• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • přihlásit
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    Micro 4/3 představuje fotografický standard (Micro Four Thirds System standard), který využívají společnosti OM Digital (Olympus) a Panasonic. M4/3 standard přináší menší těla i objektivy při zachování velikosti snímače 1/2 kinofilmového políčka. Vznikají tak malé kompaktní sestavy, které mohou těžit z velkého snímače a kvalitních objektivů a pomocí jednoduché redukce objektivy takových legendárních značek minulosti, jako jsou Leica, Zeiss, Contax, Voigtlander. A samozřejmě Canon, Nikon, Pentax nebo Sony A s výhodou Speedboosteru. Redukce na Canon EF umožňuje i autofocus. Více k adaptérům zde.

ODKAZY:
    http://43rumors.com/
    http://www.four-thirds.org/en/index.html
    dpreview.com/Micro Four Thirds Talk Forum

Testy objektivů:
    EPHOTOZINE
    Optical Limits (Photozone.de)
    LENSTIP (Optyczne.pl)
    rozbalit záhlaví
    KOGAKU
    KOGAKU --- ---
    KRISKA:
    Zas to neber tak doslovně :-D
    Ale když uvádíš "mikroskopickou prasklinku na skle displeje" a "nalomená dvířka", tak to moc k nákupu neláká.
    Postupně zlevňovat je dobrá strategie, ale blíží se Vánoce, a bude se utrácet za dárky (nové věci).
    Dej to za 1500 Kč (dokud ještě lidé fotí "krásy podzimu" :-D ), a zlevňuj až po Vánocích.
    Ale stejně je to věc náhody, nikoho nabídka nebude rok zajímat, a pak se ozve pět lidí za týden -
    - stačí nějaký přiblblý influencerský hype, a lidé se mohou utlouct po čemkoli.
    Nebo se foťák může hodit někomu uvyklému na jeho ovládání, komu se rozbil, a nechce si zvykat na jiný/nový.
    Namísto vad bych se soustředil spíše na propagaci "kreativních filtrů" - to by u mládeže mohlo zabrat! :-D
    Naposledy jsem žasnul nad nadšením z toy plasťálů za násobky ceny kvalitní zrcadlovky,
    se kterou (s vhodně vybraným/upraveným objektivem) by nafotili to samé...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Bezne mam na bazosi veci na prodej i pul roku :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: tak rekneme ze mit to doma rok nepotrebuju a za ten tyden co inzerat je na fb se presne 0 lidi zeptalo aspon na snizeni ceny takze ona ta sance je asi nizka... odhadla sem tu cenu ze stavu a z ostatnich inzeratu ale zas pokud KOGAKU: si mysli, ze je to neprodejne kdyz pouzdro na pantik na dvirkach ma ulomenej 1mm plastu za tu cenu tak pak nevim zda sem to fakt neprestrelila
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: I 2500-3000 je ok cena, spis zalezi jak spechas
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    kazdych 14 dni muzu dat par stovek dolu a do vanoc su na tom petikile :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: nechala sem to zatim za ty 2300, sla sem se mrknout na paladix a ten inzerat se mi tam zrejme minule neulozil :D tak sem ho dala znova s tim, ze vete dohoda mozna snad lidi rozumi... vsak i kdyby nekdo chtel za 1500 tak se zeptat umi
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: 2k na bazos
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KOGAKU: za 200 si budu muset nechat tu double nabijecku brave heart asi pro sebe :D to se divam ze i samotnej blesk na bazosu nekdo dava za 350... :D ale fakt bych chtela aby nekomu slouzil a della radost, ne aby nekde lezel
    KOGAKU
    KOGAKU --- ---
    KRISKA:
    Za dvě stovky ho (na Paladixu) prodáš hned. :-D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KOGAKU: dik, ja sem si rikala, ze kdyz je jen kousicek plastu ulomeny ale nema to na nic vliv na tech dvirkach, ze je spis jen "pouzivanej" nez "poskozenej", kdyz dvirka v pohode drzi. ale diky za nazor. zkusim ho jeste trochu slevnit.

Rikala jsem si, ze kdyby cena byla vysoka, tak kdyby mel nekdo zajem, tak by se aspon ozval treba s dotazem na snizeni, ale to se taky nestalo, takze mam spis obavu, ze je to neprodejny i za 200...

no me se do kapsy fakt nevejde, rikala sem si, ze treba aspon se psem nebo tak, ale stejne se mi kapsicka navic nosit vubec nechce, s touhle filozofii se ho "snazim obcas pouzit" aspon posledni rok dost marne... takze uz fakt musi jit z domu
    KOGAKU
    KOGAKU --- ---
    KRISKA:
    Upřímně - 12 let starý poškozený model se bude udávat (za tu cenu) těžko.
    Osobně bych k němu pořídil za pár stovek palačinku 15/8
    (nebo něco obdobně nevyčnívajícího, mFT už dlouho nesleduji),
    nastavil efekt dramatický tón, měl ho stále u sebe v kapse jako "toy cam", a cvakal si pro radost.
    Kolikrát pak z takto "bez ambicí" spontánně pořízených cvaků jsou ty nejlepší fotky.
    Ale fotit zásadně do ORFu - co kdyby zrovna přistávali ufouni! :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    tak sem doma nasla toto Carl Zeiss Jena Pancolar 50mm f1.8 MC M42 i s redukci na m4/3. jako kdysi davno si pamatuju, ze sem s tim delala nejaky experimenty v botanicke zahrade, ale asi nic pro me.

vzdhledem k tomu ze pena za 2300 nikdo nechce, mozna to zkusim nabidnout i s tim sklem, fakt se mi domu vsechno nevejde... :D (jeho stav nedokazu posoudit ale ostri a cloni).

mam doma moc kramu.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Objektiv Olympus M.Zuiko 12-50mm f/3.5-6.3 EZ MACRO od 1 Kč | Aukro
    https://aukro.cz/objektiv-olympus-m-zuiko-12-50mm-f-3-5-6-3-ez-macro-od-1-kc-7134780758
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: 50-200 ma kamos na lednacka a dalsi srandy k pevne 300, jako pekny sklo.

to sis pekne pohral, sem ani nevedela ze takovy akce delaj
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    V Megapixelu meli dneska herničku

moje EM5III, PEN a OM-3

PEN a OM-3

Hracky

AF na PENu je na obyc veci o fousek rychlejsi nez EM5III ale lidi to chyta okamzite, vidi kousek xichtu a uz tam leti obdelnik detekce. Ten hledacek na strane je fajn na nejaky to streetfoto, ze muzete koukat levym okem kolem sebe zatimco fotite. Novej 14-42 vypada ok na setak. A nejvic jsem si hral se 40-150/2.8 kterej mi furt hloda hlavou a fakt ta velikost by byla uplne akorat a rozsah na konference apod. No uvidime. A dost me teda prekvapil 50-200/2.8, ta vec krute rychle preostruje. A bez cloneni je to perfekt ostry aspon co jde soudit na fotkach s ISO1600 z prodejny. Na ISO200 to bude jak 75/1.8..
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    OM Pen Studio test by Dpreview – 43 Rumors
    https://www.43rumors.com/om-pen-studio-test-by-dpreview/
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Rovnani horizontu je otazka SW procedury, fotak kroutit snimacem umi. Umi to vsechny s petiosou stabilizaci, takze uz prakticky vsechny masiny s IBIS dnes na trhu.

Astrotracer je specialita, tam uz to chapu. Ale i tak se konkurence snazi jit cestou skladani hromady kratsich snimku vypocetne.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: nebo je otazka jak je to drahy a zda se jim to vyplati delat v pomeru toho kolik % uzivatelu to vyuzije
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Ono je mozny, ze na to bezi porad nejaky patent. Nevim jestli to Sony, Canon, Nikon nebo Fujiny umi pohybem snimace rovnat. Pentax taky zatim porad jediny umi pohybem snimace do urcite miry potlacit vliv rotace zeme pri foceni delsi expozice nocni oblohy. Na olynovi se mi pri 200mm uz rozmazavaji hvezdy do carek po par vterinach. Pentax se zkalibrovanym gps modulem udrzi jednotky minut. A to je brutalni rozdil..
    LUZJI
    LUZJI --- ---
    XMEDA: No, pravda, já vlastně nejsem ten, co by tohle měl nějak komentovat. To jsem si neuvědomil.
    Fotím z většího podílu pořád na film, takže takovéhle detaily, které zrychlují práci (asi především pro profíky), nějak neřeším ... tak pardon.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Nemam vic kusu EM5III.

EPL6 je trochu jinde s AF a snimacem abych to michal do jednoho setu.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ty prehazujes na akci objektivy kdyz mas tolik fotaku? nemas je i s telama pripraveny po ruce? (pokud potrebujes prehazovat rychle a efektivne). pokud to staci pomalu a neefektivne, pak je to mozna nepohodlne ale je to vlastne jedno, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam