• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: A ještě v Lazarský je Country Life, kde vařej dobrý polední menu, hlavní jídla nějak kolem 70, člověk si nabírá sám. Zní to daleko, ale z IPP je to 5 min na Karlák a 5 min pěšky :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ZUZANA: Co takhle polívka v Bio Zahradě ? Nebo v Amaně ?:) Jasně, polívka nestačí nějak trvale, ale třeba jako občasná alternativa :)
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    Dneska trochu přetahuju, nějak se nemůžu hned vzpamatovat z toho že mám úplné volno, nemám žádnou práci :-)
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    CONTINUITY: Do Bělěhradský :-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ZUZANA: Tak ty zřejmě patříš k lidem s odolným a výkonným trávením, a ty kombinace ti nevadí a naopak tě uspokojují, pohoda :)

    To jídlo tam mi přijde fajn, pro mně je to v Praze asi první volba ;), dalších použitelných znám jen pár ;)
    Do které Dháby chodíš ? Abysme to nějak prostorově zúžili ;)
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    ZUZANA: v Govindě jsem dělal, takže tak dva roky jsem nejedl skoro nic jinýho. A pohoda, nemůžu než doporučit. Jen bacha na mastný smažený a na sladkosti. Tamní koláče dokážou pokazit všechny snahy :)
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    STEFAN: Skvělé rady, díky :-)
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    CONTINUITY: Info o mlékomatech, z nichž je jeden i na Karláku poblíž zastávky tramvaje Moráň je tady: http://www.mlecneautomaty.com/?page_id=3. Nepíšou že je z biofarmy, dělá ho nějaká agroakciovka, tak asi nebude úplně úžasný, ale je prej čerstvý. Tak sorry za dezinformaci.

    No já si nemůžu pomoct, ale mně to v Dhábě moc chutná. Díky tomu co píšeš jsem si uvědomila, že toho jídla dávaj opravdu hodně, že by mi stačila polovina malého menu, i když skoro metrák mám, a ne svalů :-). Že je to takové různorodé mi přišlo právě úžasné. Kde mají lepší jídlo za nějakou normální cenu (kolem 100 Kč)? V Góvindě?
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    DAWYT: 7cm je fakt malá miska.. koření vám bude vyskakovat, palička je malá a lehká.. opravdu doporučuji zde nešetřit.. a každopádně drsné dno
    ANDROMEDAAA
    ANDROMEDAAA --- ---
    DAWYT: mají přímo i v krámu nebo jen přes internetovou prodejnu?Protože tahle cena je úplně boží za keramickej hmoždíř........na pesto jak dělaný
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    STEFAN: super, cele koreni zkusim. Jinak kdyby nekoho zajimalo, tak jsem nasel docela levnou misku s tlouckem

    http://www.zpflorence.cz/sklo-plast-keramika/misky/?l=2

    http://www.zpflorence.cz/sklo-plast-keramika/misky/799-miska-treci-7-cm-drsna.html
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    Když už tady byli dotazy na téma koření v kuchyni, tak ze zkušenosti mám následující pravidla použití koření v indické kuchyni (ájurvédu nevyjímaje):

    1) celé koření se praží na oleji/ghí pod pokličkou
    2) mleté koření se sype do toho co vaříte

    A aby to bylo zábavnější je možné:

    a) připravit koření dle 1) a poté přidat zbytek ingrediencí (zelenina a tak), někdy cca v půlce přidat to mleté koření

    b) začít vařit ingredience a po uvaření připravit dle 1), případně i s použitím mletých koření - připravenou směs nalít na hotové jídlo (tomu se říká čonk nebo čonf - záleží z jaké oblasti dotyčný ind pochází) - výhoda tohoto způsobu je, že lze pro každého člověka, co se jídla účastní, připravit směs odpovídající jeho konstituci či momentální potřebě.

    Co se týče použití soli, obvykle se dává až na konec, líní kuchaři ovšem naháží všechno do hrnce už na začátku ;-DDD

    Pokud chcete aby jídlo opravdu hezky vonělo:
    - vždy přikryjte koření při pražení
    - melte si koření ve hmoždíři těsně před vařením
    - nepoužívejte směsy koření staré více než cca 8 měsíců, mleté koření je mnohem náchylnější na "vyčichnutí" než celé - esenciální mastné kyseliny totiž na vzduchu rychle oxidují..

    Jako hmoždíř používám obyč chemickou keramickou třecí mysku - doporučuji největší velikost - cca 250 kč, nebo si pořiďte kammený hmoždíř - opět platí, čím větší, tím lépe se s ním pracuje ;-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Ještě k těm porcím:

    pan Mitchell nás na kurzu ájurvédskýho vaření naučil roztomilý pravidlo:

    Platí, že člověk má zaplnit žaludek zhruba ze třetiny jídlem, ze třetiny tekutinama, a zbytek nechat volnej, aby měl trávicí oheň kde hořet :)

    Jeho tip: "Přiměřené množství jídla je zhruba tolik, kolik se vejde do dvou vašich dlaní."

    --------
    Je to hodně přibližně, jasně, dlaně můžou být různě plné ;-DDD, a i u stejnýho člověka to bude kolísat podle stupně aktivity, hladu, atd. Ale mně to tedy docela funguje ;)) Když sním max tolik, bývá to akorát.

    Tác v Beásu = moje ruka asi 6x ;DD
    Velcí chlapi, někdy i velký ženský, mívají ale mnohem větší ruce ;
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ZUZANA: z biofarmy čerstvé na Karláku? wow, tak to je boží, díky za tip :)

    ty menu mi přijdou šílenej vynález, imho je to akorát jídla tak pro těžce pracujícího dřevorubce, 2m vysokýho s metrákem svalů;-DD, a hlavně je to směs á-la pejsek s kočičkou vařili dort ;-D, strašně moc různých věcí, kdo to má trávit ? divím se všem těm lidem, jak to zvládají ;)
    (hmm, asi jste jiná konstituce ;-D)

    tedy, to je pohled zvenčí, už léta si menu nedávám, protože mi přijde škoda platit a posléze vyhodit tolik jídla (sníst to, tedy vážně si ublížit, nepřichází v úvahu ;) a i v těch Dhabách, kde to není zvykem, trvám na jednotlivých mističkách toho, co fakt chci ;-D
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    CONTINUITY: Co se týče meditací, jógy a podobných věcí, mám fakt pocit, že na to ještě nemám, budu ráda když se v nejbližších měsících naučím líp reflektovat své pocity a pracovat se svými emocemi, přijde mi, že minimálně poslední rok, možná dva, jsem to měla dost v havarijním stavu a věci se děly nezávisle od mojí vůle (hrozně jsem vybuchovala a lezly ze mě slova až jsem se divila co to má být...).
    Každopádně díky za radu.

    To mlíko na Karláku jsem myslela právě že je přímo z biofarmy čerstvé, ale je fakt, že o tom moc nevím. Jinak samozřejmě u rodičů od krávy podojené večer úplně nejlepší, vyrůstala jsem na tom, a pak když jsem přišla do města, nechtěla jsem věřit tomu co prodávaj jako mlíko v krabicích :-) Já jsem si říkala že ty biomlíka z Alberta musí být nějaký podfuk, ani zebru to nemá, supr tip pro mě že do Billy pro Amálku.

    Jo jo, v Dhábě je vždycky prosím, aby mi naložili míň, dokonce když jsem tam byla poprvé nebo podruhé, dala jsem si já blbec velké menu, a pak jsem se koulela po ulici a nadávala si strašně... :-)
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    CONTINUITY: kvalita banánů je poměrně promněnlivá.. Každopádně mně dělaj dobře (váta-pitta). Přímo chuť přichází asi spíš za teplejšich dnů.
    Rozhodně je to vysoce individuální :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SLAPPY: u banánů je u nás otázka kvality, a pak taky vhodnosti jižního ovoce v našem klimatu.
    přišlo by mi intuitivně vhodné jíst je jen když je teplo.
    a když se člověku hodí ke konstituci (tj. asi váta, pitta)
    a když nemá moc ámy
    totéž mléko
    kombinace mléko-sladké ovoce může někoho krásně uzemňovat a být pro něj vysoce zdravá
    a někoho zahleňovat, takže by ji jíst spíš neměl, nebo jen výjimečně
    to už si pak každej musí prozkoumat sám, myslím že obecně se to říct nedá

    mléko bych ráno na nastartování metabolismu dávala určitě teplé, studené mléko a studenej banán zní jako způsob, jak si zhibernovat žaludek ;-D (pro mně ;)

    ale opět, pokud jsi totální pitta, může to být pohoda, a pokud je venku 50 stupňů, bude to taky lepší ;)
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    co se týče snídaně, tak banány by měli zastavovat toxický procesy probíhající při spánku - to ale ať někdo potvrdí, já to nestudoval, ale zní to dobře :) mlíko pak hlavně teplý (to možná spîš večer) nebo kysaný - kamarád doma pěstuje houbu, co mu tvoří luxusní kefír
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ZUZANA: Jógy jsou různé druhy :), velmi různé. Třeba nějaká dynamičtější by tě oslovila víc :), např. ashtanga...:) (bude blízká pittě a zdravá pro kaphu). Ale souhlasím, že k tomu člověk musí dojít, v nějakém bodě se mu začne chtít, mám stejnou zkušenost.

    Mléko z automatu - o čem to přesně je? Mám pocit, že jen o tom, že je čerstvé, nepasterované. To mi přijde trochu málo. Aby mělo mléko pozitivní ájurvédské vlastnosti, musí především být bio, tj. od krav, se kterými bylo aspoň trochu slušně zacházeno, z průmyslového velkochovu zdravé mléko fakt nezískáš. A druhá věc, nemělo by být homogenizované, to je divná procedura, kterou se z mléka stává lidskému tělu nepřirozená substance. Tyhle dvě věci splňuje na českém trhu značka Amálka, v lahvích v některých bioobchodech a supermarketech - a tu nám z tohohle důvodu doporučil používat pan Mitchell na kurzu ájurvédského vaření ;) Takže pokud bys chtěla zlepšit kvalitu mléka, které používáš, vydala bych se spíš tímhle směrem....

    Mungo vařím úplně stejně jako ty, chutná, dělá dobře, jestli je to "správně", to nevím ;-DD, ta otázka mě nenapadla, když je uvařené a dobré, přijde mi to ok. Ale pokud někdo upřesní, prima.

    V Beásu je to mňam, ale přijde mi, že je tam snadné sníst zbytečně hodně, a překombinovat to ;), trvalo mi, než jsem se naučila obojí si ohlídat.

    Při meditaci nevadí, když ti mysl zpočátku odbíhá, podstatné je, že to zkusíš, pořád znova se vracíš k dechu, mantře, tichu.... Vždycky, když zjistíš, že o něčem přemýšlíš, vrátíš se tam, kdes chtěla být. Schopnost nepřemýšlet se rozvine postupně právě tím, že to zkoušíš, nepřichází sama. A i když to "nejde", má meditace hned od začátku pozitivní účinky na zklidnění, pročištění hlavy, atd :)

    K snídani jím většinou nějakou rychlesevařící obilninu (vločky, pohanka), se zeleninou, tofu, oříškama, apod (co dům dá). Baví mě takovej ten postup rozehřát ghí na pánvi, nasypat nějaké dobré celé koření a pak přidat zeleninu :) Nejsem moc na sladká hlavní jídla, samozřejmě by šlo použít ovoce, skořici, atd...;)

    S tím chozením spát tě obdivuju :o))
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    SLAPPY:
    DAWYT:
    Díky moc za rady. Co se týče vaření, taky to dělám tak že vemu pánvičku a naplácám tam něco, zeleninu, s kuskusem nebo pohankou, rýži se teprve učím jíst, nechutnala mi dřív, teď mi chutná ta z Dháby. Kuskus se zeleninou na kari umím výborný, nejedla jsem nikde lepší než ten od sebe :-) Myslela jsem naučit se dělat taková ta jídla co maj v restauracích, jako třeba ty luštěninové "omáčky" nebo jak to nazvat, nebo čatný, nebo takovou tu sladkou věc - kopeček zalitý "podinkem" nebo nebo co to je :-) A hlavně jak se dělá dobře kořeněná rýže, aby mi chutnala i od sebe :-)

    Taky mám rezervy ve snídaních, dávám si pečivo, ale už ne skoro každý den, snažím se to mít aspoň pestré, kromě musli i nějakou tu kaši, nebo i prohrešek takové ty čokoládové kuličky s mlíkem- čerstvým :-). Jednou týdně basmati s mungem. Už se těším když budu mít chvíli volno po skončení v práci jak si budu vyvařovat snídaně :-)
    Přemýšlím o mlíku z automatu co je na Karláku, máte s tím někdo zkušenost?
    Co takhle jíte ke snídani?

    No mám trošku zkušenost s relaxačníma technikama - Jacobs, autogenní trénink, ale nedělala jsem je delší dobu. Jogu jsem zkoušela kdysi dávno při studiu na VŠ, a nějak mi nesedla, docela jsem se nudila :-), mám pocit, že na jogu musím ještě dozrát. Chození po lese bude ono, úplně jsem na to zapomněla páč nejsem zvyklá zajít taky kolem Prahy do lesa sama, ale v dětství a dospívání jsem toho hodně rozchodila po Tatrách, a i bydlení jsem si vybrala tak, že Ďábličák i Čimičák mám kousek od baráku :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam