Jako totální začátečník po jedné konzultaci s ajurvéďanem jsem se tady zatím neodvážila nic napsat aby to Štefana nepobavilo ;-), ale zároveň hledám cestu jak zásadní změny v mém životě občas sdílet, kam zajít pro radu, tak si dovolím vás tady občas trochu pobavit :-)
Pomalu najíždím na něco, co se přibližuje ajurvédskému životnímu stylu, pomalu hlavně proto, že ještě musím dojet závazky z minulého životního stylu (např. takové blbosti jako nasmlouvat si k hlavní práci ještě nějaký ten job navíc, a ani ne kvůli prenězům :-), ukončit práci, která pro mě nebyla vůbec vhodná, nebyla perspektivní, jen kvůli prachům a urputné snaze v nějaké práci vydržet), navíc mě čeká operace, která mi zásadně ovlivní životní styl, páč se pár týdnů nebudu moci skoro vůbec hejbat, tím pádem ani vařit, a muž mi uvaří maximálně ajurvédský čaj :-).
Začala jsem prakticky hned druhý den změnou spánkového režimu a stravování. Taky proto, abych byla v co nejlepší kondici už před operací.
Dřív jsem si myslela, že chodit spát se slepicema v dnešní době ve městě snad ani nejde, že do toho najedu až na stáří, tak jako mojí rodiče, na vesnici. Nejsem noční typ, ráno otevřu oči, zvednu se a jdu, přesto jsem to protahovala večer do jedenácti-do půlnoci, i když jsem cítila, že jsem hrozně unavená a zavírají se mi oči, vždy bylo něco, proč jsem se přemáhala... a ráno jsem se budila unavená, někdy i s bolestí hlavy, často jsem nadávala sobě a někdy i příteli že "mi nebylo umožněno jít spát dřív" :-) Došlo mi, že je to strašně jednoduché - prostě se v půl desátý - v deset zvedout a jít spát :-) a působí to na mě opravdu blahodárně.
Úplně ze začátku jsem nemohla usnout, ale trvalo to ani ne týden co jsem si zvykla, a už se mi většinou v deset zavíraj oči. Ráno se budím o hodinu- hodinu a půl dřív a v pohodě, odpočatá. Abych nelhala, ne vždy to tak je, někdy přetáhnu, páč nenajdu jiný čas kdy udělat věci které musím (hlavně práci související s nasmlouvanými joby nebo domácnost), někdy přetáhnu i z nepohody, páč konec v práci mi dává docela zabrat, nejen dohánění restů, ale i zpracovávání co tato práce a konec v ní pro mě znamená.
Jsem ale moc ráda, že končím ještě o měsíc dřív než bych zákonně měla, a nemusela jsem pro to skoro nic udělat, stačilo být naladěná že konec čím dřív tím líp, a druhá strana mi to sama nabídla :-). Každopádně mě čekají 4 poslední nabité pracovní dny, daňové přiznání, dodělání jednoho nasmlouvaného jobu, pracák, operace, nemám novou práci a ani ještě nemám úplně jasno kudy přesně se vydat... ale cítím se šťastná, že něco pomalu nechávám za sebou a čeká mě něco nové a budu pracovat na tom, abych fungovala jinak. Peněz trochu navíc máme, takže tomu můžu dát i trochu načas kdyby bylo potřeba.
Co se týče stravy, nikdy jsem nejela na vysloveně nezdravé mastné nebo fastfoodové stravě, to bych si jako člověk bez žlučníku nemohla dovolit ani pár dní, ráda jsem do jídelníčku zařazovala biopotraviny, jedla spíš lehká jídla. Přesto jsem se dostala do alarmujícího stavu obezity. Posledních pár let jsem byla docela "buchta", ale tak normálně, max. 10 kilo nadváhy. Pak jsem začala řešit omezení cigaret a když jsem omezovala na minimum jak to šlo, za půl roku se mi zvedla váha o 10 kilo, pak jsem přestala úplně a do třičtvrtě roku dalších 15 kg navíc... po této stránce jsem odvykání od cigaret nezvládla.
Takže jsem kapha jak vyšitá, až na to, že nejsem moc "klidná, uvolněná osobnost" (v tomto spíš pitta - "sklon ke hněvu a podrážděnosti při stresu" a "podnikavý charakter, mám ráda náročné úkoly, cíle").
Velmi zajímavé pro mě je, že v jídelníčku od ajurvéďana a co čtu na webu prakticky není pro mě skoro nic novýho - zjistila jsem už dřív, že vařená strava mi dělá dobře, výrazně líp než třeba čerstvé syrové saláty, lehká jídla, nemastná, biopotraviny, měla jsem období, když jsem vyhazovala jogurty a další mléčné výrobky, páč jsem tak nějak sama od sebe neměla na ně chuť, nechyběly mi, hrozně ráda jsem sladila medem, bílý cukr prakticky nevyužívám, jen když peču nějaké buchty pro přítele. Koření taky miluju už od počátku dospělosti. Maso jsem skoro vůbec nejedla, max. kuřecí. Je v tom spousta obecných doporučení zdravé výživy, ale hlavně to, že teď už vidím opravdu černé na bílém co mi dělá dobře a co ne, takže to, co jsem tušila nebo vycítila je teď posilněno tím, že to vím.
Stravování v práci jsem si vymyslela takto: 1-2 dny jím to co jsem si navařila večer předtím, 2-3 dny se stravuju v Dhábě na Bělěhradské a 1 den v týdnu si zaleju horkou vodou "biopolotovar" - ochucený kusus nebo kaši. Taky nemáme mikrovlnku.
Dostala jsem za úkol jíst jeden den v týdnu uvařené mungo s basmati rýží a kurkumou - cítím se ten den a druhý den výrazně líp a "lehčí", dělá mi to moc dobře.
Miluju jídlo co mají v Dhábě, můžu se po tom utlouct i když je to furt skoro to samý, když to jím, mám z toho radost i na duši. Pomalu se učím pít čistou vodu :-) a vodu se zázvorem.
Do toho 2-3x týdně chodím cvičit aerobní věci nebo to nahradím fyzickou prací stejné energetické náročnosti.
Za měsíc jsem shodila 3 jistá kila a jde to dolů, i přesto, že mám ještě poměrně rezervy (občas si do něčeho dlábnu pozdě večer, i sladké si dopřeju, stane se mi že se přejím). Ani nechci aby to šlo rychleji, tak si i ty rezervy tak nějak udržuju, nevím jestli to není špatný, ale fakt nechci víc než kilo týdně dolů, zažila jsem rapidní úbytky a pocítila negativní důsledky.
Co mi moc nejde a nevím si s tím rady jsou meditace, nebo alespoň na začátek nějaké klidové stavy, odpočinek, dýchání... nevydržím u toho, rozjíždí mě to hodně do aktivity. Snažím se se sebou víc mluvit, víc reflektovat co dělám a proč, co se ve mě děje, toto už se za ten měsíc trochu zlepšilo. Těžký úkol pro mě na delší dobu. Myslím, že připoutaná na lůžko mě to donutí být hodně sama se sebou.
Neumíte mi někdo poradit co dělat tak nějak úplně na začátku, jaké techniky nebo podle čeho zvolit, nebo mě někam poslat naučit se dýchat a meditovat nebo někam, kam se zklidním?
Myslím, že to trochu může souviset i s tím jak jsem přestala kouřit - předtím jsem si vyšla někam zapálit, pět minut jsem potahovala a přemýšlela, vrátila jsem se v pohodě, teď to nějak neumím něčím jiným nahradit...
Další věc je, že bych se ráda naučila vařit indická jídla. Nevíte někdo kde dělají nějaké kurzy nebo o někom kdo umí a mohly by mu zpříjemnit život dýchánky s vařením, nebo o nějakých dobrých webstránkách s recepty? Možná neumím googlit, ale přišlo mi, že jsou na webu samé odkazy na recepty v knížkách, které je potřeba si koupit, že to není něco co se zadarmo sdílí...
Samozřejmě jsem koukala na
http://www.ajurvedapraha.cz, ale nejbližší termín je až v květnu.
Vlastně ani nevím jestli si to mungo s basmati rýží vařím dobře. Mungo vařím docela dlouho - po 12 hodinách ve vodě ho vařím asi tak 20 minut než je měkké, nevím jestli to není dlouho, je fakt, že máme hodně chladící lednici, jestli to není tím. V jaké fázi se přidává do jídel kurkuma a vůbec další koření když se jídlo nesmaží na pánvičce ale vaří?
Poslední věc co začínám řešit jsou masáže takovými těmi speciálními rukavicemi, je někde možné dovědět se jak se ty masáže dělají? abych to nedělala blbě :-)