• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    Informace, zkusenosti a odkazy tykajici se tradicni indicke mediciny. Byliny, techniky, masaze, oleje, vyvazovani konstituce, knihy a texty, lekari a odbornici a dalsi :)

Ajurveda.cz - je tam i prehled dalsich odkazu:)
    Ayurveda.cz, ajurvedske centrum Dr. Freje
    rozbalit záhlaví
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HORA: pan Frej je trochu takovej démonizátor ;-DD, IMHO typická Rajas Pitta, co přesně ví, co je dobré a co špatné a basta!!;-).....můžeš dál zkusit v češtině Dr. Frawleyho nebo Vinod Verma, ti na to jdou mírumilovnějc :)
    HORA
    HORA --- ---
    JAZZ: Tak jsem přečet tu Ajurvedu od Davida Freje musím říct, že se mi líbila.
    Pro začátečníka je to jak si říkal komplexní a srozumitelný.
    Jediný co mi nesedlo bylo občasný démonizování některých potravin.
    Občas se mi zdá, že si pan Frej tak trochu přizpůsobuje fakta.. ;)
    Ale jak říkám, jinak jako celek dobrý.
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    HORA: Za mně Frej dost dobrý..podal to vše komplexně a srozumitelně
    HORA
    HORA --- ---
    Ahoj, doporučili by jste prosím začátečníkovi nějaké knížky o Ájurvédě?
    Zaujaly mě:
    Základní kniha Ájurvédy - Robert E. Svoboda
    Rostliny v ájurvédě - David Frawley; Vasant Lad

A co říkáte na pana Freje?
    Díky
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Nabízím zajímavou knihu, pro ty, kdo se zabývají hlubším duchovním studiem:

Sri Poonja: The Truth Is

Duchovní učitel, u kterého studoval můj nejoblíbenější učitel ájurvédy, Prashanti.

Klasická forma: zápis jeho mnoha rozhovorů se studenty.

Ta kniha má velice silnou energii, očividně je to dobrej zdroj....ale pro mě tento formát informací není :)

Podle mně to může být vynikající materiál pro duchovně praktikujícího, kterému vyhovuje práce s psanou nebo slovní naukou:). Odpovědi jsou živé, čtivé, a celá kniha je psána jednoduchou angličtinou.

Úplně nová, objednala jsem si ji z Amazonu. Když si tam na ni kliknete, najdete kvalitní ukázku
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    trochu off-topic, ale kousek od Dzbanu je Ajurvedska "restaurace": http://grazingdaysi.cz
    KACCABA
    KACCABA --- ---
    Prosím, můžete mi někdo doporučit seriózní internetovej zdroj s informacemi o ájurvédských bylinách? Případně nějakej materiál ke stažení? Za případné rady díky..

CONTINUITY: Z hlediska čínský medicíny je raw móda taky úlet :) A hlavně v dnešní uspěchaný době v naší společnosti, kdy je tolik lidí spíš vyčerpaných, v nedostatku a potřebovali by spíš zahřát. Samozřejmě jsou konstituční typy, co to zvládaj líp, ale i tak raw zachlazuje a oslabuje slezinu a trávení celkově, což se pak přenáší i na další orgány.. Jako když se podívám na nějakej raw dortíček tak se mi sbíhaj slinya ne že bych si ho nedala, ale jíst to pořád? Všeho moc škodí :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HIFI: A určitě půjdou najít ájurvédské informace o tom, jak posilovat a chránit játra. To je určitě základ, mít je co nejzdravější a nejodolnější, ať už zvolíš očkování nebo ne (a možná ti kůra na podporu jater i pomůže lépe snést očkování :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HIFI: To je hodně obecná otázka.

Zkusila jsem zagooglit, ale žádnou odecnou základní odpověď nevidím, dost možná neexistuje.

Myslím si, že hodně záleží na tom, kam cestuješ, a jaká je tam reálná pravděpodobnost nákazy.

