XMEDA: ja nasetrim, kdybych mela na co:D 14-150 sem mela chvili k penikovi ale vlastne me moc nezaujala, ja teda nejsu fotograf a neumim fotit, takze mozna moje nenadseni jen plyne z toho, ze to neumim nijak zvlast pouzivat... ale pri prechodu ze zuika 12-60 2,8-4 na 12-100f4 mi dlouho trvalo si zvyknout, ze ten bokeh je ostrejsi a ne tak mekkej, ale oba sou to monst objektivy a nic "do kapsy" tak mi 14-150 na penika prisla jako dobrej kompromis ale nejak to nebylo ono, ackoli zacit se 14-150, mozna su spokojena...
ale ono se na horsi proste nezvyka dobre a zuiko 12-60 2,8 -4 a zuiko 50-200 2,8-3,5 sou proste skvely skla, a nejak sem blahove doufala, ze by to slo nejak v ty 14-150 spojit. neslo. jenze prodejni hodnotu ty stary zuika taky nemaji... na druhou stranu je prakticky nepouzivam uz, jeste 12-60 obcas jo, ale 50-200 sem pouzila za posledni 3 roky asi presne 1x... vadi mi dost i prehazovani skel v terenu, jezdim hodne na vandry a chci jen hezky momentky z lesa a to znamena prach bordel, pyl... uz kdyz obcas nasazuju mezikrouzky, tak mi chybi treti ruka...