• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    C0CKAHudba menšin z balkánu v Praze
    Pozvánky na jakékoliv akce, kde hrají cizinci z oblasti balkánu (bývalá Jugoslávie, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Makedonie.... Řecko...) a také češi, kteří jejich hudbu provozují. Pro přátelé kulturních institutů a "balkánské" hudby (co tohle označení vlastně znamená?)
    rozbalit záhlaví
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    C0CKA: tak mě příde, že češi balkánskou hudbu strašně zplošťujou a zjednodušujou. třeba už zmiňovanej gothard. fakt tu skupinu nemám moc rád.
    docela dobrej pokus mi přišel starej traband (resp. dechovkoidní písně z alba kolotoč) i když to bylo spíš do klezmeru...
    BAGHICEK: janičáři rozhodně nevyznávali žádný druh buddhismu, to je absolutní nesmysl (no jo, historická detektivka, ach jo....nezlob se, ale...) . nicméně se mezi nimi rozmáhaly různé obskurní súfijské sektičky, které například povolovaly pití vína a i čerpaly z křesťanských vlivů. teď si nevzpomenu na nějakou vhodnou literaturu... četl jsem o tom, když jsem se učil na arabistiku... pozdějc...
    OMIKRONN: dobrý! dík....
    KRTINKA
    KRTINKA --- ---
    OMIKRONN: tak jsem to i myslela
    OMIKRONN
    OMIKRONN --- ---
    KRTINKA: Co se týče rytmů, pár příkladů se dá najít na majspejsu jednoho nadšence: http://www.myspace.com/charlie_chernohorsky (ačkoliv tam třeba chybí zmiňovaný (nejen) turecký 2:2:2:3). Jinak bych byl opatrnější s tím vyjadřováním o "prohazování" - pokud vím, tak se rytmus často vztahuje k nějakému tanci, kde na těžkých dobách záleží dost. Tedy pokud interpret nechce danou písničku úplně přetvořit... (Na druhou stranu - pochopitelně existují jak rytmy 2:2:3, tak 3:2:2, to samozřejmě nepopírám:))
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    KRTINKA: eh, ja o tomhle kecam s tetou, je kunshistoricka a obe mame balkan jako srdcovou zalezitost.. ale treba neco jsem se docetla i v historicky detektivce Strom janicaru, kde treba dalsi paradox se zminuje, ze janicari nevyznavali islam ale jisty druh budhismu..
    ale na tu muziku se budu muset zeptat a vsechno se to dozvedet :-)
    C0CKA
    C0CKA --- ---
    jinak moc díky za diskuze, trochu teď nestíhám reagovat, ale je paráda, že se k tomu vyjadřujete. Pořád uvažuju, jak to nejlíp uchopit.. neb rozhodně nechci psát hlouběji o historii balkánu nebo se zabývat přímo muzikologickými rozbory. Chci se na to podívat antropologicky, a prozatím se mi nejvíc líbí myšlenka, jak my - tedy češi, vnímáme "balkánskou hudbu", co si pod tím představujeme, jak se nám daří jí vytvářet (chci to psát hlavně z pohledu hudebníků, kteří tuto hudbu hrají), proč to vlastně děláme, jakým způsobem vnímáme tu hudbu i identitu, do které se tímhle způsobem soukáme. No a otázka je, jak se nám to daří...
    C0CKA
    C0CKA --- ---
    EUCHENIE: paráda! určitě to sem patří! díky
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    BAGHICEK: jj, to je pravda, fungovala instituce kdy se vybíraly děti z dhimmi rodin do janičářskejch řad. chudí rodiče je pak i sami rádi dávali na výcvik na janičáře, to byly elitní jednotky- prestižní. jak vypadala původní janičářská hudba netuším, nevím zda se to vůbec dochovalo, ale řekl bych že ten tureckej vliv je tam jasnej i potom na tu srbskou dechovku.

    jo když už jsme u tureckýho vlivu
    http://www.youtube.com/watch?v=HJU4ueTpQu8&feature=PlayList&p=6BB42F552788D716&playnext=1&playnext_from=PL&index=18


    KRTINKA: hudební styly.... no napadá mě srbskej Čoček a samozřejmě Kolo, v bulharsku tedy Horo a v makedonii Oro ... ale v popisu bych si nebyl tak jistej :)

    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    no celkem rád jsem se dozvěděl nějaký věcný souvislosti, který mi chyběj.
    Já to taky prostě jen cejtim.Co se těch etnických menšin týče, měl sem spíš na mysli jejich vliv na tu muziku než potřebu vyjádřit procentuelní zastoupení.
    Když člově jede po balkáně, každej stát je úplně jinej narozdíl od západí evropy.
    To, co to všechno spojuje, je pro mě ten cikánskej vliv na jejich tradiční hudbu.
    Ať už jsem v jakymkoliv ze zmiňovaných států (až na řeky možná), tak i když se ta jejich hudba hodně liší, pořád v tom vidim cikány.
    Proto když mi někdo řekne balkánská hudba/dechovka, rovná se mi to předevšim cikánský hudbě a sekundárně podmnožinám alá ostatní národnosti.

    Prostě asi jako když se někdo zeptá na hudbu v africe, tak je to pro mě hopsavej černoch s djembe v Mali a přitom je to celej kontinent s nespočtem různorodý hudby.
    KRTINKA
    KRTINKA --- ---
    JEZINKA: nejsem mistr přes rytmy...lepší lekci asi dostaneš na místě, znáš to :)

    ano,taky myslim že Makedonci vedou v zásadě "proč to dělat jednoduše, když to jde dělat složitě". nebo vlastně, složité se to zdá nám, nemůžeme se pořád dopočítat. Přotom oni to nepočítají, oni to cítí.

    7/8 je klasika, rozšířená po celém balkáně
    9/8 raz dva raz dva raz dva raz dva tři :) třeba Niška banja. a zkusi si to zahrat rychle, peklo! :)
    11/8 raz dva raz dva raz dva tři raz dva raz dva
    třeba stamena pokud se nepletu
    15/8 příklad nevím

    počítání do dvou a tří lze prohazovat pak se ti mění težké doby
    KRTINKA
    KRTINKA --- ---
    BAGHICEK: zajímavý, odukd máš tuhle informaci?
    "poturčenci" jsou pejorativně označováni ale i ti, kteří přijali Islám za turecké okupace dobrovolně


    JEZINKA: to taky nevim, kdo to stihl dřív. Vsadila bych se, že romové? Zjistí to někdo? :)
    Lačho drom je parani film o tom žádná .)

    ještě bych chtěla upozornit na jednu věc.
    Hodně lidí má tendenci si pod "balkánskou hudbou" představit právě balkánskou dechovku, trubače. Takže: znám Bregoviče, vim co je balkánská hudba.
    Přitom Balkán je hudebně (i národnostně) neuveřitelně pestrej.
    A balkánskou dechovkou nic nekončí.

    Napadají mě další hudební styly a formy, klidně doplňujte!
    SEVDALINKA. Původ má v Bosně za turecké okupace. Tklivé pomalé a táhlé melodie se spoustou ornamentů. doprovod strunný nástroj, později i akordeon a další. to je skutečně pro Bosnu autentické a dosud je tam dost oblíbená a dokáže spoustu tvrdejch "balkánců" rozbrečet!
    sevdah znamená arabsky láska ale také žluč. Je to láska tak silná, až bolí.
    "U sevdahu je" - má svojí chvilku sevdahu třeba muž, který pop veselé pitce (třeba rakije) zazpívá tklivou melodii a jeho nálada se okamžitě propadne do melancholie, slzy mu vstoupí do očí a porozbíjí v baru pár skleniček aby se poté odpotácel domů :)
    původně byla sevdalinka hlavně o nenaplněném citu, zakázané lásce atp.

    Sevdalinky jsou třeba: Put putuje Latifaga - váže se ke skutečným historickým událostem
    Kad ja podoh na Bembašu - sevdalinka, sefardský (židovský) vliv!
    Moj Dilbere
    a další, jsou jich stovky možná tisíce
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sevdalinka

    ILÁHIJE
    jsem zatížená na Bosnu takže tady ještě chvilku zůstaneme
    jsou to náboženské písně (islámské), některé z nich jsou v arabštině - třeba Salla alejke
    opěvují víru v Alláha, muslimy a jejich vzájemnost. Občas jsou i bosenské texty protknuté arabskými veršemi z Koránu, třeba La illahe il allah - není jiného Boha než Alláha.


    STAROGRADSKÉ
    Další specifikum, epicentrum a původ má ve Vojvodině, což je na severu Srbska. Historicky je dáno, že měla Rakousko-Uherský charakter. Vojvodina končí vlastně až v Zemunu- to už je část Bělehradu. Přes řeku však ční Kalemegdan, což byla turecká pevnost! Vojvodina je tak nám, středoevropanům, kteří jsme taky byli v Rakousko- Uhersku blízká. I hudba je tady jiná, mírnější.
    taková, pitomá. No, ano, srbsky mírný se řekne pitom, mírná pak pitomá :)
    songy jsou třeba:
    Moja mala nema mane
    Mila majko šalji me na vodu



    Napadá vás něco dalšího?
    Všechny tři formy jsou dosud rozšířené a dost oblíbené!
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    JEZINKA: pokud vim, tak janicarska armada sestavala z balkancu unesenych ve svem detstvi... (z toho je taky to uslovi poturcenec horsi turka) takze co vlastne bylo driv? slepice nebo vejce?
    moc zajimave tema
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    KRTINKA:)) já ani nevím jaké vlastně hudbu se zastával... snad tradičního srbskýho kola ...

    romové přicházeli z východu na balkán ve 14 století, jen nevím, jestli to stihli dřív než proběhla bitva na kosově poli a balkán postupně ovládli turci.., a romů zas nedošlo na balkán tolik aby mohli ovlivnit balkánskou hudbu tak výrazným způsobem, jako to udělali ti turci.... vždyť v podstatě balkánská dechovka je založená na janičářské hudbě - hudbě turecké armády.
    romové udělali pro hudbu na balkáně samozřejmě hodně, ale když to tak vezmeš, romové vždycky přebírali a precizovali místní hudbu tam kde žili, skvěle to zobrazuje Gatlifův dokument - Lačho drom. Prostě v indii hrají skvěli indickou hudbu, v Turecku jsou mistři turecké hudby, na balkáně excelují v Balkánské hudbě, ve francii jedou Gypsy jazz, a ve Španělsku flamenco...

    co se týče těch zlomků, já jsem to jen nakopíroval do koochy (bez počítání :) , sám se ale v té rytmice moc neorientuju (nějaký úvod do těchhle lámaných dob bych docela uvítal, jestli něco nemáš.... třeba jak to mají v jednotlivých zemích? já mám třeba pocit, že nejzlámanější rytmy maj makedonci...)
    KRTINKA
    KRTINKA --- ---
    tak, zvrhlo se to spíš v etnograficko politickou diskuzi, ale neva. to jsou ty souvislosti.

    nicméně, zpět k hudbě.

    JEZINKA: a nepřišli náhodou Romové i Turci ze steného směru?
    Z východu, z orientu? :)

    Taky si nemyslim že 7/8 je nutně vliv Romů.
    a už vůbec ne 6/8. Krácení zlomků: 6/8 = 3/4 = valčík!!! :)

    "joj što se ta muzika ciganizira. ciganizam ovde, ciganizam vamo. jaj što ja to nevolim," uplně toho tvýho Srba vidim. A jakou hudbu teda zastával? :)

    KRTINKA
    KRTINKA --- ---
    KOOTCHA:mám potřebu se vyjádřit k následujícímu:
    "ona třeba makedonie a řecko jsou taky úplně jinde, než bulharsko a maďarsko žejo."
    tak pozor, znam lidovy pisnicky, ktery za svy povazujou i makedonci i bulhaři.
    třeba more sokol pie.
    kde se ti tady v tom vzalo maďarsko?
    ano, maďarsko je někde trochu jinde, už jen jazykově...

    "Pokud se bavíme o balkánský hudbě, tak bych řekl, že majorita je předevšim cikánská muzika a druhořadě pak jednotlivý niance jednotlivejch států."
    Podle čeho tak usuzuješ?
    Romů je na Balkáně poměrně víc než u nás. Na hudbu mají silný vliv, cikánské písně jsou známé a oblíbené i mezi "bílými". ale o druhořadosti lidový hudby bych se teda přela.

    "Asi albánci s velkou částí muslimskýho obyvatelstva budou na tom trochu jinak, než třeba ty bulhaři žejo"

    tak bacha.Pokud srovnavas Albance s Bulharama a delas mezi nima rozdil v tom, ze Albanci maji cast obyvatelstva muslimskou, je treba uvedomit si nekolik dalsich skutecnosti.
    Bulharsko ma taky svou muslimskou mensinu, říká se jim Pomaci a zanedbatelní nejsou.
    albanci jsou sice z velké větsiny (a to platí hlavně pro sever zeme, jih je prevazne krestansky) musimové, ale Albánci jsou prostě hlavně Albánci. To náboženství tam řešej až v druhý (nebo jiný) řadě. Pro ně je hlavní národní cítění a bájný Illyrský původ. Podívej se i na jejich řeč, ničemu jinému na Balkáně se nepodobá.

    A Albánci a bulharští Pomaci nejsou jedinými muslimy na Balkánu.
    Většina obyvatel Bosny je muslimského vyznání, nebo původem muslimové. Černou horu a Srbsko spojuje oblast táhnoucí se podél hranic - Sandžak. Většinu zde mají muslimové, říkají si dokonce Bošňáci a spousta z nich považuje za své havní město ne Bělehrad nebo Podgoricu, ale Sarajevo! (hl. město Bosny a Hercegoviny).

    Kosovo - zdejší Albánci jsou většinově muslimové.
    Řecko má také svou muslimskou menšinu, Makedonie také - jsou jí Albánci, docházelo i ke konfliktu s nimi.



    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    KRTINKA: no, jen jestli se tam ta "orientální stupnice" nedostala a neprosadila spíš s Turkama, než s Romákama ... (a cikánská stupnice se tomu pokud vím říká akorát v čechách...)
    KOOTCHA: i kdyby to dalo práci, pořád to neznamená že 7/8 nebo 6/8 je vliv romů...
    to s tou cikánskou majoritou v balkánské hudbě je nesmysl.
    ovlivňování jinak samozřejmě nepopírám, ale je nesmysl říct že je to synonymum.
    (jo a narazil jsem taky v srbsku na názor, že se tamní hudba pořád víc "ciganizuje" a to se chlapíkovi s kterým jsem mluvil vůbec nelíbilo:)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    asi tak a myslim, že dalo docela dost práce najít zrovna bulharskou lidovku, erá nebude mít 7/8 a 6/8 rytmus a jiný ladění.
    ona třeba makedonie a řecko jsou taky úplně jinde, než bulharsko a maďarsko žejo.
    Pokud se bavíme o balkánský hudbě, tak bych řekl, že majorita je předevšim cikánská muzika a druhořadě pak jednotlivý niance jednotlivejch států.
    Asi albánci s velkou částí muslimskýho obyvatelstva budou na tom trochu jinak, než třeba ty bulhaři žejo
    KRTINKA
    KRTINKA --- ---
    pěkná hrubka.
    kategorie se ovlivňovalY, pardon :)
    KRTINKA
    KRTINKA --- ---
    v první třídě na ZŠ jsme se učili o množinách a podmnožinách.
    Romové obývají mimo jiné Balkán. Hudba Romů z Balkánu je podmnožinou Balkánské hudby.
    I když, nejsou to kategorie od sebe úplně oddělené, navzájem se po celou historii ovlivňovali.
    Už jen třeba v tom, že i balkánská lidová hudba používá ve svých melodiích orientální, jinak nazývanou "cikánskou" stupnici.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    nebo tohle. nejvíc balkánský. a ani trochu romský

    http://www.youtube.com/watch?v=Ft9qUcu1mvU&feature=related
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    KOOTCHA: synonymum? to teda dost těžko.
    tohle je balkánský nejvíc a má to něco společnýho s romama?
    http://www.youtube.com/watch?v=Lmjgvsta39M
    C0CKA
    C0CKA --- ---
    KOOTCHA: hurá hurááá konečně nějaký názory! díky :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam