• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Ayurvedic Healing Course, scan učebnice 1 a 2, velmi kvalitní materiál :)
    AyurvedicHealingCoursePart1and2.zip | Ulož.to
    http://ulozto.cz/xjDfuuTd/ayurvedichealingcoursepart1and2-zip
    REK11
    REK11 --- ---
    HIFI: raw je pro vatu vysloveně nevhodná....vitr potřebuje v zimě hlavně teplé...

v jídle se snažím vyhovět všem-já ani mladší nemusíme sladké pokrmy-nenasytíme se, zatímco pitta ano.... Pitta ráda sushi. vaty ne, pitta ráda syrové, vatám nesvědčí, pitta miluje mléčné výrobky, vaty jen omezeně (i když co vím jejich přirozenost je o mléce, ale nám nesedí-asi ta kapha tam). takže to kloubíme..... někdy vařím prostě dvě jídla, jindy si třeba dám kus masa, zatímco holky něco sladkého. Je tu přístup k chlebu,zelenině,ovoci a vlastně všemu, když má někdo potřebu to dohánět :-) což se stává.....

večeři se snažím sithnout do těch 6, ale v 5 prijizdim do mesta a kramu,takze je to takove pomerne napnute :-) rozhodně si mylsím,že to je stravovací návyk,který bych dětem chtěl "vtisknout"
    HIFI
    HIFI --- ---
    REK11: to věřím, já na tucích neshledávám vůbec nic špatnýho, když je umíš jednak správně kombinovat/jednak konzumuješ "kvalitní" tuky a ve vhodném množství - a samozřejmě pro nás s vátou je to vážně potřeba zařadit alespoň občas

Jinak jsem koketovala i s myšlenkou na raw stravu, jednu dobu jsem i zkoušela aplikovat, ale nedokážu si to v našich podmínkách představit (hlavně přes zimu, kdy potřebuji teplé výživné pokrmy - klidně i ze zeleniny, ale prostě tepelně upravené). Jinak dcerky zajímavá kombinace. To musí být občas těžké připravit pokrm dle jejich gusta. Předpokládám, že ta co nejí maso je pitta - a to nejí obecně maso nebo jen to vepřové ? (ptám se protože já maso sice jím, ale vepřové snad kromě panenky tedy také nemusím).
    REK11
    REK11 --- ---
    HIFI: mě když řekl Hloška,že mám dominantní vatu, tak jsem zírala-fyzično mám kapha. A když mi řekl, že můžu klidně tučný, tak jsem si myslela, že se čistokrevně zbláznil :-DDD
    REK11
    REK11 --- ---
    HIFI: já jak tam mám tu kaphu, tak nesnídám :-) vyhovuje mi to, ani nemám hlad :-) máslo miluji. Teď jsem si po dlouhé době dělala špíz s bramborem......

já to mám trochu složitější, mám dvě dcery, jedna je dominantní vata jak já, druhá je pitta. Takže to často dopadá tak, že mi starší volá, že ve škole mají na vybranou mezi vepřovým a vepřovým, a že radši nebude jíst a doma si udělá rýži :-)) necpu jí maso, když byla malá, tak si dala třeba banán místo oběda. Když dělám maso, dělám to tak, že počítám s tím, že ona to prostě nebude jíst-ne protože by mi dělala naschvály (rýži si třeba udělá úplně klidně sama, mě k tomu nepotřebuje), ale protože vím, že se občas necítí a nedělá jí to dobře..... Vždy máme doma dost syrové zeleniny-vlastně jen kvůli ní, já ani mladší na to nemáme trubky.
    HIFI
    HIFI --- ---
    REK11: přesně - s pravidelností také trochu bojuju - snídaně ok, ale na oběd mám někdy hlad ve 12 a někdy až v 14 hod., ale tak ono je dobré dodržovat spíše nějaké rozmezí

jj, sama na sobě cítím, že bez tuků se cítím slabší - každopádně preferuju tuky co mi chutnají tzn. losos, avokádo, některé ořechy, olivový olej, také miluju horké mléčné kaše a nebojím se ani klasického poctivého másla, když je třeba (koneckonců vše je o množství)

tak moc díky za sdílení zkušeností ;)
    REK11
    REK11 --- ---
    HIFI: vata je pry jedina, kde by to nemelo vadit, take jsem se ptala. mnch vata travi tuky dobre ;-) zaznamenala, mam vic energie. osvedcilo se mi to i na hubnuti, i s nemocnou stitkou a s tucnym to bylo to nejlepsi, co jsem kdy zkusila. ted jsem nejakou dobu mohla jist jen polevky a zmrzlinu, tak si trochu zvykam na navrat k tuhe strave a radu, coz je tak trochu moje slabina. njn vitr mno
    HIFI
    HIFI --- ---
    REK11: děkuji... a zaznamenala jsi nějaké dopady před/po zavedení systému? já jdu totiž takovou mírnou cestou - snažím se jednak dodržovat doporučení + si hledám potraviny/zpracování potravin, které cítím, že mi vyhovuje, ale také se extrémně neomezuji, když mám na něco chuť (naštěstí mi nechutná v podstatě nic smaženého, tučného, příliš sladkého atd, takže jedinou neřestí je občas sladká káva a hořká čokoláda :) ).

jinak ad hloška - jak se staví ke konzumaci masa?
    REK11
    REK11 --- ---
    HIFI: ja mam primo jidelnicek od hlosky a doporuceni na zpracovani potravin. jsem vata-kapha. dodrzuji.
    HIFI
    HIFI --- ---
    P.S. ten druhý dokument je doporučení pro konstituci Váta (což jsem já), ale nechám to tu, kdyby se to třeba někomu hodilo :)
    HIFI
    HIFI --- ---
    Ahoj. Ráda bych se zeptala, jestli dodržujete doporučené kombinování potravin dle ajurvédy a do jaké míry. Narazila jsem i na doporučení kombinace např. jednotlivých typů ovoce. Osobně mám ráda třeba kombinaci banán (sladké) a pomeranč (kyselé), které se k sobě dle ajurvédy moc nehodí. Vzhledem k tomu, že je teď sezóna jahod mi nedá se nezeptat, zda je tak zavrženíhodná kombinace jahody s bílým jogurtem? Dříve jsem dokonce kombinovala i banán a bílý jogurt, což také odporuje zásadám kombinování potravin, takže od té doby již konzumuji ovoce zásadně samotné, ale zajímalo by mě do jaké míry by bylo "škodlivé" ovoce zkombinovat viz např. právě bobulovité ovoce/jogurt nebo hruška/sýr apod. ?

Příkládám ještě dva dle mého docela užitečné dokumenty ohledně kombinace potravin a ráda bych znala váš názor/zkušenosti s touto problematikou.

KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    IOM_NUKSO: taky jde o 2 tydny za pul roku, takze to z hlediska zivotniho stylu ajurvedy nema vyznam zejo :) Nicmene pokud jde o lehci hory, jsou li nejake, rikal jsem si, proc si to nezprijemnit. Vzpominam na Himalaje a mistni biryani skoro kazdy den, ale toto asi resi i horal bez ajurvedy.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KLUZAU: mozna to zkus vzit tak, ze v horach se prizpusobis horam. Pokud to tam nejde, tak to nejde, a nic spatneho se nedeje :)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Marně teď googluju, jak udržet své ajurvédské zvyky a hlavně stravu na horách a na treku. Joga se někde vždycky dá zacvičit, pranajama také. Někdy sebou tahám sušené mléko na ranní kaši a večerní nápoj. Nicméně z většiny to moc nejde, nebo nemám asi potřebnou invenci.
    Google nefunguje, protože je zahlcený těmi nesmyslnými odkazy na ayurvédské pobyty v Nepálu apod.
    Ještě jsem zkoušel mandlový olej v plastové láhvy, i malý vydrží na týden dva. Dobré je to tam, kde jsou horalové, většinou si vaří hodně zdravé věci.
    Jaké máte zkušenosti?

MISTR8
    MISTR8 --- ---
    _PINKY: podle mě to za to stojí, i kdybys na to navázala pozdějc, jinde nebo nikdy. jsou to základy.
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    MISTR8: to bych rada, ale zatim jsem zadny letni nenasla:/ A myslis, ze ma smysl dat si jen jeden rok? Ja tu mozna dyl nebudu, tak nevim, jestli jeden rok jsou vyhozeny penize, nebo to i tak stoji za to.
    MISTR8
    MISTR8 --- ---
    _PINKY: Mám zkušenost s Govindem Rajpootem - tříletý kurz, nebo spíš tři roky s ajurvédou - nejlepší bude, když si ho půjdeš omrknout. V létě má nějaký kurzy, včetně kurzů vaření během nich. Mně setkání s ním dalo hodně do praktickýho života. Pavel Hloška se u něj učil, občas tam - zrovna v létě na kurzy - pořád dojíždí. Oba používaj selskej rozum, jsou to samorosti, ale srozumitelný, každej po svym.
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    Ahoj, nemate nekdo zkusenost se skolou ajurvedy p. Hlosky, Rajpoota nebo jinou nekde v Praze?
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    JANITA
    JANITA --- ---
    LADYWAVE: Ahoj, je to ještě aktuální?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam