• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FADEKÁVA A ZDRAVÍ - studie o zdravotních účincích kávy
    KÁVA - ČERNÉ ZLO NEBO POKLADNICE ZDRAVÍ?

    Existuje řada mýtů o kávě a účincích, které má. Existuje i řada studií, které je vyvracejí či potvrzují. Zkusme dát dohromady, v čem káva škodí a v čem pomáhá.

    Prosím, uvádějte zdroje, ze kterých čerpáte, ideálně odkazy na původní studie. Vítané jsou i články o těchto výzkumech referující, případně i zajímavé vlastní zkušenosti s pitím kávy či s vysazením či omezením kávy (v čem vás výrazně ovlivnilo - jak po stránce fyzické, psychické či sociální).

    Pijete kafe? Jak často?

    34 hlasy od 34 respondentů
      rozbalit záhlaví
      SCHIZOGENES
      SCHIZOGENES --- ---
      PNXNTDD: Řekl bych, že je to naprosto normální. Kór pokud je třeba člověk z jakéhokoli důvodu senzitivnější. Jeden možný náhled a vysvětlení, pokud by pro tebe bylo stravitelné (pro spoustu lidí ne, jak jsem si čerstvě ověřil), bych přihodil třeba tady (případně skoč zrovna na nadpis Negative Effects of Caffeine atd.).
      PNXNTDD
      PNXNTDD --- ---

      Čau, mám dotaz... je tu někdo komu dělá kofein problémy ? Já třeba když vypiju kafe, jsem potom strašně nervózní a roztržitej a není mi psychicky dobře. Dřív jsem pil kafe celkem často, ale teď už ne. Maximálně si dám malý kafe když jdu dělat nějakou fyzickou práci, u toho mi to nevadí, ale třeba dát si kafe po ránu, nebo po obědě pro mě nepřípadá v úvahu. Máte někdo podobnou zkušenost ?
      MESKALITO
      MESKALITO --- ---
      Health Check: Four Reasons To Have Another Cup Of Coffee | IFLScience
      http://www.iflscience.com/health-and-medicine/health-check-four-reasons-have-another-cup-coffee
      FREAKOX
      FREAKOX --- ---
      SM3: V roce 2012 jsem kupoval mamince Krups GVX242 .. pořád funguje ok.. je tam kamen, né nože a mnoho stupňňů nastavení hrubosti kávy.
      SM3
      SM3 --- ---
      Zdravím,
      můžete doporučit nějaký el. mlýnek na kávu?
      Mlel jsem zatím ručně klasickým mlýnkem na kávu a v podstatě spokojenost i při hrubším mletí, bohužel mi mlýnek spadnul a už nemele, už měl i své za ty roky odmleto :)
      Tak bych pořídil nějaký elektrický, prolezl jsem toho dost, ale zkouším jestli nemáte někdo odzkoušený typ? Měl by mít možnost nastavit hrubost mletí, piji převážně turka, občas zapnu i ‚presovač‘ ale turek jednoznačně výtězí :)
      ZUZKAOU
      ZUZKAOU --- ---
      KATCHKA81: to je úplně jedno. A pokud to nebyl extrakt, ale dělala sis nálev nebo tak něco, tak tam se toho vylouhuje ještě méně. Proto najdeš víc antioxidantů v instatním kafi, než v espresu.

      Zelená káva je na spalování tuků podvod a jako zdroj antioxidantů často méně hodnotná než dobře upražená směs s robustou. Zato je ovšem patřičně drahá, aby to podpořilo placebo efekt. Nehledě na to, že je daleko vyšší riziko výskytu mykotoxinu v něčem co neprošlo tepelnou úpravou a bylo to převáženo v pytlích na vlhkých lodích...

      Ještě jsem kdesi zachytila, že někdo nabízí tu pravou zelenou kávu - ne jen neupražená kávová zrna, ale nezralá kávová zrna, snad dokonce ani nezfermentovaná. Což kromě toho že to bude hořké a hnusné, tak to ještě bude plné dosti divokých, škodlivých alkaloidů, které se rozkládají jednak při dozrání (srovnej chuť klasické komodnitní kávy a nějaké výběrovky zpracované suchou metodou) a pak především při té fermentaci.

      To už je vyložená volovina.
      KATCHKA81
      KATCHKA81 --- ---
      Nemyslela jsem zelenou kavu v kapslich, o tom vime sve, ze? ;)
      ZUZKAOU
      ZUZKAOU --- ---
      KATCHKA81: zelená káva je jako všechny zázračné přípravky podvod. Nepopírám tvou zkušenost že ti je lépe, ale není to zelenou kávou.

      viz třeba http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf990510g (rozdíly jsou především v druhu kávy - robusta má antioxidantů více (proto je taky hořká), nikoliv v tom, jestli je to pražené a nebo ne)

      http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf011702q nejvíce antoxidantů se do vody vylouhovalo u středně pražené kávy

      Nejvíc antioxidantů je v kakau http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0101410

      A je to silný alergen http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7296806

      A metaanalýza studií o hubnutí dopadla ještě hůř http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943088/

      SIVER: nejzdravější bude cikorka - tedy pražená čekanka - má ochranný vliv na játra. Čistá je buď docela drahá jako instantní a nebo se prodává jen upražená jako Karo s K. Ostatní jsou obilné, tedy méně nějakých účinných látek, více škrobů a pro ty co se mu vyhýbají, tak taky lepek.
      Případně vyloženě funkční jsou pak ajurvédské kafe - tam je čekanka + léčivá bylina. http://www.ayur.cz/ayujrvedske-kafe

      Zkoušela jsem pražen čekankový kořen a není to špatné, ale nedaří se mi ji pražit rovnoměrně. Často se míchá taky s praženým pampeliškovým kořenem, což pak léčivé účinky zesiluje.

      Tohle je docela dobrej recept, ale osobně je lepší mít tam víc čekanky, než ostatních kořenů.
      Love Your Liver Herbal Coffee | Delicious Obsessions
      http://www.deliciousobsessions.com/2014/03/love-liver-herbal-coffee/
      KATCHKA81
      KATCHKA81 --- ---
      A zkouseli jste zelenou kavu, napr. S kardamomem?je to nahrada kavy, varianta melty nebo caro, ale mnohem chutnejsi.je to tedy hodne subjektivni, ale hodne mi pomohla zvysit imunitu-nebyla jsem nemocna v zime,spaluje tuky atd... kazdy si v ni najde to sve.dejte vedet, jak chutna vam ;)
      SIVER
      SIVER --- ---
      POLIS: a nějaké důvody proč ji doporučuješ? co caro či melta? pil sem obojí,ale nejvíce mi chutnala vitakáva
      POLIS
      POLIS --- ---
      SIVER: vitakavu muzu jen doporucit!
      SIVER
      SIVER --- ---
      Tak na konec to vyhrála vitakáva
      SIVER
      SIVER --- ---
      co jsem četl tak Melta je zdravější,ale nenašel jsem porcovanu meltu,nevíte kde koupit?
      SIVER
      SIVER --- ---
      Zdravím Vás milovníci kávy,jelikož chci nahradit kávu něčím jiným tak bych rád se zeptal zkušenějších,kteří to vyzkoušeli. Co je chutnější,zdravější,podobný kávě.

      Zvažuju Caro,nebo Caro vital či Meltu.Máte s tím nějaké zkušenosti?

      Díky
      MOMENT
      MOMENT --- ---
      IMHO:

      supermarketove kavy jsou jednim z duvodu, proc prevazuje nazor o nezdravosti kavy. dalsim duvodem, proc si lid mysli, ze kava je nezdrava je zpusob pripravy. kava MUSI byt cerstve uprazena. zrna po uprazeni ztraci kvalitu uz po nekolika dnech (u prekapavanych kav, tzv. dripech atd., je rozdil znat velmi markatne klidne hned druhy den, pokud fazole (zrna) nechame lezet nekde v otevrenem pytliku v policce kdesi v kuchyni. namleta kava, pokud jsme si ji nenamleli sami primo v ramci procesu pripravy jedne "porce" nema smysl. vsimnete si, ze v kavarnach, kde se snazi o spickovou pripravu, melou kavu zvlast na kazde jedno espresso! (pokud neni v lokale 64 japoncu). namleta kava ztraci kvalitu v ramci desitek minut. v procesu "zvetravani" kavovych zrn se v kavarnach "utahuji mlynky: v ramci jednoho baleni se lisi hrubost mleti na zacatku zpracovavani a na konci, pokud je pytel otevren nekolik dni, jinak by vysledne espresso z poslednich zrn nebylo podobne tomu prvnimu.

      a proc o tom mluvim: kavova zrna po uprazeni reagujji se vzduchem a s okolni vlhkosti a diky obsahu tuku zlukne (to jsou ty kysele a horke pachute) a pokud pripravujeme kavu neuvedomele (mluvim hlavne o prilis dlouhe extrakci), kavu prepalime; neco jako prelouhovany caj. trisloviny nam skoro ani nedovoli napoj vypit. bohuzel u kavy jsou na to lide v cechach zvykli, takze jim to neprijde divne.

      shrnuti: jakakoli balena kava bez data prazeni: nebrat, nepit. takovehle balicky se vali mesice kdesi ve skladech a to, ze balicek je vakuove uzavreny, neznamena, ze se vyse popsane procesy nedeji.

      tady podrobnejsi informace a odkazy z jednoho ceskeho blogu:
      http://jaknakavu.eu/espresso/supermarketove-espresso/
      http://jaknakavu.eu/o-kave/vyvraceni-kavovych-pover-odkaz-na-pojednani/
      http://jaknakavu.eu/o-kave/literatura-a-filmy-o-kave/
      NIMBUS
      NIMBUS --- ---
      TRISSIE: Tak na rok skoro přesně můžu potvrdit :) Nescafé classic je celkem pitelné :) něco tomu malinko schází, ale k večeru, když má člověk chuť na kávu a nechce trpět nespavostí, nebo už měl devět kafí a další by ho zabila, se to dá pít :)
      STANLEY
      STANLEY --- ---
      NIMBUS
      NIMBUS --- ---
      TRISSIE: dekuji za info - klido odzkousim to instatni nescafé!
      TRISSIE
      TRISSIE --- ---
      NIMBUS: bezkofeinové kupuju Nescafé Classic (Gold mi nedělá dobře na žaludek ani kofeinové, ani bezkofeinové). Je vcelku snesitelné.

      Měla jsem tu jednu sypanou Jihlavanku bezkofeinovou (koupeno jako pokus, protože jsem na ni narazila v místní sámošce) a přišla mi docela chuťově příjemná.

      Jinak teda své kofeinové i kávové závislosti jsem se mezi časem zbavila úplně, protože moje dítě mělo až do konce 4. měsíce těhotenství takovou averzi vůči kávě (asi ví, že kofein zvyšuje náchylnost k potratům), že jsem blila nejen z pití kávy (kofeinová, bezkofeinová, dokonce i kávovinová - všechno jedno), ale i ze samotné vůně kávy, pokud si někdo do vzdálenosti dvou metrů udělal presso.
      Teď už ji můžu, ale zas na ni už nemám chuť.
      NIMBUS
      NIMBUS --- ---
      FADE:
      IGRACEK:
      TRISSIE:
      nemáte někdo kůli závislosti zkušenost s bezkofejnovym? :)
      uvítal bych nějakej typ na solidní, třebas i instantní při solidní ceně
      začínam nad tim pomalu přemejšlet, pač mi semtam po pátym neni dobře, a občas se mi i stane že na noční nemůžu usnout (..:)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam