HIFI: To je hodně obecná otázka.
Zkusila jsem zagooglit, ale žádnou odecnou základní odpověď nevidím, dost možná neexistuje.
Myslím si, že hodně záleží na tom, kam cestuješ, a jaká je tam reálná pravděpodobnost nákazy.
Být tebou, udělala bych pár věcí:
- Vygooglila bych si co nejvíc informací o konkrétní vakcíně, a to nejen těch oficiálních. Některé vakcíny mohou být neúčinné nebo rizikové, ví se to, najdeš to, jiné mohou být ok (netuším, jak je to u této). Možná si můžeš i vybrat, čím a jak se dát očkovat. Taky může být dobré vědět, s jakými vedlejšími účinky počítat, a své tělo na ně připravit, posílit ho kvalitní stravou, bylinami, jógou, atd.
- Zhodnotila bych riziko. Pokud cestuješ do nějaké exotické země s mizernými hygienickými podmínkami, která bude představovat nápor na naši imunitu, očkování samozřejmě dává daleko větší smysl. Určitě půjdou najít i statistiky, kolik lidí/cizinců se v té zemi nebo oblasti nakazí.
Ájurvéda má obecně tendenci dávat přednost přirozenému posilování imunity před chemickými léky, ale ne za každou cenu. V Indii moc dobře vědí, že chemický lék může někdy zachránit život.
Můj učitel ájurvédy se sice sám při cestování po Indii před nákazou chrání užíváním extrémních dávek určité kombinace bylin :), říká, že to funguje daleko lépe než chemie - jenomže on je profík, ví přesně jaké byliny, kolik, má je k dispozici, učil se to 20 let. Pro normálního člověka, pokud neví opravdu přesně, co dělá, nemá odborné vedení, atd, mi přijde u rizikových situací a rizikových zemí vhodnější radši i to očkování, a bylinami ho doplnit.
tady je trochu něco, i když je to spíš o dětech a nefiguruje tam žloutenka, ale jsou tam nějaké odkazy na zdroje
Vaccinations: Vaccine Contraindications, How Are Vaccines Made
http://www.bluelotusayurveda.com/oldsite/vaccinations.html