• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    Informace, zkusenosti a odkazy tykajici se tradicni indicke mediciny. Byliny, techniky, masaze, oleje, vyvazovani konstituce, knihy a texty, lekari a odbornici a dalsi :)

    Ajurveda.cz - je tam i prehled dalsich odkazu:)
    Ayurveda.cz, ajurvedske centrum Dr. Freje
    rozbalit záhlaví
    JOJA22
    JOJA22 --- ---
    STEFAN: Dekuji! :) tulsi bych chtela sehnat taky, ale ptam se vsude mozne a zatim nic ;)
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    JOJA22: jedině brahmi a tulsí se shání hůř, jinak koupit koření a zasadit do truhlíku nebo na zahradu..
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    PHRANKY: třeba takový koriandr je ochlazující a kurkuma je balzámem na játra.. ;-))
    PHRANKY
    PHRANKY --- ---
    CONTINUITY: neboj, podle jednoho cloveka celou ajurvedu soudit nebudu :)

    ad moje konstituce, pry jsem pitta se zvysenou vatou. pak mi jeste rekl, ze mam prekyseleny a horky jatra. asi kvuli tomu to koreni.
    rozumim, ze pokud ho nebudu jist, tak se to dostane do rozvnovahy rychleji. ale vzhledem k tomu, co vse mi nedoporucil, jsem si nevedela rady co jist. takze jsem se mesic trapila a nakonec se vratila k normalni strave (vzdycky jsem jedla hodne zeleniny, cesky jidla nejim atd.) a akorat se pokousim poslouchat svoje telo, co chce a jak se po jakem jidle citi.
    JOJA22
    JOJA22 --- ---
    Zdravicko :) a kde je muzu sehnat v Praze? Dekuji!
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    Brahmi, koriandr (dhania), pískavice (methí), tulsí /bazalka posvátná/, aloe (kumarí) lze jedoduše pěstovat v domácích podmínkách..
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Taky by mě zajímalo, jestli ty, co rostou v Himalájích, by zvládly i ČR ;), zjistím koncem měsíce, jestli někdo víte hned, tak luxus :)
    PALACH
    PALACH --- ---
    Ahoj, je nějaká ájurvédská bylina sehnání v phe, kterou lze pěstovat "na bálkóně"? ..třeba na nějaké čajáky apod.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DARUMA: Okolo 1000 za hodinu konzultace alternativní medicíny je bohužel úplně normální. Bojuj za to, ať to platí zdravotní pojišťovny :)

    PHRANKY: Doporučuju Dr. Ziskovou (už jsem určitě psala), cena je taky taková, ale byla jsem spokojená opravdu hodně a po roce a půl z toho pořád čerpám.

    Styl pana Dr. Freje nesedí více lidem, mně místy nesedí ani v knížce ;-D, prosím nedělej si podle toho názor na celou ájurvédu (podobně nemluvná a drsná je moje obvodní doktorka, a taky nejsou takoví všichni lékaři ;-D)

    Jinak, těžko si umím představit důvod, proč bys neměla jíst vůbec žádný český koření (když spousta z něj je fakt jemná).....leda při nějaký vážný nemoci? Nebo krátkodobě v rámci čištění organismu?...přijde mi to dost extrémní....chápete někdo, napadá vás něco ? ;), fakt zvědavost

    co jsi za konstituci ?
    PHRANKY
    PHRANKY --- ---
    DARUMA: co se mi podarilo zjistit, tak byl nejlevnejsi. ale nebyla jsem s nim moc spokojena. vytiskl mi tri papiry, na ktery jsem koukala jak jalova a proto jsem nemela dotazy.. tak mi rekl 2 vety a vyprovodil me asi o 15 min driv.
    skoncilo to tim, ze mi nedoporucil jist vsechno koreni, ktere se pouziva v ceske a stredozemni kuchyni, coz bylo pro me nezkousnutelne.. samozrejme to nebylo jedine.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Hodina u pana Freje stojí 850,- Kč? Neznáte někdo někoho levnějšího? V Praze.
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    DAWYT: měl bys jet do oblasti, která se tím zabývá, resp. vybrat ášrám, který má ájurvédskou praxi (lékárna, klinika). Takové jsou třeba v Rišikéši, dole v Kérale..
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    STEFAN: uz jsem tam v par ashramech byl a ucil se ti ostani veci. Ale nikde jsem tam nenarazil na ajurvedu. Proto me to zajimalo, ale tak dobra, uz se tesim na setkani s nejakym zdejsim odbornikem:)
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    DAWYT: zapomeň na to.. workshopy jsou dělané pro turisty s dolary.. buď zůstaň v nějakém ášramu a uč se za pochodu spolu s ostatníma věcma, nebo dělej turistiku - míchat to moc nejde ;-))) (ze zkušenosti se toho víc naučíš tady od lidí co jsou odtamtud, než tam..)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ENKIE:
    tohle je tu už určitě offtopic, nechme to být prosím
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    ENKIE: ono to zas tak levný není, btw. dneska mě napadlo, že když chci jet do indie, že bych se tam mohl i něco přiučit o ajurvédě. Víte o nějakých místech, kde učí, mají workshopy, nebo cokoli podobného a přitom mě to nezruinuje?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ZUZANA: Aha, jasně, tak to chápu, že s partnerem, co to má jinak, je to těžký prakticky pořešit.

    Zelenina z Alberta a Billy mi přijde úplně ta samá. Věřím, že je bio ve smyslu zákona. Problém bych viděla asi spíš etickej v tom, že ji nejspíš biofarmářům vykupujou za ubohý ceny...
    Někdy není moc čerstvá, ale to ani ta v bioobchodech ne, je na to potřeba dávat pozor, to je lepší jen u bedýnek.

    Wow, tak to je pěkný, s tátou :)...aspoň 2x do roka :)
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    CONTINUITY:
    Ty jo, to je hromada informací :-)

    Jsem docela jasná kapha diagnostikovaná ajurvéďanem a já osobně co jsem si nasudovala na netu v sobě vidím i trochu pitty. Nic husté bych rozhodně neměla pít a ani nemám potřebu. Jen jakoby mi nestačila voda. Určitě je v tom i zvyk. Zkouším se zázvorem, zkusila jsem s citronem, s kardamonem ještě ne, vyzkouším :-) Předpokládám že stačí kardamon jako normální koření :-)

    Co se týče stravy a nákupu potravin, snažím se, aby to bylo pestré - zelenina, ovoce, luštěniny, obilniny, pečiva trochu míň, mlíko (další mléčné výrobky a sýry jsem skoro úplně vyřadila), tofu a soja věci, kuskusovité věci, trochu i těstoviny, a taky i trochu sladkostí - jako dezertíky a sojagurty, jednou za čas miničokoládku. Pestrá strava vč. těch mňamek mi přijde že mi dělá dobře, nevím jestli to není spíš ze zvyku, ale kdybych měla dva dny jíst ty samé věci, asi bych neměla radost ze života :-)
    Já to neumím přepočítávat na jídla, spíš na nákupy - za pár věcí dám v biokrámu pár stovek a v hyperkrámu si za těch pár stovek odnesu tři tašky. Ne že by mi šlo o to si toho z krámu odnést co nejvíc, ale je to prostě dražší. Vzhledem k tomu, že partner je nebio - uzeninový, pečivový, těstovinový a pizzový, děláme nákupy dvojmo - bio i nebio v Albertu. Kdybych byla sama nebo s bio partnerem, bylo by to jiné. Takhle mu třeba můžu dát jídlo s biozeleninou a ničeho si nevšimne, ale basmati rýži s mungem mi fakt "nesežere", i když vypadá jak jogín :-)

    No já nevím, třeba se pletu, ale mně přijde, že biověci s nálepkou Albert nemůžou být dobrý a všechno fakt bio..., nakupuju spíš v biokrámech, ještě tak Bille bych trochu věřila...
    Fakt je ta zelenina z Alberta k jídlu???

    Mým osobním dodavatelem biověcí je můj otec, který se nálepce bio ze srdce směje. Žije v horách ne moc jinak než jeho děda, chová krávy, ovce, kozy, králíky, prase, slepice, má velká pole kde pěstuje brambory a pšenici střídavým způsobem nebo jak se tomu říká jak to vymysleli ve feudalismu :-) Hnojí tím co mu dají zvířata. Vyrostla jsem na tom a v pubertě jsem na všechny ty zdravé věci byla alergická - vždy jsem se neskutečně těšila, když jsme byli ve městě a mohla jsem si dát "to dobré kupované", všelijaké saláty s majonézama a hranolky :-) Teď mám ty echt domácí biověci tak dvakrát do roka.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Koukám tu zeleninu jsem nedořekla...přijde mi, že to jde cenově dost vychytat. Billa a Albert mají biozeleninu za celkem fér ceny. Tam většinou kupuju cibuli, česnek, brambory, řepu, mrkev, někdy rajčata. To je ta zelenina, která náklady najídlo nezvýší o víc než 10kč ;))
    Bedýnkové systémy taky můžou pomoct, ve 3kg bedýnce vyjde zelenina výrazně levněji.
    Ale nejlepší by mi přišlo vychytat nějakej přímej zdroj lokální zeleniny. Ani by to nemuselo mít certifikát, stačí někdo, kdo pěstuje, a má na věci podobnej pohled....to mám teď v plánu :)

    ------
    Tak si říkám, jak moc je tohle k tématu.
    Řekla bych, že je.
    Prashanti De Jaeger nám na seminářích x-krát opakoval, ať jíme bio, že je to fakt důležité, a to samé vyplývá třeba z kapitolky o kvalitě jídla v Józe a ájurvédě (pan doktor Frawley se tam hodně tvrdě pustil do potravinářského průmyslu, až jsem koukala, nečekala jsem to tak otevřeně, respekt ;)))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ZUZANA: Mně připadá bio hodně důležité. Ty potraviny mi chutnají jinak a cítím se po nich jinak. Teď jím několik měsíců skoro jen biověci, a když si dám něco jiného, poznám rozdíl, pokud je to něco jako zelenina, vločky, rýže, má to méně chuti, pokud je to něco složitějšího, třeba pečivo, má to různé ty průmyslové pachutě....

    Nepřijde mi, že by to bylo až tak drahé. Počítala jsem si náklady na běžný kompletní jídlo (pro jednu osobu) jen z biosurovin, a vycházejí mi kolem 20 kč, když použiju obilniny, luštěniny, olej, oříšky, koření - pokud tam dám zeleninu, zvednou se třeba o 10Kč ;)...
    někdy o víc, podle toho, jako zeleninu, ale pořád mi to přijde docela málo, když si vezmu, že za oběd v restauraci, kde bude bramborová kaše z prášku, řízek z velkochovu a pod. vychytávky, člověk dá třeba 90 a přijde mu to normální ;)

    Jistě, pokud by byla nouze, můžu si to samé jídlo uvařit i z obyčejných surovin a bude levnější, bude stát doslova koruny, a chápu, že pokud má někdo třeba děti a jeden příjem, jinou možnost nemá. Naštěstí taková nouze není.

    Opravdu drahé jsou všelijaké bio hotové výrobky. Sladkosti, polotovary, všelijaká pitíčka a mlíčka. Ty skoro nekupuju, rozhodně ne jako běžnou součást základního jídla. Ostatně, jejich výživná hodnota bývá výrazně nižší než čerstvého jídla, i když jsou bio, pořád jsou to továrně vyrobené věci s dlouhou trvanlivostí....;)....lepší si je připravit doma sám ;)
    Zelenina je problém.

    Přijde mi, že u bia hodně záleží na konkrétním člověku, jak moc to potřebuje řešit. Jaká je tvoje cesta, co děláš v životě. Někdo je na všecky ty chemikálie ve stravě doslova alergický a opravdu se mu uleví, když je takhle omezí. Někomu vadí to, jak ovlivňují vědomí. Někdo opravdu potřebuje to bohatší spektrum živin, vitamínů a minerálů v produktech, které vyrostly na přirozeně hnojené půdě. A někomu to moc nepřijde, nevidí velký rozdíl, a možná pro to, co v životě dělá, není až tak důležité zrovna tohle teď řešit....

    Jistě tu na to budou jiné názory ;)))

    Co ti řekl ajurvedik, že jsi za konstituci ? :)

    V jedné knížce jsem četla, že některým vátám dělá víc dobře pít spíš jiné tekutiny než čistou vodu. Ale podle toho, cos tu psala o váze, předpokládám, že určitě nebudeš primárně váta ;) Ale když existuje jeden takovej případ, možná je víc situací, kdy to tak je, že člověk potřebuje hustější nápoje, snad k tomu někdo něco dodá.
    Druhá možnost je samozřejmě, že je to o zvyku a časem tě voda uspokojí víc, když to budeš zkoušet ;)

    Zkoušela jsi vodu s kardamonem? Má výraznější chuť a líp zahání žízeň. Povaříš trochu kardamonu ve vodě, a necháš odstát (v knížce paní V.Verma doporučuje přes noc, to je určitě lepší, ale mně chutná i když ji připravím čerstvě a nechám chvilku:).
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    CONTINUITY: Díky za tipy :-)
    Do Bělehradský jsem chodila proto, že jsem to měla blízko práce a taky jsem pak nakoupila v Bioobchodu oproti.
    Biozahradu znám, občas si tam zajdu koupit nějakou zeleninu. Jsem nevěděla že mají i něco teplýho k jídlu, koukám, že od minulého týdne nejen polívky: http://www.bio-zahrada.cz/cs/blog-bio-zahrada/poledni-menu-v-bio-zahrade.
    V Country Lifu jsem byla jednou jíst v Melantrichově, ale bylo to hrozně drahý, že mi to ani nechutnalo. On je i v Lazarský, jo? Tak to se tam budu muset vypravit.

    Jak to máte jinak s biopotravinami - jíte jen bio, resp. co jíte bio a co myslíte že není úplně nutný jíst bio?

    Já to mám tak nějak napůl, nebo teď po konzultaci s ajurvéďanem spíš 60 na 40 nebo 70 na 30. Myslím, že je potřeba aby byl člověk dost bohatý aby si mohl kupovat jen a jen biopotraviny. Já už dlouho nepoužívám bílý cukr a bílou mouku, mám ráda biozeleninu (úplně nejvíc tu co vypěstují rodiče na polích a zahrádce :-), biomlíko, biovajíčka (ty ne vždy seženu), občas si kupuju celozrnné pečivo, už dlouho mám ráda všelijaké ty věci od Country Lifu (kuskusy, polívky...), pohanky, bulgury, karbanátky a sojagurty.
    S bio ovocem a zeleninou mi to přijde nesnadný, i když si říkám, že zrovna u tohoto by bylo fajn mít bio. K mražené zelenině se docela často uchyluju. Ale teď když mám víc volného času si plánuju zeleninu pěkně nakrájet, uvidíme jestli mi to nadšení vydrží i když začnu zase pracovat :-) Maso zjišťuju že skoro vůbec nejím, tak ho neřeším.

    Úplně nejtěžší úkol je pro mě přejít na zdravý pitný režim. Jsem zvyklá na slazené čaje, vodu s trochou kvalitnější šťávy, vyjímečně "džusy" - v poslední době mi ale vadí jejich výrazná chuť. Zeleného čaje piju hodně, snažím se ho alespoň výhradně sladit trochou medu, nevím jak je to možné, ale po obyčejné čisté vodě mám strašnou žízeň a sucho v ústech a krku, zatím jsem si zvykla pít vodu k obědu v Dhábě. Se zázvorem mi voda docela chutná, dokonce ani nemám potřebu to moc sladit. Nedělám si tu vodu ale se špetkou sušeného zázvoru, protože mi přijde takový nechutný, vyschlý, ale s čerstvým, takové silnější to je.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam