• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    TORUVIEL: díky za info, k doktorce jsem chodil, ale vzhledem k tomu s čím začíná se mnou ukončila spolupráci. Nevím co to přesně chce dělat, ale zřejmě je to větší odklon od klasické ajurvédy.
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    TORUVIEL: půjdu tam, vyzkouším také
    TRESEN
    TRESEN --- ---
    ahoj, máte někdo zkušenost s ajurvédským lékařem Pavolem Hlôškou?
    Poradna a škola ájurvédy
    http://ajurveda.sweb.cz
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TORUVIEL: Doporučuji na základě své zkušenosti, byla jsem u dr.Freje, ten mi přišel čistě fyzicky zaměřený, narozdíl u dr.Martiny jsem měla pocit, že pracuje i na jiných úrovních, celkový dojem z konzultace byl úplně jiný... a jak teď čtu, tak se chce do budoucna věnovat víc těm duchovnějším sférám, viz jeden článek na odkazovaných stránkách týkající se její budoucí práce v roce 2016...

    "Během roku 2016, bude-li tento záměr podporován, nabídnu zcela nový ojedinělý směr, a to hlubokou psychologicko-energetickou práci s tělem a myslí založenou na jogických a ájurvédských principech. Toto je směr, který si přeji v budoucnu rozvinout."
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Sháním ajurvédského doktora. Víte o někom v Praze a okolí, který by nepracoval úplně jen fyzicky (byliny, jídlo) ale pojímal to hodně i psychologicky a duchovně? V tomto smyslu nechci chodit za Dr. Frejem ani p. Hložkou.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    TATONKA: díky..
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    KLUZAU: je to tam
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    TATONKA: ano, pravda! Jinak ta mapa by měla být kýmkoliv editovatelná.. Mohla bys prosím vyzkoušet jestli Ti funguje?
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    KLUZAU: Super mapa, díky! jen bych doplnila, že na Husitské je Vegan City, kde mají vždy mezi 20:00 a 21:00 porci "naložsicomůžeš" za 60 Kč. Je to tady: https://goo.gl/maps/8smovhGeXd52.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    CONTINUITY: souhlas, dám tam poznámku: "jsem 192 středního věku, sportuju často i 2h denně" :o)
    Jinak jsem to měl v plánu vyvěsit, dát tam i mapu, teď to vypadá, že možná budu mít prostor. Bylo by skvělé, kdyby se do toho dalo přidávat. Něco vymyslím.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KLUZAU: jinak, moc pěkná mapa :)), plná inspirace, DÍKY :))

    Myslím si, že bys to měl zveřejnit ještě někde, kde si to přečte víc lidí :)))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KLUZAU: "nemonic vyhublých hipstrů"...lol, lol, lol ;DD
    Tohleto není o hipstrech, to je o reálné velikosti a potřebách těla :)

    Mám zásadně opačný problém: kam s tou nesmyslně obrovkou porcí? dát si ty dvě třetiny do krabičky, a pak to jíst další dva dny?
    V Beásu se najím za 80-100 Kč :), dosyta, a vyhublá fakt nejsem, naopak tělo si pravidelně stěžuje, že bych mohla jíst ještě o něco méně, že ho svými chutěmi zbytečně přetěžuju.

    Vždycky jsem si kladla otázku, kolik může být lidí, kteří opravdu, reálně potřebují sníst k jednomu jídlu při městském stylu života více než půl kila hmoty :), tedy množství, které vám naprosto standardně kydnou na talíř

    Těší mě, že alespoň nějací existují (viz. tvůj text, zjevně k nim patříš:), zřejmě tedy muži vysoké či mohutnější postavy s rychlým metabolismem a fyzicky náročnou prací :))
    Zdá se, že porce jsou navrženy většinou tak, aby uspokojily vás :)), představujete civilizační standard :))

    Musím přiznat, že pokud tomu tak není, a porce je menší, přiměřená spíše člověku, který většinu dne nedělá nic namáhavého, ani nemá 80kg tvrdých svalů, mám radost:). Chápu ale, že vy radost nemáte ;DDD, a říkáte pak něco o vyhublých hipstrech...

    Myslím, že tenhle problem by řešilo jen zrušení standardizovaných porcí... Ať si každý nabere, kolik sám chce, stylem Beásu. Ušetřilo by se tím obrovské množství jídla, které se vyhodí, protože ho drobnější lidé nedojedí, a nebo které se vyplýtvá, protože ho do sebe násilím nacpou, ale jak je to příliš, stejně ho dobře nestráví....
    Správné by pak bylo, aby bylo veškeré jídlo levnější...vzhledem k tomu, že průměrná porce snědená průměrným člověkem bude automaticky menší, měli by si to majitelé restaurací moci dovolit :)

    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    FIDO_LETI_DOMU: díky, přidám
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    Nahodou jsem narazil na pěkný rozhovor:

    Jednoduchost jako nejvyšší princip ájurvédy | MAITREA Magazín
    http://magazin.maitrea.cz/jednoduchost-jako-nejvyssi-princip-ajurvedy/
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    KLUZAU: přidávám, že http://www.govinda.cz/ a že mě tuhle jejich motivátor na ulici říkal, že snad každou středu je to tam zdarma v určitou hodinu navečer? Jako nějaká ochutnávková akce. Nevím jistě.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    REK11: Je mi úplně jasný, že může být spousta dobrých chovů, kde se dělá všechno správně, ale bio certifikát nemají, protože je to drahý, byrokratický a kdovíco všechno....

    Ale jak to mám jako běžnej spotřebitel poznat? Pokud nemám informace o konkrétní farmě, nekupuju přímo od nich, tak bio je alespoň nějakou zárukou něčeho. Pokud vím, stanovují jeho pravidla nějaké alespoň minimální snesitelnější a přirozenější podmínky chovu zvířat. Tedy, že musí mít nějaký výběh a nemohou být krmena totální chemií.
    Je mi jasné, že to mohou být podmínky opravdu minimální, že to rozhodně nemusí dosahovat ájurvédských představ o kvalitním mléce, ale každopádně jako spotřebitel vnímám v nebio a bio mléku opravdu zásadní rozdíl.
    Běžné nebio mléko v supermarketu (nemluvím o tom z té vaší farmy:) považuju za naprosto nepoživatelný sliz, už na pohled (jemné odstíny divných barev, divná konzistence), z požití i malého množství se mi zvedá žaludek, už ani kafe s trochou toho nemůžu vypít...když jsem si to posledně několikrát dala v masale na festivalu (překecala jsem se, že mi stojí za to dostat do sebe to zahřívající koření, i za cenu požití "mléka"....), bylo mi z toho divně ještě asi 24 hodin....není to podle mě vůbec potravina a dobrovolně už to do sebe nedám...
    Čerstvé bio mléko mívá alespoň konzistenci-vůni-vzhled-chuť připomínající jídlo a takovéto efekty nezpůsobuje....

    Samozřejmě další problém je homogenizace, homogenzivoané bio mléko taky považuju za nepoživatelné i v malém množství :(( (na tento problém mě rovněž poprvé upozornil Prashanti, a moje zkušenost přesně potvrzuje to, co řekl, že homogenizací se z mléka stává nestravitelná podivnost....)
    Stejně tak nepovažuju za poživatelná žádná mléka ošetřená UHT z Tetrapacku, bio nebo nebio, jedno, tento způsob zpracování prostě potraviny ničí.

    Co se týče "farmářského" mléka, k tomu budu mít důvěru právě jen, pokud budu znát konkrétní farmu a budu vědět, že to na ní je třeba tak, jak píšeš ty. Protože, co si pomůžu, pokud je mléko "přímo z farmy" a ta farma je nějaký klasický velkochov (tuhle jsem překládala manuál k dojicímu zařízení pro takový velkochov, kde obšírně vysvětlovali, proč je nejekonomičtější, aby krávy hlavně nikam nechodily, děs a hrůza, produkty tohoto systému prostě požívat nechci a vůbec mě nepřekvapuje, že je mi z toho zle....)...

    Můžeš rozvést, co je tedy v nepořádku s těmi bio chovy? Ráda se poučím?

    Osobně mi z mléka dostupného na CZ trhu momentálně přijde nejlepší BioVavřinec, to je opravdu dobré a mám z něj dobrý pocit, že snad má dokonce i nějaké ty pozitivní vlastnosti, které mléku přisuzuje ta ájurvéda :)
    Dobré je taky nehomogenizované bio mléko, které mají v Bille, i když Vavřinec je o třídu lepší :)
    REK11
    REK11 --- ---
    CONTINUITY: musim ti oponovat. Meli jsme kravin, kravy mely vybeh, kdy v rozumnem pocasi mohly byt venku. Nijak rozhodne netrpely, ale bio znacku jsme nemeli. Ostatne ani hodne jinych podobnych zarizenich. Jinak o bio si myslim svoje od prednasek na VS-zemedelka. Radsi farmare. Ted jsem si donesla od kamaradcina otce krasnou mrkev, cibuli a cesky cesnek....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam