• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies



    sexuální orientace, sexuální identita, škatulkování v závislosti na místě a čase, dějiny pojetí transsexuality a homosexuality.

    rozbalit záhlaví
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    ECLECTICA: Tak takové definice bych se trochu bál. Beru že být profesor je už nějaký vážený tytul. Třeba jako být přezidentem. Proto tato funkce by měla být nositelem i morální a etických hodnot. Proto definovat to jako "zákon se neporušil je to ok" je trochu nebezpečné. Zákon neřeší všě. A příjde mi že arugmentuješ " někdo mě kopnul první tak ja ho na oplatku kopnu taky" není zcela šťastné řešení konfliktu
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LISTIKUS: už jsem na to odpovídala jinde. Pakliže neporušuje zákony a ustanovení vyplývající z pracovního poměru na své uiverzitě, má právo svobodně se vyjadřovat dle svého uvážení. Zcela taky pomíjíš kontext: nebýt Bátorova tažení proti homosexuálům, notně podpořeného z Hradu, s největší pravděpodobností by nebylo ani transparentu.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    ECLECTICA: Vedl jsem na toto nedávno rozhovor. Máte pocit, že profesor má právo se chovat na veřejnosti jako pan Putna? Že status profesora toto unese?
    Když prezident má pravomoc jmenovat prefesory.... je tedy potom logické, že pokud má s daným člověk morální problem, že odmítne jmenování?
    Je být proferor jen otázka intelektu nebo by mělo být jmenování spjato i s etickými, společenským vystupováním daného člověka?
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    ECLECTICA: me se dost nelibi zeman kdekoli, ale koho to zajima, ze:)
    M4RC
    M4RC --- ---
    ECLECTICA: no jsem zvědavá, jak to dopadne
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Fuj, to je ostuda.
    Zemanovi se nelíbí Putnova účast na pochodu homosexuálů Prague Pride - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...putnova-ucast-na-prague-pride-fux-/domaci.aspx?c=A130519_111746_domaci_klm
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Letošní znělky mě moc baví:

    13. QUEER FILM FESTIVAL MEZIPATRA (2012) sada znělek letošního festivalu - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Eatmfgh83eY
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    M4RC
    M4RC --- ---
    MARTHINEZ: On je pro většinu hlavně provokativní fakt, že vůbec nekdo homosexuální nebo trans může být. Kdyby to tak nebylo a všichni tušili/věděli o co jde, homo, trans a spol. lidi měli stejná práva jako většinová společnost... atp. nemusely by se vůbec žádné Pridy pořádat. Vzhledem k tomu, že se v ČR takové věci objevují na veřejnosti poměrně krátkou dobu, je jen otázkou času (doufejme :), kdy tomu lidi trochu porozumí.
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    M4RC: přesně jak jsi napsala, je to neinformovanost právě v diskuzích, já se ztotožňuji s názorem, že to je být hrdý na to si to přiznat a nestydět se za to, mám to stejně... Ale lidi tohle nechápou, proto je to provokativní pro většinu
    M4RC
    M4RC --- ---
    ISOBEL: Jasně, také souhlasím s tím, že být hrdá na svoji orientaci je k smíchu, stejně tak, jako kdyby byl někdo hrdý na to, že má dvě ruce - tady jde o to, jak s těma dvěma rukama naloží.
    Já třeba mohu říct, že jsem v určitém směru "hrdá" na to, že jsem v sobě nalezla v té dané době tolik síly, že jsem si přiznala svoji orientaci, že jsem ji byla schopná sdělit své rodině, přátelům, že v sobě nemusím nic potlačovat. Někdy tyto věci vyžadují hodně odvahy. Když si představím, čím musí procházet např. transsexuálové - tím teda nechci nějak hierarchizovat míru potřebné odvahy ;). Myslím, že mají být na co hrdí všichni lidé, kteří se potýkají popř. vyrovnají s něčím, co se jakkoliv odchyluje od představy "běžného".
    Co se týká Love parade ta zase odkazuje, pokud vím, na trochu odlišnou akci, která nemá s LGBT tolik společného a je spíš o hudbě.
    Jinak naprosto rozumím tomu, že se to označení může jevit jako diskutabilní a taky z něj nejsem nijak odvařená, ale jak jsem psala, ta akce nevyrostla na zelené louce, odkazuje na jiné podobné, podobně se nazývající...
    ISOBEL
    ISOBEL --- ---
    M4RC: Jasně že to záleží na interpretaci. Ale také také mi ten název nepřijde úplně šťastný, právě proto, že se dá interpretovat různě.
    Například pro mě byl natolik rozporuplný, že jsem se dost dlouho rozmýšlela, jestli tam vůbec jít. Přitom ta akce sama o sobě byla úplně skvělá, krásný festival lásky a respektovaných odlišností.
    Kdyby se to jmenovalo například Love Parade (btw zní skoro jak Pride :-) ) bylo by pro mě vše mnohem jednodušší.

    Prostě představa, že bych měla být "hrdá" na svojí orientaci, ja někde to dekladovat, e v mém vnitřním světonázoru úplně stejně k smíchu, jako "Obrana hrdosti normálních lidí".
    M4RC
    M4RC --- ---
    MARTHINEZ: když se odkazuješ na diskuse, v jedné z nich také zazněl názor (se kterým se ztotožňuju), že to neznamená být hrdý na sexualitu, ale na to, že se nebojíš přiznat si odlišnost, umíš se s tím nějak vypořádat nehledě na to, že Ti to většinová společnost nijak neulehčuje...atp.
    + název může odkazovat na podobné akce, pořádané po celém světě a na určitou historii s tím spojenou. Já bych v tom názvu velký problém neviděla. Problém je neinformovanost a nevzdělanost těch, kteří se ještě v dnešní době bojí toho, že LGBT jsou ohrožením tradiční rodiny, že jsou LGBT devianti a úchylové...
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    M4RC: asi v tom, že být hrdý na sexualitu zní prostě divně :-) na diskuzích a i v ohlasech protestujích je tohle často napadáno
    M4RC
    M4RC --- ---
    LA_BETE:
    DZAMLING: A v čem přesně vidíte problém slova "pride"?
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    LA_BETE: Nebo se jim zplna hrdla smáli, hlavně tomu na Václaváku, co stál na lavičce s megafonem. Pokud jde o ten název, je to podle mě i tak trochu lingvistický problém - angličtina slova proud/pride používá mnohem víc než čeština. Vem si, jak často v amerických filmech a seriálech zaznívá "Jsem na tebe hrdý/pyšný"...
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    LA_BETE: nejlepší byli ti modlící se na národce :-))), tedy nevím jestli se modlili, či nám láli a spílali :-)))
    Ale velmi mile mne na střelečáku překvapil ten kněz, chodil se ptát a diskutoval. Velmi příjemný a rozumný člověk. Asi ani věříci nejsou všichni stejní a i zde určitě bude platit pravidlo o papežencích moudřejších papeže :-)))
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    Pride byla super, i když jsem byla zezačátku spíš skeptická. Myslím, že jediný problém je ten název, že "pride" zbytečně jitří emoce. Na mě to spíš dělá dojem festivalu na podporu liberalismu. Jo a líbilo se mi, že lidé povětšinou křesťany a další živly ignorovali, místo aby se s nimi hádali.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BRAMBOROVY_KRAL: otázka je, nakolik jsou diskutéři iDnes reprezentativní vzorek populace. Moc bych si přála, aby nebylí.
    BRAMBOROVY_KRAL
    BRAMBOROVY_KRAL --- ---
    ECLECTICA: Jsem příšerný masochista takže jsem taky neodolal... diskuze na novinkách či iDnes jsou sice břečky ale nemůžu si pomoct - jsem trochu skeptický co se týče té statistiky co zmiňoval pan sexuolog včera na ČT že pouhých 6% populace se dá označit za homofobní. Asi používáme velmi odlišné definice slova homofobie.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BRAMBOROVY_KRAL: nicméně v diskusích (hlavně na iDnes apod.) opět s prominutím nablito :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam