• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    Informace, zkusenosti a odkazy tykajici se tradicni indicke mediciny. Byliny, techniky, masaze, oleje, vyvazovani konstituce, knihy a texty, lekari a odbornici a dalsi :)

    Ajurveda.cz - je tam i prehled dalsich odkazu:)
    Ayurveda.cz, ajurvedske centrum Dr. Freje
    rozbalit záhlaví
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    KLUZAU: je to tam
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    TATONKA: ano, pravda! Jinak ta mapa by měla být kýmkoliv editovatelná.. Mohla bys prosím vyzkoušet jestli Ti funguje?
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    KLUZAU: Super mapa, díky! jen bych doplnila, že na Husitské je Vegan City, kde mají vždy mezi 20:00 a 21:00 porci "naložsicomůžeš" za 60 Kč. Je to tady: https://goo.gl/maps/8smovhGeXd52.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    CONTINUITY: souhlas, dám tam poznámku: "jsem 192 středního věku, sportuju často i 2h denně" :o)
    Jinak jsem to měl v plánu vyvěsit, dát tam i mapu, teď to vypadá, že možná budu mít prostor. Bylo by skvělé, kdyby se do toho dalo přidávat. Něco vymyslím.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KLUZAU: jinak, moc pěkná mapa :)), plná inspirace, DÍKY :))

    Myslím si, že bys to měl zveřejnit ještě někde, kde si to přečte víc lidí :)))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KLUZAU: "nemonic vyhublých hipstrů"...lol, lol, lol ;DD
    Tohleto není o hipstrech, to je o reálné velikosti a potřebách těla :)

    Mám zásadně opačný problém: kam s tou nesmyslně obrovkou porcí? dát si ty dvě třetiny do krabičky, a pak to jíst další dva dny?
    V Beásu se najím za 80-100 Kč :), dosyta, a vyhublá fakt nejsem, naopak tělo si pravidelně stěžuje, že bych mohla jíst ještě o něco méně, že ho svými chutěmi zbytečně přetěžuju.

    Vždycky jsem si kladla otázku, kolik může být lidí, kteří opravdu, reálně potřebují sníst k jednomu jídlu při městském stylu života více než půl kila hmoty :), tedy množství, které vám naprosto standardně kydnou na talíř

    Těší mě, že alespoň nějací existují (viz. tvůj text, zjevně k nim patříš:), zřejmě tedy muži vysoké či mohutnější postavy s rychlým metabolismem a fyzicky náročnou prací :))
    Zdá se, že porce jsou navrženy většinou tak, aby uspokojily vás :)), představujete civilizační standard :))

    Musím přiznat, že pokud tomu tak není, a porce je menší, přiměřená spíše člověku, který většinu dne nedělá nic namáhavého, ani nemá 80kg tvrdých svalů, mám radost:). Chápu ale, že vy radost nemáte ;DDD, a říkáte pak něco o vyhublých hipstrech...

    Myslím, že tenhle problem by řešilo jen zrušení standardizovaných porcí... Ať si každý nabere, kolik sám chce, stylem Beásu. Ušetřilo by se tím obrovské množství jídla, které se vyhodí, protože ho drobnější lidé nedojedí, a nebo které se vyplýtvá, protože ho do sebe násilím nacpou, ale jak je to příliš, stejně ho dobře nestráví....
    Správné by pak bylo, aby bylo veškeré jídlo levnější...vzhledem k tomu, že průměrná porce snědená průměrným člověkem bude automaticky menší, měli by si to majitelé restaurací moci dovolit :)

    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    FIDO_LETI_DOMU: díky, přidám
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    Nahodou jsem narazil na pěkný rozhovor:

    Jednoduchost jako nejvyšší princip ájurvédy | MAITREA Magazín
    http://magazin.maitrea.cz/jednoduchost-jako-nejvyssi-princip-ajurvedy/
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    KLUZAU: přidávám, že http://www.govinda.cz/ a že mě tuhle jejich motivátor na ulici říkal, že snad každou středu je to tam zdarma v určitou hodinu navečer? Jako nějaká ochutnávková akce. Nevím jistě.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    REK11: Je mi úplně jasný, že může být spousta dobrých chovů, kde se dělá všechno správně, ale bio certifikát nemají, protože je to drahý, byrokratický a kdovíco všechno....

    Ale jak to mám jako běžnej spotřebitel poznat? Pokud nemám informace o konkrétní farmě, nekupuju přímo od nich, tak bio je alespoň nějakou zárukou něčeho. Pokud vím, stanovují jeho pravidla nějaké alespoň minimální snesitelnější a přirozenější podmínky chovu zvířat. Tedy, že musí mít nějaký výběh a nemohou být krmena totální chemií.
    Je mi jasné, že to mohou být podmínky opravdu minimální, že to rozhodně nemusí dosahovat ájurvédských představ o kvalitním mléce, ale každopádně jako spotřebitel vnímám v nebio a bio mléku opravdu zásadní rozdíl.
    Běžné nebio mléko v supermarketu (nemluvím o tom z té vaší farmy:) považuju za naprosto nepoživatelný sliz, už na pohled (jemné odstíny divných barev, divná konzistence), z požití i malého množství se mi zvedá žaludek, už ani kafe s trochou toho nemůžu vypít...když jsem si to posledně několikrát dala v masale na festivalu (překecala jsem se, že mi stojí za to dostat do sebe to zahřívající koření, i za cenu požití "mléka"....), bylo mi z toho divně ještě asi 24 hodin....není to podle mě vůbec potravina a dobrovolně už to do sebe nedám...
    Čerstvé bio mléko mívá alespoň konzistenci-vůni-vzhled-chuť připomínající jídlo a takovéto efekty nezpůsobuje....

    Samozřejmě další problém je homogenizace, homogenzivoané bio mléko taky považuju za nepoživatelné i v malém množství :(( (na tento problém mě rovněž poprvé upozornil Prashanti, a moje zkušenost přesně potvrzuje to, co řekl, že homogenizací se z mléka stává nestravitelná podivnost....)
    Stejně tak nepovažuju za poživatelná žádná mléka ošetřená UHT z Tetrapacku, bio nebo nebio, jedno, tento způsob zpracování prostě potraviny ničí.

    Co se týče "farmářského" mléka, k tomu budu mít důvěru právě jen, pokud budu znát konkrétní farmu a budu vědět, že to na ní je třeba tak, jak píšeš ty. Protože, co si pomůžu, pokud je mléko "přímo z farmy" a ta farma je nějaký klasický velkochov (tuhle jsem překládala manuál k dojicímu zařízení pro takový velkochov, kde obšírně vysvětlovali, proč je nejekonomičtější, aby krávy hlavně nikam nechodily, děs a hrůza, produkty tohoto systému prostě požívat nechci a vůbec mě nepřekvapuje, že je mi z toho zle....)...

    Můžeš rozvést, co je tedy v nepořádku s těmi bio chovy? Ráda se poučím?

    Osobně mi z mléka dostupného na CZ trhu momentálně přijde nejlepší BioVavřinec, to je opravdu dobré a mám z něj dobrý pocit, že snad má dokonce i nějaké ty pozitivní vlastnosti, které mléku přisuzuje ta ájurvéda :)
    Dobré je taky nehomogenizované bio mléko, které mají v Bille, i když Vavřinec je o třídu lepší :)
    REK11
    REK11 --- ---
    CONTINUITY: musim ti oponovat. Meli jsme kravin, kravy mely vybeh, kdy v rozumnem pocasi mohly byt venku. Nijak rozhodne netrpely, ale bio znacku jsme nemeli. Ostatne ani hodne jinych podobnych zarizenich. Jinak o bio si myslim svoje od prednasek na VS-zemedelka. Radsi farmare. Ted jsem si donesla od kamaradcina otce krasnou mrkev, cibuli a cesky cesnek....
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Nabízím knihy:

    Vasant Lad: Ayurveda: The Science of Self-Healing 200,-
    David Frej: Ájurvéda 150,-

    Pošlu poštou kamkoliv, což je asi nejjednodušší, jinak si je můžete taky vyzvednout večer na Vinohradech
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ahoj, prodám Ayurveda and the mind, dr. Frawly, za 150 Kč. Sešli se mi doma dva kusy.
    HORA
    HORA --- ---
    CONTINUITY: Jj, to máš pravdu, že pokud by to měl brát všechno člověk doslova bude pořád akorát přemýšlet nad jídlem, což se mi právě poslední dobou dost stává..
    Nějak se právě snažím najít balanc mezi tím na co mám chuť a co "by se mělo".
    Je to asi tím, že jsem teď načetl nějaký knížky, a tak to pomalu vstřebávám.
    Bohužel se právě občas nevyhnu extrémům, ale to je asi normální.
    Taky si ale myslím, že intuitivní přístup je fajn. Já si vždycky jakoby vizualizuju to jídlo, který budu vařit a vnímám co na to moje tělo :)
    S tím melounem to byl jen takovej příklad :) Taky by mě nenapadlo jíst meloun a zapíjet ho mlíkem :)
    Na druhou stranu udělat si banánovej koktej by mě v létě napadlo a tahle kombinace taky není doporučená kvůli rozdílné vípace obou potravin.

    Asi to nebudu hrotit a půjdu zlatou střední cestou ;)









    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    JANITA: tentokrát bohužel nejdu, ale velmi doporučuju :))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HORA: Kdybych měla dodržovat úplně všechna ta jemná pravidla z knih co s čím, to by si člověk nemohl dát skoro žádné jídlo ;)) ...myslím že rozvíjení intuitivního přístupu je základ....

    Na druhou stranu, s tím melounem a mlékem možná trochu cítím o čem to je, nějakej smysl mi to dává.. Meloun se pokud vím doporučuje jen samotnej, s ničím..... Bude to mít důvody.
    Ale potom stejně záleží na konstituci, a na stavu agni, někteří to spálí bez problémů :) Fakt bych se dívala na to, jak to cítíš v břiše, jak se pak cítíš a co pak vylučuješ, a rozhodla se podle toho....
    Je pro tebe tahle kombinace nějak důležitá?
    Osobně si neumím představit, že by mě to napadlo jíst víc než 1x za rok, a takto málo je přijatelná prakticky jakákoliv kombinace ;-D, takže bych se tím vůbec netrápila, akorát bych si to asi dala před jakýmkoliv dalším jídlem, rozhodně ne po slaném jídle...

    Ale pokud cítíš potřebu jíst mléko s melounem každej týden, tak pak jistě má smysl to řešit....a pokud bys to jedl každej den, tak to bych to doporučení nebo spíš nedoporučení brala docela vážně....
    JANITA
    JANITA --- ---
    CONTINUITY: jdeš? Mě to hodně láká!
    HORA
    HORA --- ---
    CONTINUITY: Tak jasně, jako mně bude třeba dobře fungovat i sekaná s hořčicí a rohlíkem někde v bufáči :) Jen, mě zajímalo, jestli to někdo řešíte, nebo jíte takříkajíc intuitivně.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HORA: Asi bych to tak nehrotila, pokud tobě ta kombinace funguje bez problémů, tak se tím není potřeba trápit :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Prashanti zase v čechách :)

    V A S T U
    S H A S T R A
    I a II
    Prashanti de Jager
    1. - 3. 5. 2015 v Praze
    VASTU SHASTRA je vědou, která používá nádherné dokonalosti vzorců posvátné
    geometrie, a toto poznání vede k dovednostem v prostoru, zvuku i čase, aby
    umožnily lidem žít a rozvíjet se v harmonii s těmito základními kosmickými vzorci.
    V mnoha aspektech je VASTU kořenovou vědou pro džótiš a ájurvédu.
    pátek 1. 5. 2015 VASTU
    SHASTRA I – 10 – 18 hodin
    první den pro nové účastníky a pro pokračující shrnutí úvodního semináře.
    Zaměříme se na mnoho různých principů VASTU SHASTRA, počínaje prací se základními
    principy návrhu až po harmonizaci těchto návrhů se silami Země, Sluneční soustavy a galaxie.
    2. a 3. 5. 2015 – VASTU SHASTRA II – 9 – 18 hodin
    pokračování a podrobné prostudování principů a jejich použití v našich životech.
    Principy VASTU SHASTRA mohou být použity například k:
     namalování Mony Lisy
     navržení paláce Tádž Mahalu a vašeho vlastního domu
     poskytování hluboce uzdravující masáže
     vytváření vysoce účinné medicíny
     skládání harmonických symfonií
     vytváření zahrad, jejichž úplnost je tak vzácná a vyjímečná jako všechny rostliny v ní.
    cena: 3800 Kč zahrnuje 3 dny programu, překlad z angličtiny, výukové materiály
    3000 Kč pro absolventy VASTU 1 v roce 2014, kteří mohou přijít i v pátek 1. 5. 2015
    (pro zajištění místa na semináři VASTU je třeba zaslat zálohu 2.000 Kč do 1. 4. 2015)
    Relaxarium UMBILICUS, Václavské nám. 8, Praha 1
    více info na www.kailashvedicguild.com
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam