• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    XMEDA: Koukám, že ten EVF fakt používáš :-)
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    Ale když o tom tak přemýšlím - možná bych ti ho mohl věnovat, neměl jsem ho nasazenej pěkně dlouho. Až budu doma, udělám si revizi, co k těm M3/4 foťákům všechno mám a dám vědět.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Jestli je to takova bida, tak by to mohli v OMS trochu predelat v ramci odstranovani napisu Olympus
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    KRISKA: To záleží na tom, co už člověk má. Cena asi není špatná, ale je to málo světelný na širokým konci, kresba na kráktým a dlouhým ohnisku nic moc ... ale mezi tím to docela jde. Měl jsem ho v setu k OM10 Mark IV, kterej mne dohromady tehdy stál asi jen 10 tisíc.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    XMEDA: Chápu, škoda že jsi z Brna. Jinak bych ti ho na týden půjčil a myslím, že bys ho nakonec nekoupil. Bez ohledu na názory různých recenzentů.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Ted koukam, ze ten EM5II ma FW 1.0 a uz existuje 1.7 :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    A Stylus1 bych neprodal, to je ultimatni fotak na vylety na kole. Nic to nevazi a pritom to ma rozsah od krajinky po letadlo. A jeste to jde ovladat telefonem, coz ani to EPL-6 neumi. Fakt skoda, ze uz ty kompakty zarizli. Stylus2 a XZ-3 by bylo potreba :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ja osobne si nejsu jista, jestli i kdybych ji mela za 4k bych si ji nechala.

    12-50 stavavala pred 10 lety 2k uplne bezne, mela sem ji k epl3 myslim, taky nebyla zrovna moc ostra a subjektivne to uz porovnat nedokazu, ale mozna bych sla radsi do 12-50 protoze makro...

    takze me ted lezi v hlave panaleica, za 9k to byl dobrej kup ale vlastne sem se jeste nerozhodla, jestli si ji chci nechat. Ale po 8h chuze v lese vim, ze chci ale ze s ni nechci priste fotit, jen s ni chci chodit :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: 4k by slo ne? :) Bezne to vidim za 6-7k a vic. Bohuzel me nekdo predbehl.
    Nebo 12-50 za 2k jsem taky videl, to by taky byla utesnena varianta a 14-42 by zustal pro EPL.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    OXYMORON: i za 4k?

    ja ho teda taky mela, asi presne 3 vylety. ono mu teda nepomohlo, ze to byla takova spinava posmourna hrana brezna, ale o to vic me stval.


    XMEDA: asi mi olympus stylus 1 prisel vystupem o dost lepsi, nez ta 14-150 na em1... mela sem ten fotak vlastne fakt rada. hned bych brala jeho brachu, kdyby vysel.

    oly 12-200 sem nezkousela, ale ocekavam neco jako 14-150...

    ja ted bojuju s tim, ze 12-100 je v pro me dulezitejch aspektech lepsi (ostrost, zoom na konkretni stranu, delsi ohniska, kompatibilni stabilizace a vazi 561g) versus panaleica 12-60, ktera ma lepsi svetelnost a mnohem kratsi zaostrovaci vzdalenost, takze je super na "makro", ale jinak je mekci (to mi vadi) a chybi mi delsi ohniska (hdone) a ten zoom naopak me teda taky stve... jenze vazi 320g... a ono se to nezna, ale tech 240g je hrozne moc poznat, kdyz to celej den nosim na popruhu na rameni... jako tak moc, ze i kdyz to sklo nerada beru, tak rozdil fakt poznam po hodine chuze... udela to cca 1/5 vahy dolu, coz neni zanedbatelny
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    OXYMORON: Prohlizel jsem kopec review, chapu z toho, ze 14-42+40-150 je co se vystupu lepsi. Ale za 4k by to bylo akceptovatelny.

    Na sirokym konci ve dne vetsinou stejne clonim nekam k F6.3-F8 a na dlouhy konec to vypada, ze cca nekam k 90-100mm je obrazove docela ok, pak uz to je horsi. A tam uz mivam s sebou 75-300, kdyz jdu treba vencit do lesa a cekam tam veverky a ptaky. Ale laka me ta verzatilita, jako ma treba Stylus1s s tim jednim "28-300" objektivem a jeste utesnenym, takze zadna krec, kdyz prsi nebo tak.

    Pentax DA18-135/3.5-5.6 WR je neco podobnyho. Siroky konec ma slabsi kraje, nekde mezi 25-80mm je to docela dobry, na delsim konci za 80mm jsou kraje slabe (ale stred zase necekane ostry). A pres tyhle nedostatky je to objektiv, ktery mam na K3 nasazeny nejvic, protoze pohotove pokryje cokoliv. Takze mam dva a jeden navic, co asi prodam, ale za 3k nesel nechat :) A pokud jdu fotit neco planovane, tak si na to vemu jeste odpovidajici objektiv. nebo k nemu prihodim nejcasteji neco z 35/2, 40/2.8, 18-35/1.8, 55-300 apod.
    Jeste delsi mam podobnou Sigmu 18-250/3.5-6.3 OS, ktera ma taky ten konec slabej, ale nekdy je lepsi mit objekt vyfoceny ne uplne skvele, nez to prosvihnout.



    Alternativy jsou asi Panasonic 14-140, ktery je na tom obrazove podobne, ale neni utesnenej a ma nekompatibilni OIS, takze me nelaka.
    Pak Oly 12-100 a 12-200, ktery by oba byly fajn, ale cenove jsou uplne daleko mimo a kupovani neceho takovyho pro druhy system mi nedava smysl. Uz tak se z male veci za 3.5 stalo neco, kde uplavalo cca 28k (achjo) :D
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    XMEDA: Ten objektiv mám, není to žádná výhra
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Chm.. utekl mi 14-150 za 4k... to by byl pekny vyletovy objektiv k EM5 a 75-300
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    All about focusing with OM-5 & OM-D cameras
    https://www.youtube.com/watch?v=cdAGvGEkEo0
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Jo tak vodovaha je jasna, to pouzivam uz od XZ2 a Stylusu, jen mi prislo skoda, ze by EM5III neumel takovou celkem zakladni vec, kdyz ta stabilizace zvlada nekolikavterinovy fotky z ruky. Chm chm. No potvrdil i Rob Trek pred chvili, ze neumi.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: perspektiva se myslim trovhu da, ale ja su takovej cvakac, pulku veci neznam a druhou neumim pouzit:D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: tezko, ale umi zobrazit vodovahu
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Umi Oly rovnat horizont snimacem? Na Pentaxu to dost vyuzivam pri foceni hokeje a nemusim potom tolik hlidat horizont, samo to par stupnu dorovna.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Jo jo, jde to premapovat treba na tu packu u AE-L tlacitka, ale asi to nebudu takhle prekopavat.

    12-100/4 se mi zamlouva univerzalnosti, jen skoda, ze to stoji docela dost, takze se to neobhaji proti existujici Kmount vybave.
    A ano, je tu 14-150 ale vetsina lidi rika, ze ty delsi ohniska stoji za houby. A pak jeste Panasonic 14-140, ale to bude podobny a jeste bez WR. No uvidim, treba casem o neco zavadim .)

    Stabilizace te veci je obdivuhodna. 3s fotka z ruky na 14mm a vubec nemaznuta pohybem.. tak to ani Pentax neda. Tam mam nejaky vterinovy expozice z ruky a to uz je uplna hrana. Idealne se vejit do 1/10s na sirsim ohnisku.

    A co ten Olyn zvladne se 75-300, tak to uz je uplne nesmysl. Jakoze 1/5s @ 300mm a neni to rozhybany.. co to je za magii :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: jo ten prepinac vlevo me stve, i kdyz na nekterych kodelech jde prepnout jinam, na em1 mk2 urco, na em5 nevim.
    jinak taky mi vic vyhovovaly ty stary vyklopny displeje, nez tenhle na kloubu. zvykla sen si, ale...

    tak at pekne slouzi:)

    ja ted byla na vylete po dlouhe dobe s 12-100 a
    ac 12-60 je opticky (ostrosti)dle me horsi a vadi mi ten zoom, tak tech 200-300g je na celodennim vylete sakra poznat pri noseni...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam