• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies



    sexuální orientace, sexuální identita, škatulkování v závislosti na místě a čase, dějiny pojetí transsexuality a homosexuality.

    rozbalit záhlaví
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    RUDOLF: zajímavý článek, jsem hned klidnější, jdu si dát cigáro a zkouknout nějaký porno servr:-)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    jen naokraj..
    tenhle článek ( http://www.kerray.cz/2009/mnohost-ja-paul-bloom/cs/ ) mne zaujal ve spojitosti se zde popisovanýma pocitama že se někdo cítí den jako žena, jiný den víc jako muž.. ve zkratce: člověka popisuje jako souhrn mnoha osobností, které bojují o žezlo. S tím že se projevuje něco jako dlouhodobá osobnost, která někam směřuje, ale je v neustále konfrontaci s jinými osobnostmi. Asi bych šel dál a klidně tvrdil že osobnosti se různě integrují, učí od sebe a umenšují. Myslím že zajímavé čtení.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    TRESKA: Ještě k tomu slovníčku, osobbně znám dokonce dvě GG vystupující v travestishow :-) kdyby diváci věděli že je to na ně takový malinkatý podfuk :-)))) Ale TRAVESTI není o tom že chlapi parodují zpěvačky :-) Travesti je opravdu v původním slova znění Parodie a je jedno kdo koho paroduje, takže je to vlastně v pořádku :-)))
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    ECLECTICA: začala jsem jezdit na Slovensko , se učit Systemickým konstelacím a při té příležitosti, si i všímám postojů Slováků k homosexualitě apod.
    Postřehy mám různorodé.

    Dost tvrdě se vůči mé orientaci ohradila vyučující. Což samozdřejmě plyne z faktu , že systemické rodinné konstelace jsou založeny na "rodině" a poutech v ní. A homosexualita je taková "sytémová chyba" v programu rodiny.:-) (cituji postoj, systemických konstelací)
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    TRESKA: znám osobně několik "holek" ze Slovenska a vím, že tam nemají na růžích ustláno, nicméně nevím o takhle přísných pravidlech. Ale je pravda, že spousta z nich raději "emigrovala" do Čech, ať už kvůli práci, či pocitu osobní svobody.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TRESKA: já myslím, že Česká republika je na tom opravdu poměrně dobře co do práv a možností - jen občas to myšlení zaostává, no :)

    Dneska jsem se kupříkladu dočetla, že na Slovensku lze transsexuály operovat jen v případě, že trpí sebevražednými tendencemi a lze to klasifikovat jako záchranu života. Zdroj bohužel uvést nemůžu a ani nevím, jak je ta informace stará.
    A co vím, tak TS ve Velké Británii nebo dokonce ani německu nemají na růžích ustláno...

    Co se týče práv homosexuálních menšín, vím o jedné nadnárodní firmě, která operuje v ČR a stále odmítá zahrnout gaye a lesby do své antidskriminační policie (ehm, kdysi jsem tam pracovala, ale tohle jsem tehdy netušila - vědět to, dám jim při výpovědi najevo, co si o tom myslím ;)), docela by mě zajímalo, co by na to řekly naše příslušné úřady.
    TRESKA
    TRESKA --- ---
    ROMANAMI: to máš pravdu, ale zase jsou místa, kde tolik vrahů a homofóbů není, jakože to není uplně na nule, ale lepší jak v čr, kde je zákonem diskriminace tak potlačená, že už pomalu mizí..


    ECLECTICA: díky :-) ono to tak všecko připomíná elektroniku/média :)


    ROMANAMI: slovníček je perfektní, jen bych přidala, že u travestie nemusí vystupovat jen MtF, ale i na opak (i když je pravda, že osobně jsem na žádném takovém představení nebyla:-))
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    ECLECTICA: díky, zkouknu :)
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    ECLECTICA: LeGaTo bylo sqělý :-)))) Q jsem zatím neviděla
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    ECLECTICA: a to je o čem?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KETHAMINA: mně se asi ještě víc líbilo LeGaTo, taky se dá dohledat v archívu. Ale zaplať pámbu za to, že je aspoň něco :)
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    teda, jsem koukala na nějaký ty videa pořadu Q a jelikož televizi sabotuju už posledních deset let - mile mne to překvapilo :)
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    tak je tam základ slovníčku
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ROMANAMI: Právo psát na nástěnku má každý, iniciativě se meze nekladou. :)

    Třeba tenhle odkaz by se tam taky hodil: http://www.advocate.com/
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    ANNIE: dohodla jsem se s Ecli, že jakmile vybude chvilka času, tak dáme slovníček na Nástěnku a předpokládám že by to byl takový Open Project, Takže by jste tam mohly/li přidávat i vy svá hesla.
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    ROMANAMI: diky za slovnik! Vyborny pro orientaci :)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    BAGHICEK: zajímavé. S tím s čím se identifikujeme někdy může i souviset "nick".
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ROMANAMI: ještě dodám
    RLE/RLT (z angl. real life experience/test) - období v životě TS, kdy vystupuje ve své budouci roli - v závislosti na okolnostech nastupuje před nebo po zahájení HRT (hormonální terapie).
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    CD
    Zkratka pro termín crossdressing nebo pro člověka, který crossdressing provádí (crossdresser).

    Crossdressing
    Anglický termín, který vyjadřuje převlékání do šatů opačného pohlaví. Tento termín byl zaveden namísto zprofanovaného označení transvestita, který se nesprávně používal pro homosexuály, jenž přijali ženskou roli, a lidi, kteří dámské oblečení používají jako prostředek k sexuálnímu vrušení.

    Draag queens
    Americké označení pro lidi, kteří vystupují v ženské roli pro pobavení diváků. Viz heslo travestie.

    GG
    Anglický termín genetic girl označuje dívky, které se již jako dívky narodily.

    Operativní změna pohlaví
    Operativní změna pohlaví (Sexual Reassignment Surgery), je chirurgický zákrok, při kterém jsou změněny pohlavní orgány'. Jsou to dvě odlišné procedury - operace pro Muž->Žena (MTF) nebo operace pro Žena->Muž (FTM).

    SO
    Anglická zkratka significant other. Je to souhrnný termín pro manželku či partnerku.

    SRS
    Anglická zkratka pro operativní změnu pohlaví.

    TG
    Zkratka pro termín transgender.

    Transgender
    Transgender je souhrnný termín pro všechny osoby, u nichž není v souladu pohlaví, kterým se cítí být, a pohlaví, jehož mají vnější znaky. Jedná se tedy jak o transsexuály, kteří chtějí trvale změnit své tělo na správné pohlaví, tak i o transvestity, kteří dočasně vstupují do role opačného pohlaví.

    Transsexuál, Transsexualita
    Transsexuál je někdo kdo si přeje žít nebo již žije v roli opačného pohlaví. Mohou to být jak mužů, kteří chtějí být ženami (male to female MTF), tak i ženy, které chtějí být muži (female to male FTM). Svého cíle dosáhnou transsexuálové operativní změnu pohlaví (SRS).

    Travestie
    Travestie je představení, při němž muži imitují ženy (převážně zpěvačky). Původně fungovala travestie pouze jako barová zábava. Dnes díky různým soutěžím a přehlídkám to vypadá, že by se z travestie mohl vyvinout i nový umělecký směr.

    Transvestita, Transvestismus
    Transvestita je člověk, který vystupuje v roli opačného pohlaví, avšak pouze dočasně bez potřeby trvalé změny pohlaví.

    TS
    Zkratka pro termín transsexualismus nebo pro člověka, který je transsexuál (ka).

    TV
    Zkratka pro termín transvestismus nebo pro člověka, který je transvestit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam