• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • přihlásit
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    Micro 4/3 představuje fotografický standard (Micro Four Thirds System standard), který využívají společnosti OM Digital (Olympus) a Panasonic. M4/3 standard přináší menší těla i objektivy při zachování velikosti snímače 1/2 kinofilmového políčka. Vznikají tak malé kompaktní sestavy, které mohou těžit z velkého snímače a kvalitních objektivů a pomocí jednoduché redukce objektivy takových legendárních značek minulosti, jako jsou Leica, Zeiss, Contax, Voigtlander. A samozřejmě Canon, Nikon, Pentax nebo Sony A s výhodou Speedboosteru. Redukce na Canon EF umožňuje i autofocus. Více k adaptérům zde.

ODKAZY:
    http://43rumors.com/
    http://www.four-thirds.org/en/index.html
    dpreview.com/Micro Four Thirds Talk Forum

Testy objektivů:
    EPHOTOZINE
    Optical Limits (Photozone.de)
    LENSTIP (Optyczne.pl)
    rozbalit záhlaví
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KOGAKU: za 200 si budu muset nechat tu double nabijecku brave heart asi pro sebe :D to se divam ze i samotnej blesk na bazosu nekdo dava za 350... :D ale fakt bych chtela aby nekomu slouzil a della radost, ne aby nekde lezel
    KOGAKU
    KOGAKU --- ---
    KRISKA:
    Za dvě stovky ho (na Paladixu) prodáš hned. :-D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KOGAKU: dik, ja sem si rikala, ze kdyz je jen kousicek plastu ulomeny ale nema to na nic vliv na tech dvirkach, ze je spis jen "pouzivanej" nez "poskozenej", kdyz dvirka v pohode drzi. ale diky za nazor. zkusim ho jeste trochu slevnit.

Rikala jsem si, ze kdyby cena byla vysoka, tak kdyby mel nekdo zajem, tak by se aspon ozval treba s dotazem na snizeni, ale to se taky nestalo, takze mam spis obavu, ze je to neprodejny i za 200...

no me se do kapsy fakt nevejde, rikala sem si, ze treba aspon se psem nebo tak, ale stejne se mi kapsicka navic nosit vubec nechce, s touhle filozofii se ho "snazim obcas pouzit" aspon posledni rok dost marne... takze uz fakt musi jit z domu
    KOGAKU
    KOGAKU --- ---
    KRISKA:
    Upřímně - 12 let starý poškozený model se bude udávat (za tu cenu) těžko.
    Osobně bych k němu pořídil za pár stovek palačinku 15/8
    (nebo něco obdobně nevyčnívajícího, mFT už dlouho nesleduji),
    nastavil efekt dramatický tón, měl ho stále u sebe v kapse jako "toy cam", a cvakal si pro radost.
    Kolikrát pak z takto "bez ambicí" spontánně pořízených cvaků jsou ty nejlepší fotky.
    Ale fotit zásadně do ORFu - co kdyby zrovna přistávali ufouni! :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    tak sem doma nasla toto Carl Zeiss Jena Pancolar 50mm f1.8 MC M42 i s redukci na m4/3. jako kdysi davno si pamatuju, ze sem s tim delala nejaky experimenty v botanicke zahrade, ale asi nic pro me.

vzdhledem k tomu ze pena za 2300 nikdo nechce, mozna to zkusim nabidnout i s tim sklem, fakt se mi domu vsechno nevejde... :D (jeho stav nedokazu posoudit ale ostri a cloni).

mam doma moc kramu.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Objektiv Olympus M.Zuiko 12-50mm f/3.5-6.3 EZ MACRO od 1 Kč | Aukro
    https://aukro.cz/objektiv-olympus-m-zuiko-12-50mm-f-3-5-6-3-ez-macro-od-1-kc-7134780758
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: 50-200 ma kamos na lednacka a dalsi srandy k pevne 300, jako pekny sklo.

to sis pekne pohral, sem ani nevedela ze takovy akce delaj
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    V Megapixelu meli dneska herničku

moje EM5III, PEN a OM-3

PEN a OM-3

Hracky

AF na PENu je na obyc veci o fousek rychlejsi nez EM5III ale lidi to chyta okamzite, vidi kousek xichtu a uz tam leti obdelnik detekce. Ten hledacek na strane je fajn na nejaky to streetfoto, ze muzete koukat levym okem kolem sebe zatimco fotite. Novej 14-42 vypada ok na setak. A nejvic jsem si hral se 40-150/2.8 kterej mi furt hloda hlavou a fakt ta velikost by byla uplne akorat a rozsah na konference apod. No uvidime. A dost me teda prekvapil 50-200/2.8, ta vec krute rychle preostruje. A bez cloneni je to perfekt ostry aspon co jde soudit na fotkach s ISO1600 z prodejny. Na ISO200 to bude jak 75/1.8..
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    OM Pen Studio test by Dpreview – 43 Rumors
    https://www.43rumors.com/om-pen-studio-test-by-dpreview/
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Rovnani horizontu je otazka SW procedury, fotak kroutit snimacem umi. Umi to vsechny s petiosou stabilizaci, takze uz prakticky vsechny masiny s IBIS dnes na trhu.

Astrotracer je specialita, tam uz to chapu. Ale i tak se konkurence snazi jit cestou skladani hromady kratsich snimku vypocetne.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: nebo je otazka jak je to drahy a zda se jim to vyplati delat v pomeru toho kolik % uzivatelu to vyuzije
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Ono je mozny, ze na to bezi porad nejaky patent. Nevim jestli to Sony, Canon, Nikon nebo Fujiny umi pohybem snimace rovnat. Pentax taky zatim porad jediny umi pohybem snimace do urcite miry potlacit vliv rotace zeme pri foceni delsi expozice nocni oblohy. Na olynovi se mi pri 200mm uz rozmazavaji hvezdy do carek po par vterinach. Pentax se zkalibrovanym gps modulem udrzi jednotky minut. A to je brutalni rozdil..
    LUZJI
    LUZJI --- ---
    XMEDA: No, pravda, já vlastně nejsem ten, co by tohle měl nějak komentovat. To jsem si neuvědomil.
    Fotím z většího podílu pořád na film, takže takovéhle detaily, které zrychlují práci (asi především pro profíky), nějak neřeším ... tak pardon.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Nemam vic kusu EM5III.

EPL6 je trochu jinde s AF a snimacem abych to michal do jednoho setu.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ty prehazujes na akci objektivy kdyz mas tolik fotaku? nemas je i s telama pripraveny po ruce? (pokud potrebujes prehazovat rychle a efektivne). pokud to staci pomalu a neefektivne, pak je to mozna nepohodlne ale je to vlastne jedno, ne?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    LUZJI: Na Pentaxu v prave pevne drzim telo, prstem zmacknu tlacitko, levou rukou sundam objektiv a dam do kabele, odkud vytahnu jinej a nacvaknu ho.

S Olympusem bud musim mackat to tlacitko tou samou levou rukou, kterou sundavam objektiv. A nebo to prehodit v rukach, takze to jednak poustim z prave a zaroven to nekde venku otacim, nebo spoleham na to, ze mi to visi na popruhu. To je nestastny a fakt nechapu, ze to maji spravne jen u Pentaxu, Sony a Fuji. Canon a Nikon to maji taky na te divne strane. Ale u Nikonu se neni cemu divit, tam se i objektiv nasazuje proti smeru hodinovych rucicek a default nastaveni vsech rolleru je opacne + jeste prohozeny cas s clonou. Nastesti tohle jde uz u novejsich generaci nastavit custom, ale jeste nekde v dobe D50 jsem si rikal jakoze wtf.. tocis roller doprava a tim ubiras EV, ISO, cas nebo clonu.

Horizont je v ramci nejakych 2-3 stupnu a kdyz fotis treba fotbal, hokej nebo neco podobnyho, tak proste nestihas ty jemny ulety horizontu kontrolovat. Pak si tim usetrim spoustu casu v postprocesu, kdy to rucne dorovnavam a zarezavam, protoze mi proste vadi, ze ty plexiskla nejsou presne kolmo. Je to samozrejme vypnutelna funkce, takze ty nebo Robin Wong muzete dal vesele kontrolovat kazdou fotku pred stisknutim spouste. Ten fotak to nijak nezdrzuje. Akorat u DSLR se to muze natocit proti pohledu v hledacku, zatimco u EVF by bylo presne videt vysledek. Objektiv promita +/- kruh a naklon par stupnu je uplne fuk. IBIS sam o sobe uz kompenzuje rotaci v ose objektivu. U Olympusu mi prijde ze o citelne vic stupnu nez co umi Pentax v K3. Jenze jen ten trhavy pohyb, jak to clovek nakloni a foti, tak uz kolmici zahodi.
    LUZJI
    LUZJI --- ---
    XMEDA: A - zámek Jsem pravák a v pravé mám větší jistotu, proto raději přehmátnu a objektiv beru do pravé ruky. Ale každý to má trochu jinak.

B - horizont. Bude nás bavit focení, až bude stačit mrknout okem na myšlený záběr a foťák si to takhle už vyfotil sám, už s úpravama, co pošle mozek softwaru foťáku ? :-)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Prave.. stavajici objektiv by se na tom nezamcel a ten jejich se zase nezacvakne na olynovi.

A kdyz uz bych to delal, tak bych to dal na protilehlou stranu, jak to maji Pentaxy. To je uplne nejlepsi mozny umisteni. Tukne se tam prstem z gripu a fotak porad drzi v ruce. Vlastne to je jen jedna za mala veci, co me na M4/3 sere. Porad to tak prehmatavat nebo mackat hranou ruky..

Dalsi vec je, ze Oly neumi IBISem rovnat samocinne horizont. Pritom by to byla jen mala softwarova vec..
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: to sem si taky vsimla ze to ma jinde
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    XMEDA: Je zajimavy jak to ma zamek bajonetu a tlacitko uvolneni jinde.

XMEDA
    XMEDA --- ---
    First images of the new Songdian MFT camera! – 43 Rumors
    https://www.43rumors.com/first-images-of-the-new-songdian-mft-camera/

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam