• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    PHRANKY: ad ryby.. Ajurvédu žádné omega 3 tuky nezajimají..
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    PHRANKY: ad sauna - hlava je již tak dost horká, přidávat ji teplo není vhodné (výjimkou jsou studené klimatické pásma..) - když se zamyslíš, jaké klimatické pásmo je většinově v Indii, pochopíš, proč má takový postoj k sauně ;-)

ad čerstvé či sušené - týká se to většiny potravin/bylin/koření .. sušením se mění vlastnosti, stejně jako jiným druhem zpracování. Neznám Tvou konstituci, nemůžu proto vyvozovat, z jakého důvodu Ti dal takové instrukce.. (sušení obvykle zvyšuje pittu a vátu, snižuje kaf, u některých bylinek to nevadí, u jiných naopak, zase záleží na konkrétním konzumentovi)
    PHRANKY
    PHRANKY --- ---
    kdyz uz jste tu zacali probirat knihu dr.freje a vubec jeho rady mam dotaz: proc je pro nekoho vhodna cerstva bazalka a susena ne. (je to muj pripad a moc tomu nerozumim)
    jinak v knize dr.freje jsem taky nasla mnoho odporujicich se veci. nevim, jestli to taky neni tim, ze to neni spisovatel, ale doktor, takze si neuvedomuje, jak silne jeho vyroky pusobi a nedokaze poukazat na jemne niance.

jinak mi bylo receno pri osobni navsteve dr.freje, ze bych nemela jist morske ryby, ale mela bych jist sardinky pro zdroj omega 3 tuků. ale sardinky ziji v mori.

take se chci zeptat na saunu. v knize dr.frej pise, ze se klasicka sauna nedoporucuje bez prikryvky hlavy, kdyz jsem se ho ptala osobne, rekla mi, ze sauna v zadnem pripade. byla jsem z nej trochu vyjukana, takze me tyto otazky nenapadly. co tedy s tim. jsem pitta se zvysenou vatou.. jestli to neni mou prirozenou horkosti, kterou by sauna jeste zvysovala.

STEFAN
    STEFAN --- ---
    DAWYT: je dobré koukat na text taky očima konstituce autora ;-)))

co se týče syrové zeleniny, pitta typ nemá problém s jejím trávením.. pro stanovení kontraindikace je vhodné posuzovat nejen působení samotné látky, ale rovněž stav konzumenta a to nejen jeho prakrti (tj. původní vrozenou konstituci), ale i vikrti (současný stav) včetně jeho aktivit, práce, vztahů atd.. náhle pak zjistíš, že to může být jinak...

Klasická Ájurvéda nikdy neužívá zásadních prohlášení.. Když to nějaký autor dělá, svědčí to o způsobu, jakým se mu podařilo Ájurvédu pochopit a přijat za svou.. obvykle to znamená, že se zastavil někde po cestě v domnění, že už toho ví dost..
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    Jeste me napada, treba vareni cerstvych pokrmu.Jak si mam jidlo pripravovat v praci kde jen mikrovlnka?Behem tydne muzu varit jen vecer, ok rano taky, ale to bych zase nestihal cvicit, coz take doporucuje. Takze jidlo bude vzdy stare a je zima melo by byt teple. Sporak v praci nemame, ani horko vzdusnou troubu. No resim to tak,ze chodim do Dhaby, ale prijde mi to dost tezke dodrzovat.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    CONTINUITY: serfuju (rychle)ale ucebnici vedskeho institutu jsem nenasel. Muzu poprosit o zdroj?
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    CONTINUITY: Diky za tipy. Jinak rajcata miluju, ale ted v zime moc nejim protoze to co prodavaji v kramech je des a hruza (co bych v zime taky chtel ze jo)Nekorenim je, ale nejradsi je mam syrova, vubec mam rad syrovou zeleninu. Ale to je prave podle ajurvedy nevhodne. Vicemene my vysli vsechny typy, nejvic teda pita a co se tyce mentalnich vlastnosti tak to na me sedi nejvic. Ale ty ostatni dve taky, takze momentalne pouzivam jen univerzalni veci, co se tyce koreni a jak rikas sleduju co mi vyhovuje. Co se tyce ejakulace tak, to myslim tak, ze muzi a zeny maji jinou krivku vzruseni a kdybych nezadrzoval vyvrcholeni, tak by partnerka byla dejme tomu nekde uprostred cesty hory a ja uz bych byl na vrcholu. Ale tak nejak vim co bych s tim mel delat, jen me to nedky prijde ze to pise heslovite a nekdy jsou ty vyroky v rozporu.(viz ne moc casty sex a pak nekolikrat pise sex 3-4 tydne coz je docela slusna frekvence). V pripade ze clovek nema clovek partnerku/ra, tak co ma jako delat, kdyz masturbace je skodliva :)Ale za prve jsem to jeste nedocetl a za tomu moc nerozumim (jeste:)
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    DAWYT: na pražského povstání za magistrálou na levé části tramvajového pásu - prodejna Čápátí a pak kousek od stanice tram Lipanská, v ulici Lipanská do kopce po pravé straně ;-)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    STEFAN: kde na narodce?
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    DAWYT: koření většinou kupuji u pakistánců nebo indů, mívají i čerstvou zeleninu.. na bio kašlu.. většina koření se v indii pěstuje za takových podmínek, že patlat se s bio nemá smysl.. přidaná hodnota je pouze pro obchodníka.. ;-))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DAWYT: rozhodně to není OT ;)

Nejspíš to bude mít nějaké vysvětlení, jak to s tou ejakulací myslel, ale to fakt netuším ;-D
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    A ještě k těm kořením:
    cenovej rozdíl bio vs. obyčejné mi nepřijde až tak velkej, a vidím přímo rozpoznatelnej rozdíl v kvalitě, chuti, vůni.

A přijde mi fajn, mít alespoň nějakou možná-trochu záruku, že někdo kontroloval, jakým způsobem, kde atd byly ty rostliny pěstovány a co obsahují. Nedělám si velké iluze, že by to bylo stoprocentně spolehlivé, ale ze všeho, co jsem slyšela o situaci v Indii, co se týče chemikálií atd, mi přijde o hodně lepší zvolit alespoň to bio, pokud mám tu možnost. Vycházím mj. z toho, co mi říkal první učitel ájurvédy, kterého jsem potkala, o tom, jak to tam chodí s pěstováním bylin, a jak je zásadní, aby člověk znal své zdroje, pokud nechce místo léčivých skončit s vyloženě neléčivými..... Taky doporučoval minimálně hledat solidní bio značky.
    (pokud na to máte někdo jiný názor, třeba z první ruky,velice vítáno)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Rajčata

z učebnice Védského institutu

Rajčata jsou sladká, kyselá, zahřívající a mají kyselý účinek po strávení. Snižují vátu a jen mírně zvyšují kaphu. Protože jsou kyselá, budou při nadměrném požívání nebo při konzumaci se solí a kořením zvyšovat pittu. Jejich kyselost je možno vyrovnat pojídáním s trochou cukru. Čerstvá rajčata jsou méně kyselá než komerční rajčatový protlak nebo vařená rajčata.
    Rajčata zahání žízeň, podporují krevní oběh a pomáhají tvorbě krve. Mohou však zhoršit toxické stavy krve. Jsou dobrá pro srdce a pro prevenci cholesterolu a vysokého tlaku.
    -------------------------------
    Z tohohle by vyplývalo, že pokud jsi pitta, rajčata ti nejspíš chutnají podle principu stejné ke stejnému ;-D, ale pokud jich nejíš opravdu mega moc a nesypeš na ně sůl a koření a nemáš pittu extrémně vysokou, není to až takovej problém. Bylo by asi dobré je omezit, pokud bys měl nějaké potíže z vysoké pitty. Všechny potraviny, co zvyšují pittu, budou mít ten efekt víc v horkém létě (pitta období roku)
    Přijde mi ale, že jsou o hodně extrémnější potraviny než rajčata ;-D
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DAWYT:

Doporučila bych třeba od Dr. Vinod Verma: Ájurvéda: cesta zdravého života
    a Ájurvéda na každý den
    (výborná paní, Indka, co napřed vystudovala medicínu, a až po letech praxe se pustila do ájurvédy, žila různě po světě, léčila spoustu lidí)

teď čtu od Dr. Frawleyho: Jóga a ájurvéda, taky výborná knížka, nejen o józe ;)
    od stejného autora jsou super Rostliny v ájurvédě, to je o používání bylin a je tam přehled ájurvédských vlastností a léčebného použití všeho možného, včetně sekce věnované vyloženě našim evropským bylinám, a spousty teorie, jak to s bylinami funguje a jak je užívat

Na rajčata se ti kouknu do učebnice. Rozhodně se k nim všichni nestaví tak extrémně.

Každá dóša má svoje výhody a nevýhody. Kapha hodně vydrží a dobře snáší dráždidla a stimulaci všeho druhu. Ale chtělo by se ti např. ze všeho, co sníš, hnedka ztloustnout ?;)...pitta to často vůbec nemusí řešit, co sní, to spálí ;)...kdežto kapha i relativně málo jídla velmi efektivně zpracuje na špek ;)....takže to "může všechno" je dost relativní, často si potřebuje dávat pozor na tučné, sladké, mléčné atd, prostě zase věci, které jsou příliš podobné jeho nátuře, takže z nich tloustne, těžkne a zahleňuje se.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    CONTINUITY: no rajčata jsou zakázaná(nebo nejsou doporučovaná) u všech doš, akorát u kafy jsou povolená vařená. Mě vyšel mix všech, aspon podle dotazníku co je v knize. Nejvíc Pitta. Chtěl bych být Kapha, ta může skoro všechno:)

Mě přijde, že bioobchody jsou zbytečně předražené, když občas narazím na nějakých trzích na stánek s kořením tak to mají levnější. Ale ok, zajdu do rozmarynu.DM mám hned vedle práce, al doted jsem tam chodil akorat pro pěnu na holení, tak to tam zkusím.

Jeste mě tam také zaujala věc, kdy říká, že je 13 nutkání, které by člověk neměl odkládat a jedním z nich je ejakulace. Pak ale také píše, že pokud není partnerka při sexu uspokojena, tak jí to přínáší problémy se vším možným, zažívání, psychika (=>slabé ódžas =>slabá imunita), atd. Jenže kdybych neodkládal ejakulaci, tak svou partnerku pohlavním stykem moc neuspokojim. Tohle je jedna z věcí co mě zaujala, ale je tam toho daleko víc, co mi přijde, že si odporuje. Asi je to OT, tak se omlouvám, to jen tak první dojmy z knihy o ajurvédě.

Dál bych se chtěl zeptat jestli někdo četl i jiné knihy v češtině? Do aj se mi zatím moc nechce
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Dr. Frej mi přijde, že občas prohlašuje nějaké rezolutní věci, co je špatně a tak, které v jiných zdrojích třeba jsou jinak.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    často taky člověk tu věc může, pokud si ji vhodně upraví a doplní si ji třeba kořením, které kompenzuje její účinky
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DAWYT: oření kupuju v bioobchodech :) Výběr koření z ájurvédských receptů mi přijde naprosto dostačující :)

Rýži, mungo, tofu, atd, atd tamtéž :) Některé věci mají výhodné v drogérii DM.

Rajčata jsou zakázaná komu? Nedoporučují se tvému typu?
    Obecně rozhodně zakázaná nejsou :)

Většinou je to tak, že nedoporučené potraviny by ti ještě víc zvyšovaly energii, které už máš hodně. Ale prakticky každý z nás je smíšený typ a souvisí s tím spousta dalších faktorů. Nebrala bych to úplně totálně doslova. Pokud se jedná o něco, co hodně jíš a máš rád, jsou dvě možnost: buď je to pro tebe dobré, platí u tebe nějaké faktory, kvůli kterým to obecné pravidlo je neplatné ;) A nebo to pro tebe moc dobré není, ale přitahuje tě to právě proto, že je to podobné tvé energii (tak některé hubené váta ženy chroustají saláty, pitty milují kafe nebo káfy stejky a sladkosti ;-D).
    Je jen na tobě se pozorovat a všimnout si, co s tebou ta věc dělá, jak se po ní cítíš psychicky a fyzicky, jak ti mění vědomí a tělo, a podle toho se zařídit :)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    ahoj, čtu tuto knížku http://www.prozdravi.cz/ajurveda-medicina-zdravi-a-dlouhovekosti-v-praxi-ceskeho-lekare-david-frej.html

Nekolik veci mi je tam nejasnych, napr. proc jsou zakazana rajcata (ktere miluju) nebo treba o tantre rika, ze muz pri vysava, ze zeny energie (ale neuvadi, proc, jak)

Nicmene, zajimalo by me kde kupujete koreni? Shanim idealni pomer kvalita/cena :) Ryzi kupuji v SAPA a pry na narodce maji pakistanci taky dobrou. Tak jestli vite, jeste o nečem budu rad.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    EGEL:
    popis třeba tady
    Mouth Care (Daily Regimen) - Ayurvedic Lifestyle
    http://www.ayushveda.com/ayurvedic-lifestyle/gandusha.htm
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam