• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ELWARA: já to nepovažuju za nejhorší útok, jen jsem si povšimla toho, co to vlastně jakoby o homosexualitě vypovídá..
    ELWARA
    ELWARA --- ---
    tak kdyby nejhorším útokem proti homosexuálním jedincům byl nějaký bulvární článek, který by měl každý aspoň trochu inteligentní člověk brát s despektem, tak by to imho nebyla zas taková tragédie...bohužel si ale narozdíl od LURA: myslím, že ačkoliv naše společnost není tak homofobní jako třeba ve srovnání s okolními státy jako Polsko atd, setkávám se s projevy homofobie celkem běžně, a to i u lidí, u kterých bych čekala trochu otevřenější postoje...
    LURA
    LURA --- ---
    LISTIKUS: K asociaci cikán mě nic obecného nenapadne - je to pro mě jen úsloví a spíš ho mám spojené s tmavou barvou pleti, než se špínou jako takovou, napsala jsem to záměrně proto, že člověk něco používá nebo řekne, co si někdo zvenčí může interpretovat špatně. Vyrůstala jsem v místě, kde bylo cikánů hodně a kamarádila jsem s nimi. A koneckonců jeden z mých synů má cikánskou prababičku ;-)

    A s tím chlápkem je to trochu jinak - hezké auto, ale není moje (takže si můžu myslet, že je to třeba atrapa nebo že nejezdí, aby mi to nebylo líto)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ECLECTICA: o jakem negativnim (?) stereotypu je vlastne rec?
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    LURA: To je trochu uhel pohledu. Teda ne že by mě bulvár udivoval a pozastavil bych se nad tímto článkem. Ale ten tvuj příklad: "Jsi špinavej jako cikán"
    Proč se to říká, a co tě napadne k asociaci cikan? Proš se říka jsi tlustej jako prase, blbá jako kráva, slepise....vše to se odkazuje na realnost. Prase je opravdu tlusté, kráva a slepice inteligenci nepřekypují, hroch ma opravdu pěkně tvrdou skořápku.....Když užáváme tyto slovní říčky tak tím dáváme základ k předsudkům.

    Ona neřekla "hnusná pomluva" proto, že by jí to mohlo odradit potencionální zájemce, ale protože homosexualita = postiženy. ( i lidé často říkají, mě to nevadí že jsi teplej.... ale nereknou ti me nevadi že nosís brejle, jsi blondák.....)

    Stejně ten chlápek " je jí škoda". zda je to ochrana ega a nebo jako by jsi řekl takové pěkně auto a ono nejezdí.

    Ale předem říkam bulvar spíše beru jako komix humoru, jako prostředek jak si říc, nejsem až tak ubohej.....
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: popřemýšlím o tom :)
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: Není žádný důvod, proč by to pro ně mělo vyznívat pozitivně. To totiž s homosexuály ve skutečnosti nic společného nemá. A v bulváru si kdokoliv vezme do huby kohokoliv a není potřeba za tím hledat nic hlubšího.
    Samozřejmě nejsem pro to, aby někdo někho napadal a urážel a podobně, ale zase na druhou stranu přemýšlet o každém slovíčku, jestli je korektní a jestli se náhodou nedotýká nějaké menšiny - já taky Divíškovi řeknu, že je jak cikáně a jdu ho umýt. Přesto nejsem rasista a nedomnívám se, že jsou cikáni špinaví (a záměrně neužívám slovo Rom, protože my se taky neoslovujeme Čech apod.)
    Když se takhle ochranářsky zaměříš na jakoukoliv skupinu a zdůrazňuju to "jakoukoliv", tak v tisku najdeš dost důkazů pro to, že je dotyčným ubližováno.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    jo internetová anonymita to je věc :-))) ale to je do jiné diskuze :-)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: není a je... když si člověk čte některé diskuse, tak nevychází z údivu - hlavně pod rouškou anonymity jsou lidi ochotní ventilovat svou nenávist a agresi - ale uznávám, že takovým je asi jedno, koho si vezmou na paškál.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: mám v tomhle směru jiný názor - to, že se dotyčná chce ohradit proti pomluvě chápu, ale ve výsledku to opravdu pro homosexuály nijak pozitivně nevyznívá. Samozřejmě, jak jsem psala, může to být prostě zcela nevědomé udržování negativních stereotypů...
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: Já mám pocit, že ses prostě rozhodla bránit homosexuály za všech okolností a v každé maličkosti vidíš homofobní útok - ale tak to není, lidi prostě pindají ledacos a dost často tím nemyslí vůbec nic. Naše společnost nijak zvlášť homofobní není...
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: V bulváru se píše lecos, kdyby měl člověk na všechno reagovat, tak mu hrábne. Vidím to podobně, jako TMA.
    U dotyčného je to jasné - tím, že se udržuje ve vědomí toho, že je Kerestešová na holky (ať to je nebo není pravda), tak má omluvu na to, že ji nezískal. Jestliže něčeho nemůžu dosáhnout, tak najít si logické vysvětlení toho, proč je daná věc nemožná, je způsob, jak si zachovat sebevědomí. Kdyby připustil, že je Kerešová na kluky, ale má jiného, tak by mu to mohlo udělat díru do ega, kdežto takhle je v pohodě ;-)
    Ona taky těžko může říct něco jiného - pokud je na holky a nechce to říct, tak tím brání svoje soukromí a pokud není na holky, tak to pro ni pomluva je, nemluvíc o tom, že by to její přítel mohl nelibě nést...
    Takže - nedělala bych z komára velblouda :-)
    TMA
    TMA --- ---
    ECLECTICA: První zvýrazněná pasáž jen zastřeně říká: "ach jo, nemám u ní šanci." Je proto zcela pochopitelná. Normální lidské sobectví.

    Druhá zvýrazněná pasáž je také demonstrací běžného lidského sobectví. Takovéhle informace mění hodnotu, kterou daná osoba má ve vztazích.

    Jen s dávkou ochoty je možné to považovat za skrytou homofobii. Normální běžné lidské sobectví.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ...aneb Queer a média.
    Podobné články považuju za mnohem horší než otevřeně homofobní cancy.
    (Já vím, ze to z Novinek, ale i tak.)

    Půvabná slovenská herečka Andrea Kerestešová (25), která hraje hlavní roli v seriálu Vyprávěj na České televizi, prý dává přednost něžnému pohlaví!

    Slovenská kráska na opening party nového music klubu dorazila ve společnosti dvou mužů, z nichž jeden je úspěšný manažer a exmilenec modelky Markéty Divišové Jan Leitner. Partička po celou dobu popíjela koktejly, ale že by jeden z mužů byl Andree víc bližší, se rozhodně říct nedalo.

    „Kerestešová je na holky, to se už dávno ví. Je jí škoda, protože je to moc krásná holka,“ tvrdil jeden z hostů music klubu. I když se to všem zdálo jako sci-fi, mladík stále trval na svém.

    „To jsou zase další hnusné pomluvy, které o mně kdosi roznáší," tvrdí herečka, která se po několika drincích o svém milostném životě rozpovídala. „Honza Leitner je můj nový milenec a jsem velmi zamilovaná." (mr)





    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    TMA: No to je asi uvaha celé knížky. Na druhou stranu, ty děti jsou dost malé aby bylo možné na ně působit tak že by se dobrovolně separovali. Krom již u batolat je možné pozorovat odlišnou aktivitu mezi chlapcem a holčičkou.

    A nasel jsem tam ted pasaz ohledně agresivity. Tak ta u chlaců stoupá a největší je v období 20 roku a potom pomalu zase klesa. Ženy jsou jen v jednom druhu více agresivní než muži a to v vztahovou/nepřímou, kdy tzv. vyštípou protivníka ze skupiny.
    TMA
    TMA --- ---
    LISTIKUS: Vykládáš to dobře. Ale i když to dělají ty děti "samy" a "dobrovolně" tak to mohou dělat proto, že napodobují okolí. Skutečný test na to, jak je to vevnitř by musel být udělán jinak. Nesmělo by být (pro ty děti) kde odpozorovat ty stereotypy.

    Efekt má to jeden, chtěj to všichni je už u dětí velmi silný.

    A k ochlupení: dobré mravy v Římě vyžadovaly vousy hladce oholené, až Marcus Aurelius si dovolil nosit plnovous. Teprve poté se to stalo přijatelné pro ostatní. Osm set let stejné módy.

    Móda je velmi silný sociální tlak: r bylo ve francouzštině znělé, jako v češtině. Tuším Ludvík XIV. ho však považoval za venkovské a proto se u dvora používalo hrdelní r. Dneska je hrdelní r standardní.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    MRNOUS: jsem si to jen srovnaval někdy s dřívější dobou, kdy to bylo naopak. Chloupky se nosily
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    LISTIKUS: mno, spis to esteticno .. provozovalo se to uz ve starem Egypte :) i kdyz o mode se rika, ze se taky vraci v prubehu let :)

    ale jak rikam, myslim, ze je na holky vytvarenej jistej tlak to delat, ze i kdyby nechtely samy, tak aby to delaly ..
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    bych rekl že je to moda, nebo ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam