• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    HIFI
    HIFI --- ---
    Asi stupidní dotaz, ale co ajurvéda vs očkování? :) Ráda bych naočkovala žloutenku AB před cestou do zahraničí. Jsem už tedy víceméně rozhodnutá pro, ale i tak by mě to zajímalo :)
    REK11
    REK11 --- ---
    TORUVIEL: co nejmene cukr, omezit mleko.... nedavno se dcera probudila a byl to takovy extrem, ze nepromluvila. po " prirodnim" sinupretu ji slezla kuze na rukou, tak ho uplne odmitla. denne se pomerne v nevlidnem pocasi cachtala v bazenu. a po tydnu to proste odeznelo. zazvorovy caj- ten zahriva. jinak vlastne nic.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Jakou stravu byste doporučili při zahlenění? Asi na snížení kaphy, ale nevím, co konkrétně to znamená.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Jiná situace:

Jsem na návštěvě u kamarádky v Belgii. Jdeme do lesa, ještě s její těhotnou spolubydlící. Přijdeme ke krásné louce s vysokou trávou. Těhotná slečna ukáže na stromy za loukou a říká: "Tam pod těma borovicema je krásný místo, pojďme tam." Moje kamarádka, Kapha, si dlouze změří vzdálenost ke stromům (asi 300m), zhodnotí povrch a prohlásí: "To nevypadá pohodlně, já zůstanu tady a budu odpočívat." :) (Nevím jak to přesně přeložit, doslova řekla: "The way doesnt look comfortable.)

Tenhle fenomén je pro mně takovej fascinující, protože je mi s mou konstitucí váta-pitta, velmi málo kaphy, velmi vzdálenej, a proto si ho často všímám. Taková ta snaha maximálně šetřit fyzickou energií a vyhnout se jakékoli "nadbytečné" námaze.
    Patrně bych se z toho mohla ledacos naučit, protože většinu času mám přebytky váty a energií naopak plýtvám na nadbytečné a neefektivní pohyby. Určitě by mi prospělo naučit se takovému klidu a ladnosti, jako má ta kamarádka....teda, pokusit se trochu tomu přiblížit, naučit patrně není možné :)
    Zároveň mě to ale v takovémhle extrému, kdy se někdo vyhýbá každému kroku, děsí, protože váta ve mně si velmi uvědomuje, že se hýbat potřebuje a že je pohybu v našem světě málo, a ptá se, jak takový člověk, který se dobrovolně téměř ani nehne, fyzicky dopadne až bude starší, a jak vůbec může takhle přežít .))

Ale to je opět váta uvažování, dané dvěma věcmi: váta tělo má proměnlivé trávení, které je závislé mj. na dostatku pohybu, pokud bych se nehýbala, nebude mi to uvnitř fungovat a bude to bolet.
    A zadruhé, váta tělo má citlivé klouby a tendenci k zatuhlým svalům, opět, nedostatek pohybu doslova bolí a nedá se vydržet...
    Pokud to správně chápu, kaphy se netýká ani jedno, má stabilní trávení, dobře promazané klouby, které velmi dlouho zůstanou v pohodě, i když se nehýbe, přirozeně pevné svaly, přirozenou uvolněnost....takže prostě tou pasivitou akutně netrpí, přinejmenším v takhle mladém věku (kolem 25) určitě ne.... Je zajímavé pokoušet si představit, jakej to může být pocit z těla, a z reality vůbec....:)

CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Posledních pár dní mi zas nějak naskočilo ájurvédské pozorovací myšlení, a všímám si zábavných mezi-dóša situací :)

Třeba teď na nádraží, nonstop stánek s kafem a občerstvením.
    Osoby
    - stálá obsluha, váta-pitta, něco přes 20, vypadá inteligentně, nejspíš studentka na brigádě
    - nová pracovnice, kapha, něco pod 20, vypadá prostě, nejspíš na počátku kariéry ze samých takových zaměstnání

Váta-pitta zaučuje kaphu. Nová slečna dělá všechno pomalu a rozvážně, a ještě o něco pomaleji to chápe. Váta-pitta jí krok za krokem vysvětluje, jak namarkovat a uzavřít objednávku, zřejmě ne poprvé. Úplně je vidět, jak se to v ní mele: Váta je netrpělivá, nebaví jí to. Pittu prudí nedokonalost a pomalost té osoby a neefektivita procesu výuky. Zároveň ale: Váta má porozumění pro začátečníka a chce pomoct. Pitta se snaží být dobrou učitelkou, zvládnout své emoce a co nejpřesněji racionálně vysvětlovat. Výsledné napětí je slyšet v každé větě :), v praxi to dopadá tak, že opravdu rozvážně hlasem vydává korektní pokyny, ale ta netrpělivost je poznat, i na hlase, i na řeči těla :)

Naštěstí kapha slečna je zcela imunní, vypadá, že emoce své školitelky vůbec nevnímá, vykonává pokyny se zcela neutrálním, lehce apatickým výrazem, něco na způsob "nojo, první den v práci, opruz, normálka, to přejde" :), a dá se čekat, že jakmile se to naučí, bude naprosto v pohodě efektivní a pak asi i milá a usměvavá :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    IOM_NUKSO: tak bordel po jiných lidech je trochu jiná story než vaření .)

...pokud je ho tolik, že kvůli tomu strávíš v kuchyni 2h, tak to bych ty jiné lidi pěkně hnala ;DD....vyskládala bych jim to do koutku....nebo rovnou do jejich pokoje.....a pokud i to zabere příliš mnoho času, tak by si toho jiní lidé vyslechli....až by bordel zmizel :)....mnojo,ale já jsem pitta-váta (v létě, v zimě obráceně) ;-D....sice na lidi nepouštím oheň často, ale když už, tak to zabere :).......chápu že pro tebe to může být úplně jinak....
    Taky trochu uklízím, ale zabere mi to tak 10 min a baví mě to, vnímám to jako meditaci....a i to je občas trochu na hraně a myslím,že k výstupu na téma "uklízejte si sakra po sobě taky někdy to nádobí sami" se schyluje ;D

IOM_NUKSO: ledovej salát si myslím, že nemá smysl jíst, pokud přijde do kontaktu s horkou vodou....to je typ jídla, kterej jde jen syrovej, jinak se v něm vitamíny, enzymy atd zničí
    V tomhle ročním období je zelená listová zelenina super.
    Myslím si, že je naprosto ok jíst ho dál syrovej, akorát ho dobře rozkousat, případně předkrájet na menší kousky, a množství s mírou :)
    Taky tomu může pomoct nějaká anti-váta-zálivka....trochu sezamového oleje, sojovky, jogurtu, nějakého koření, čerstvého zázvoru....všechny tyhle věci podpořej trávení a pomůžou kolísavému vátovému trávicímu ohni poradit si se syrovou zeleninou :)
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    IOM_NUKSO: Teda ja jsem P-K a syrovou taky skoro nemuzu. Obdivuju, zes to vubec vydrzela jist:) Snesu maximalne lehkej salat k obedu, studenou veceri si ale mimo tropicky vedra (cili v nasich podminkach prakticky nikdy) neumim skoro prekvapit:)

Pravda je, ze vareni miluju a tudiz mi to nedela ani problem. Navic si teda myslim, ze energie vlozena do pripravy jidla je taky nesmirne dulezita - takze je potreba tomu venovat patricnou pozornost a lasku. Takze zadny vratit se nakrklej z prace, sup maznout patku chleba, lup na to list a jedeem!:))
    REK11
    REK11 --- ---
    TORUVIEL: ovoce, pokud je dostatecne zrale je ok.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    IOM_NUKSO: Já jsem váta-pitta, ale s vitariánstvím taky koketuju. Víceméně mi vyhovují hlavně ořechy a sušené ovoce, syrové ovoce taky bez problémů můžu (teď v létě mám dny, kdy se živím jen syrovým ovocem a bez zjevných problémů), zeleninu už méně a jedině v kombinaci s luštěninami, jinak mám problém to pozřít. Ale většinou mám vařenou sladkou snídani, vařený slaný oběd a syrové slané večeře, kdy mi trocha té syrové zeleniny problém nedělá (ale musí to být v kombinaci s nějakou luštěninou, třeba pomazánky z luštěnin, toho jsem schopna sníst hodně, mažu si to na zeleninu a žádné potíže mi to nezpůsobuje. Jediné, co mě stoprocentně nadýmá, je mléko a mléčné výrobky, ale to odpovídá i tomu co mi doporučil ajurv.lékař (jogurt 1x týdně jinak nic mléčného).
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Dik za odpovedi!
    Zel jsem mela obdobi nazoru, ze chci jist jen 'prirozene', tj co jak utrhnu, tak to snim :) Ale zda se, ze mi to opravdu asi nesedi.
    CONTINUITY: obdivuji, ze dokazes nakrajet zeleninu a proplachnout lusteniny atd za tri minuty. Mne jakekoli vareni veme min. hodinu az dve. Vecsinou mam kuchyne dost na dalsi tyden. Nevim cim to je, ale i kdyz si jdu jen zalit caj, tak jsem tam pul hodiny. Ono to asi souvisi i s ostatnimi cleny domu a bordelem, ktery tam uklizim...
    No nic. Zkusim to a jsem moc zvedava, jestli se mi ty potize zlepsi :)

(jeste jedna vec: co s ovocem a zeleninou jako je ledovy salat? I to mam alespon zalit vrouci vodou?)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Velice doporučuju tady ten text :) Je to obsáhlejší a promakanější než kterákoliv kniha na českém trhu.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    pls, nemáte doporučení na nějakého vaastu poradce?
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    IOM_NUKSO: většina ajurvédských receptů v podstatě zabere málo času - 20 - 30 minut, většinou mnohem méně než klasická indická kuchyně. Kuchařek je spousta, na netu receptů také
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    IOM_NUKSO: změna bude imho hned :).....jedno jídlo, jeden den....

Plynatost = váta v trávicím traktu.
    Mít s ní problém neustále je zdravotně dlouhodobě dost rizikové, určitě by to chtělo nějakou změnu.

Zkus vařit úplně jednoduché věci, nemusíš přece strávit u plotny hodiny, propláchnout obilniny nebo luštěniny, nakrájet zeleninu, přidat koření a hodit do hrnce ti zabere tři minuty, pak půl hodiny děláš něco jiného, pak sliješ, dochutíš a sníš :)
    (něco je potřeba předem namočit, ale to zabere cca dalších 10 sekund, stačí jen zvyknout si večer nebo ráno si na to vzpomenout:)

(taky na vaření nejsem, dělám to tak, funguje to, a to jídlo je i dobré, pokud netrváš na super komplikovaných chutích :)

A pokud se ti vůůůůůbec nechce, máme tu přirozeně instantní věci, třeba jemné ovesné vločky jen zaliješ, počkáš tři minuty, přidáš třeba oříšky, olej, sojovku, trochu zeleniny, a už máš normální chutné jídlo, které není syrové a uleví ti od nutnosti trávit celulózu...:) Většině dalších vloček stačí 2-5 minut vaření....

Jak o tom tak přemýšlím, napadají mě desítky nesyrových kombinací, které zaberou okolo 15 minut :) (obvykle přijdu do kuchyně a mám hlad, lol.... :)
    REK11
    REK11 --- ---
    IOM_NUKSO: mno ty jo, to jsi odvazna :-o ale vate syrove fakt nesvedci, bohuzel. ja se s varenim taky nepretrhnu, nedelam nic sloziteho a kolikrat na dva dny. zelenina by mela byt varena dyl jak 20 minut, ale ja obcas restuji na masle. takze kdyz delam polevku, prvni co tam davam je zelenina a odchazim pak se pritocim a mrsknu tam zbytek ;-)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    CONTINUITY: hm, to je zajímavé; jsem vata-kapha ale víc vata a jím v cca 75%+ syrové stravy, protoze nerada vařím. Mám neustále problém s divně nafouklym břichem; žeby to bylo fakt tím, že vata nesnese syrový? Pokud bych tedy začala vařit, po jaké době by se mohla dostavit změna?
    REK11
    REK11 --- ---
    KLUZAU: to já zas nemám problém, zkusím.... ale jak co a hlavně nemám ráda takový ty huráááááááá akce, tohle je perfektní pro každého..... nejsem schopna se asi dostatečně zapálit pro každou blbost :-)))
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    slyšel jsem že ta hlavní propagátorka raw teď vydala knihu, kde se omlouvá za to o propagovala a doporučuje alespoň 20% stravy vařit. Také jsem teď poprvé slyšel paleodietě, což je svým způsobem něco podobného. Já mám zase rád věci trochu ověřené, ať tradicí nebo dobrým vědeckým výzkumem, a ty módní výstřelky mi v tom moc nevyhovují.
    REK11
    REK11 --- ---
    CONTINUITY: zcela souhlasim, pokud chci prohnat, musim si dat syrovou zeleninu . Ještě před ajurvedou v mém životě jsem se zelenině uplně vyhýbala, tak ono kdyz me to furt prohanělo-potom jsem měla větší hlad než před tím a takový hroznový víno.......ufff kulička a měla jsem takový potíže,že jsem si ho fakt odpustila. Až Hloška mi řekl, že fakt musí být zralý. Tak já jsem praktik, šla jsem na vinobraní, koupila víno sebrané přímo z vinic-to vonělo!!! a jak se krásně lepilo...sežrala jsem dvě kila a NIC :-D

ad množstí-mě kolikrát stačí málo, zapomenu se, dám si salát a je vymalováno.....

moje malá vata, když jsem polívku nevařila dostatečně dlouhou dobu,tak mi tu zeleninu prstíkama vyndavala :-D

ad poslední věta-tu někam vytesat...... že občas nesnídám nikde ani neříkám, protože snídat máš sám a jako král ne? :-))) to že tuky zas tolik nevadí, o tom skoro nemluvím.......

Zakončím citátem extchána: Slon taky žere zeleninu a jak je tlustej :-DD
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam