• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    STEFAN: Skvělé rady, díky :-)
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    CONTINUITY: Info o mlékomatech, z nichž je jeden i na Karláku poblíž zastávky tramvaje Moráň je tady: http://www.mlecneautomaty.com/?page_id=3. Nepíšou že je z biofarmy, dělá ho nějaká agroakciovka, tak asi nebude úplně úžasný, ale je prej čerstvý. Tak sorry za dezinformaci.

    No já si nemůžu pomoct, ale mně to v Dhábě moc chutná. Díky tomu co píšeš jsem si uvědomila, že toho jídla dávaj opravdu hodně, že by mi stačila polovina malého menu, i když skoro metrák mám, a ne svalů :-). Že je to takové různorodé mi přišlo právě úžasné. Kde mají lepší jídlo za nějakou normální cenu (kolem 100 Kč)? V Góvindě?
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    DAWYT: 7cm je fakt malá miska.. koření vám bude vyskakovat, palička je malá a lehká.. opravdu doporučuji zde nešetřit.. a každopádně drsné dno
    ANDROMEDAAA
    ANDROMEDAAA --- ---
    DAWYT: mají přímo i v krámu nebo jen přes internetovou prodejnu?Protože tahle cena je úplně boží za keramickej hmoždíř........na pesto jak dělaný
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    STEFAN: super, cele koreni zkusim. Jinak kdyby nekoho zajimalo, tak jsem nasel docela levnou misku s tlouckem

    http://www.zpflorence.cz/sklo-plast-keramika/misky/?l=2

    http://www.zpflorence.cz/sklo-plast-keramika/misky/799-miska-treci-7-cm-drsna.html
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    Když už tady byli dotazy na téma koření v kuchyni, tak ze zkušenosti mám následující pravidla použití koření v indické kuchyni (ájurvédu nevyjímaje):

    1) celé koření se praží na oleji/ghí pod pokličkou
    2) mleté koření se sype do toho co vaříte

    A aby to bylo zábavnější je možné:

    a) připravit koření dle 1) a poté přidat zbytek ingrediencí (zelenina a tak), někdy cca v půlce přidat to mleté koření

    b) začít vařit ingredience a po uvaření připravit dle 1), případně i s použitím mletých koření - připravenou směs nalít na hotové jídlo (tomu se říká čonk nebo čonf - záleží z jaké oblasti dotyčný ind pochází) - výhoda tohoto způsobu je, že lze pro každého člověka, co se jídla účastní, připravit směs odpovídající jeho konstituci či momentální potřebě.

    Co se týče použití soli, obvykle se dává až na konec, líní kuchaři ovšem naháží všechno do hrnce už na začátku ;-DDD

    Pokud chcete aby jídlo opravdu hezky vonělo:
    - vždy přikryjte koření při pražení
    - melte si koření ve hmoždíři těsně před vařením
    - nepoužívejte směsy koření staré více než cca 8 měsíců, mleté koření je mnohem náchylnější na "vyčichnutí" než celé - esenciální mastné kyseliny totiž na vzduchu rychle oxidují..

    Jako hmoždíř používám obyč chemickou keramickou třecí mysku - doporučuji největší velikost - cca 250 kč, nebo si pořiďte kammený hmoždíř - opět platí, čím větší, tím lépe se s ním pracuje ;-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Ještě k těm porcím:

    pan Mitchell nás na kurzu ájurvédskýho vaření naučil roztomilý pravidlo:

    Platí, že člověk má zaplnit žaludek zhruba ze třetiny jídlem, ze třetiny tekutinama, a zbytek nechat volnej, aby měl trávicí oheň kde hořet :)

    Jeho tip: "Přiměřené množství jídla je zhruba tolik, kolik se vejde do dvou vašich dlaní."

    --------
    Je to hodně přibližně, jasně, dlaně můžou být různě plné ;-DDD, a i u stejnýho člověka to bude kolísat podle stupně aktivity, hladu, atd. Ale mně to tedy docela funguje ;)) Když sním max tolik, bývá to akorát.

    Tác v Beásu = moje ruka asi 6x ;DD
    Velcí chlapi, někdy i velký ženský, mívají ale mnohem větší ruce ;
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ZUZANA: z biofarmy čerstvé na Karláku? wow, tak to je boží, díky za tip :)

    ty menu mi přijdou šílenej vynález, imho je to akorát jídla tak pro těžce pracujícího dřevorubce, 2m vysokýho s metrákem svalů;-DD, a hlavně je to směs á-la pejsek s kočičkou vařili dort ;-D, strašně moc různých věcí, kdo to má trávit ? divím se všem těm lidem, jak to zvládají ;)
    (hmm, asi jste jiná konstituce ;-D)

    tedy, to je pohled zvenčí, už léta si menu nedávám, protože mi přijde škoda platit a posléze vyhodit tolik jídla (sníst to, tedy vážně si ublížit, nepřichází v úvahu ;) a i v těch Dhabách, kde to není zvykem, trvám na jednotlivých mističkách toho, co fakt chci ;-D
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    CONTINUITY: Co se týče meditací, jógy a podobných věcí, mám fakt pocit, že na to ještě nemám, budu ráda když se v nejbližších měsících naučím líp reflektovat své pocity a pracovat se svými emocemi, přijde mi, že minimálně poslední rok, možná dva, jsem to měla dost v havarijním stavu a věci se děly nezávisle od mojí vůle (hrozně jsem vybuchovala a lezly ze mě slova až jsem se divila co to má být...).
    Každopádně díky za radu.

    To mlíko na Karláku jsem myslela právě že je přímo z biofarmy čerstvé, ale je fakt, že o tom moc nevím. Jinak samozřejmě u rodičů od krávy podojené večer úplně nejlepší, vyrůstala jsem na tom, a pak když jsem přišla do města, nechtěla jsem věřit tomu co prodávaj jako mlíko v krabicích :-) Já jsem si říkala že ty biomlíka z Alberta musí být nějaký podfuk, ani zebru to nemá, supr tip pro mě že do Billy pro Amálku.

    Jo jo, v Dhábě je vždycky prosím, aby mi naložili míň, dokonce když jsem tam byla poprvé nebo podruhé, dala jsem si já blbec velké menu, a pak jsem se koulela po ulici a nadávala si strašně... :-)
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    CONTINUITY: kvalita banánů je poměrně promněnlivá.. Každopádně mně dělaj dobře (váta-pitta). Přímo chuť přichází asi spíš za teplejšich dnů.
    Rozhodně je to vysoce individuální :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SLAPPY: u banánů je u nás otázka kvality, a pak taky vhodnosti jižního ovoce v našem klimatu.
    přišlo by mi intuitivně vhodné jíst je jen když je teplo.
    a když se člověku hodí ke konstituci (tj. asi váta, pitta)
    a když nemá moc ámy
    totéž mléko
    kombinace mléko-sladké ovoce může někoho krásně uzemňovat a být pro něj vysoce zdravá
    a někoho zahleňovat, takže by ji jíst spíš neměl, nebo jen výjimečně
    to už si pak každej musí prozkoumat sám, myslím že obecně se to říct nedá

    mléko bych ráno na nastartování metabolismu dávala určitě teplé, studené mléko a studenej banán zní jako způsob, jak si zhibernovat žaludek ;-D (pro mně ;)

    ale opět, pokud jsi totální pitta, může to být pohoda, a pokud je venku 50 stupňů, bude to taky lepší ;)
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    co se týče snídaně, tak banány by měli zastavovat toxický procesy probíhající při spánku - to ale ať někdo potvrdí, já to nestudoval, ale zní to dobře :) mlíko pak hlavně teplý (to možná spîš večer) nebo kysaný - kamarád doma pěstuje houbu, co mu tvoří luxusní kefír
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ZUZANA: Jógy jsou různé druhy :), velmi různé. Třeba nějaká dynamičtější by tě oslovila víc :), např. ashtanga...:) (bude blízká pittě a zdravá pro kaphu). Ale souhlasím, že k tomu člověk musí dojít, v nějakém bodě se mu začne chtít, mám stejnou zkušenost.

    Mléko z automatu - o čem to přesně je? Mám pocit, že jen o tom, že je čerstvé, nepasterované. To mi přijde trochu málo. Aby mělo mléko pozitivní ájurvédské vlastnosti, musí především být bio, tj. od krav, se kterými bylo aspoň trochu slušně zacházeno, z průmyslového velkochovu zdravé mléko fakt nezískáš. A druhá věc, nemělo by být homogenizované, to je divná procedura, kterou se z mléka stává lidskému tělu nepřirozená substance. Tyhle dvě věci splňuje na českém trhu značka Amálka, v lahvích v některých bioobchodech a supermarketech - a tu nám z tohohle důvodu doporučil používat pan Mitchell na kurzu ájurvédského vaření ;) Takže pokud bys chtěla zlepšit kvalitu mléka, které používáš, vydala bych se spíš tímhle směrem....

    Mungo vařím úplně stejně jako ty, chutná, dělá dobře, jestli je to "správně", to nevím ;-DD, ta otázka mě nenapadla, když je uvařené a dobré, přijde mi to ok. Ale pokud někdo upřesní, prima.

    V Beásu je to mňam, ale přijde mi, že je tam snadné sníst zbytečně hodně, a překombinovat to ;), trvalo mi, než jsem se naučila obojí si ohlídat.

    Při meditaci nevadí, když ti mysl zpočátku odbíhá, podstatné je, že to zkusíš, pořád znova se vracíš k dechu, mantře, tichu.... Vždycky, když zjistíš, že o něčem přemýšlíš, vrátíš se tam, kdes chtěla být. Schopnost nepřemýšlet se rozvine postupně právě tím, že to zkoušíš, nepřichází sama. A i když to "nejde", má meditace hned od začátku pozitivní účinky na zklidnění, pročištění hlavy, atd :)

    K snídani jím většinou nějakou rychlesevařící obilninu (vločky, pohanka), se zeleninou, tofu, oříškama, apod (co dům dá). Baví mě takovej ten postup rozehřát ghí na pánvi, nasypat nějaké dobré celé koření a pak přidat zeleninu :) Nejsem moc na sladká hlavní jídla, samozřejmě by šlo použít ovoce, skořici, atd...;)

    S tím chozením spát tě obdivuju :o))
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    SLAPPY:
    DAWYT:
    Díky moc za rady. Co se týče vaření, taky to dělám tak že vemu pánvičku a naplácám tam něco, zeleninu, s kuskusem nebo pohankou, rýži se teprve učím jíst, nechutnala mi dřív, teď mi chutná ta z Dháby. Kuskus se zeleninou na kari umím výborný, nejedla jsem nikde lepší než ten od sebe :-) Myslela jsem naučit se dělat taková ta jídla co maj v restauracích, jako třeba ty luštěninové "omáčky" nebo jak to nazvat, nebo čatný, nebo takovou tu sladkou věc - kopeček zalitý "podinkem" nebo nebo co to je :-) A hlavně jak se dělá dobře kořeněná rýže, aby mi chutnala i od sebe :-)

    Taky mám rezervy ve snídaních, dávám si pečivo, ale už ne skoro každý den, snažím se to mít aspoň pestré, kromě musli i nějakou tu kaši, nebo i prohrešek takové ty čokoládové kuličky s mlíkem- čerstvým :-). Jednou týdně basmati s mungem. Už se těším když budu mít chvíli volno po skončení v práci jak si budu vyvařovat snídaně :-)
    Přemýšlím o mlíku z automatu co je na Karláku, máte s tím někdo zkušenost?
    Co takhle jíte ke snídani?

    No mám trošku zkušenost s relaxačníma technikama - Jacobs, autogenní trénink, ale nedělala jsem je delší dobu. Jogu jsem zkoušela kdysi dávno při studiu na VŠ, a nějak mi nesedla, docela jsem se nudila :-), mám pocit, že na jogu musím ještě dozrát. Chození po lese bude ono, úplně jsem na to zapomněla páč nejsem zvyklá zajít taky kolem Prahy do lesa sama, ale v dětství a dospívání jsem toho hodně rozchodila po Tatrách, a i bydlení jsem si vybrala tak, že Ďábličák i Čimičák mám kousek od baráku :-)
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    zuzana: kurzy indickeho vareni v Góvindě. Www.govindarestaurace.cz
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    ZUZANA: ahoj, paradni přehled:)O ajurvede nic moc nevim, ale vařim podle receptů co jsem všude možně odkoukal, a víceméně to nahážu na pánev a počkám:)Podle knihy od dr. Freje, jsem si namíchal harmonizační směs(fenykl, kurkuma, rimsky kmin), nebo dělám kičadi, to mám radši s červenou čočkou než s mungem + pasty ze SAPY a nějaká zelenina na pánvi(pomalu se vzdávám rajčat). Vaření mi přijde v pohodě, na minuty to nevim, ale proste koukám, kdy už je to hotové, pomer vody a rýže delám zase podle oka, tak zhruba 1: 1,5-2, jen ráno pořád frčim pečivo, na musli nemám chut každý den.
    Co se týče fáze přidávání kurkumy nebo koření to mě také zajímá. Co jsem viděl v indii, tak to mrsknou na rozpálený tuk/olje a pak přidávají ingerdience. Někde jsem četl, že brahmini to nesmí ochutnávat a míchat.To porušuju, ale znám člověka co to tak dělá a chutná mi to od něj báječně.Dělaj to stejně na panvičce i v papiňáku

    Jestli nemáš žádnou zkušenost s meditačníma technikama, tak bych doporučil procházky v lese nebo nekde v přírodě:) Cvičit jogu. Mě to pomáhá/lo. Pak přijít domů a jen tak si sednout. A když to budeš dělat každý den, tak meditace přijde sama od sebe:)ale je tu spousta auditek a knih,je defacto jedno jakou metodu si vybereš, jestli jseš temperamentní člověk tak jsem koukal, že máš auditko o advaitě, tak kup knihu (doporučuji nisargadatu maharaje) a s denodenní praxí přijdou neočekávané výsledky :D
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    Jako totální začátečník po jedné konzultaci s ajurvéďanem jsem se tady zatím neodvážila nic napsat aby to Štefana nepobavilo ;-), ale zároveň hledám cestu jak zásadní změny v mém životě občas sdílet, kam zajít pro radu, tak si dovolím vás tady občas trochu pobavit :-)

    Pomalu najíždím na něco, co se přibližuje ajurvédskému životnímu stylu, pomalu hlavně proto, že ještě musím dojet závazky z minulého životního stylu (např. takové blbosti jako nasmlouvat si k hlavní práci ještě nějaký ten job navíc, a ani ne kvůli prenězům :-), ukončit práci, která pro mě nebyla vůbec vhodná, nebyla perspektivní, jen kvůli prachům a urputné snaze v nějaké práci vydržet), navíc mě čeká operace, která mi zásadně ovlivní životní styl, páč se pár týdnů nebudu moci skoro vůbec hejbat, tím pádem ani vařit, a muž mi uvaří maximálně ajurvédský čaj :-).

    Začala jsem prakticky hned druhý den změnou spánkového režimu a stravování. Taky proto, abych byla v co nejlepší kondici už před operací.
    Dřív jsem si myslela, že chodit spát se slepicema v dnešní době ve městě snad ani nejde, že do toho najedu až na stáří, tak jako mojí rodiče, na vesnici. Nejsem noční typ, ráno otevřu oči, zvednu se a jdu, přesto jsem to protahovala večer do jedenácti-do půlnoci, i když jsem cítila, že jsem hrozně unavená a zavírají se mi oči, vždy bylo něco, proč jsem se přemáhala... a ráno jsem se budila unavená, někdy i s bolestí hlavy, často jsem nadávala sobě a někdy i příteli že "mi nebylo umožněno jít spát dřív" :-) Došlo mi, že je to strašně jednoduché - prostě se v půl desátý - v deset zvedout a jít spát :-) a působí to na mě opravdu blahodárně.
    Úplně ze začátku jsem nemohla usnout, ale trvalo to ani ne týden co jsem si zvykla, a už se mi většinou v deset zavíraj oči. Ráno se budím o hodinu- hodinu a půl dřív a v pohodě, odpočatá. Abych nelhala, ne vždy to tak je, někdy přetáhnu, páč nenajdu jiný čas kdy udělat věci které musím (hlavně práci související s nasmlouvanými joby nebo domácnost), někdy přetáhnu i z nepohody, páč konec v práci mi dává docela zabrat, nejen dohánění restů, ale i zpracovávání co tato práce a konec v ní pro mě znamená.
    Jsem ale moc ráda, že končím ještě o měsíc dřív než bych zákonně měla, a nemusela jsem pro to skoro nic udělat, stačilo být naladěná že konec čím dřív tím líp, a druhá strana mi to sama nabídla :-). Každopádně mě čekají 4 poslední nabité pracovní dny, daňové přiznání, dodělání jednoho nasmlouvaného jobu, pracák, operace, nemám novou práci a ani ještě nemám úplně jasno kudy přesně se vydat... ale cítím se šťastná, že něco pomalu nechávám za sebou a čeká mě něco nové a budu pracovat na tom, abych fungovala jinak. Peněz trochu navíc máme, takže tomu můžu dát i trochu načas kdyby bylo potřeba.

    Co se týče stravy, nikdy jsem nejela na vysloveně nezdravé mastné nebo fastfoodové stravě, to bych si jako člověk bez žlučníku nemohla dovolit ani pár dní, ráda jsem do jídelníčku zařazovala biopotraviny, jedla spíš lehká jídla. Přesto jsem se dostala do alarmujícího stavu obezity. Posledních pár let jsem byla docela "buchta", ale tak normálně, max. 10 kilo nadváhy. Pak jsem začala řešit omezení cigaret a když jsem omezovala na minimum jak to šlo, za půl roku se mi zvedla váha o 10 kilo, pak jsem přestala úplně a do třičtvrtě roku dalších 15 kg navíc... po této stránce jsem odvykání od cigaret nezvládla.
    Takže jsem kapha jak vyšitá, až na to, že nejsem moc "klidná, uvolněná osobnost" (v tomto spíš pitta - "sklon ke hněvu a podrážděnosti při stresu" a "podnikavý charakter, mám ráda náročné úkoly, cíle").
    Velmi zajímavé pro mě je, že v jídelníčku od ajurvéďana a co čtu na webu prakticky není pro mě skoro nic novýho - zjistila jsem už dřív, že vařená strava mi dělá dobře, výrazně líp než třeba čerstvé syrové saláty, lehká jídla, nemastná, biopotraviny, měla jsem období, když jsem vyhazovala jogurty a další mléčné výrobky, páč jsem tak nějak sama od sebe neměla na ně chuť, nechyběly mi, hrozně ráda jsem sladila medem, bílý cukr prakticky nevyužívám, jen když peču nějaké buchty pro přítele. Koření taky miluju už od počátku dospělosti. Maso jsem skoro vůbec nejedla, max. kuřecí. Je v tom spousta obecných doporučení zdravé výživy, ale hlavně to, že teď už vidím opravdu černé na bílém co mi dělá dobře a co ne, takže to, co jsem tušila nebo vycítila je teď posilněno tím, že to vím.
    Stravování v práci jsem si vymyslela takto: 1-2 dny jím to co jsem si navařila večer předtím, 2-3 dny se stravuju v Dhábě na Bělěhradské a 1 den v týdnu si zaleju horkou vodou "biopolotovar" - ochucený kusus nebo kaši. Taky nemáme mikrovlnku.
    Dostala jsem za úkol jíst jeden den v týdnu uvařené mungo s basmati rýží a kurkumou - cítím se ten den a druhý den výrazně líp a "lehčí", dělá mi to moc dobře.
    Miluju jídlo co mají v Dhábě, můžu se po tom utlouct i když je to furt skoro to samý, když to jím, mám z toho radost i na duši. Pomalu se učím pít čistou vodu :-) a vodu se zázvorem.
    Do toho 2-3x týdně chodím cvičit aerobní věci nebo to nahradím fyzickou prací stejné energetické náročnosti.
    Za měsíc jsem shodila 3 jistá kila a jde to dolů, i přesto, že mám ještě poměrně rezervy (občas si do něčeho dlábnu pozdě večer, i sladké si dopřeju, stane se mi že se přejím). Ani nechci aby to šlo rychleji, tak si i ty rezervy tak nějak udržuju, nevím jestli to není špatný, ale fakt nechci víc než kilo týdně dolů, zažila jsem rapidní úbytky a pocítila negativní důsledky.

    Co mi moc nejde a nevím si s tím rady jsou meditace, nebo alespoň na začátek nějaké klidové stavy, odpočinek, dýchání... nevydržím u toho, rozjíždí mě to hodně do aktivity. Snažím se se sebou víc mluvit, víc reflektovat co dělám a proč, co se ve mě děje, toto už se za ten měsíc trochu zlepšilo. Těžký úkol pro mě na delší dobu. Myslím, že připoutaná na lůžko mě to donutí být hodně sama se sebou.

    Neumíte mi někdo poradit co dělat tak nějak úplně na začátku, jaké techniky nebo podle čeho zvolit, nebo mě někam poslat naučit se dýchat a meditovat nebo někam, kam se zklidním?
    Myslím, že to trochu může souviset i s tím jak jsem přestala kouřit - předtím jsem si vyšla někam zapálit, pět minut jsem potahovala a přemýšlela, vrátila jsem se v pohodě, teď to nějak neumím něčím jiným nahradit...

    Další věc je, že bych se ráda naučila vařit indická jídla. Nevíte někdo kde dělají nějaké kurzy nebo o někom kdo umí a mohly by mu zpříjemnit život dýchánky s vařením, nebo o nějakých dobrých webstránkách s recepty? Možná neumím googlit, ale přišlo mi, že jsou na webu samé odkazy na recepty v knížkách, které je potřeba si koupit, že to není něco co se zadarmo sdílí...
    Samozřejmě jsem koukala na http://www.ajurvedapraha.cz, ale nejbližší termín je až v květnu.

    Vlastně ani nevím jestli si to mungo s basmati rýží vařím dobře. Mungo vařím docela dlouho - po 12 hodinách ve vodě ho vařím asi tak 20 minut než je měkké, nevím jestli to není dlouho, je fakt, že máme hodně chladící lednici, jestli to není tím. V jaké fázi se přidává do jídel kurkuma a vůbec další koření když se jídlo nesmaží na pánvičce ale vaří?

    Poslední věc co začínám řešit jsou masáže takovými těmi speciálními rukavicemi, je někde možné dovědět se jak se ty masáže dělají? abych to nedělala blbě :-)
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    Tam mě Štefan nedávno poslal a musím říct, že dobře on :-)
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    GIA_
    GIA_ --- ---
    Ahoj,

    neporadili byste mi nějaké pěkné místo v Praze, kde provádí masáž shirodhara?
    Ráda bych tuto masáž koupila mámě k narozkám...

    Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam