OXYMORON: Prohlizel jsem kopec review, chapu z toho, ze 14-42+40-150 je co se vystupu lepsi. Ale za 4k by to bylo akceptovatelny.
Na sirokym konci ve dne vetsinou stejne clonim nekam k F6.3-F8 a na dlouhy konec to vypada, ze cca nekam k 90-100mm je obrazove docela ok, pak uz to je horsi. A tam uz mivam s sebou 75-300, kdyz jdu treba vencit do lesa a cekam tam veverky a ptaky. Ale laka me ta verzatilita, jako ma treba Stylus1s s tim jednim "28-300" objektivem a jeste utesnenym, takze zadna krec, kdyz prsi nebo tak.
Pentax DA18-135/3.5-5.6 WR je neco podobnyho. Siroky konec ma slabsi kraje, nekde mezi 25-80mm je to docela dobry, na delsim konci za 80mm jsou kraje slabe (ale stred zase necekane ostry). A pres tyhle nedostatky je to objektiv, ktery mam na K3 nasazeny nejvic, protoze pohotove pokryje cokoliv. Takze mam dva a jeden navic, co asi prodam, ale za 3k nesel nechat :) A pokud jdu fotit neco planovane, tak si na to vemu jeste odpovidajici objektiv. nebo k nemu prihodim nejcasteji neco z 35/2, 40/2.8, 18-35/1.8, 55-300 apod.
Jeste delsi mam podobnou Sigmu 18-250/3.5-6.3 OS, ktera ma taky ten konec slabej, ale nekdy je lepsi mit objekt vyfoceny ne uplne skvele, nez to prosvihnout.
Alternativy jsou asi Panasonic 14-140, ktery je na tom obrazove podobne, ale neni utesnenej a ma nekompatibilni OIS, takze me nelaka.
Pak Oly 12-100 a 12-200, ktery by oba byly fajn, ale cenove jsou uplne daleko mimo a kupovani neceho takovyho pro druhy system mi nedava smysl. Uz tak se z male veci za 3.5 stalo neco, kde uplavalo cca 28k (achjo) :D