• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Posledních pár dní mi zas nějak naskočilo ájurvédské pozorovací myšlení, a všímám si zábavných mezi-dóša situací :)

    Třeba teď na nádraží, nonstop stánek s kafem a občerstvením.
    Osoby
    - stálá obsluha, váta-pitta, něco přes 20, vypadá inteligentně, nejspíš studentka na brigádě
    - nová pracovnice, kapha, něco pod 20, vypadá prostě, nejspíš na počátku kariéry ze samých takových zaměstnání

    Váta-pitta zaučuje kaphu. Nová slečna dělá všechno pomalu a rozvážně, a ještě o něco pomaleji to chápe. Váta-pitta jí krok za krokem vysvětluje, jak namarkovat a uzavřít objednávku, zřejmě ne poprvé. Úplně je vidět, jak se to v ní mele: Váta je netrpělivá, nebaví jí to. Pittu prudí nedokonalost a pomalost té osoby a neefektivita procesu výuky. Zároveň ale: Váta má porozumění pro začátečníka a chce pomoct. Pitta se snaží být dobrou učitelkou, zvládnout své emoce a co nejpřesněji racionálně vysvětlovat. Výsledné napětí je slyšet v každé větě :), v praxi to dopadá tak, že opravdu rozvážně hlasem vydává korektní pokyny, ale ta netrpělivost je poznat, i na hlase, i na řeči těla :)

    Naštěstí kapha slečna je zcela imunní, vypadá, že emoce své školitelky vůbec nevnímá, vykonává pokyny se zcela neutrálním, lehce apatickým výrazem, něco na způsob "nojo, první den v práci, opruz, normálka, to přejde" :), a dá se čekat, že jakmile se to naučí, bude naprosto v pohodě efektivní a pak asi i milá a usměvavá :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    IOM_NUKSO: tak bordel po jiných lidech je trochu jiná story než vaření .)

    ...pokud je ho tolik, že kvůli tomu strávíš v kuchyni 2h, tak to bych ty jiné lidi pěkně hnala ;DD....vyskládala bych jim to do koutku....nebo rovnou do jejich pokoje.....a pokud i to zabere příliš mnoho času, tak by si toho jiní lidé vyslechli....až by bordel zmizel :)....mnojo,ale já jsem pitta-váta (v létě, v zimě obráceně) ;-D....sice na lidi nepouštím oheň často, ale když už, tak to zabere :).......chápu že pro tebe to může být úplně jinak....
    Taky trochu uklízím, ale zabere mi to tak 10 min a baví mě to, vnímám to jako meditaci....a i to je občas trochu na hraně a myslím,že k výstupu na téma "uklízejte si sakra po sobě taky někdy to nádobí sami" se schyluje ;D

    IOM_NUKSO: ledovej salát si myslím, že nemá smysl jíst, pokud přijde do kontaktu s horkou vodou....to je typ jídla, kterej jde jen syrovej, jinak se v něm vitamíny, enzymy atd zničí
    V tomhle ročním období je zelená listová zelenina super.
    Myslím si, že je naprosto ok jíst ho dál syrovej, akorát ho dobře rozkousat, případně předkrájet na menší kousky, a množství s mírou :)
    Taky tomu může pomoct nějaká anti-váta-zálivka....trochu sezamového oleje, sojovky, jogurtu, nějakého koření, čerstvého zázvoru....všechny tyhle věci podpořej trávení a pomůžou kolísavému vátovému trávicímu ohni poradit si se syrovou zeleninou :)
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    IOM_NUKSO: Teda ja jsem P-K a syrovou taky skoro nemuzu. Obdivuju, zes to vubec vydrzela jist:) Snesu maximalne lehkej salat k obedu, studenou veceri si ale mimo tropicky vedra (cili v nasich podminkach prakticky nikdy) neumim skoro prekvapit:)

    Pravda je, ze vareni miluju a tudiz mi to nedela ani problem. Navic si teda myslim, ze energie vlozena do pripravy jidla je taky nesmirne dulezita - takze je potreba tomu venovat patricnou pozornost a lasku. Takze zadny vratit se nakrklej z prace, sup maznout patku chleba, lup na to list a jedeem!:))
    REK11
    REK11 --- ---
    TORUVIEL: ovoce, pokud je dostatecne zrale je ok.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    IOM_NUKSO: Já jsem váta-pitta, ale s vitariánstvím taky koketuju. Víceméně mi vyhovují hlavně ořechy a sušené ovoce, syrové ovoce taky bez problémů můžu (teď v létě mám dny, kdy se živím jen syrovým ovocem a bez zjevných problémů), zeleninu už méně a jedině v kombinaci s luštěninami, jinak mám problém to pozřít. Ale většinou mám vařenou sladkou snídani, vařený slaný oběd a syrové slané večeře, kdy mi trocha té syrové zeleniny problém nedělá (ale musí to být v kombinaci s nějakou luštěninou, třeba pomazánky z luštěnin, toho jsem schopna sníst hodně, mažu si to na zeleninu a žádné potíže mi to nezpůsobuje. Jediné, co mě stoprocentně nadýmá, je mléko a mléčné výrobky, ale to odpovídá i tomu co mi doporučil ajurv.lékař (jogurt 1x týdně jinak nic mléčného).
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Dik za odpovedi!
    Zel jsem mela obdobi nazoru, ze chci jist jen 'prirozene', tj co jak utrhnu, tak to snim :) Ale zda se, ze mi to opravdu asi nesedi.
    CONTINUITY: obdivuji, ze dokazes nakrajet zeleninu a proplachnout lusteniny atd za tri minuty. Mne jakekoli vareni veme min. hodinu az dve. Vecsinou mam kuchyne dost na dalsi tyden. Nevim cim to je, ale i kdyz si jdu jen zalit caj, tak jsem tam pul hodiny. Ono to asi souvisi i s ostatnimi cleny domu a bordelem, ktery tam uklizim...
    No nic. Zkusim to a jsem moc zvedava, jestli se mi ty potize zlepsi :)

    (jeste jedna vec: co s ovocem a zeleninou jako je ledovy salat? I to mam alespon zalit vrouci vodou?)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Velice doporučuju tady ten text :) Je to obsáhlejší a promakanější než kterákoliv kniha na českém trhu.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    pls, nemáte doporučení na nějakého vaastu poradce?
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    IOM_NUKSO: většina ajurvédských receptů v podstatě zabere málo času - 20 - 30 minut, většinou mnohem méně než klasická indická kuchyně. Kuchařek je spousta, na netu receptů také
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    IOM_NUKSO: změna bude imho hned :).....jedno jídlo, jeden den....

    Plynatost = váta v trávicím traktu.
    Mít s ní problém neustále je zdravotně dlouhodobě dost rizikové, určitě by to chtělo nějakou změnu.

    Zkus vařit úplně jednoduché věci, nemusíš přece strávit u plotny hodiny, propláchnout obilniny nebo luštěniny, nakrájet zeleninu, přidat koření a hodit do hrnce ti zabere tři minuty, pak půl hodiny děláš něco jiného, pak sliješ, dochutíš a sníš :)
    (něco je potřeba předem namočit, ale to zabere cca dalších 10 sekund, stačí jen zvyknout si večer nebo ráno si na to vzpomenout:)

    (taky na vaření nejsem, dělám to tak, funguje to, a to jídlo je i dobré, pokud netrváš na super komplikovaných chutích :)

    A pokud se ti vůůůůůbec nechce, máme tu přirozeně instantní věci, třeba jemné ovesné vločky jen zaliješ, počkáš tři minuty, přidáš třeba oříšky, olej, sojovku, trochu zeleniny, a už máš normální chutné jídlo, které není syrové a uleví ti od nutnosti trávit celulózu...:) Většině dalších vloček stačí 2-5 minut vaření....

    Jak o tom tak přemýšlím, napadají mě desítky nesyrových kombinací, které zaberou okolo 15 minut :) (obvykle přijdu do kuchyně a mám hlad, lol.... :)
    REK11
    REK11 --- ---
    IOM_NUKSO: mno ty jo, to jsi odvazna :-o ale vate syrove fakt nesvedci, bohuzel. ja se s varenim taky nepretrhnu, nedelam nic sloziteho a kolikrat na dva dny. zelenina by mela byt varena dyl jak 20 minut, ale ja obcas restuji na masle. takze kdyz delam polevku, prvni co tam davam je zelenina a odchazim pak se pritocim a mrsknu tam zbytek ;-)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    CONTINUITY: hm, to je zajímavé; jsem vata-kapha ale víc vata a jím v cca 75%+ syrové stravy, protoze nerada vařím. Mám neustále problém s divně nafouklym břichem; žeby to bylo fakt tím, že vata nesnese syrový? Pokud bych tedy začala vařit, po jaké době by se mohla dostavit změna?
    REK11
    REK11 --- ---
    KLUZAU: to já zas nemám problém, zkusím.... ale jak co a hlavně nemám ráda takový ty huráááááááá akce, tohle je perfektní pro každého..... nejsem schopna se asi dostatečně zapálit pro každou blbost :-)))
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    slyšel jsem že ta hlavní propagátorka raw teď vydala knihu, kde se omlouvá za to o propagovala a doporučuje alespoň 20% stravy vařit. Také jsem teď poprvé slyšel paleodietě, což je svým způsobem něco podobného. Já mám zase rád věci trochu ověřené, ať tradicí nebo dobrým vědeckým výzkumem, a ty módní výstřelky mi v tom moc nevyhovují.
    REK11
    REK11 --- ---
    CONTINUITY: zcela souhlasim, pokud chci prohnat, musim si dat syrovou zeleninu . Ještě před ajurvedou v mém životě jsem se zelenině uplně vyhýbala, tak ono kdyz me to furt prohanělo-potom jsem měla větší hlad než před tím a takový hroznový víno.......ufff kulička a měla jsem takový potíže,že jsem si ho fakt odpustila. Až Hloška mi řekl, že fakt musí být zralý. Tak já jsem praktik, šla jsem na vinobraní, koupila víno sebrané přímo z vinic-to vonělo!!! a jak se krásně lepilo...sežrala jsem dvě kila a NIC :-D

    ad množstí-mě kolikrát stačí málo, zapomenu se, dám si salát a je vymalováno.....

    moje malá vata, když jsem polívku nevařila dostatečně dlouhou dobu,tak mi tu zeleninu prstíkama vyndavala :-D

    ad poslední věta-tu někam vytesat...... že občas nesnídám nikde ani neříkám, protože snídat máš sám a jako král ne? :-))) to že tuky zas tolik nevadí, o tom skoro nemluvím.......

    Zakončím citátem extchána: Slon taky žere zeleninu a jak je tlustej :-DD
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    REK11: Z hlediska ájurvédy je současná popularita raw úplnej úlet...zejména když pak člověk potká vyhublého váta jedince, kterej je přesvědčen, že vitariánství je konečným cílem, jen až konečně překoná tu svou slabost... Jasně, člověk potřebuje kvalitní čerstvé věci, jasně, některé potraviny mají nejvíce živin v syrovém stavu, ale přesně jak říkáš, v zimě to váta prostě nedá....a moc velké množství syrového nestráví ani v létě.
    V březnu jsem byla na Kanárech na Rainbow festivalu, tam bylo raw lidí povícero....a samozřejmě, jsou to váty a pity....váty baví všecko nové, pity na to mají vůli... Pity to zvládají, váty nevypadají vůbec dobře... A jak se snaží utišit hlad, dělají pak úlety, jako např. míchání ovoce a zeleniny, viděla jsem tam takhle chlapíka, váta-pitta, po obědě (jabka, banány, mrkve, další zelenina), břicho nafouklý jak balon, ale tvrdil mi, že mu to dělá dobře...sice má pořád hlad (a vypadá jak kostlivec), ale rozhodně je na správný cestě.....

    Proti učením, která tvrdí "tohle je to jediné absolutně zdravé jídlo pro všechny lidi" by snad měl být nějakej zákon ;D
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Ayurvedic Healing Course, scan učebnice 1 a 2, velmi kvalitní materiál :)
    AyurvedicHealingCoursePart1and2.zip | Ulož.to
    http://ulozto.cz/xjDfuuTd/ayurvedichealingcoursepart1and2-zip
    REK11
    REK11 --- ---
    HIFI: raw je pro vatu vysloveně nevhodná....vitr potřebuje v zimě hlavně teplé...

    v jídle se snažím vyhovět všem-já ani mladší nemusíme sladké pokrmy-nenasytíme se, zatímco pitta ano.... Pitta ráda sushi. vaty ne, pitta ráda syrové, vatám nesvědčí, pitta miluje mléčné výrobky, vaty jen omezeně (i když co vím jejich přirozenost je o mléce, ale nám nesedí-asi ta kapha tam). takže to kloubíme..... někdy vařím prostě dvě jídla, jindy si třeba dám kus masa, zatímco holky něco sladkého. Je tu přístup k chlebu,zelenině,ovoci a vlastně všemu, když má někdo potřebu to dohánět :-) což se stává.....

    večeři se snažím sithnout do těch 6, ale v 5 prijizdim do mesta a kramu,takze je to takove pomerne napnute :-) rozhodně si mylsím,že to je stravovací návyk,který bych dětem chtěl "vtisknout"
    HIFI
    HIFI --- ---
    REK11: to věřím, já na tucích neshledávám vůbec nic špatnýho, když je umíš jednak správně kombinovat/jednak konzumuješ "kvalitní" tuky a ve vhodném množství - a samozřejmě pro nás s vátou je to vážně potřeba zařadit alespoň občas

    Jinak jsem koketovala i s myšlenkou na raw stravu, jednu dobu jsem i zkoušela aplikovat, ale nedokážu si to v našich podmínkách představit (hlavně přes zimu, kdy potřebuji teplé výživné pokrmy - klidně i ze zeleniny, ale prostě tepelně upravené). Jinak dcerky zajímavá kombinace. To musí být občas těžké připravit pokrm dle jejich gusta. Předpokládám, že ta co nejí maso je pitta - a to nejí obecně maso nebo jen to vepřové ? (ptám se protože já maso sice jím, ale vepřové snad kromě panenky tedy také nemusím).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam