• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: No nepsal jsem k tomu tehdy, ze je lepsi 14-150? :D To je muj nejvic nasazenej objektiv. Tak jako na Pentaxu 18-135WR. Je to maly, lehky, WR, ostri to rychle a rozsah to ma "na vsechno".

Kdyz chytnu kabelu, tak je to tam nachystany. Na bezny vyletovani uplne staci. Kdyz cekam, ze treba na sluzebce budu jeste fotit mesto, tak si vemu 9-18 k tomu na siroky, protoze tam me ani 12mm nespasi.

Jestli mi nekdo napise, ze 14-150 je na konci malo ostrej, tak tohle je

100mm F5.6:

a 150mm F5.6:

(A to je tam nejaky pohyb jeste. 1/320s je furt malo na chodici decko foukajici bublinu)

Coz mi vicemene staci. Je 12-100/4 lepsi?
    Jo je. Ale tolik, abych bez nej neprezil nekde na cestach? Ne. :)

Mensi uz pak je leda EPL s 14-42, ale rozdil velikosti nevyvazi rozdil moznosti.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ale je to porad elkem velky a tezky, a neresit do hor gramiky tak me nenapadne to koupit
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: potre ovala sem nekde usetrit gramiky a koupila jswm to k uli dovolene v horach na kterou nakonec nejedu. 12-40/f2,8 je jeste kratsi a me ten kratkej konec neba
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Existenci 12-45/4 a 40-150/4 nechapu, kdyz 12-100/4 je valcuje oba na venkovni akce a 12-40/2.8 je taky jinde na vnitrni. Ani cenou to neni buhvijak zajimavy, kdyz jde 12-40/2.8 sehnat za 8-9 tisic.

Lidi pisou jak je to uzasne maly a kdesi cosi, ale to je takovy divny duvod. Kdyby to aspon udelali v nejakym gunmetal povrchu a hodne retro styl s clonovym krouzkem nebo tomu dat kovovou i slunecnu clonu, ze by to byla jakoze mala stylovka k PEN-F a OM-3.. ale jinak fakt nechapu. A jako nahrada 12-50 to taky nefunguje protoze se vysouva, nema makro a neda se zoomovat dalkove.

40-150/4 uz je uplne mimo. Bud chci levny tele, tak mam dost slusnej malej lehkej 40-150/4-5.6 nebo 14-150/4-5.6, kde stacilo k tomu levnymu udelat WR verzi s kovovym bajonetem a stal by kolem 7 tisic novej.. A nebo uz me pak teda zajima nejaky to vazny foceni a vemu rovnou 40-150/2.8.

Kdyby to bylo 40-200/4 nebo 50-250/4, tak by to hned bylo zajimavejsi.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ja takhle chodim i s 12-100 a om5 nemam s gripem. u te om5 mi prijde bolestivy to drzet i s tou 12-45 tak musim vymyslet zda to strelim.nebo co s ni budu delat
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Jinak teda takhle necham fotak viset na ruce snad leda kdyz nekde cekam, nez vylezou sysli nebo nez borci dopiskaji faul a seradi se na rozehravku :)

Kdyz s tim chodim, tak to mam v ruce za stativovou nohu, nebo kolem objektivu drzim nebo ho mam jak mimino na ruce. To zalezi podle skla.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: no normalne mam jen hacek z prstu a popruh omotanej kolem ruky pro pripad, ze by mi to z prstu nejak sjelo, ale je tam slusnej zahyb. Samozrejme grip na K3 je uplne jinde, ale taky je to o kus vetsi a tezsi system i viz foto.

Mas ten ECG5 https://explore.omsystem.com/cz/cs/ecg-5-external-grip nebo neco 3rd party?

Na OM5II uz to ani nevyrobili btw. Asi se to temer neprodavalo.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: me z toho bez gripu fakt mega boli ruka, jak sem psala, pokud su jedina a vsem ostatnim to nevadi, tak to proste staci ignorovat jako zkusenost ktera je zastoupena jen velice okrajove a ostatni to tak nemaji. uz mi to stacilo napsat 1x ze to tak ostatni nemaji, 2x porad nezmeni ze me to boli :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Jinak mala srovnavacka 28-300(450)

XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: jakoze kde je problem? :D

KELDA
    KELDA --- ---
    KRISKA: no ta stránka je něco jako bazar asi ale s kompletním předprodejní servisem. Podle toho co vím tak mají vždy foto dané položky co se fakt prodava. Inspirovalo mne vsrovnavacka objektivu https://youtu.be/2YD7p2MfK7c?is=1aNNer14n5lEyiOK
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: no protoze ohybas ruku, normalne to drzis prstama ;)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: nemam ruce jako lopaty, mam je maly a dost mi vadi, kdyz to musim drzet bez gripu pac me z toho mega pekelne moc boli zapesti jak to musim drzet velkou silou na male plose

s gripem se to drzi uplne lehce a snadno.

Ale pokud se neco co vazi 1kg v pohode drze na tele bez gripu obecne vsem a jen ja mam divny ruce, asi s tim dokazu zit :D

nosim to visici z fotaku a jeste to s bajonetem nic neudelalo.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: To mas ruce jako lopaty? :)) Jakoze fakt nemam problem ani s tim velkym 50-200SWD. Ty velky objektivy stejne drzis za objektiv, prava ruka jen ovlada fotak. Nikdy jinak. Jestli to nosis visici z fotaku, tak to je koledovani o vyzvejkanej/vyrvanej bajonet. Pozn. mam 190cm a asi 115kilo.. tomu odpovidaji ruce.

A na Pentax jsem taky nikdy necpal grip.. ani s 50-500 a 100-300/4.. a tam to tak i nosim, ty tela jsou mechanicky o tridu jinde.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ja treba kdyz jdu, tak drzim fotak jen tak v ruce nekdy a urcite bych to nechtela drzet za om5. nebo kdyz to vycvakavam z peak design drzaku na popruhu, tak bych to nechtela drzet za grip om5. ani 12-100 bych tak drzet nechtela.

KELDA: to je neco jako bazar jednotlivcu nebo je to nejak zastiteny?

ja si koupila na jeden zajezd om5 + zuiko 12-45 a ted jako nevim, co s tim delat, na zajezd nepojedu, normalne to pouzivat nechci a neplanuju a kdyz nekdy nechci tahat em1+12-100 tak si beru penika se 14-42 nebo 12-50, protoze pokud beru penika, tak mi jde primarne o velikost nebo sekundarne o desnopocasi. tak nejak nevim, jestli si to nechat nebo to poslat o dum dal... pac uz sem si rekla, ze to letos bude posledni zajezd ze uz prestavam stacit tem mladochum co se tam hlasi
    KELDA
    KELDA --- ---
    KRISKA: JoJo to mas recht. Koukal jsem a našel www mpb.com. znáte ten web?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: To nedrzis za fotak, to by ten bajonet dostaval dost zabrat.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KELDA: s om5 bude asi dost chybet grip... na tak velky sklo
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KELDA: z jake dalky ten fotbal fotis? Za jakyho svetla? Mas nejaky fotky pro predstavu co to za fotbal?

Jakoze na hokejisty mi to vyhral 12-100/4 a ty siroky zabery jsou obcas potreba. Uplne nevim co bych delal se 100mm zacatkem. To spis uz ten 50-200 SWD. Trochu riznout to jde vzdycky. A nevim do jake miry ten 100-400 zvlada AF-C.
    KELDA
    KELDA --- ---
    XMEDA: JoJo to vim, ale ta cena je luxusní. bazar to má za 18K
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam