• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: dobrý postřeh...
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: On je trošičku (možná i víc) úchylnej, jestli sis nevšimla ;-) Takže mě to nepřekvapuje...
    Je zajímavé, jak se v církvi často sdružují podivná zakomplexovaná individua, která tím získají pocit, že se tím stávají "lepšími lidmi", kteří mohou ostatním kecat do životů...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: nejlepší je, jak se vlastně chlubí, jak se ujal těhotné slečny, načež takhle na internet vyzvrátí všechny podrobnosti z jejího života, pleskne tam fotku její dcery, rozebírá její nedořešeé vztahy s otcem dítěte a stěžuje si, jak z něj udělala v menze blba. To e na prá facek, nemůžu si pomoct.
    LURA
    LURA --- ---
    LA_BETE: No to tedy jo...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KAWALSKI: no, to co píšeš, jen potvrzuje, co říká LURA. Jste multikulti domácnost, tak předáváš dítěti své přesvědčení, že může každý věřit, čemu chce. My nejsme multikulti domácnost, já jsem křesťanka, a tak když se syn začal zajímat o otázky související s vírou, říkám mu to, čemu věřím, a podávám to tak, že to tak JE - neříkám, já věřím tomuto, někdo může věřit něčemu jinému. Syn má 5 let - až spolu o tom budeme mluvit za 5 let, bude to možná někde jinde, ale teď ho prostě vychovávám ve svém přesvědčení.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    ECLECTICA: ee, on to neni biologicky bratr ani jsme nebyli vychovavani ve stejne rodine, jsou to lide, kteri delaji memu synovi prarodice a tohle je jejich syn ;-)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KAWALSKI: už jsem to asi psala, ale víš o tom, že takových rodin, kde je víc homosexuálních sourozenců, je docela hodně?
    Třeba kd lang (ta podle mě nejkrásnější ženská na světě, možná po Sašence ;) je ze 4 sourozenců, přičemž jedna ze seser je lesba a bratr je gay.
    LURA
    LURA --- ---
    KAWALSKI: To náš mrňous tuhle prohlásil, že nevěděl, že je Adamova maminka lesba. A když jsem se ptala, proč si to myslí, tak řekl, že když byl u nich na návštěvě, tak tam byly dvě maminky (ona má dospělou dceru, kterou Diviš považoval za druhou maminku). Tak jsem mu to vysvětlila a uvedla na pravou míru, aby z toho nebylo nějaké nedorozumění :-))
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    LURA: jj ;-) ja bych ho nikdy neucil/nerikal mu neco, v co neverim ;-)
    btw, zajimave jsou ty "boje" nazoru z domova a nazoru ze skolky, treba doted neveří, že může muž milovat muže :ROFL prijde mu to jako desna legrace, pac vsichni vedi, ze miluje muž ženu a žena muže ( jeho slova :ROFL ) pritom jeho strejda je gay, ma uz dlouho pritele a samik je vida dost casto oba dva :-D nebo koneckoncu i ja a GAGOO :-D
    LURA
    LURA --- ---
    KAWALSKI: A jsme u toho - pokud věříš, že všechna náboženství mají něco do sebe, tak potom mu to říkáš ze svého přesvědčení ;-)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    LURA: myslis? ja na ot mam jiny nazor...navic podle me ukazat diteti, ze existuji ruzne druhy nabozenstvi je proste zaklad, kor kdyz se na tyhle veci dite pta uz v tak malem veku ( alespon u nas se pta, co jsou andele, jak vznikaji, proc je v prirode tohle nebo tamto, co bude az umreme, na co jsou kostely a podobne...a jako multikulti domacnost mi prijde normalni mu vysvetlit, vzhledem k jeho veku, ze kazdy veri na neco jineho )...podle me kazdy nabizi, at uz rodic nebo skola, rozhodne nai ve ksole se neucis jen jednu teorii, ale minimalne nekolik zakladnich ;-) takze rict mu, ze nekdo veri v boha, coz je vsemocny pan, co stvoril cely svet, jiny veri, ze nic takoveho neexistuje a dlais veri, ze svet stvorilo hodne bohu, mi neprijde zbytecne, naopak, da mu to moznost premyslet nad tim, ze kazdy muze a ma jiny nazor na jednu a tutez vec, ze neexistuje jedna pravda, ale ruzne pravdy....a to nejen o nabozenstvi ;-)
    ale to jednak nepatri do teto debaty a pak byhcom si museli vyjasnit pojmy jako "naucit", "ukazat"a podobne ;-)
    btw, ja verim, ze vsehcna nabozenstvi jsou pravdiva, ze vsehcna maji svoje plus a minus a ze je jedno, ktere si clvoek vybere, pokud ho to nuti byt lepsim a zit vic pro druhe nez pro sebe ;-) tedy to mu chci ukazat, to ho chci naucit ;-) treba itm, ze mu nebudu povidat jen o krestanstvi, ale o vsem, co znam ;-)
    LURA
    LURA --- ---
    KAWALSKI: S tím "nabízením" je to dle mého dost zbytečné. Dítě vidí, čemu věří/nevěří jeho rodiče, kteří jsou mu vzorem. Je úplně jedno, po jaké duchovní linii se ubírají, stačí jen to, že tam nějaký další rozměr je. A pak dítě vyroste a najde si samo to, co ho oslovuje. Tím, že dítěti hned ze začátku ukazuji různé možnosti (potažmo mu neukazuji žádné), vede jen k jeho zmatku - ono potřebuje zažít, ne ukázat. A to, čemu nevěříš, nemůžeš učit své dítě, které je vedené tvou osobní zkušeností a tvým příkladem.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    TMA: take myslim, ze jsi to nepochopil ;-)
    vsak my to nedelame ve spatne nalade a "z donuceni" a otravení z toho vseho, delame to s radostí, delame to spolu s deckem, takze je soucasti toho vseho, uziva si to, od prineseni stormecku po vybrani ozdob z obchodu, naveseni na stormek, prochazky pred veceri az po darky ( ktere nejsou nijak prehnane ) a nocni seslost lidi z mesta na predstaveni mistniho divadla a zazpivani koled...kdyby byl doma na velikonoce, tak je tradici prochazka venku, pri ktere se zbiraji kyticky a listecky, kterymi pak obalime vajicko a uvairme v cibulovych slupkach, pro nej je zabava to sbirani a ta vajicka, prost jen dalsi umelecka cinnost...
    na duchcovni rozmer tehle svatku ma myslim dost casu, kor kdyz ho prvoplanovite nechci vest ke krestanstvi, ale chci mu nabidnout pohledy na ruzne druhy viry
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    TMA: To je trosku spatne pochopene. Ja vanoce slavim, je to pro me silny materialni svatek. Uzivam si i vanocni stromecek, ale vsechno mimo domov. Sejdeme se cela rodina, po veceri zazvoni zvonecek a prijde jezisek. Proste pohodova seslost, ale zadne duchovno.
    Abych tohle prenesla do me rodiny, staci mi k tomu jen stromecek a nemusim si nic dalsiho "prikraslovat".
    TMA
    TMA --- ---
    Tak jestli budete svátky slavit jen kvůli dětem, tak doufejte, že to dítě nebude příliš chytré, protože to zklamání, které nastane, když zjistí, že je to jen naaranžované kvůli němu je velmi nepříjemné. Svým způsobem si to dítě uvědomí, že je podváděno lidmi, kterým bezmezně důvěřuje. A ty s ním jednají jako s naivním blbcem. Naopak pokud je dítě hloupější, tak je to nezbytnost, neboť je ze všech stran masírované, že je to tak "správné/správně." I když si nakonec uvědomí, že to není doopravdy, tak vědomí podvodu se neobjeví.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WEWERKA: taky to vypadá, že budeme muset zavést klasické vánoce :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    KAWALSKI: Njn.. kvuli diteti budeme muset nejaky stromecek taky porizovat, chjo, snad to preziju :D
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    WEWERKA: no jo, zena remca, ale me proste nocni milovani v jemnem svetle blikajicich barevnych zarovicek desne vzrusuje :ROFL navic to mam fakt kvuli tomu decku, aby neco zdobilo a tak ;-)
    LURA
    LURA --- ---
    MADIETTA: No mně adolescenti ani dospělí nevadí. A že se přitom opijou je asi dané tím, že jim všichni nalívají, ne? Mně zase přijde právě škoda, že už se tradice drží jen mezi dětmi (kvůli dětem). Možná, že nebýt dětí, nebudou velikonoce ani vánoce. To, co by podle mě mělo být součástí budování a udržování nějakých vzájemných vztahů a soudržnosti, pomalu mizí (stejně jako masopustní průvody a další společné akce) a každý si hraje na svém písečku...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam