• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    REK11: Je mi úplně jasný, že může být spousta dobrých chovů, kde se dělá všechno správně, ale bio certifikát nemají, protože je to drahý, byrokratický a kdovíco všechno....

    Ale jak to mám jako běžnej spotřebitel poznat? Pokud nemám informace o konkrétní farmě, nekupuju přímo od nich, tak bio je alespoň nějakou zárukou něčeho. Pokud vím, stanovují jeho pravidla nějaké alespoň minimální snesitelnější a přirozenější podmínky chovu zvířat. Tedy, že musí mít nějaký výběh a nemohou být krmena totální chemií.
    Je mi jasné, že to mohou být podmínky opravdu minimální, že to rozhodně nemusí dosahovat ájurvédských představ o kvalitním mléce, ale každopádně jako spotřebitel vnímám v nebio a bio mléku opravdu zásadní rozdíl.
    Běžné nebio mléko v supermarketu (nemluvím o tom z té vaší farmy:) považuju za naprosto nepoživatelný sliz, už na pohled (jemné odstíny divných barev, divná konzistence), z požití i malého množství se mi zvedá žaludek, už ani kafe s trochou toho nemůžu vypít...když jsem si to posledně několikrát dala v masale na festivalu (překecala jsem se, že mi stojí za to dostat do sebe to zahřívající koření, i za cenu požití "mléka"....), bylo mi z toho divně ještě asi 24 hodin....není to podle mě vůbec potravina a dobrovolně už to do sebe nedám...
    Čerstvé bio mléko mívá alespoň konzistenci-vůni-vzhled-chuť připomínající jídlo a takovéto efekty nezpůsobuje....

    Samozřejmě další problém je homogenizace, homogenzivoané bio mléko taky považuju za nepoživatelné i v malém množství :(( (na tento problém mě rovněž poprvé upozornil Prashanti, a moje zkušenost přesně potvrzuje to, co řekl, že homogenizací se z mléka stává nestravitelná podivnost....)
    Stejně tak nepovažuju za poživatelná žádná mléka ošetřená UHT z Tetrapacku, bio nebo nebio, jedno, tento způsob zpracování prostě potraviny ničí.

    Co se týče "farmářského" mléka, k tomu budu mít důvěru právě jen, pokud budu znát konkrétní farmu a budu vědět, že to na ní je třeba tak, jak píšeš ty. Protože, co si pomůžu, pokud je mléko "přímo z farmy" a ta farma je nějaký klasický velkochov (tuhle jsem překládala manuál k dojicímu zařízení pro takový velkochov, kde obšírně vysvětlovali, proč je nejekonomičtější, aby krávy hlavně nikam nechodily, děs a hrůza, produkty tohoto systému prostě požívat nechci a vůbec mě nepřekvapuje, že je mi z toho zle....)...

    Můžeš rozvést, co je tedy v nepořádku s těmi bio chovy? Ráda se poučím?

    Osobně mi z mléka dostupného na CZ trhu momentálně přijde nejlepší BioVavřinec, to je opravdu dobré a mám z něj dobrý pocit, že snad má dokonce i nějaké ty pozitivní vlastnosti, které mléku přisuzuje ta ájurvéda :)
    Dobré je taky nehomogenizované bio mléko, které mají v Bille, i když Vavřinec je o třídu lepší :)
    REK11
    REK11 --- ---
    CONTINUITY: musim ti oponovat. Meli jsme kravin, kravy mely vybeh, kdy v rozumnem pocasi mohly byt venku. Nijak rozhodne netrpely, ale bio znacku jsme nemeli. Ostatne ani hodne jinych podobnych zarizenich. Jinak o bio si myslim svoje od prednasek na VS-zemedelka. Radsi farmare. Ted jsem si donesla od kamaradcina otce krasnou mrkev, cibuli a cesky cesnek....
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Nabízím knihy:

    Vasant Lad: Ayurveda: The Science of Self-Healing 200,-
    David Frej: Ájurvéda 150,-

    Pošlu poštou kamkoliv, což je asi nejjednodušší, jinak si je můžete taky vyzvednout večer na Vinohradech
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ahoj, prodám Ayurveda and the mind, dr. Frawly, za 150 Kč. Sešli se mi doma dva kusy.
    HORA
    HORA --- ---
    CONTINUITY: Jj, to máš pravdu, že pokud by to měl brát všechno člověk doslova bude pořád akorát přemýšlet nad jídlem, což se mi právě poslední dobou dost stává..
    Nějak se právě snažím najít balanc mezi tím na co mám chuť a co "by se mělo".
    Je to asi tím, že jsem teď načetl nějaký knížky, a tak to pomalu vstřebávám.
    Bohužel se právě občas nevyhnu extrémům, ale to je asi normální.
    Taky si ale myslím, že intuitivní přístup je fajn. Já si vždycky jakoby vizualizuju to jídlo, který budu vařit a vnímám co na to moje tělo :)
    S tím melounem to byl jen takovej příklad :) Taky by mě nenapadlo jíst meloun a zapíjet ho mlíkem :)
    Na druhou stranu udělat si banánovej koktej by mě v létě napadlo a tahle kombinace taky není doporučená kvůli rozdílné vípace obou potravin.

    Asi to nebudu hrotit a půjdu zlatou střední cestou ;)









    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    JANITA: tentokrát bohužel nejdu, ale velmi doporučuju :))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HORA: Kdybych měla dodržovat úplně všechna ta jemná pravidla z knih co s čím, to by si člověk nemohl dát skoro žádné jídlo ;)) ...myslím že rozvíjení intuitivního přístupu je základ....

    Na druhou stranu, s tím melounem a mlékem možná trochu cítím o čem to je, nějakej smysl mi to dává.. Meloun se pokud vím doporučuje jen samotnej, s ničím..... Bude to mít důvody.
    Ale potom stejně záleží na konstituci, a na stavu agni, někteří to spálí bez problémů :) Fakt bych se dívala na to, jak to cítíš v břiše, jak se pak cítíš a co pak vylučuješ, a rozhodla se podle toho....
    Je pro tebe tahle kombinace nějak důležitá?
    Osobně si neumím představit, že by mě to napadlo jíst víc než 1x za rok, a takto málo je přijatelná prakticky jakákoliv kombinace ;-D, takže bych se tím vůbec netrápila, akorát bych si to asi dala před jakýmkoliv dalším jídlem, rozhodně ne po slaném jídle...

    Ale pokud cítíš potřebu jíst mléko s melounem každej týden, tak pak jistě má smysl to řešit....a pokud bys to jedl každej den, tak to bych to doporučení nebo spíš nedoporučení brala docela vážně....
    JANITA
    JANITA --- ---
    CONTINUITY: jdeš? Mě to hodně láká!
    HORA
    HORA --- ---
    CONTINUITY: Tak jasně, jako mně bude třeba dobře fungovat i sekaná s hořčicí a rohlíkem někde v bufáči :) Jen, mě zajímalo, jestli to někdo řešíte, nebo jíte takříkajíc intuitivně.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HORA: Asi bych to tak nehrotila, pokud tobě ta kombinace funguje bez problémů, tak se tím není potřeba trápit :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Prashanti zase v čechách :)

    V A S T U
    S H A S T R A
    I a II
    Prashanti de Jager
    1. - 3. 5. 2015 v Praze
    VASTU SHASTRA je vědou, která používá nádherné dokonalosti vzorců posvátné
    geometrie, a toto poznání vede k dovednostem v prostoru, zvuku i čase, aby
    umožnily lidem žít a rozvíjet se v harmonii s těmito základními kosmickými vzorci.
    V mnoha aspektech je VASTU kořenovou vědou pro džótiš a ájurvédu.
    pátek 1. 5. 2015 VASTU
    SHASTRA I – 10 – 18 hodin
    první den pro nové účastníky a pro pokračující shrnutí úvodního semináře.
    Zaměříme se na mnoho různých principů VASTU SHASTRA, počínaje prací se základními
    principy návrhu až po harmonizaci těchto návrhů se silami Země, Sluneční soustavy a galaxie.
    2. a 3. 5. 2015 – VASTU SHASTRA II – 9 – 18 hodin
    pokračování a podrobné prostudování principů a jejich použití v našich životech.
    Principy VASTU SHASTRA mohou být použity například k:
     namalování Mony Lisy
     navržení paláce Tádž Mahalu a vašeho vlastního domu
     poskytování hluboce uzdravující masáže
     vytváření vysoce účinné medicíny
     skládání harmonických symfonií
     vytváření zahrad, jejichž úplnost je tak vzácná a vyjímečná jako všechny rostliny v ní.
    cena: 3800 Kč zahrnuje 3 dny programu, překlad z angličtiny, výukové materiály
    3000 Kč pro absolventy VASTU 1 v roce 2014, kteří mohou přijít i v pátek 1. 5. 2015
    (pro zajištění místa na semináři VASTU je třeba zaslat zálohu 2.000 Kč do 1. 4. 2015)
    Relaxarium UMBILICUS, Václavské nám. 8, Praha 1
    více info na www.kailashvedicguild.com
    HORA
    HORA --- ---
    Tak trochu se ztracim v tech nedoporucenych kombinacich jidla. Napr. Mleko a datle - stejna rasa, virya i vipaka = doporucena kombinace. Ale meloun uz je s mlekem silne nedoporucovan a pritom ma vlastnosti podobne.
    SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    GRETKA: mne pomaha Kosmin k regeneraci rtu a davam si ho na noc silnou vrstvu, klido si i budik naridim, abych to behem spanku zopakovala a za den ci dva popraskani zmizi.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HIFI:

    Jj, některý tyhlety raw chlebíčky jsou dobrý, viz. http://www.lifefood.cz/. Třeba jejich nová pizza :) Akorát teda ano, jsou absurdně drahý, a druhá věc, pro mě (s vysokou pittou), jsou často příliš slaný. Díky tobě jsem proklikla jejich web, a objevila, že mají jeden model bez soli, hurá :)) http://www.lifefood.cz/vita-placky-zeleninove-nesolene.html
    Mám k tomu teda pár výhrad, kromě té ceny hlavně to, že na celou tu raw ideologii (že nemáme jíst tepleně upravenou stravu) nevěřím...a když už, tak nevěřím na tyhlety náhražky, které jsou "technicky raw" ;-D (tedy "dáme si placku uplácanou a usušenou do 42C, aby to bylo jakože pořád nevařené, protože věříme, že vařené nesmíme," hihi ;)
    Ale každopádně vypadá to, že tihle lidi to myslí dobře, a ty jejich produkty jsou kvalitní, a právě proto, že i tohle je fastfood, i když ten nejlepší, ta cena vlastně není problém, protože to stejně nejde jíst nějak denně....

    Pizzerie http://www.dipietro.cz/
    Ale pokud nejsi z Modřan, je trochu z ruky :)

    MamaCoffee je super :)), tam chodím už léta, a rozhodně věřím, že pojímají jak kafe, tak kuchyni, tak třeba i náladu obsluhy, což má taky velkej vliv, tak dobře, jak to jde...:)
    HIFI
    HIFI --- ---
    CONTINUITY: jsem s tebou zajedno, na tyhle zdravý alá polotovary moc nevěřím a hlavně vím, jak se po nich cítím (blbě! :) ) croissanty bych si nejraději pekla sama, ale já toho pečiva sním naprosto minimálně, tak to moc nemá smysl. Co se týče těch zdravých chlebíčků, tak jsem našla jen dvoje, který můžu - jednak od alnatury krekry se sýrem a dýňovými semínky (složení celozrnná špaldová mouka, špaldové kousky, sýr ementál a gouda, ovesné celozrnné vločky, dýňová semena, sezam, lněné semínko, slunečnicový olej, rýžová celozrnná mouka, mořská sůl, droždí, rýžová moučka a sláadká syrovátka v prášku) - vím, že to taky není ideál, ale aspoň vím, co to obsahuje a když se to namaže třeba dýňovou pomazánkou a zakápne olivovým olejem, tak to je určitě lepší alternativa než bílej rohlík z alberta :) pak prodávali v našem jogacentru chlebíčky rozmarýnové, ve kterých byla i strouhaná mrkev, česnek, rozmarýn, mořská sůl, základ špaldová mouka a ty mi teda sedly (ale cena bohužel dost vysoká, 72 Kč za balení), no ale když toho člověk sní jeden chlebíček za dva dny jako já, tak se to dá :)
    odkaz jsem našla tady: http://www.ziva-strava-obchod.cz/ziva-strava/eshop/65-1-Slane-krekry-placky-chipsy

    ta knížka vypadá zajímavě, něco na tom bude - pšeničný pečivo jím teda minimálně, ale někdy taky není zbytí... ideálně ten nedostatek pečiva nahrazuju ovesnou kaší - dá se dělat i na slano, ale zatím jsem to spíš dělala jen s mlíkem a skořicí a brusinkama apod. Zkusím sem pak hodit i nějaký recepty naslano až to osobně vyzkouším. Pro Vátu je oves jako mana - pohlazení po žaludku.

    Přesně - v Praze se dá už najít restaurace která se zaměřuje na zdravou stravu -teď jsme byli třeba v mama coffee na cheesecakeu - je fakt, že byl takovej až moc jemnej, někdo by řekl, že mdlej (základ asi nebyl ze sušenek, ale tipovala bych to na pohankovou nebo špaldovou mouku), ale zase mi po něm bylo příjemně, nebylo mi těžko a tam bych věřila že byly zdravý ingredience
    Čerstvě pražená fair trade bio káva mamacoffee - mamacoffee.cz
    http://www.mamacoffee.cz/
    (jo a přítel tam měl skvělej výběr předkrmů - např. výbornej hummus)

    btw dej link na tu restauračku s minestrone- miluju italskou kuchyni, tak ať si zase rozšířím obzory (naoplátku doporučím třeba pastakrusta, což je spíš takový bistro, ale dělaj si tam ty těstoviny sami a před očima ti připraví tu omáčku z čerstvých ingrediencí
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HIFI: jinak, polívky jsou super :o))

    smířila jsem se s tím, že v restauraci nemám jistotu, co tam bude, akorát se snažím vybírat slušný restaurace, kde to nebude z prášku ;-D...a raději se už u každý ptám, jestli tam není nějaký velkochovný maso, abych předešla překvapením....ale teĎ jsem měla třeba minestrone polévku u nás v pizzerii a luxusní záležitost :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HIFI: Ty supersuchý kukuřičný a rýžový chlebíčky mi přijdou jako něco totálně extrémního, pro vátu naprostý ne-e, po pravdě ale nevěřím, že je to vhodný vůbec pro někoho. Tak suchá potravina není přirozenýma metodama výroby vůbec možná, a tělo z toho musí mít chaos, minimálně ztrácí vodu, aby to vůbec strávilo.....
    "Polystyrén" pocit ale mám i ze spousty standardního pečiva. Jednou jsem měla uprostřed noci takovou malou vizi, že mi v žaludku leží kus starý pneumatiky...věc asi tak stravitelná.... Byl to standardní bílej chleba ze supermarketu ve španělsku, taková ta veka, co vypadá docela lákavě a chutná docela dobře, když je čerstvá a křupavá....
    Celozrnný pečivo dobře chutná, ale přijde mi těžko stravitelný (váta trávení, samozřejmě velmi pitta člověk to bude vnímat jinak...:)
    U spousty "zdravějšího" pečiva vidím problém, když se kouknu do složení, naprosto nesmyslně do toho dávají třeba mouku ze 4-5 různých druhů obilnin. Zrovna o tom čtu knihu, a každá ta obilnina obsahuje samozřejmě trochu jiný sacharidy a proteiny, a kdo to pak má trávit?
    Úplně tě chápu s tím croissantem, právě že to je alespoň měkký a mastný, takže je to stravitelnější a nepoškrábe to vnitřek...
    Ale teda, když jsem teď byla v Německu, kde se povinně uvádí i v obchoddech složení všeho pečiva, na většinu podobných měkkých pochoutek, které jsem mívala ráda, jsem ztratila chuť, když jsem si přečetla ten seznam několika éček, palmovej tuk a další ztužený tuky, cukr, divný škroby, atd atd...

    Osobně už pár let pozoruju, že pečivo je celkově divný, a teď čtu tuhle knihu http://www.amazon.com/Wheat-Belly-Lose-Weight-Health/dp/1609614798, která moje podezření potvrzuje....v zásadě mi přijde, že pečivo je víc droga pro radost, než jídlo, který bysme potřebovali (samozřejmě pochutiny pro radost mají svoje místo, jen si tuhle do budoucna už nebudu plést s jídlem...a budu vědět, co dělá ;))
    HIFI
    HIFI --- ---
    P.S. ta značka brusinek SEEBERGER
    http://www.seeberger.de/ a vypadá to takhle: http://www.kupi.cz/sleva/susene-brusinky-seeberger
    zatím jsem na lepší nenarazila a samotný přírodní nedoslazovaný brusinky čerstvý byly na mě dost trpký, takže s tím už neexperimentuju
    HIFI
    HIFI --- ---
    CONTINUITY: přesně tak, jinak mě napadlo, kde se dá ta syrová cibule ještě zasyrova zkonzumovat - dávala jsem asi třetinku červené malé cibule + 2 avokáda + větší rajče a mořskou sůl do domácího guacamole a byl to balzám na žaludek (mám za to, že to souvisí s tím, že avokádo obsahuje i dost tuků (zdravých), tak to na sebe tu cibuli jakoby naváže a navíc jsem jí tam dala fakt málo :) jinak taky když za syrova, tak lepší cibuli odleželou a nevím proč, ta červená mi přijde chuťově lepší a stravitelnější

    ještě jsem taky zapomněla dodat, že úžasný pro kombinaci váta/pitta jsou taky různé polévky, nebo spíš krémy (řepný, mrkvový, bramborový, dýňový, klasika tomatová apod.) - je to teplé (ale dá se vlastně v létě i za studena), výživné, plné vitamínů a minerálů a nepodráždí žaludek - u mě je akorát problém, že nemám moc času na vaření, tak na ně chodím dost po restauracích a tam člověk nemá jistotu, co tam nacpou - docela jsem si oblíbila mangaloo - tedy teď se to myslím jmenuje UGOva čerstvá salaterie a tam si dávám i ty čerstvý saláty - mají tam například i tu grilovanou zeleninu, ale tu jsem tam nezkoušela, protože k tomu dávají vejce a to se mi k tomu nehodí, pak tam mají s kozím sýrem (ale na můj vkus to moc zasypou těma sladkejma brusinkama a ostružiny jsou pochopitelně ne uplně zralý) ale dělají zajímavý salátový kombinace (momentálně třeba thajský s mangem, ale je tam kuřecí maso - chuťově dobrý, kde berou maso jsem bohužel nezjišťovala) nicméně když člověk chce něco lehkýho, rychlýho a cenově dostupnýho, tak to je za mě docela dobrá volba a mají tam právě i ty krémové polívky...

    jo jinak jak to máte třeba s pečivem? já jsem si zatím nenašla čas si vytipovat prodejny, kde by se daly koupit třeba malý celozrný chlebíčky, ale takový aby to byl fakt chleba a ne ty tvrdý placičky z oříšků a semínek (který jsou asi teda výživný, ale já si o to vždycky poškrábu patro a vlastně mi to moc ani nechutná (navíc s těma ořechama to může bejt i docela kalorická bomba)...jo a bez éček samozřejmě - musím se vám přiznat, že mě z pečiva vlastně kromě fakt čerstvě upečenýho tmavýho chleba chutná už jen croissant - ten je teda asi dost nezdravej, ale já miluju, když je to pečivo měkký a ještě je to takový trochu mastnější, takže se mi to dobře jí (a to jsem zkoušela různý" prej" zdravý kukuřičký a rýžový chlebíčky, ale myslim, že to zas tak zdravý nebude - jednak vyšší glykemický index a jednak mám pocit, že jím polystyrén a neudělá to nic jinýho než to zaplácne žaludek, ale požitek nula a to není dobře).

    btw ještě k těm dezertům - pokud máte chuť na sladký večer a už nechcete jíst - buď redukční dieta nebo je zrovna jogínský půst atd. tak doporučuju koupit si dobrý brusinky (já kupuju jedině od německý značky v bille - v takových žlutých obalech a je na nich napsaný SOFT - jsou fakt šťavnatý, nenasekaný a doslazený jen lehce) a hodit si je do zelenýho nebo bílýho čaje - ony jakoby nabobtnají a jak víte, tak samotný ovoce máte strávený do 30 min. (pokud to tedy nezkombinujete s něčím dalším pochopitelně :) ) - to samý můžete provést s borůvkama nebo jsem to zkoušela i se švestkama - všechno kupovat ale nesířený!
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HIFI: Inspirativní a úplně mňam čtení :o)))

    S tou cibulí, to je v ájurvédě úplně konkrétně definované, vlastnosti cibule se tepelnou úpravou dost zásadně mění. Vařená či jinak tepelně upravená cibule je vyloženě vhodná pro vátu, syrová je naprosto nevhodná (dráždí, nadýmá....). Syrová cibule zvyšuje vátu i pittu, a hodí se tedy jen pro Kaphu, tepelně upravenou mohou všichni....

    Je mi to celkem líto, léta jsem syrovou cibuli milovala ;) (jsem váta-pitta) Ale faktem je, že jsem z ní měla spoustu potíží. Dneska alespoň už chápu proč jsem po ní tak toužila, i navzdory zažívacím potížím - syrová cibule odhleňuje, a jedla jsem ji k zahleňujícím jídlům nebo v zahleněných obdobích... Takže teď už si ji dám jen výjimečně vyloženě léčebně za tímhle účelem v malé dávce třeba při nachlazení (a jídla, která nemůžu bez cibule, radši už nejím ;D)
    To je odbočka, každopádně raw dieta, kdy by člověk přikusoval syrovou cibuli k syrové mrkvi, bude asi opravdu jen pro málo lidí ;-DD....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam