• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    Informace, zkusenosti a odkazy tykajici se tradicni indicke mediciny. Byliny, techniky, masaze, oleje, vyvazovani konstituce, knihy a texty, lekari a odbornici a dalsi :)

Ajurveda.cz - je tam i prehled dalsich odkazu:)
    Ayurveda.cz, ajurvedske centrum Dr. Freje
    rozbalit záhlaví
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    DAWYT: správný předpoklad ;-)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    STEFAN: podle dotazniku (porad jsem se nedokopal a nerozhodl k jakemu lekari jit)jsem pitta, takze by to mohlo byt v pohode. Uz jsem nekolikrat krev daval a necitili jsem nejake spatne nasledky. Jen me zajimalo jak to funguje. Prekpokladam, ze se to vyuziva k oslabeni dosy.
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    DAWYT: neuvádí, uvádí se jaké účinky má "pouštění" krve na jednotlivé dóši, takže ano a ne se určuje podle konstituce dotyčné osoby. Pouštění žilou se praktikovalo i u nás již někdy od středověku.. Ajurvéda většinou používá "jemnější" techniky - například pijavice.. Každopádně "pouštění" krve snižuje dramaticky pitt, takže záleží, jaké jsou další podmínky, jestli nastane následně krátkodobá disharmonie, nebo dlouhodobá..
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    STEFAN: uvedl jsem,ze jsem se to ani nedocetl. Nic neprohlasuji, spis se ptam. Zajimalo me spis, jestli se nekde uvadi, proc ano nebo proc ne. Jaky to ma vliv na organismus z hlediska ajurvedo, atp...

Nicmene dik ;) ahimsa parmo dharama uz jsem dlouho nevidel
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    DAWYT: mně vždy tak pobaví, jak si někdo něco přečte a pak prohlašuje, že je to proti.. čemukoli... Máš li potřebu darovat krev, daruj ji.

takže pro rekapitulaci pár základních pravidel (opakování Matka Moudrosti):
    1) každá nemoc se dá léčit, ne každý člověk
    2) nic není zdravé či nezdravé, záleží na konstituci
    3) život je pro život, každá látka slouží člověku, vše živé je pro člověka a člověk je pro vše živé..
    4) ahimsa paramo dharma - nenásilí je nejvyšší povinností/cestou/úkolem
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    CONTINUITY: Diky :)

JInak jsem se chtel zeptat na darovani krve?Jeste jsem to nedocetl, ale kamaradka mi rikala, ze ajurveda je proti.
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    CONTINUITY: Dr. Frej vysvětluje máloco.. už pár let..

DAWYT: sauna a proces saunování (míra pobytu v ní a mimo) jsou dvě zcela rozdílné věci ;-))

Ad sauna obecně - Ájurvéda ji zná taky, jen poněkud upravenou - tj. hlava zůstává venku na "čerstvém vzduchu", pro zájemce viz. svédan (treba via google)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PHRANKY: Myslím si, že člověku se zvýšenou vátou se sauna nedoporučuje mj. proto, že jakýkoliv extrémy člověku se zvýšenou vátou nedělají dobře.

Sauna pro tebe může být extrémní hned několikanásobně - pittu může dráždit to horko ;), a vátu zase může rozhodit to zchlazování, ten přechod z horka do chladu, a ty extrémy jako takový.
    (doufám, že mě kdyžtak Stefan opraví, tohle je čistě jen moje úvaha)

Dr. Frej ty pokyny nevysvětluje ?

CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DAWYT: Jako pitta potřebuješ to teplé jídlo relativně méně než ostatní typy (váta a káfa mají chladnou povahu, pitta je horká sama od sebe).
    Taky máš velikou výhodu, že dobře trávíš syrovou zeleninu.
    Myslím si, že se nic nestane, pokud nemáš teplé jídlo každé ráno nebo poledne.

Co se rána týče, spousta jednoduchých a přitom zdravých a výživných teplých jídel se dá připravit za 10 minut (rychle se vařící obilnina, zelenina, tofu, ghí, oříšky.....).
    V práci můžeš použít různé druhy vloček a kaší, které stačí jen zalít, taky přidat různé ingredience a chvíli počkat :)
    Pokud si chceš připravit jídlo předem a vzít s sebou, z makrobiotiky jsem pochytila, že skladování relativně nejméně vadí u obilovin. Když si uvaříš rýži, pohanku, apod. např. večer, dáš do ledničky a ráno ohřeješ, nebo vezmeš do práce, i to se dá. Není to perfektní, ale je to lepší než mnoho jiných možností.
    Naopak zelenina by měla vždycky být čerstvě umytá a nakrájená (nedělat to předem, ztrácí energii), takže nejlepší nosit si ji s sebou vcelku, jak je :)

Mikrovlnka je hodně nanic, ničí strukturu jídla. Za sebe bych si radši zvolila studený jídlo, fakt mi to z ní nechutná ;) (výjimka je, pokud je 10 pod nulou a jako váta studený jídlo sníst fakt nemůžu....pak ale zvážím, jestli opravdu musím něco sníst ;D)...zkrátka IMHO to není přijatelnej nástroj na přípravu jídla.

O těchhle věcech pěkně píše Frawley ve knize Jóga a ájurvéda, jak si v dnešním světě vybrat a pořešit kvalitní jídlo a proč.

Za podmínek, jaké popisuješ, to vždycky bude kompromis. Pokud není reálné, aby sis vařil pokaždé pořádné čerstvé jídlo, myslím že je ok spokojit se s dalším nejlepším možným řešením.
    Dhaba je třeba fajn :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DAWYT: To není z internetu, máme to na papíře jako materiály ke kurzu :) Jestli o něm chceš info, můžu poslat. Korespondenční na dva roky, v angličtině. Ve třetím díle je výbornej přehled všech možných potravin :) Ale na internetu určitě budou k dohledání srovnatelný přehledy.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    STEFAN: no na me ma sauna pozitivni efekt, je to takovy reset - pro hlavu. Navic jsou tam relaxace, takze mi to prijde spis vyklidnujici nez neklidny.

Ale chladna hlava = klidna hlava se mi libi:)
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    ad sauna: chladná hlava = klidná hlava = klidná mysl = spokojený život ...

všeho s mírou samozřejmě, takže když si zajdeš do sauny, pokud je venku minus 10 a nebudeš se snažit v ní omdlít, tak je to v pořádku ;-DDD
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    STEFAN: Ok:)Osobne ho neznam. Ale rad zkusim i jine pohledy.

Ta sauna me zaujala(jeste jsem nedosel do casti, kde rika,ze skodi). Chodim do ni pravidelne. Jsem pravdepodobne Pitta, ale citim se docela dobre. Myslim, ze na otuzovani to je super, takze bych rekl, ze imunitu (nebo odzas) to podporuje
    PHRANKY
    PHRANKY --- ---
    STEFAN: jsem pitta se zvysenou vatou. ad sauna, rozumim, proc je tomu tak v Indii, ale kdyz je tu v zime -10, proc bych nemohla do sauny chodit.

ohledne omega 3 tuku si myslim, ze to byla rada od nej jako od zapadniho lekare. spis jsem se ptala proc morske ryby ne, ale sardinky ano. pokud to nekdo vi :)
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    PHRANKY: ad ryby.. Ajurvédu žádné omega 3 tuky nezajimají..
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    PHRANKY: ad sauna - hlava je již tak dost horká, přidávat ji teplo není vhodné (výjimkou jsou studené klimatické pásma..) - když se zamyslíš, jaké klimatické pásmo je většinově v Indii, pochopíš, proč má takový postoj k sauně ;-)

ad čerstvé či sušené - týká se to většiny potravin/bylin/koření .. sušením se mění vlastnosti, stejně jako jiným druhem zpracování. Neznám Tvou konstituci, nemůžu proto vyvozovat, z jakého důvodu Ti dal takové instrukce.. (sušení obvykle zvyšuje pittu a vátu, snižuje kaf, u některých bylinek to nevadí, u jiných naopak, zase záleží na konkrétním konzumentovi)
    PHRANKY
    PHRANKY --- ---
    kdyz uz jste tu zacali probirat knihu dr.freje a vubec jeho rady mam dotaz: proc je pro nekoho vhodna cerstva bazalka a susena ne. (je to muj pripad a moc tomu nerozumim)
    jinak v knize dr.freje jsem taky nasla mnoho odporujicich se veci. nevim, jestli to taky neni tim, ze to neni spisovatel, ale doktor, takze si neuvedomuje, jak silne jeho vyroky pusobi a nedokaze poukazat na jemne niance.

jinak mi bylo receno pri osobni navsteve dr.freje, ze bych nemela jist morske ryby, ale mela bych jist sardinky pro zdroj omega 3 tuků. ale sardinky ziji v mori.

take se chci zeptat na saunu. v knize dr.frej pise, ze se klasicka sauna nedoporucuje bez prikryvky hlavy, kdyz jsem se ho ptala osobne, rekla mi, ze sauna v zadnem pripade. byla jsem z nej trochu vyjukana, takze me tyto otazky nenapadly. co tedy s tim. jsem pitta se zvysenou vatou.. jestli to neni mou prirozenou horkosti, kterou by sauna jeste zvysovala.

STEFAN
    STEFAN --- ---
    DAWYT: je dobré koukat na text taky očima konstituce autora ;-)))

co se týče syrové zeleniny, pitta typ nemá problém s jejím trávením.. pro stanovení kontraindikace je vhodné posuzovat nejen působení samotné látky, ale rovněž stav konzumenta a to nejen jeho prakrti (tj. původní vrozenou konstituci), ale i vikrti (současný stav) včetně jeho aktivit, práce, vztahů atd.. náhle pak zjistíš, že to může být jinak...

Klasická Ájurvéda nikdy neužívá zásadních prohlášení.. Když to nějaký autor dělá, svědčí to o způsobu, jakým se mu podařilo Ájurvédu pochopit a přijat za svou.. obvykle to znamená, že se zastavil někde po cestě v domnění, že už toho ví dost..
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    Jeste me napada, treba vareni cerstvych pokrmu.Jak si mam jidlo pripravovat v praci kde jen mikrovlnka?Behem tydne muzu varit jen vecer, ok rano taky, ale to bych zase nestihal cvicit, coz take doporucuje. Takze jidlo bude vzdy stare a je zima melo by byt teple. Sporak v praci nemame, ani horko vzdusnou troubu. No resim to tak,ze chodim do Dhaby, ale prijde mi to dost tezke dodrzovat.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    CONTINUITY: serfuju (rychle)ale ucebnici vedskeho institutu jsem nenasel. Muzu poprosit o zdroj?
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    CONTINUITY: Diky za tipy. Jinak rajcata miluju, ale ted v zime moc nejim protoze to co prodavaji v kramech je des a hruza (co bych v zime taky chtel ze jo)Nekorenim je, ale nejradsi je mam syrova, vubec mam rad syrovou zeleninu. Ale to je prave podle ajurvedy nevhodne. Vicemene my vysli vsechny typy, nejvic teda pita a co se tyce mentalnich vlastnosti tak to na me sedi nejvic. Ale ty ostatni dve taky, takze momentalne pouzivam jen univerzalni veci, co se tyce koreni a jak rikas sleduju co mi vyhovuje. Co se tyce ejakulace tak, to myslim tak, ze muzi a zeny maji jinou krivku vzruseni a kdybych nezadrzoval vyvrcholeni, tak by partnerka byla dejme tomu nekde uprostred cesty hory a ja uz bych byl na vrcholu. Ale tak nejak vim co bych s tim mel delat, jen me to nedky prijde ze to pise heslovite a nekdy jsou ty vyroky v rozporu.(viz ne moc casty sex a pak nekolikrat pise sex 3-4 tydne coz je docela slusna frekvence). V pripade ze clovek nema clovek partnerku/ra, tak co ma jako delat, kdyz masturbace je skodliva :)Ale za prve jsem to jeste nedocetl a za tomu moc nerozumim (jeste:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam