ZIKE: Co všechno jsou pro tebe principy ájurvédy? ;)
Co je brzo ráno ? ;)
Znáš přesně svou konstituci, a jak pro ni platí které principy ?
Možná je to zbytečná otázka a máš o tom naprosto přesnou představu, ale tvá věta ve mně vyvolává obavy ze zjednodušené aplikace několika principů z nějakého jednoho zdroje, které pro tvou konkrétní situaci nemusí ani být vhodné.
Ájurvéda je IMHO především o rovnováze, a o tom, že jsme každý úplně jedinečná kombinace energií. Potřebuješ citlivě pozorovat, co na tebe má jaké účinky, a podle toho dělat změny. Principy v knihách jsou spíš vodítka, když je aplikuješ, zjistíš experimentálně, jestli právě tohle právě pro tebe funguje, když ano, je snadné už to tak nechat....
Ty dvě věci, které zmiňuješ, mi přijde že jsou docela obecně užitečné. Tedy, spát v noci a být vzhůru ve dne :), a nejíst pozdě večer. Po 18h mi přijde přehnané, jiné knihy uvádí pozdější čas. Jde o to, aby se potrava stihla do ulehnutí strávit (cca 3h), a pak taky o to, že čím později večer, tím hůř je organismus připraven zpracovávat jídlo. Když usneš, přestane pracovat žaludek, cokoli v něm je, tam eh, leží a podléhá procesům ;) do rána.
Měla jsem silný zvyk jíst pozdě večer, a díky téhle informaci a pozorování jsem se ho zbavila, protože je to opravdu nanic, když něco v noci jím, budím se s pocitem tíže a únavy a přesně cítím, jak se začínají hýbat "uleželé" kusy něčeho....
Takže to není o žádném "vydržet to", ale o prostém poznání, že něco jde dělat lépe a cítit se z toho lépe. Mně stačí najíst se tak do 9;) Později, když má člověk velký hlad, může požít něco snadno stravitelného tekutého, co dodá výživu a rychle se zpracuje, jsou na to i speciální recepty na bázi kvalitního mléka, medu, bylin, atd.
Co se vstávání týče, tam je důležitá konstituce. A taky roční období :) Různé konstituce mají různou optimální dobu vstávání a různě dobře snáší případné ponocování nebo posunutý režim.
Ranní hodiny jsou velmi dobře vhodné na jógu a meditaci, proto může být užitečné vstávat :) Různé zdroje uvádí, že když člověk vstává později než x (cca 7-8), je pak unavený, že následující doba už není ke spánku vhodná. Obecně se nedoporučuje spát ve dne, kromě výjimečných případů.
Ale přijde mi, že pokud by vstávání brzo ráno znamenalo extrémně krátký spánek, protože člověku jeho denní režim nedovolí jít brzo spát, je priorita vyspat se. Tedy, pro mně to tak je (váta, sklon k nedostatku spánku, psychuje z nedostatku spánku;) Pro Kaphu to tak být nemusí ;)
Takže zrovna tohle pravidlo bych vykládala dost volně. Že obecně je vhodné chodit spát nejpozději kolem půlnoci a vstávat ráno, ne dopoledne nebo v poledne ;)) To třeba z mé zkušenosti skutečně funguje mnohem lépe než jiné varianty :)
jen jeden laický názor samozřejmě ;)
Jinak, zavádím do života různá ájurvédská pravidla a praktiky postupně už cca 2 roky, právě na principu přirozenosti, něco mi přijde užitečné, tak to začnu dělat (nebo přestanu dělat;). Obvykle je to příjemná změna. Někdy je těžké to udržet, kvůli setrvačnosti mysli a starému naprogramování, tak třeba začnu víckrát....když se nakonec podaří, obvykle to fakt stojí za to :)