Být tebou, udělala bych pár věcí:

- Vygooglila bych si co nejvíc informací o konkrétní vakcíně, a to nejen těch oficiálních. Některé vakcíny mohou být neúčinné nebo rizikové, ví se to, najdeš to, jiné mohou být ok (netuším, jak je to u této). Možná si můžeš i vybrat, čím a jak se dát očkovat. Taky může být dobré vědět, s jakými vedlejšími účinky počítat, a své tělo na ně připravit, posílit ho kvalitní stravou, bylinami, jógou, atd.

- Zhodnotila bych riziko. Pokud cestuješ do nějaké exotické země s mizernými hygienickými podmínkami, která bude představovat nápor na naši imunitu, očkování samozřejmě dává daleko větší smysl. Určitě půjdou najít i statistiky, kolik lidí/cizinců se v té zemi nebo oblasti nakazí.

Ájurvéda má obecně tendenci dávat přednost přirozenému posilování imunity před chemickými léky, ale ne za každou cenu. V Indii moc dobře vědí, že chemický lék může někdy zachránit život.

Můj učitel ájurvédy se sice sám při cestování po Indii před nákazou chrání užíváním extrémních dávek určité kombinace bylin :), říká, že to funguje daleko lépe než chemie - jenomže on je profík, ví přesně jaké byliny, kolik, má je k dispozici, učil se to 20 let. Pro normálního člověka, pokud neví opravdu přesně, co dělá, nemá odborné vedení, atd, mi přijde u rizikových situací a rizikových zemí vhodnější radši i to očkování, a bylinami ho doplnit.

tady je trochu něco, i když je to spíš o dětech a nefiguruje tam žloutenka, ale jsou tam nějaké odkazy na zdroje
    Vaccinations: Vaccine Contraindications, How Are Vaccines Made
    http://www.bluelotusayurveda.com/oldsite/vaccinations.html
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    TORUVIEL:

viz. Rekk

vynechat cukr, mléko, mouku, všechno tučné/mastné/smažené

Strava lehká, dobře stravitelná, stimulujcí koření (zázvor, kardamom, kurkuma, pokud jde o Kapha osobu, tak klidně i pálivější koření, pokud o Vátu nebo Pittu, tak s mírou podle snášenlivosti)

POHYB. Pokud nemá ta osoba nějakou akutní infekci nebo něco, tak aerobní pohyb (tj. běh, tanec, apod.) minimálně půl hodiny denně, to je naprostej základ, aby se nastartoval metabolismus a organismus se mohl zbavit hlenů (zahlení může být způsobeno i jen samotným nedostatkem pohybu)
    HIFI
    HIFI --- ---
    Asi stupidní dotaz, ale co ajurvéda vs očkování? :) Ráda bych naočkovala žloutenku AB před cestou do zahraničí. Jsem už tedy víceméně rozhodnutá pro, ale i tak by mě to zajímalo :)
    REK11
    REK11 --- ---
    TORUVIEL: co nejmene cukr, omezit mleko.... nedavno se dcera probudila a byl to takovy extrem, ze nepromluvila. po " prirodnim" sinupretu ji slezla kuze na rukou, tak ho uplne odmitla. denne se pomerne v nevlidnem pocasi cachtala v bazenu. a po tydnu to proste odeznelo. zazvorovy caj- ten zahriva. jinak vlastne nic.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Jakou stravu byste doporučili při zahlenění? Asi na snížení kaphy, ale nevím, co konkrétně to znamená.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Jiná situace:

Jsem na návštěvě u kamarádky v Belgii. Jdeme do lesa, ještě s její těhotnou spolubydlící. Přijdeme ke krásné louce s vysokou trávou. Těhotná slečna ukáže na stromy za loukou a říká: "Tam pod těma borovicema je krásný místo, pojďme tam." Moje kamarádka, Kapha, si dlouze změří vzdálenost ke stromům (asi 300m), zhodnotí povrch a prohlásí: "To nevypadá pohodlně, já zůstanu tady a budu odpočívat." :) (Nevím jak to přesně přeložit, doslova řekla: "The way doesnt look comfortable.)

Tenhle fenomén je pro mně takovej fascinující, protože je mi s mou konstitucí váta-pitta, velmi málo kaphy, velmi vzdálenej, a proto si ho často všímám. Taková ta snaha maximálně šetřit fyzickou energií a vyhnout se jakékoli "nadbytečné" námaze.
    Patrně bych se z toho mohla ledacos naučit, protože většinu času mám přebytky váty a energií naopak plýtvám na nadbytečné a neefektivní pohyby. Určitě by mi prospělo naučit se takovému klidu a ladnosti, jako má ta kamarádka....teda, pokusit se trochu tomu přiblížit, naučit patrně není možné :)
    Zároveň mě to ale v takovémhle extrému, kdy se někdo vyhýbá každému kroku, děsí, protože váta ve mně si velmi uvědomuje, že se hýbat potřebuje a že je pohybu v našem světě málo, a ptá se, jak takový člověk, který se dobrovolně téměř ani nehne, fyzicky dopadne až bude starší, a jak vůbec může takhle přežít .))

Ale to je opět váta uvažování, dané dvěma věcmi: váta tělo má proměnlivé trávení, které je závislé mj. na dostatku pohybu, pokud bych se nehýbala, nebude mi to uvnitř fungovat a bude to bolet.
    A zadruhé, váta tělo má citlivé klouby a tendenci k zatuhlým svalům, opět, nedostatek pohybu doslova bolí a nedá se vydržet...
    Pokud to správně chápu, kaphy se netýká ani jedno, má stabilní trávení, dobře promazané klouby, které velmi dlouho zůstanou v pohodě, i když se nehýbe, přirozeně pevné svaly, přirozenou uvolněnost....takže prostě tou pasivitou akutně netrpí, přinejmenším v takhle mladém věku (kolem 25) určitě ne.... Je zajímavé pokoušet si představit, jakej to může být pocit z těla, a z reality vůbec....:)

CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Posledních pár dní mi zas nějak naskočilo ájurvédské pozorovací myšlení, a všímám si zábavných mezi-dóša situací :)

Třeba teď na nádraží, nonstop stánek s kafem a občerstvením.
    Osoby
    - stálá obsluha, váta-pitta, něco přes 20, vypadá inteligentně, nejspíš studentka na brigádě
    - nová pracovnice, kapha, něco pod 20, vypadá prostě, nejspíš na počátku kariéry ze samých takových zaměstnání

Váta-pitta zaučuje kaphu. Nová slečna dělá všechno pomalu a rozvážně, a ještě o něco pomaleji to chápe. Váta-pitta jí krok za krokem vysvětluje, jak namarkovat a uzavřít objednávku, zřejmě ne poprvé. Úplně je vidět, jak se to v ní mele: Váta je netrpělivá, nebaví jí to. Pittu prudí nedokonalost a pomalost té osoby a neefektivita procesu výuky. Zároveň ale: Váta má porozumění pro začátečníka a chce pomoct. Pitta se snaží být dobrou učitelkou, zvládnout své emoce a co nejpřesněji racionálně vysvětlovat. Výsledné napětí je slyšet v každé větě :), v praxi to dopadá tak, že opravdu rozvážně hlasem vydává korektní pokyny, ale ta netrpělivost je poznat, i na hlase, i na řeči těla :)

Naštěstí kapha slečna je zcela imunní, vypadá, že emoce své školitelky vůbec nevnímá, vykonává pokyny se zcela neutrálním, lehce apatickým výrazem, něco na způsob "nojo, první den v práci, opruz, normálka, to přejde" :), a dá se čekat, že jakmile se to naučí, bude naprosto v pohodě efektivní a pak asi i milá a usměvavá :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    IOM_NUKSO: tak bordel po jiných lidech je trochu jiná story než vaření .)

...pokud je ho tolik, že kvůli tomu strávíš v kuchyni 2h, tak to bych ty jiné lidi pěkně hnala ;DD....vyskládala bych jim to do koutku....nebo rovnou do jejich pokoje.....a pokud i to zabere příliš mnoho času, tak by si toho jiní lidé vyslechli....až by bordel zmizel :)....mnojo,ale já jsem pitta-váta (v létě, v zimě obráceně) ;-D....sice na lidi nepouštím oheň často, ale když už, tak to zabere :).......chápu že pro tebe to může být úplně jinak....
    Taky trochu uklízím, ale zabere mi to tak 10 min a baví mě to, vnímám to jako meditaci....a i to je občas trochu na hraně a myslím,že k výstupu na téma "uklízejte si sakra po sobě taky někdy to nádobí sami" se schyluje ;D

IOM_NUKSO: ledovej salát si myslím, že nemá smysl jíst, pokud přijde do kontaktu s horkou vodou....to je typ jídla, kterej jde jen syrovej, jinak se v něm vitamíny, enzymy atd zničí
    V tomhle ročním období je zelená listová zelenina super.
    Myslím si, že je naprosto ok jíst ho dál syrovej, akorát ho dobře rozkousat, případně předkrájet na menší kousky, a množství s mírou :)
    Taky tomu může pomoct nějaká anti-váta-zálivka....trochu sezamového oleje, sojovky, jogurtu, nějakého koření, čerstvého zázvoru....všechny tyhle věci podpořej trávení a pomůžou kolísavému vátovému trávicímu ohni poradit si se syrovou zeleninou :)
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    IOM_NUKSO: Teda ja jsem P-K a syrovou taky skoro nemuzu. Obdivuju, zes to vubec vydrzela jist:) Snesu maximalne lehkej salat k obedu, studenou veceri si ale mimo tropicky vedra (cili v nasich podminkach prakticky nikdy) neumim skoro prekvapit:)

Pravda je, ze vareni miluju a tudiz mi to nedela ani problem. Navic si teda myslim, ze energie vlozena do pripravy jidla je taky nesmirne dulezita - takze je potreba tomu venovat patricnou pozornost a lasku. Takze zadny vratit se nakrklej z prace, sup maznout patku chleba, lup na to list a jedeem!:))
    REK11
    REK11 --- ---
    TORUVIEL: ovoce, pokud je dostatecne zrale je ok.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    IOM_NUKSO: Já jsem váta-pitta, ale s vitariánstvím taky koketuju. Víceméně mi vyhovují hlavně ořechy a sušené ovoce, syrové ovoce taky bez problémů můžu (teď v létě mám dny, kdy se živím jen syrovým ovocem a bez zjevných problémů), zeleninu už méně a jedině v kombinaci s luštěninami, jinak mám problém to pozřít. Ale většinou mám vařenou sladkou snídani, vařený slaný oběd a syrové slané večeře, kdy mi trocha té syrové zeleniny problém nedělá (ale musí to být v kombinaci s nějakou luštěninou, třeba pomazánky z luštěnin, toho jsem schopna sníst hodně, mažu si to na zeleninu a žádné potíže mi to nezpůsobuje. Jediné, co mě stoprocentně nadýmá, je mléko a mléčné výrobky, ale to odpovídá i tomu co mi doporučil ajurv.lékař (jogurt 1x týdně jinak nic mléčného).
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Dik za odpovedi!
    Zel jsem mela obdobi nazoru, ze chci jist jen 'prirozene', tj co jak utrhnu, tak to snim :) Ale zda se, ze mi to opravdu asi nesedi.
    CONTINUITY: obdivuji, ze dokazes nakrajet zeleninu a proplachnout lusteniny atd za tri minuty. Mne jakekoli vareni veme min. hodinu az dve. Vecsinou mam kuchyne dost na dalsi tyden. Nevim cim to je, ale i kdyz si jdu jen zalit caj, tak jsem tam pul hodiny. Ono to asi souvisi i s ostatnimi cleny domu a bordelem, ktery tam uklizim...
    No nic. Zkusim to a jsem moc zvedava, jestli se mi ty potize zlepsi :)

(jeste jedna vec: co s ovocem a zeleninou jako je ledovy salat? I to mam alespon zalit vrouci vodou?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam