• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies



    sexuální orientace, sexuální identita, škatulkování v závislosti na místě a čase, dějiny pojetí transsexuality a homosexuality.

    rozbalit záhlaví
    LURA
    LURA --- ---
    KAWALSKI: S tím "nabízením" je to dle mého dost zbytečné. Dítě vidí, čemu věří/nevěří jeho rodiče, kteří jsou mu vzorem. Je úplně jedno, po jaké duchovní linii se ubírají, stačí jen to, že tam nějaký další rozměr je. A pak dítě vyroste a najde si samo to, co ho oslovuje. Tím, že dítěti hned ze začátku ukazuji různé možnosti (potažmo mu neukazuji žádné), vede jen k jeho zmatku - ono potřebuje zažít, ne ukázat. A to, čemu nevěříš, nemůžeš učit své dítě, které je vedené tvou osobní zkušeností a tvým příkladem.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    TMA: take myslim, ze jsi to nepochopil ;-)
    vsak my to nedelame ve spatne nalade a "z donuceni" a otravení z toho vseho, delame to s radostí, delame to spolu s deckem, takze je soucasti toho vseho, uziva si to, od prineseni stormecku po vybrani ozdob z obchodu, naveseni na stormek, prochazky pred veceri az po darky ( ktere nejsou nijak prehnane ) a nocni seslost lidi z mesta na predstaveni mistniho divadla a zazpivani koled...kdyby byl doma na velikonoce, tak je tradici prochazka venku, pri ktere se zbiraji kyticky a listecky, kterymi pak obalime vajicko a uvairme v cibulovych slupkach, pro nej je zabava to sbirani a ta vajicka, prost jen dalsi umelecka cinnost...
    na duchcovni rozmer tehle svatku ma myslim dost casu, kor kdyz ho prvoplanovite nechci vest ke krestanstvi, ale chci mu nabidnout pohledy na ruzne druhy viry
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    TMA: To je trosku spatne pochopene. Ja vanoce slavim, je to pro me silny materialni svatek. Uzivam si i vanocni stromecek, ale vsechno mimo domov. Sejdeme se cela rodina, po veceri zazvoni zvonecek a prijde jezisek. Proste pohodova seslost, ale zadne duchovno.
    Abych tohle prenesla do me rodiny, staci mi k tomu jen stromecek a nemusim si nic dalsiho "prikraslovat".
    TMA
    TMA --- ---
    Tak jestli budete svátky slavit jen kvůli dětem, tak doufejte, že to dítě nebude příliš chytré, protože to zklamání, které nastane, když zjistí, že je to jen naaranžované kvůli němu je velmi nepříjemné. Svým způsobem si to dítě uvědomí, že je podváděno lidmi, kterým bezmezně důvěřuje. A ty s ním jednají jako s naivním blbcem. Naopak pokud je dítě hloupější, tak je to nezbytnost, neboť je ze všech stran masírované, že je to tak "správné/správně." I když si nakonec uvědomí, že to není doopravdy, tak vědomí podvodu se neobjeví.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WEWERKA: taky to vypadá, že budeme muset zavést klasické vánoce :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    KAWALSKI: Njn.. kvuli diteti budeme muset nejaky stromecek taky porizovat, chjo, snad to preziju :D
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    WEWERKA: no jo, zena remca, ale me proste nocni milovani v jemnem svetle blikajicich barevnych zarovicek desne vzrusuje :ROFL navic to mam fakt kvuli tomu decku, aby neco zdobilo a tak ;-)
    LURA
    LURA --- ---
    MADIETTA: No mně adolescenti ani dospělí nevadí. A že se přitom opijou je asi dané tím, že jim všichni nalívají, ne? Mně zase přijde právě škoda, že už se tradice drží jen mezi dětmi (kvůli dětem). Možná, že nebýt dětí, nebudou velikonoce ani vánoce. To, co by podle mě mělo být součástí budování a udržování nějakých vzájemných vztahů a soudržnosti, pomalu mizí (stejně jako masopustní průvody a další společné akce) a každý si hraje na svém písečku...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    KAWALSKI: Coze, vy mate i stromecek? :) Takove veci se u nas nevedou :)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    GAGOO: no, spsi si ja pripominam ten duchovni rozmer velikonoc a vy na to prdite, pac jste zidovka, ne? :ROFL proste neslavime, i vanoce se u nas drzi stronmeckem jako dekorace do bytu a darkama pro decko, jinak nic...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    LURA: taky jsem jako dítě chodila na koledu a všechny holky chodily a holčičky u nás na vsi chodí dodneška stejně jako kluci. Naopak koledování adolescentů a dospělých ožralů se u nás naštěstí vůbec nedrží.
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    LURA: Tak holky nás zase odpoledne poelévaly vodou. Nutno říct, že když bylo zrovna pod mrakem, tak sem jim tu dopolední pomlázku opravdu zaviděla.
    LURA
    LURA --- ---
    AKI_NO8: Na to obyčejně nemusíš být za kluka :-) Já když byla malá, tak jsem chodila na koledu taky - a vlastně všechny holky do určitého věku chodily. Kluci ale mohli chodit i když byli velký a vyměnili vajíčka a sladkosti za panáčky ;-) Přiznám se, že občas bych raději byla na té druhé straně barikády, i když péct mazance a beránky a barvit s dětma vajíčka mě taky baví (a aspoň se u toho neopiju).

    Jinak co mě teď dostalo, tak naši známí mají dvě děcka - klučíka v první třídě a holčičku čtyřletou. A tatínek vysvětloval "mužské" a "ženské" role a holčička chudák (narozdíl od jejích kamarádek) na koledu nemohla... Přišel s tím náš puberťák, se slovy, že ten Michal je fakt úchylnej, že ho slyšel u sousedů, jak jim to říkal a že to prostě není normální...
    GAGOO
    GAGOO --- ---
    AKI_NO8: No můj tatínek je spíš pohan, než co jiného, takže omlazování proutky mne neminulo... jinak jak říká kawi spíš si užíváme ten duchovní rozměr a kafíčko na předzahrádkách když už je to jaro, ale skvěle jsme rozstřelili sousedku - šli jsem se Samem na vlak a sousedka se ptá malýho - kde máš houdovačku? na to já že, my na to tak nedržíme, a jak teda slavíte? vece na to sousedka - A no a Sam odpověděl - My slavíme tak, že Kačenka vypráví pohádku o Mojžíšovi...No a bylo vymalováno...
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    KAWALSKI: Tak v Praze je to o něčem jiném. I když mezi známýma a kamarády, proč ne?
    Pamatuju, když sem trávila občas Velikonoce u dědy na Moravě. To byla výhoda bejt za kluka :)
    Celý dopoledne jsme chodili s dědou po sousedech a známých, kterých je, jak to tak bývá, na Moravě hodně. Jenom babička z nás neměla moc radost. Já sem po cestě samo snědla nějakecj x bonbónu a čokolád, takže sem potom nechtěla obědvat a děda si dal samozřejmě sem tam s někym panáčka, takže ku poledni už byl trochu motací. :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KAWALSKI: já si vzpomínám, jak na mě ve Švédsku hleděli s hrůzou v očích, když jsem jim popisovala naše velikonoční zvyky :))
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    KAWALSKI: My se v rodine koledujeme vsichni navzajem :) Nejaky duvod pro cokoladu od mati musi byt :D Jinak duchovni stranka jde mimo, opravdu jde jen o ty sladkosti :)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    AKI_NO8: tak pocitam, ze kdybych zene narezal pomlazkou, byt symbolicky, tak by to brala jako machisticke dokazovani si sily na zenach, takze bych mozna i riskoval nejakou tu facku :ROFL me osobne nikdo nikdy nevyliskal ani v zenske roli, rodice to nevedli a v praze jsem na to nenarazil ;-)
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    ja jako mestska krysa tohle resit nemusim, protoze ve mestech (zvlast tech velkych) nehrozi, ze by po vas nekdo cizi neco chtel .. a tak vubec :)
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    KAWALSKI: Vidiš. to já taky zas nic, a říkala jsem si, že už bych konečně mohla dostat nařezáno, když už je to mezi lidma. :)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    AKI_NO8: no, zena je zidovka, takze neslavi a ja jako krestan ty pohanske ritualy vynechavma a slavim tak nejak na te duchovni bazi, navic jsme od vcerejska kazdy jinde, takze neslavime nijak ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam