JANITA: Janito jsem také kombinace Váta/Pitta (spíše ale Váta) a jsem na tom podobně - přes léto sice ráda salátky dám, ale nejraději mám zeleninu upravenou tepelně. Přes zimu si to už vůbec nedokážu představit jíst raw. Samozřejmě hrozně moc záleží, jaký máš pracovní režim a agní (trávicí oheň) - jak často potřebuješ jíst a jak těžká/lehká jídla.
Mohu ti ale popsat stravování, které jsem schopná dodržovat při svém pracovním režimu (prace od po-pá, kancelářská, občas pobíhání po hotelech kvůli klientům, cvičení hot jogy 2 x týdně, když mám náladu tak i doma a nějaký ten běh/kolo spíše když je tepleji)
snídaně:
léto: ovoce dle sezony (volím nejčastěji mango/banán/borůvky/hroznové víno + semínka chia nebo maqui berry apod.), bílý jogurt (kozí ale i bio kravský od Olmy nebo Hollandie), ovesná kaše (nemusí být vařená)
zima: ovesná kaše - lehce povařená, ovoce spíš sladší a hutnější (většinou banány, ananas, mandarinky), polotučný tvaroh
oběd:
jsem limitovaná na restaurace v okolí - vím, že si někdo připravuje stravu doma, ale neumím si představit, jak jím něco z krabičky za počítačem, takže ráda vypadnu ven + se projdu, nadýchám se čerstvého vzduchu, v létě i do parku
každopádně - grilovaná zelenina věčná stálice (našla jsem si kavárnu, co mi připraví luxusní grilovanou zeleninu, dělají i různé freshe, pro mě ideál) nebo vařený kuskus se zeleninou/sýrem, sendvič z tmavého chleba s pečenou paprikou a feta sýrem, v létě dávám saláty a freshe/osvěžující domácí limonády, případně i sushi... někdy se najím i v loving hutu, ale abych pravdu řekla - to mě nijak neokouzlilo - ale je tam alespoň nabídka vařené zeleniny a rýže, případně nějaká ta indická kuchyně (bhojan.cz) - luštěniny jako váta pouze opatrně a dobře uvařené! - ale v tomto konkrétním bistru se dá... obecně bych doporučila prostě středomořskou stravu - co se týče masa - tak nevím, jestli jsi vege/nevege - každopádně já jím maso tak 1x až 2 x do měsíce když si o něj tělo říká a mám už dost kozích sýrů a zeleniny :D maso preferuju hovězí nebo bílé maso ryb, vepřové mi nevoní/nechutná, občas když není zbytí, tak dám i to kuřecí, to je sice lehké, ale nechci ho moc pojídat kvůli tomu, že nevím většinou odkud pochází, na maso chodím do vybraných restaurací, doma nedělám ani neumím upravovat, takže se tím nestresuji
večeře:
záleží na programu - pokud si chci večer zacvičit jogu, tak si dám něco lehčího - třeba bílý jogurt, nakládanou řepu, vařenou mrkev/brambor/lilek apod.
pokud si chci dát někde pití, tak si dám raději i nějaké sacharidy a s kvalitním tukem /to je pro mě extrapanenský olivový olej - doporučuju elasion) nebo trochu másla (kvalitní máslo mi čas od času svědčí)
co se týče dezertů, tak nejsem moc na sladké - uspokojí mě tvarohové dezerty - třeba cheesecake, jogurt s medem a semínky, káva posypaná trochou cukru (nebo doma i někdy med) a maličká hořká čokoláda
jinak raw stravu taky nemůžu - třeba rozdíl pečená cibule, česnek je pro mě diametrální rozdíl - v syrovém stavu akorát tak podráždí žaludek a v pečeném stavu se po nich můžu utlouct /stejně jako třeba po paprice atd.)
Určitě doporučím aby jsi se řídila hodně intuicí - zkusila si dát jídlo na které máš chuť a pak pozorovala, jak se po něm cítíš, - co to s tebou dělá fyzicky, duševně... a prostě hledat nejlepší alternativu - no popsala jsem toho hodně a přesto málo, tak spíš pak třeba do pošty (?)