• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    ELWARA
    ELWARA --- ---
    LURA: no tak tam to muselo být celkem zábavné :) ale určitě na tom něco bude, protože i dnes je ženská homosexualita vnímaná o hodně jinak než mužská - zvlášť, když nejde vyloženě o vztah :) ale v Evropě se tohle moc neřešilo, když byla ještě trestná mužské homosexualita, ne? mám o tom jen kusé informace, samozřejmě bych si mohla zagůglit, ale radši se zeptám odborníků ;)
    LURA
    LURA --- ---
    ELWARA: Nevím, jestli je to jenom tím, že by si někdo myslel, že ženy žádnou sexualitu nemají - ale na mužskou a ženskou homosexualitu bylo pohlíženo dost různě.
    Například ve staré Indii byly mužské homosexuální kontakty zakázány a ženské nejen tolerovány, ale dokonce podporovány. Dívky z lepších rodin dokud byly svobodné měly své "důvěrnice", po svatbě se již takové styky také netolerovaly. Důvod byl ten, že na základě učení o energiíích sex mezi dvěma ženami podporoval jejich ženskost a tudíž byl žádoucí, kdežto sex mezi dvěma muži naopak potlačoval jejich mužskost a tudíž vhodný nebyl...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ELWARA
    ELWARA --- ---
    ECLECTICA: tak to se omlouvám, přiznám se že když tu bylo tak 200+ příspěvků, nějak jsem je všechny nekontrolovala :)

možná neškodí za to si to připomenout, i když mě to přijde spíš k pláči...
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    ELWARA: Tak nevím či se smát nebo brečet...

ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ELWARA: tahle mapka tu už byla. Bohužel i v zemích, která nekriminalizují homosexualitu se objevuje diskriminace (a co teprve u TS) a tzv. trestné činy z nenávisti.
    ELWARA
    ELWARA --- ---
    jestli dovolíte malé (ehm, teda úplné :D) odbočení, buďme ještě rádi, že žijeme tady. Nedávno jsem četla v novinách, že v Uruguay navrhují trest smrti pro homosexuály, tak mě zajímalo jak to vlastně ve světě je...taky jsem si u toho všimla, v kolika státech je homosexualita trestná pouze u mužů, což v historii tak bylo i v Evropě, pokud jsem dobře informovaná...asi nikdo nepočítal s tím, že by ženy mohly mít vůbec nějakou sexualitu...
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kony_t%C3%BDkaj%C3%ADc%C3%AD_se_homosexuality
    JAGA
    JAGA --- ---
    ECLECTICA: Já to vidím asi takhle: kdyby se o oné dívce říkalo, že je na starší pány, asi by neregovala slovy, že je to HNUSNÁ pomluva. Kdežto kdyby se o ní říkalo, že je zoofilka nebo nekrofilka, pak by takový přívlastek použila.
    TMA
    TMA --- ---
    LUBOB: A to je vlastně epitheton constans. Hezkou pomluvu jsem ještě neslyšel.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ECLECTICA: tak zkusim jeste jeden dotaz : co to tedy vlastně jakoby o homosexualitě vypovídá?

mne to pripada, ze hodne divoce generalizujes & extrapolujes.
    jedine, co v clanku zaznelo je prohlaseni samotne herecky, ze jde o hnusne pomluvy.

LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    LURA: no o tom chlapkovi se mužeme jen přít, jeho skutečnou motivaci nezjistíme.

Jinak trochu upřímnosti, něco první te při slově cikán napadně, a možná ne že nic špatného, ale mě třeba, podvod, krádež.....a to i přesto, že je chraním a všichni kolem me z toho mají srandu. A osobně s tímto předsudkem musím u sebe bojovat. První mě to napadne ale možek potom říka, to není správné. Svuj pocit si musim rozuměvě oduvodnít. Proč to tak je????

ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ELWARA: já to nepovažuju za nejhorší útok, jen jsem si povšimla toho, co to vlastně jakoby o homosexualitě vypovídá..
    ELWARA
    ELWARA --- ---
    tak kdyby nejhorším útokem proti homosexuálním jedincům byl nějaký bulvární článek, který by měl každý aspoň trochu inteligentní člověk brát s despektem, tak by to imho nebyla zas taková tragédie...bohužel si ale narozdíl od LURA: myslím, že ačkoliv naše společnost není tak homofobní jako třeba ve srovnání s okolními státy jako Polsko atd, setkávám se s projevy homofobie celkem běžně, a to i u lidí, u kterých bych čekala trochu otevřenější postoje...
    LURA
    LURA --- ---
    LISTIKUS: K asociaci cikán mě nic obecného nenapadne - je to pro mě jen úsloví a spíš ho mám spojené s tmavou barvou pleti, než se špínou jako takovou, napsala jsem to záměrně proto, že člověk něco používá nebo řekne, co si někdo zvenčí může interpretovat špatně. Vyrůstala jsem v místě, kde bylo cikánů hodně a kamarádila jsem s nimi. A koneckonců jeden z mých synů má cikánskou prababičku ;-)

A s tím chlápkem je to trochu jinak - hezké auto, ale není moje (takže si můžu myslet, že je to třeba atrapa nebo že nejezdí, aby mi to nebylo líto)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ECLECTICA: o jakem negativnim (?) stereotypu je vlastne rec?
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    LURA: To je trochu uhel pohledu. Teda ne že by mě bulvár udivoval a pozastavil bych se nad tímto článkem. Ale ten tvuj příklad: "Jsi špinavej jako cikán"
    Proč se to říká, a co tě napadne k asociaci cikan? Proš se říka jsi tlustej jako prase, blbá jako kráva, slepise....vše to se odkazuje na realnost. Prase je opravdu tlusté, kráva a slepice inteligenci nepřekypují, hroch ma opravdu pěkně tvrdou skořápku.....Když užáváme tyto slovní říčky tak tím dáváme základ k předsudkům.

Ona neřekla "hnusná pomluva" proto, že by jí to mohlo odradit potencionální zájemce, ale protože homosexualita = postiženy. ( i lidé často říkají, mě to nevadí že jsi teplej.... ale nereknou ti me nevadi že nosís brejle, jsi blondák.....)

Stejně ten chlápek " je jí škoda". zda je to ochrana ega a nebo jako by jsi řekl takové pěkně auto a ono nejezdí.

Ale předem říkam bulvar spíše beru jako komix humoru, jako prostředek jak si říc, nejsem až tak ubohej.....
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: popřemýšlím o tom :)
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: Není žádný důvod, proč by to pro ně mělo vyznívat pozitivně. To totiž s homosexuály ve skutečnosti nic společného nemá. A v bulváru si kdokoliv vezme do huby kohokoliv a není potřeba za tím hledat nic hlubšího.
    Samozřejmě nejsem pro to, aby někdo někho napadal a urážel a podobně, ale zase na druhou stranu přemýšlet o každém slovíčku, jestli je korektní a jestli se náhodou nedotýká nějaké menšiny - já taky Divíškovi řeknu, že je jak cikáně a jdu ho umýt. Přesto nejsem rasista a nedomnívám se, že jsou cikáni špinaví (a záměrně neužívám slovo Rom, protože my se taky neoslovujeme Čech apod.)
    Když se takhle ochranářsky zaměříš na jakoukoliv skupinu a zdůrazňuju to "jakoukoliv", tak v tisku najdeš dost důkazů pro to, že je dotyčným ubližováno.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    jo internetová anonymita to je věc :-))) ale to je do jiné diskuze :-)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: není a je... když si člověk čte některé diskuse, tak nevychází z údivu - hlavně pod rouškou anonymity jsou lidi ochotní ventilovat svou nenávist a agresi - ale uznávám, že takovým je asi jedno, koho si vezmou na paškál.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam