ZUZANA: Mně připadá bio hodně důležité. Ty potraviny mi chutnají jinak a cítím se po nich jinak. Teď jím několik měsíců skoro jen biověci, a když si dám něco jiného, poznám rozdíl, pokud je to něco jako zelenina, vločky, rýže, má to méně chuti, pokud je to něco složitějšího, třeba pečivo, má to různé ty průmyslové pachutě....
Nepřijde mi, že by to bylo až tak drahé. Počítala jsem si náklady na běžný kompletní jídlo (pro jednu osobu) jen z biosurovin, a vycházejí mi kolem 20 kč, když použiju obilniny, luštěniny, olej, oříšky, koření - pokud tam dám zeleninu, zvednou se třeba o 10Kč ;)...
někdy o víc, podle toho, jako zeleninu, ale pořád mi to přijde docela málo, když si vezmu, že za oběd v restauraci, kde bude bramborová kaše z prášku, řízek z velkochovu a pod. vychytávky, člověk dá třeba 90 a přijde mu to normální ;)
Jistě, pokud by byla nouze, můžu si to samé jídlo uvařit i z obyčejných surovin a bude levnější, bude stát doslova koruny, a chápu, že pokud má někdo třeba děti a jeden příjem, jinou možnost nemá. Naštěstí taková nouze není.
Opravdu drahé jsou všelijaké bio hotové výrobky. Sladkosti, polotovary, všelijaká pitíčka a mlíčka. Ty skoro nekupuju, rozhodně ne jako běžnou součást základního jídla. Ostatně, jejich výživná hodnota bývá výrazně nižší než čerstvého jídla, i když jsou bio, pořád jsou to továrně vyrobené věci s dlouhou trvanlivostí....;)....lepší si je připravit doma sám ;)
Zelenina je problém.
Přijde mi, že u bia hodně záleží na konkrétním člověku, jak moc to potřebuje řešit. Jaká je tvoje cesta, co děláš v životě. Někdo je na všecky ty chemikálie ve stravě doslova alergický a opravdu se mu uleví, když je takhle omezí. Někomu vadí to, jak ovlivňují vědomí. Někdo opravdu potřebuje to bohatší spektrum živin, vitamínů a minerálů v produktech, které vyrostly na přirozeně hnojené půdě. A někomu to moc nepřijde, nevidí velký rozdíl, a možná pro to, co v životě dělá, není až tak důležité zrovna tohle teď řešit....
Jistě tu na to budou jiné názory ;)))
Co ti řekl ajurvedik, že jsi za konstituci ? :)
V jedné knížce jsem četla, že některým vátám dělá víc dobře pít spíš jiné tekutiny než čistou vodu. Ale podle toho, cos tu psala o váze, předpokládám, že určitě nebudeš primárně váta ;) Ale když existuje jeden takovej případ, možná je víc situací, kdy to tak je, že člověk potřebuje hustější nápoje, snad k tomu někdo něco dodá.
Druhá možnost je samozřejmě, že je to o zvyku a časem tě voda uspokojí víc, když to budeš zkoušet ;)
Zkoušela jsi vodu s kardamonem? Má výraznější chuť a líp zahání žízeň. Povaříš trochu kardamonu ve vodě, a necháš odstát (v knížce paní V.Verma doporučuje přes noc, to je určitě lepší, ale mně chutná i když ji připravím čerstvě a nechám chvilku:).