Káva brzdí kariogenní bakterie
"Druh kávy, stupeň pražení a dekafeinace ovlivňují antibakteriální aktivitu kávy vůči Streptococcus mutans.
Kávě je připisován antibakteriální účinek proti Streptococcus mutans, což je kariogenní bakterie. Studie provedená na univerzitě v Rio de Janeiro zkoumala účinek kávových výluhlů a Coffea arabica a Coffea canephora (robusta) včetně vlivu míry pražení a různého obsahu kofeinu. Byly zjišťovány koncentrace, při nichž se růst bakterií zastaví (minimum inhibitory concentrations). Bakteriostatický účinek vykazovala kyselina 5-kofeoylchinová, trigonelin,. a kyseliny kávová při koncentraci 0,8 mg/ml. Světlejší extrakty z méně pražené kávy působí proti bakteriím silněji než z více pražené kávy. Baktericidně účinná je zřejmě kombinace kyseliny chlorogenové, trigonelinu a kofeinu, které se však při dekofeinování odstraňují.
Dtsch. Lebensm. Rdsch., 105, 2009, č. 10, s. 618"
http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=150&ch=13&typ=1&val=96109