• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Co se transsexuality týče, existuje zde z medicínského hlediska jisté specifikum:
    Psychické pohlaví, tj. skutečnost, zda se cítím být mužem či ženou, zda jsem na základě toho v harmonii či naopak disharmonii s vlastním tělem, je ryze subjektivně prožívanou záležitosti a při diagnózu nelze stavět na přímých důazech. Pokud jsem MtF, mohu vystupovat jako žena, vnímat své pohlavní orgány jakožto cizí, mohu se cítit dboře, kdyyž jsem přijímána jako žena a cítit tenzi, když jsem přijímána jako muž, ale nemohu o tom podat jediný hmatatelný důkaz. Za důkazy je třeba považovat přitomnost těchto znaků po jistou dobu a skutečnost, že se neprokázala žádná psychická porucha, která by mohla vyvolat podobné symptomy.

    LURA
    LURA --- ---
    LUBOB: Tak to je snad jasné, proč se ptala. Pokud se vnitřně cítíš jako muž a máš k tomu i patřičné tělo, tak není co řešit. Pokud se někdo cítí jako muž nebo žena, ale má k tomu opačné tělo, tak je transsexuál. A abys pochopil, jak se dotyčný cítí, použila Eclectica přirovnání k tomu, jak by ses cítil ty, kdyby ses ocitl v ženském těle...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LUBOB: předpokládala bych, že pochopíš, že mě tvoje psychické pohlaví ani v nejmenším nezajímá a mířím ke skutečnosti, že "cítit se mužem/ženou" je vnitřní kvalita nezávislá na pohlavních orgánech či poměrech ženských nebo mužských hormonech v těle.
    Přiště zřejmě budu muset změnit styl komunikace.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ECLECTICA:
    1. je naprosto irelevantni jako co se ja citim. nevim, proc to sem tahas.

    2. je demagogie hrubeho zrna, tahat sem zbaveni pohlavnich organu & pumpovani hormonu. tohle preci transsexualum nikdo nedela, nedelal ani delat nechce.

    jeste jednou, napsala jsi Transsexualita je stav, kdy pohlaví psychické neodpovídá pohlaví biologickému. doufam, ze jsi tim nechtela rict, ze transsexualita je stav, kdy nekdo nekomu odebral pohlavni organy & daval mu estrogeny.
    chtel jsem (poprosil jsem), abys tu vetu trochu vic rozvedla. jestli nechces, nedelej to, ale odpust si - s prominutim - takove detinske hovadinky. neni to dustojne ani jednoho z nas.

    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LUBOB: cítíš se jako muž? Předpokládám, že ano. Kdyby tě někdo zbavil pohlavních orgánů a dával by ti estrogeny, aby ti narostla ňadra, začal by ses cítit jako žena? Předpokládám, že ne.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ECLECTICA:
    Transsexualita je stav, kdy pohlaví psychické neodpovídá pohlaví biologickému

    muzes to, prosim te, trochu vic rozvest? hlavne me zajima to "psychicke pohlavi" & hlavne, jak muze "neodpovidat". tusim v tom zakopaneho psa nejedne prapodivne 'teorie'.

    KATERINA
    KATERINA --- ---
    ECLECTICA: kolik je vás v týmu? jsi na tu analýzu sama?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    DZAMLING: ČTK a čt24 jsem zařadila, stejně tak jako rozhlasová vysílání.

    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    ECLECTICA: Jo a napadá mě, že by bylo dobré postihnout pokud možno i televizní zpravodajství, třeba aspoň formou článků na ct24.cz a tn.cz. Samostatnou kapitolou by možná bylo ČTK, odkud spousta médií přebírá prakticky beze změny.

    ROMANAMI: Určitě! Z něho by se dalo vyjít. Hlavní problém ale vidím v tom, že neexistuje - teda aspoň co já vím - žádná fungující zastřešující organizace, která by měla jakousi autoritu a mohla takový slovník předložit.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    DZAMLING: Slovník Q terminologie by byl moc zapotřebí, jenže ho musíme asi vytvořit sami, a pak ho prezentovat na veřejnosti. Já se pokusila an nástěnce alespoň o malikatý základ, ale je potřeba aby byl dále editován a doplňován.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    DZAMLING: díky, určitě to projdu, mohlo by to být dobrým vodítkem k vytváření slovníčku u nás (více v poště).
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    ECLECTICA: Mimochodem už kolikrát jsem si říkal, že by bylo dobré, kdyby byl nějaký okomentovaný slovníček GLBTQ... výrazů pro novináře (co je urážlivé, co je neutrální atd.). Tebe jako nordistku možná zaujme tohle: http://www.scribd.com/doc/22031015/HBT-ordlista-med-forklaring
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    DZAMLING: nevadí, i tak děkuju za tip :)
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    ECLECTICA: Ano, myslím, že se to archivuje jen nějakou dobu :-(
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    Trošinku OT, ale se svolením paní správcové bych vás chtěla poprosit o podporu jedné z nás ( mnozí/mnohé ji znáte osobně ze sezení ) Petry Šteflů, v hlasování o nejpopulárnější zpěvačku kladenského regionu.

    http://kladensky.denik.cz/kultura_region/zpevacka20100211.html
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    ECLECTICA: chi chi, to mi připomíná jak jsem se namíchla a napsala do redakce IDnes, že když už něco píší tak ať si alespoň ověří terminologii :-))
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    DZAMLING: to se týká pouze nových zpráv, nepletu se?
    Mým cílem je zjistit, jaký je v posledních letech mediální obraz TS v (internetových) médiích, výstupem by měl být jakýsi souhrn doporučení pro novináře, který by měl zručovat jakous takous kvalitu článků, která vychází z naprostého nepochopení problematiky.

    Jak už jsem psala, téma je to okrajové, ale kdyby tak učinili všichni (ze strany součsných novinářů se pátrání po pravdivých informacích setkáváme spíš výjimečně), nepochybně by to zvýšilo kvalitu článků.
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    ECLECTICA: Doporučuji http://news.google.com a případně Google Reader, kde si můžeš nastavit sledování určitých klíčových slov právě v Google News, čímž získáš velmi dobrý monitoring tisku. Jen teď koukám, že když zadám "transsexuál", moc odkazů nevypadne.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GAGOO: Zatím jsem si vyhledala všechny články v Lidových nnovinách, iHned, Respektu, iDnes, na Novinkách, v Blesku a Aha a uložila jsem si linky, takže jsem viděla, na co klikám. (KDyby vás napadlo ještě něco, kromě Reflexu a Týdne, dejte vědět.)
    Bulvarizaci tématu a touhu po senzacích jsem postřehla taky, a mimoto i katastrofální nepochopení a nerozlišování pojmu travestita/transvestita/transsexuál/homosexuál.
    Chápu sice, že je to pro společnost marginální téma, ale pokud se "novináři" dopouštějí tady tolika chyb a nepřesností, nepředpokládám, že tomu u jiných témat bude výrazně jinak. Suma sumárum, český tisk ne na tom až na výjimky velice bídně.
    GAGOO
    GAGOO --- ---
    ECLECTICA: Něco podobného kdysi dělala Tereza Spencerová (ikdyž asi ne tak systematicky jak se na to chystáte Vy) ale ty výsledky byly velice převelice tristní TS problematika byla nejčastěji toliko předmětem bulvárních hnusot a plácala se mezi černou kronikou a zprávách o dvojhlavých selatech, jinými slovy kdyby si ti samí, pislálci dovolili psát ve stejném duchu třeba o romech nebo "kenj ejnhore" o židech, tak by znich lidskoprávní aktivisté (a jejich právníci) stáhli kůži po tenkých řemíncích...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam