nejakou kodifikovanou tvorbou mindmaps podle nejakych norem, pak - kdyby se clovek naucil takovou mapu tvorit a pouzivat, by to asi s pouzivanim cizich map bylo lepsi =)
    EDASX
    EDASX --- ---
    VINNEE: cim to meris? =)
    VINNEE
    VINNEE --- ---
    Dnešní aktuální dráha mé mysli na monitoru
    CROSS
    CROSS --- ---
    VIDA: z cizi dilny pouzivam akorat sablony, mapy s obsahem obvykle jen svoje (ale je to dany specifickym pouzitim, projekt, zapis z jednani a podobne). Jinak je to zajimava otazka, nakolik je mapa prenositelna - v zasade proc ne.

I kdyz vcera jsem si stahnul prehled olympiady z blogu Mindjetu, to je pouzitelne docela dobre.
    VIDA
    VIDA --- ---
    Procházím si knihovny myšlenkových map. Našla jsem pár pěkných příkladů, ale napadá mě, že praktický význam pro mě mají jen mapky, které si sesmolím sama.

Je na tom někdo jinak? Používáte (třebas k učení) cizí mapy?
    CROSS
    CROSS --- ---
    VIDA: yy, to jsem četl - celkem s očekáváním jsem klikal na tu glowing review, která je ve skutečnosti jenom nic moc shrnutím tiskovky Mindjetu. Na beta testera, someone who has been using the beta version for months, je to fakt hodně slabý a nicneříkající.

Ale jsem zvědavej, jak se Mindjet popasuje s iPadem - malej displej iPhone je pro mě hlavní limit v mapování "v terénu", ale kdyby trošku zapracovali na tý mobilní verzi... to by mě potěšilo.

VIDA
    VIDA --- ---
    CROSS: New Mac version of MindManager 8 quiets the critics. No nevím. Sdílení přes Facebook fakt nevyužiju.
    CROSS
    CROSS --- ---
    VIDA: přesně moje řeč :-]

Mně integrace kancelářských formátů (ať už Office nebo iWork, i když používám oboje na příslušných platformách) do mapovacího SW moc neoslovuje. Zvlášť na Macu je logika programu většinou taková, že toho nemusí umět extra moc, ale co umí, to musí dělat skvěle.
    VIDA
    VIDA --- ---
    CROSS: Hm, koukám na ceník a říkám si, že ta sedmička je přece super, v osmičce toho stejnak moc nebude. (Zn. kyselé hrozny).
    CROSS
    CROSS --- ---
    Mind Manager 8 pro Mac je venku, ale $99 za upgrade z vynikající sedmičky je trochu moc i pro zhýralce, jako já.
    VIDA
    VIDA --- ---

#ukázka
    VIDA
    VIDA --- ---
    8 recommended books on visual thinking - z toho jsem četla Idea Mapping

#knihy
    VIDA
    VIDA --- ---
    Notetaking: ukázka map dělaných za běhu - "during lectures, presentations and so no".

Na netu je dost map dělaných na počítači nebo malovaných (viz knihovny na nástěnce), ale já mám ráda tyhle příklady z praxe.

#ukázka
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VIDA: tu typologii map v clanku u workaholika jsem moc nepobrala, resp. nevyplynula mi z toho nejaka uzitecnost. Nicmene si uvedomuju ze pouzivam mapy ve dvou hlavnich rezimech (tez ad anketa)

1. "progress/todo mapa"

je nejaky projekt, na kterem pracuje x lidi a neustale k nemu chodi nejake pripominky, podnety, problemy (vyvoj sw). mapa na Mind42 umoznuje zanaset nezavazne ty podnety a ty body k reseni, postupne je rozpracovavat. Clovek teda vidi k cemu vsemu se musi jeste zaujmout stanovisko, co s cim souvisi, v jake oblasti je toho ramcove kolik a v jakem stavu jednotlive body jsou. Takze takovy task management. Na to mi vyhovuje, ze pocitat umoznuje jednoduse mazat, presouvat, slucovat, znackovat, ze.

2. "wtf is going on" mapa

tuzkou na papir, zpravidla predem nevim co chci vlastne zjistit nebo usporadat, je to spis fakt strukturovany brainstorming aneb zapisme si vse, co souvisi s "XY" abychom to prvotne nejak uchopili, kdyz jeste nevidim zadnou celkovou strukturu. Tam vylozene mam zkusenost ze ta tuzka a mimovolne čmrkání po tom papire nejak zahadne stimuluje ten tvurci proces = na kompu by to asi neslo
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VIDA:
    VIDA: diky. prozkoumam a pripadne podam report
    VIDA
    VIDA --- ---
    A přidávám motivační obrázek z blogu Mind Map Inspiration.

VIDA
    VIDA --- ---

Jak mapujete? Tužkou nebo strojem?

12 hlasy od 12 respondentů

ECLECTICA
      ECLECTICA --- ---
      VIDA: k anketce: používám oba způsoby :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam