KLUZAU: :) Sněz to jídlo a poznáš to sám :)
Všichni poznáme, jestli v něčem je čerstvá prána nebo není, je to ten samý rozdíl jako mezi zatuchlo místností a svěže vyvětranou :)
Odpověď podle mě je, že nějaké procento prány se ztratí, jako u každého skladování potravin. Různé zdroje se rozchází v tom, jak moc to bude. Některé ortodoxní prameny ti řeknou, že jakmile jídlo nesníš do půl hodiny, můžeš ho vyhodit ;-D, jiné jsou tolerantnější.
Osobně si myslím, že pokud si uděláš zdravý oběd z kvalitních surovin, může i po několika hodinách v termosce obsahovat daleko víc prány než to, co ti dají na talíř v průměrné restauraci :), čerstvé jídlo to nebude, ale může to být nejlepší možnost.
A pak ještě, prána ubývá různě rychle z různých druhů jídla.
Nejrychleji ze zeleniny. Pokud chceš živou zeleninu, optimální je vzít si ji s sebou celou, a bezprostředně před jídlem si ji nakrájet, nastrouhat, promíchat, dochutit... Jakmile se poruší struktura, zelenina rychle oxiduje a ztrácí pránu.
S vařenou zeleninou to není o moc lepší, ale to se holt nedá nic dělat, prostě v tom dobrém jídle už nebude mít takové kvality jako ráno, ale pořád mu dodá nějakou chuť, bude obsahovat nějaké minerály, atd., viz. výše, pořád to může být nejlepší věc, co sníst :)
S obilninami je to lepší, tam podle mě zůstane základní energie za pár hodin ještě docela dost.
Makrobiotici třeba říkají, že rýži můžeš mít klidně uvařenou v lednici den, dva a brát si z ní porce na ohřátí....ájurvédici by asi nesouhlasili, ale z přímé zkušenosti mi přijde, že opravdu obilniny uvařené před x hodinami jsou pořád velice přijatelné :) Samozřejmě, ztratíš pránu, desítky procent, ale pořád je to jídlo, narozdíl od většiny věcí, co si můžeš koupit na rohu.