• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    HORA
    HORA --- ---
    Doporučili byste mi někoho na pulzní diagnostiku? Máte s tím zkušenost?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    IOM_NUKSO: Jak píše Kluzau, jednoduchá jídla mi vůbec nepřijdou časově náročná, zejména pokud se řídím jedním základním doporučením pro podstatnou část mé konstituce: vátu: že strava má být jednoduchá, co nejméně složek. To mi opravdu vyhovuje :)
    (pokud nejsi vůbec váta, možná tě to tak nenadchne, ale nejspíš ti jednoduché jídlo ani neublíží ;)....stačí přihodit pár vhodných kvalitních dochucovadel a koření:) (třeba miso mi přijde že udělá ze všeho dobrotu, stejně tak ájurvédský základ: ghí)

Nakupovat přece není nutné každý večer, stačí mít nějakej promyšlenej seznam a řešit to třeba 1x týdně.
    Nosit nákup není nutné vůbec nikdy, veškeré potraviny si můžeš objednat přes internet (např. freshbedynky.cz řeší kompletní sortiment bio potravin, obyčejné potraviny ti doveze třeba Tesco :)
    K nakrájení zeleniny stačí pár minut, základní suroviny se uvaří bez výrazného lidského přispění, zatím si můžeš dát třeba sprchu :), pak to promícháš a servíruješ :) Přijde mi, že průměrné jídlo mi netrvá déle, než bych čekala na obsloužení v restauraci, a vynaložím na něj jen o maličko víc úsilí, a zato mám přesně to, na co mám chuť a co mi vyhovuje, což v restauraci úplně přesně trefím těžko a jen v několika málo.....
    Nevím teda ale, jestli jím "ájurvédsky", ani co přesně tím třeba ty myslíš :)
    BTW, taky mi z takového dvacetiminutového vaření vždycky zbyde něco, co si můžu druhý den vzít s sebou někam, a sníst třeba když mám 10 min pauzu mezi něčím :).
    Vím, to některé ájurvédské zdroje nedoporučují, ale to jsem se rozhodla neřešit, imho lepší kvalitní jídlo v krabičce ze včera, než nějaký fastfood z krámu nebo pochybné restaurace ;) (který taky nebývá čerstvý)

Jestli si představuješ pod áju vařením nějaké složité jídlo ve stylu ájurvédských restaurací. Jestli to tak je, tak to je jasné, že žádný normální člověk nemůže dělat každý den :)
    Už jsem to tu někdy psala....podle všeho je docela rozšířená představa, že "vaření" obecně musí být něco komplikovaného......a kvůli tomu si pak lidi nevaří, a přitom to je jen představa :)

Minutová snídaně/svačina, naprosto přijatelná podle ájurvédy: zaleješ horkou vodou jemné ovesné vločky, přidáš ghí, oříšky, a slané nebo sladké další dobroty dle chuti, do tří minut jíš :o)

A pak teda ještě taková poznámka na okraj: jestli během pracovního dne nemáš víc než 10 min pauzu a večer jsi úplně vyčerpaná, nebylo by nejlepším ájurvédským opatřením pro zdraví změnit zaměstnání ? :) Strava není všechno. Vím, možná to nejde, ale nedá mi to.....tohle není ok, přinejmenším půl h pauzu na oběd byste mít měli....
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    IOM_NUKSO: to je asi hlavnůi zadrhel. Na nejake prednasce jakasi socialni pracovnice rekla: "A pro koho to proboha v dnesni dobe je?" :)
    Ja osobne jsem musel projit procesem, kdy jsem omezil nektere jine aktivity, zejmena hospody/kavarny v prubehu pracovniho tydne. V 6 cvicim jogu, v 7 si varim obed (stridam se s pritelkyni) a snidam , coz mi nyni po nejake dobe treningu vyjde na pul hodiny, nekdy mene, oboji. V podstate to resim tak, ze delam jednodussi ajurvedska jidla - jsou na to i kucharky, a hodne vyuzivam tlakovy hrnec. To ostatne dela dnes kazdy ind, protoze i oni uz maji hekticky zpusob zivota. Khicri z tlakoveho hrnce je v podstate hotove za 10 - 15 minut. Poradnou hostinu pak necham na nedelni obed, nocni akce jen o vikendu. Myslim, ze chodit spat kolem desate je normalni, staci porovnat ten pocit z takoveho spanku s tim, jak spi vetsina lidi. Vecere delam ruzne - bud neco extra jednoducheho (vajicko, ajurvedskou polevku z prasku, kasi), kdys mam volny vecer tak rychlou polevku (20min), kdyz mam vecer neco ve meste, dam si neco venku, treba jdu do veganske restaurace nebo indicke jidelny.
    Clovek si to ale musi nejak nastavit sam, a postupne. Kazdy ma jinou praci, v jiny cas atd. Ale na webu jsou i doporuceni pro lidi, co delaji praci v noci. Moznosti jsou vzdycky.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Btw. jak v beznem pracovnim tydnu stihate varit/stravovat se dle ajurvedy?
    Jite az vecer? Jindy pocas dne ja osobne mam max 10 minut pauzy a vecer jsem vycerpana a VUBEC se mi nechce na nakup-nosit-varit-uklizet..
    HORA
    HORA --- ---
    CONTINUITY: :) no jo, to pak člověk málem upadne do deprese (obcese), když vidí jak dělá všechno úplně špatně a musí se furt hlídat, aby si něčím nezpůsobil rakovinu ;)
    Díky za tipy, já do toho teď "vlítnul" ze široka, zakoupil jsem Učebnice Ájurvédy od Vasant Lad - dnes mi přišla, takže zatím nemůžu podat report, ale vypadá fajn. Jsou to tři díly (v originále), v češtině zatím jen první, ale brzo by měl vyjít i druhý díl.
    Upřímně když jsem viděl formát (rozměr) toho prvního dílu v češtině trochu jsem se zděsil a uvažoval o koupi originálu, ale přeci jen mi to v tý angličtině tak neleze do hlavy :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HORA: pan Frej je trochu takovej démonizátor ;-DD, IMHO typická Rajas Pitta, co přesně ví, co je dobré a co špatné a basta!!;-).....můžeš dál zkusit v češtině Dr. Frawleyho nebo Vinod Verma, ti na to jdou mírumilovnějc :)
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    Kdo by měl zájem, petice za zachování alternativní medicíny

PETICE za zachování alternativní medicíny! | e-petice.cz
    http://www.e-petice.cz/...0seznam.cz&confirm=3c570dd723d136b466fe6be54685ac126edd1186&do=confirmSign
    HORA
    HORA --- ---
    JAZZ: Tak jsem přečet tu Ajurvedu od Davida Freje musím říct, že se mi líbila.
    Pro začátečníka je to jak si říkal komplexní a srozumitelný.
    Jediný co mi nesedlo bylo občasný démonizování některých potravin.
    Občas se mi zdá, že si pan Frej tak trochu přizpůsobuje fakta.. ;)
    Ale jak říkám, jinak jako celek dobrý.
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    HORA: Za mně Frej dost dobrý..podal to vše komplexně a srozumitelně
    HORA
    HORA --- ---
    Ahoj, doporučili by jste prosím začátečníkovi nějaké knížky o Ájurvédě?
    Zaujaly mě:
    Základní kniha Ájurvédy - Robert E. Svoboda
    Rostliny v ájurvédě - David Frawley; Vasant Lad

A co říkáte na pana Freje?
    Díky
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Nabízím zajímavou knihu, pro ty, kdo se zabývají hlubším duchovním studiem:

Sri Poonja: The Truth Is

Duchovní učitel, u kterého studoval můj nejoblíbenější učitel ájurvédy, Prashanti.

Klasická forma: zápis jeho mnoha rozhovorů se studenty.

Ta kniha má velice silnou energii, očividně je to dobrej zdroj....ale pro mě tento formát informací není :)

Podle mně to může být vynikající materiál pro duchovně praktikujícího, kterému vyhovuje práce s psanou nebo slovní naukou:). Odpovědi jsou živé, čtivé, a celá kniha je psána jednoduchou angličtinou.

Úplně nová, objednala jsem si ji z Amazonu. Když si tam na ni kliknete, najdete kvalitní ukázku
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    trochu off-topic, ale kousek od Dzbanu je Ajurvedska "restaurace": http://grazingdaysi.cz
    KACCABA
    KACCABA --- ---
    Prosím, můžete mi někdo doporučit seriózní internetovej zdroj s informacemi o ájurvédských bylinách? Případně nějakej materiál ke stažení? Za případné rady díky..

CONTINUITY: Z hlediska čínský medicíny je raw móda taky úlet :) A hlavně v dnešní uspěchaný době v naší společnosti, kdy je tolik lidí spíš vyčerpaných, v nedostatku a potřebovali by spíš zahřát. Samozřejmě jsou konstituční typy, co to zvládaj líp, ale i tak raw zachlazuje a oslabuje slezinu a trávení celkově, což se pak přenáší i na další orgány.. Jako když se podívám na nějakej raw dortíček tak se mi sbíhaj slinya ne že bych si ho nedala, ale jíst to pořád? Všeho moc škodí :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HIFI: A určitě půjdou najít ájurvédské informace o tom, jak posilovat a chránit játra. To je určitě základ, mít je co nejzdravější a nejodolnější, ať už zvolíš očkování nebo ne (a možná ti kůra na podporu jater i pomůže lépe snést očkování :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HIFI: To je hodně obecná otázka.

Zkusila jsem zagooglit, ale žádnou odecnou základní odpověď nevidím, dost možná neexistuje.

Myslím si, že hodně záleží na tom, kam cestuješ, a jaká je tam reálná pravděpodobnost nákazy.

Být tebou, udělala bych pár věcí:

- Vygooglila bych si co nejvíc informací o konkrétní vakcíně, a to nejen těch oficiálních. Některé vakcíny mohou být neúčinné nebo rizikové, ví se to, najdeš to, jiné mohou být ok (netuším, jak je to u této). Možná si můžeš i vybrat, čím a jak se dát očkovat. Taky může být dobré vědět, s jakými vedlejšími účinky počítat, a své tělo na ně připravit, posílit ho kvalitní stravou, bylinami, jógou, atd.

- Zhodnotila bych riziko. Pokud cestuješ do nějaké exotické země s mizernými hygienickými podmínkami, která bude představovat nápor na naši imunitu, očkování samozřejmě dává daleko větší smysl. Určitě půjdou najít i statistiky, kolik lidí/cizinců se v té zemi nebo oblasti nakazí.

Ájurvéda má obecně tendenci dávat přednost přirozenému posilování imunity před chemickými léky, ale ne za každou cenu. V Indii moc dobře vědí, že chemický lék může někdy zachránit život.

Můj učitel ájurvédy se sice sám při cestování po Indii před nákazou chrání užíváním extrémních dávek určité kombinace bylin :), říká, že to funguje daleko lépe než chemie - jenomže on je profík, ví přesně jaké byliny, kolik, má je k dispozici, učil se to 20 let. Pro normálního člověka, pokud neví opravdu přesně, co dělá, nemá odborné vedení, atd, mi přijde u rizikových situací a rizikových zemí vhodnější radši i to očkování, a bylinami ho doplnit.

tady je trochu něco, i když je to spíš o dětech a nefiguruje tam žloutenka, ale jsou tam nějaké odkazy na zdroje
    Vaccinations: Vaccine Contraindications, How Are Vaccines Made
    http://www.bluelotusayurveda.com/oldsite/vaccinations.html
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    TORUVIEL:

viz. Rekk

vynechat cukr, mléko, mouku, všechno tučné/mastné/smažené

Strava lehká, dobře stravitelná, stimulujcí koření (zázvor, kardamom, kurkuma, pokud jde o Kapha osobu, tak klidně i pálivější koření, pokud o Vátu nebo Pittu, tak s mírou podle snášenlivosti)

POHYB. Pokud nemá ta osoba nějakou akutní infekci nebo něco, tak aerobní pohyb (tj. běh, tanec, apod.) minimálně půl hodiny denně, to je naprostej základ, aby se nastartoval metabolismus a organismus se mohl zbavit hlenů (zahlení může být způsobeno i jen samotným nedostatkem pohybu)
    HIFI
    HIFI --- ---
    Asi stupidní dotaz, ale co ajurvéda vs očkování? :) Ráda bych naočkovala žloutenku AB před cestou do zahraničí. Jsem už tedy víceméně rozhodnutá pro, ale i tak by mě to zajímalo :)
    REK11
    REK11 --- ---
    TORUVIEL: co nejmene cukr, omezit mleko.... nedavno se dcera probudila a byl to takovy extrem, ze nepromluvila. po " prirodnim" sinupretu ji slezla kuze na rukou, tak ho uplne odmitla. denne se pomerne v nevlidnem pocasi cachtala v bazenu. a po tydnu to proste odeznelo. zazvorovy caj- ten zahriva. jinak vlastne nic.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Jakou stravu byste doporučili při zahlenění? Asi na snížení kaphy, ale nevím, co konkrétně to znamená.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam